Και επισήμως σε RENCO – Τέρνα η κατασκευή του πρώτου data center της Microsoft στα Σπάτα

Την ανάληψη του έργου της κατασκευής του πρώτου Data Center της Microsoft στην Ανατολική Αττική, μετά από σχετικό διαγωνισμό, επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η Τέρνα ΑΕ, που θα υλοποιήσει το έργο σε συνεργασία με τη RENCO. Tο κατασκευαστικό αντικείμενο που αντιστοιχεί στη σύμβαση ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και προβλέπει την ολοκλήρωση των μελετών, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία του data center της Microsoft συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 19,2MW στα Σπάτα. Πρόκειται για μία εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου που αποτελείται κυρίως από μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων στο cloud και διαρθρώνεται ως ένα κυρίως Κτίριο Εξοπλισμού (ATH04 Building) και ένα Κτίριο Διοίκησης (Admin Block), συνοδευόμενων από πλήθος υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και υποδομών στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ ο σχεδιασμός του θα ακολουθεί τις απαιτήσεις πιστοποίησης LEED (Gold Grade). Το Κέντρο Δεδομένων θα αναπτυχθεί σε τμήμα 22,3 εκταρίων, της συνολικής έκτασης 85 εκταρίων στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων, και θα περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή υποδομής αποθήκευσης νερού Οι κατασκευαστικές εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ένα Κέντρο Δεδομένων που θα λειτουργήσει ως μοντέλο αριστείας
«Αυτό το έργο αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική ευκαιρία για τη RENCO και την ΤΕΡΝΑ να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με μεγάλους πελάτες, όπως τη Microsoft και όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο. Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα υπερσύγχρονο, ενεργειακά αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον Κέντρο Δεδομένων, που θα λειτουργήσει ως μοντέλο αριστείας», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της RENCO, Giovanni Gasparini, που αναφερόμενος στην επικράτηση των δύο εταιρειών στο διαγωνισμό έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τη RENCO και για την Τέρνα.

«Πράσινο» για την αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου Μεσολογγίου

To πράσινο φως άναψε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου στους περιβαλλοντικούς όρους για την αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου Μεσολογγίου, με χερσαία ζώνη που καταλαμβάνει επιφάνεια 4.610 τ.μ. και θαλάσσια λιμενολεκάνη επιφάνειας 12.500 τ.μ.. Το βασικό πρόβλημα του καταφυγίου, που εξυπηρετεί άνω των 50 σκαφών που τους θερινούς μήνες πολλαπλασιάζονται, είναι ο κυματοθραύστης που έχει χάσει την ευθυγραμία του και έχει σπάσει σε δύο διακριτά τεμάχια.

Στο πλαίσιο των εργασιών αναβάθμισης θα προστεθούν ακόμα 15 μέτρα από τυπικό σκυρόδετο κρηπίδωμα στην προέκταση του υφιστάμενου εμπορικού λιμένα με φάλτσο στην απόληξη, ώστε να μετακινηθεί στο άκρο του ο προβληματικός κυματοθραύστης, ο οποίος πλέον θα συνδέεται άμεσα με τον χερσαίο χώρο και θα ενταχθεί απόλυτα στο δυναμικό του λιμένα. Μεταξύ του κυματοθραύστη και του χερσαίου χώρου θα μεσολαβούν τέσσερα νέα τεμάχια πλωτού κυματοθραύστη αποτελούμενα από δωδεκάμετρα στοιχεία τα οποία τοποθετούνται με μορφή γάμα ώστε να διευρύνουν τη λιμενολεκάνη. Εκτός από την επαύξηση της λιμενολεκάνης, η αναγκαιότητα αυτής της διάταξης είναι να απέχει το πλωτό από το πέρας του εμπορικού λιμένα ώστε σε ανάποδη κίνηση άφιξης ή αναχώρησης πλοίου
να μην επακουμπήσει στο πλωτό και του δημιουργήσει φθορές.

ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: SOS για το μέλλον του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, που αποτελεί μια πολιτιστική δομή και ταυτόχρονα έναν θεσμό της πόλης των Χανίων και όχι μόνο, κρούει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στεγάζεται στο Μεγάλο Αρσενάλι του 1600, στον ενετικό λιμένα των Χανίων, και αποτελεί λαμπρό δείγμα αρχιτεκτονικής επανάχρησης κτιρίου, που αποκαταστάθηκε με σκοπό να στεγάσει τη συγκεκριμένη πολιτιστική δομή. Επί σειρά ετών φιλοξένησε δράσεις συνδεδεμένες με την αρχιτεκτονική εκπαίδευση και με τη διάχυση της αρχιτεκτονικής (διαλέξεις, εκθέσεις, συνέδρια, φοιτητικά εργαστήρια, θερινά σχολεία κ.ά.), ενώ μεταξύ άλλων φιλοξένησε τη Διάσκεψη των Προέδρων των Αρχιτεκτονικών Σχολών της Ευρώπης. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, από την 1η Ιανουαρίου έχει παύσει να υπάρχει ως κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Χανίων, ως αποτέλεσμα του νόμου του υπουργείου Εσωτερικών περί κατάργησης των νομικών προσώπων των ΟΤΑ και της συνεπακόλουθης άσκησης των αρμοδιοτήτων τους από τον οικείο Δήμο, και κινδυνεύει να περιπέσει σε γραφειοκρατική αδράνεια.

«Καμία θετική προοπτική»
«Αν και στο πλαίσιο της νομοθεσίας υφίστανται προϋποθέσεις εξαίρεσης για κοινωφελείς επιχειρήσεις “εξειδικευμένου αντικειμένου και ευρύτερης αναγνώρισης”, χαρακτηριστικά στα οποία ανταποκρίνεται με απόλυτη ακρίβεια και επιτυχία το ΚΑΜ, που επί τόσα χρόνια αποτελεί ένα διεθνές τοπόσημο για την αρχιτεκτονική, όχι μόνο της Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης, μέχρι στιγμής, δεν έχει διαφανεί καμία θετική προοπτική», επισημαίνει ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, καταλήγοντας: «Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την επαπειλούμενη εξέλιξη και καλούμε την Υπουργό Εσωτερικών σε συνεργασία με τον Δήμο, να διαφυλάξει και να ενισχύσει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, με τρόπο και βαρύτητα, τουλάχιστον ανάλογο της σημασίας της Αρχιτεκτονικής για τη χώρα και την Κρήτη».

Διαγωνισμός για ολοκλήρωση ημιτελούς κτιρίου της ΕΥΑΘ

Ανοικτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου της αποπεράτωσης ημιτελούς κτιρίου γραφείων της επί των οδών Διαγόρα 99 και Τυρολόης στην Άνω Τούμπα προκήρυξε η Εταιρεία Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 3.777.804,98 ευρώ πλέον ΦΠΑ, με δικαίωμα προαίρεσης έως 1.400.00 ευρώ (5.177.804,98 συμπεριλαμβανομένης της προαίρεσης χωρίς ΦΠΑ) αφορά στην αναβάθμιση και ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου της ΕΥΑΘ. Αναλυτικότερα, περιλαμβάνει:

 • Έλεγχο επάρκειας φέρουσας ικανότητας και ενίσχυση – επισκευή του φέροντος οργανισμού, όπου απαιτείται, του κτιρίου και εναρμόνιση με τους ισχύοντες κανον σμούς (αντισεισμικός, οπλισμένου σκυροδέματος).
 • Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, ακολουθώντας τις προδιάγραφες του Κ.ΕΝ.Α.Κ. Πλήρης αναδιαμόρφωση των όψεων του κτιρίου.
 • Πλήρης διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων σύμφωνα με τα νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την κατανομή του προσωπικού και το είδος των χρήσεων.
 • Προσαρμογή του κτιρίου στις ισχύουσες διατάξεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας Κτίριων
 • Πλήρης κατασκευή του, ώστε το κτίριο να αναβαθμιστεί σε σύγχρονο κτίριο γραφείων και πολλαπλών χρήσεων (αποθήκες, εργαστήρια, κτλ). Προβλέπεται η πλήρης κατασκευή όλων των οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών στοιχείων του κτιρίου πλην του φέροντα οργανισμού του κτιρίου που έχει κατασκευαστεί.
 • Την εκπόνηση Οριστικής Μελέτης και της μελέτης εφαρμογής καθώς και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας για την κατασκευή των προαναφερθέντων έργων.

