«Ενέργεια ως Υπηρεσία»: Η βιώσιμη λύση στην Ενέργεια

Ποιο είναι το ψηφιακό περιβάλλον και οι νέες αγορές ενέργειας; Γιατί μία εταιρεία να υιοθετήσει το μοντέλο EaaS (Energy-as-a-Service) και ποια είναι τα οφέλη του; Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση, οι αλλαγές στον ενεργειακό τομέα και το υψηλό κόστος της ενέργειας δημιουργούν κρίσιμα ερωτήματα για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στην ενέργεια, είναι επιτακτική ανάγκη η αναζήτηση βιώσιμων λύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η εκδήλωση με τίτλο «Ενέργεια ως Υπηρεσία-Tο μέλλον στην παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας» που διοργανώθηκε από την ZEB με την υποστήριξη της Boussias Events και έλαβε χώρα την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, στην Atrakto (Ακαδημία Πλάτωνος), κρίνεται επίκαιρη και ζωτικής σημασίας για το μέλλον στην παραγωγή και την εξοικονόμηση ενέργειας των επιχειρήσεων. Η ZEB, άλλωστε, είναι από μία από τις πρώτες ελληνικές εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών (ESCOs), διαθέτοντας ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών και το απαραίτητο know how για να εμβαθύνουν οι άνθρωποί της επί του θέματος. Στο event συμμετείχαν μηχανικοί, στελέχη ενεργειακής-περιβαλλοντικής διαχείρισης και Facility management από τη βιομηχανία, κατασκευαστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και μεγάλα κτίρια γενικότερα.

Στο επίκεντρο το μοντέλο EaaS
Στο επίκεντρο του διαδραστικού event τέθηκε το μοντέλο EaaS. «Τον τελευταίο χρόνο έχουμε περάσει σε μια νέα μορφή σύμβασης, αυτή της Ενέργειας ως Υπηρεσία», τόνισε ο κ. Άρης Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ZEB, ο οποίος ανέφερε ότι το άνοιγμα των ενεργειακών αγορών, η ψηφιοποίηση των δικτύων και η λειτουργία των χρηματιστηρίων ενέργειας, επιτρέπουν πλέον στη ZEB και κατ’ επέκταση στις ESCOs να προσφέρουν με το μοντέλο EaaS λύσεις με προσωποποιημένες υπηρεσίες που μπορεί να περιλαμβάνουν βελτιώσεις ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, λύσεις απόκρισης στη ζήτηση, εγκατάσταση ΑΠΕ, καταγραφή και διαχείριση ενέργειας κ.ά. «Για όλα αυτά, αναλαμβάνεται η χρηματοδότηση για την αγορά και εγκατάσταση και η ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης, δίνοντας προστιθέμενη αξία στον πελάτη μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος. Έχοντας ως όραμα «την καθοριστική συμμετοχή της σε ένα βιώσιμο μέλλον», όπως είπε ο CEO της, η ZEB παρέχει υπηρεσίες για τη μείωση του ενεργειακού και ανθρακικού αποτυπώματος σε πόλεις, κτίρια και εγκαταστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή την εποχή η εταιρεία είναι ο βασικός μελετητής και σύμβουλος του Δημοσίου για το πώς θα γίνουν τα κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Τα οφέλη των ΔΠΕ
Περνώντας στην ανάλυση του μοντέλου «Eνέργεια ως Υπηρεσία», στο βήμα ανέβηκε ο κ. Γιώργος Αγερίδης, Σύμβουλος Ενέργειας & Περιβάλλοντος, ο οποίος παρουσίασε μία από τις κύριες παραμέτρους που χρησιμοποιείται στο εν λόγω επιχειρηματικό μοντέλο και αφορά στην επί τόπου παραγωγή με τις Διασπαρμένες (ή κατανεμημένες) Πηγές Ενέργειας, «κατά τις οποίες η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται κοντά στη θέση κατανάλωσης». Αφού σημείωσε ποιες είναι οι ΔΠΕ, πέρασε στους κυριότερους παράγοντες ανάπτυξής τους, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αφορούν στην επιθυμία μείωσης του κόστους ενέργειας και στην επιθυμία για συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με την παραγωγή και χρήση καθαρής ενέργειας, αλλά και στο ευνοϊκό εθνικό και Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και οι ευκαιρίες χρηματοδοτικών ενισχύσεων. Ο κ. Αγερίδης επισήμανε τα οφέλη από τις ΔΠΕ, αλλά και τις σχετικές προκλήσεις, ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι με το μοντέλο «Ενέργεια ως Υπηρεσία», η προσφερόμενη υπηρεσία της ESCO είναι απολύτως προσωποποιημένη και μετατοπίζεται από την πώληση «μονάδων ενέργειας» στην προσφορά «ολιστικών λύσεων ενέργειας και αποτελεσμάτων».