Σημειώνεται ότι οι παραδοχές του ελέγχου στατικής επάρκειας που θα έχει εκπονηθεί κατά το στάδιο της Οριστικής Μελέτης Προσφοράς, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από τον ανάδοχο ως προς την ποιότητα των υλικών δόμησης μέσω ερευνητικών εργασιών και ελέγχων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΚΑΝ.ΕΠΕ. Επίσης στο αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας περιλαμβάνεται ρητά η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του οικοπέδου και η κατασκευή περίφραξης καθώς και η έκδοση των απαραίτητων σχετικών αδειών. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, με πρόβλεψη για δικαίωμα χρονικής προαίρεσης διάρκειας τριών μηνών, ενώ ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η Παρασκευή 10 Μαΐου και ώρα 10:00 π.μ.

To δίπολο της Prodea σε πωλήσεις – ενοικιάσεις κατοικιών

Στη δημιουργία συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών πρόκειται να προχωρήσει το προσεχές διάστημα η Prodea Investments σε έκταση που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση με την επένδυση του Ελληνικού, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Build. Η εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της οικόπεδο στην οδό Τρίτης 22 στο Ελληνικό, όπου προτίθεται να δημιουργήσει το συγκεκριμένο οικιστικό συγκρότημα, ενώ το project βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης. Η συνολική έκταση του οικοπέδου είναι 2,5 στρέμματα. Ήδη ο σχεδιασμός του κτιρίου έχει ολοκληρωθεί. Το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα όταν θα δημιουργηθεί πρόκειται να διατεθεί προς πώληση καθότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της Prodea να το διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό της. Πρόκειται να δημιουργηθούν δύο κτίρια πολυτελών διαμερισμάτων.

Άνοιγμα στις κατοικίες
Η εταιρεία έχει κάνει άνοιγμα το τελευταίο διάσημα στον τομέα των κατοικιών, δημιουργώντας κατά κύριο λόγο οικιστικές αναπτύξεις προς ενοικίαση και όχι προς πώληση όπως θα συμβεί στην περίπτωση του Ελληνικού.
Αυτή τη στιγμή το χαρτοφυλάκιο της Prodea περιλαμβάνει περισσότερες από 330 ιδιοκτησίες με το ενεργητικό της να υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία real estate στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η αξία αποτίμησης του συγκεκριμένου οικοπέδου στο Ελληνικό στο τέλος του 2023 ήταν στα επίπεδα των 7 εκατομμυρίων ευρώ. Η αντικειμενική του αξία είναι 4,5 εκατομμύρια ευρώ και η αξία κτήσης του ήταν 2,4 εκατομμύρια ευρώ.

Οι επενδύσεις στις κατοικίες
Το συνολικό πλάνο επενδύσεων της Prodea στον τομέα της κατοικίας ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ έως τώρα, έχοντας κάνει την αρχή με πέντε οικιστικά project στην Αττική και συνεχίζοντας και με άλλα στη συνέχεια, συνάπτοντας στρατηγική συνεργασία με ειδικευμένη ομάδα developers. Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την προαναφερόμενη επένδυση στην περιοχή του Ελληνικού, τα περισσότερα οικιστικά projects που αναπτύσσονται απευθύνονται στην μέση ελληνική οικογένεια. Πρόκειται για οικιστικά ακίνητα στις οδούς Ιλιάδος 87 στον δήμο Αθηναίων, στην οδό Μαλέα 5 στην Καλλιθέα, στην οδό Λομβάρδου 123 στον δήμο Αθηναίων, στην οδό Ρουμπέση 7 στον δήμο Αθηναίων, τα οποία αναπτύσσονται υπό την εταιρεία BTR Hellas Mονοπρόσωπη ΙΚΕ.

Υπό ανάπτυξη κατοικίες είναι αυτές που διατηρεί ιδιοκτησία στην οδό Κυψέλης 27-29 στον δήμο Αθηναίων σε οικόπεδο 619 τετραγωνικών μέτρων υπό την εταιρεία BTR Hellas II Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Υπό ανάπτυξη επίσης είναι οι κατοικίες στην οδό Αθανασίου Διάκου 13 στην Κηφισιά σε οικόπεδο επιφάνειας 1.820 τ.μ. καθώς και στην οδό Ύδρας 27 στο Χαλάνδρι σε οικόπεδο 769 τ.μ. υπό την εταιρεία Wise Athanasia Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Υπό ανάπτυξη είναι επίσηςκ ατοικίες στην οδό Μυρτιάς 2 στην Κηφισιά σε οικόπεδο 3.343 τ.μ. υπό την εταιρεία Wise Louisa Μονοπρόσωπη Α.Ε. καθώς και στην οδό Ρούμελης 31 στην Αγία Παρασκευή σε οικόπεδο 1.248 τ.μ. υπό την εταιρεία Θερμοπυλών 77 Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

Πώς θα «μεταμορφωθεί» το ανενεργό ΒΙΟΠΑ Ξύλου της Κοζάνης σε επιχειρηματικό πάρκο

Σε Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Γ’ αντιστοιχίζεται το Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Κλάδου Ξύλου του Δήμου Κοζάνης, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που εκδόθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για μία απόφαση με την οποία δρομολογείται η αξιοποίηση της συγκεκριμένης οικοδομής, η οποία ουσιαστικά δε λειτούργησε ποτέ ως Βιοτεχνικό Πάρκο Ξύλου, λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπισε ο κλάδος της ξυλείας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην έχει αποδεχθεί καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, παρότι εντός των ορίων του (σε έκταση σχεδόν 55 στρεμμάτων) έχουν υλοποιηθεί όλα τα έργα βασικών υποδομών, δηλαδή η ρυμοτόμηση και διαμόρφωση οικοπέδων προς διάθεση σε επιχειρήσεις, έργα οδοποιίας, πεζοδρομήσεις, χώροι στάθμευσης, δίκτυα κοινής ωφελείας και περίφραξη. Επιπλέον, έχει κατασκευαστεί κεντρικό κτίριο διοίκησης (με αρχική χρήση διοικητήριο, εκθετήριο) που είναι διώροφο κτίριο με υπόγειο, με εμβαδό κάλυψης 1.199,45 τ.μ. και εμβαδό δόμησης 3.093,08 τ.μ..

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν και νέο Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας
Για τη μετατροπή του ΒΙΟΠΑ Ξύλου Κοζάνης σε Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Γ’ θα πραγματοποιηθούν τα εξής υποστηρικτικά έργα υποδομής:

 • Κατασκευή νέου χωριστικού (διακριτού) δικτύου συλλογής και απορροής ομβρίων υδάτων και απομόνωση του υφιστάμενου παντορροϊκού δικτύου, προκειμένου σε αυτό να καταλήγουν μόνο υγρά απόβλητα – αστικού τύπου (λύματα) των εγκαταστάσεων που θα χωροθετηθούν στο Επιχειρηματικό Πάρκο.
 • Αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος σηπτικού-απορροφητικού βόθρου που υπάρχει στο Επιχειρηματικό Πάρκο, όπου καταλήγουν τα συλλεγόμενα λύματα του υφιστάμενου παντορροϊκού δικτύου ομβρίων υδάτων και λυμάτων, με νέο σηπτικό βόθρο – στεγανή δεξαμενή συλλογής μόνο των υγρών αστικού τύπου αποβλήτων – λυμάτων.
 • Συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ηλεκτροδότησης, που θα περιλαμβάνουν εγκατάσταση νέου μετασχηματιστή μέσης τάσης και υλοποίηση λοιπών εργασιών αποκατάστασης φθορών/ζημιών στους ηλεκτρολογικούς πίνακες χαμηλής τάσης και στα καλώδια τροφοδοσίας που είναι εγκατεστημένα
 • Κατασκευή νέου δικτύου και βοηθητικών εγκαταστάσεων ευρυζωνικών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
 • Εργασίες συντήρησης, ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης του υφιστάμενου κεντρικού κτιρίου του Επιχειρηματικού Πάρκου, οι οποίες θα υλοποιηθούν με σκοπό ένα τμήμα του να φιλοξενήσει τα γραφεία διοίκησης του νέου Επιχειρηματικού Πάρκου Τύπου Γ΄ και το υπόλοιπο να μετατραπεί σε Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας, που θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη δομή, ένα κέντρο (hub) που θα συνδέει την καινοτομία, την εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα, υποστηρίζοντας την έρευνα, την εκπαίδευση και τεχνολογική υποστήριξη υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας και θα λειτουργεί και ως θερμοκοιτίδα καινοτόμων επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας και των τεχνολογιών αιχμής. Ο προϋπολογισμός για τις εργασίες αυτές ανέρχεται σε 2,4 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.