Η εφαρμογή του μοντέλου σε άλλες χώρες
O κ. Nissan Caspi, Chairman IP Innovative Power, από την πλευρά του μετέφερε την εμπειρία από την εφαρμογή του μοντέλου EaaS σε άλλες χώρες. H IP Innovative Power αποτελεί μέρος ενός καθετοποιημένου ομίλου ενεργειακών λύσεων, που έχει ως βασική αποστολή τη μείωση των εκπομπών που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία. Στην ομιλία του ο κ. Caspi ανέλυσε δύο case studies, τις «πράσινες» ενεργειακές λύσεις που χρησιμοποιήθηκαν στο project του Park Center Treptow στο Βερολίνο και στο Init στο Άμστερνταμ.

Η περίπτωση της Ελλάδας
Στη συνέχεια, ο κ. Μάριος Τσακίρης, Head of Energy Services της ZEB, επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της υπηρεσίας EaaS στην Ελλάδα, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η σύμβαση ενέργειας αφορά τη χρηματοδότηση, την προμήθεια, την εγκατάσταση και συντήρηση εξοπλισμού, τη μέτρηση και την παρακολούθηση της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών και την εκτίμηση και τη μέτρηση της απόδοσης. «Το μοντέλο EaaS αναφέρεται σε συγκεκριμένες τεχνολογίες, όπως εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, ενδεχομένως και λέβητες με βελτιωμένο βαθμό απόδοσης, φ/β και συσσωρευτές, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας και PPA», σημείωσε ο κ. Τσακίρης.

Η σημασία των βιώσιμων χρηματοδοτήσεων
Στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Καζάζογλου, Διευθυντής Εταιρικής Διακυβέρνησης & Βιωσιμότητας της ALPHA BANK, αναφέρθηκε στα κριτήρια ESG και τις βιώσιμες χρηματοδοτήσεις. Μάλιστα, παρουσίασε διάφορες κατηγορίες βιώσιμου δανεισμού, όπως μια κατηγορία που προωθεί η τράπεζα σε εταιρείες που αντλούν, π.χ., το 80% των εσόδων τους από δραστηριότητες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, όπως η ενεργειακή απόδοση, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αναβάθμιση των κτιρίων προκειμένου να είναι ενεργειακά αποδοτικά ή ιδανικά για μηδενική κατανάλωση ενέργειας, κλπ.

Τα βήματα διαχείρισης κινδύνων
Ο τελευταίος ομιλητής κ. Θεόδωρος Κρίντας, Founder & CEO της KOUBARAS, ανέλυσε την κατανομή των κινδύνων, των αποδόσεων, αλλά και τη χρηματοδότηση από τρίτους. Όσον αφορά στους κινδύνους και τη διαχείρισή τους, ο κ. Κρίντας αναφέρθηκε σε κάποια βήματα: στην κατανομή με σαφήνεια των κινδύνων και ευθυνών, στη διαφοροποίηση των έργων τους σε διαφορετικούς τομείς, τεχνολογίες και γεωγραφικές περιοχές, στις ασφάλειες και εγγυήσεις απόδοσης, και στην παρακολούθηση και αξιολόγηση για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών κινδύνων. Η εκδήλωση τελείωσε με τους ομιλητές-συνεργάτες της ZEB να απαντούν στις ερωτήσεις του κοινού, ενώ ακολούθησε networking στο χαλαρό περιβάλλον του χώρου με φαγητό και cocktail.

ΕΛΕΜΚΑ ΑΕ: Ανέλαβε κατεπείγον έργο στο στέγαστρο «Καλατράβα» του ΟΑΚΑ

Επείγοντος χαρακτήρα έργο, που υλοποιείται στο πλαίσιο της αποκατάστασης της στατικής επάρκειας του στεγάστρου «Καλατράβα» του κεντρικού ολυμπιακού σταδίου του ΟΑΚΑ, θα εκτελέσει η ΕΛΕΜΚΑ ΑΕ.
Πρόκειται, ειδικότερα, για την καθαίρεση των πολυκαρβονικών φύλλων επικάλυψης του στεγάστρου, τα οποία, μετά από ελέγχους που έγιναν, διαπιστώθηκε πως έχουν χάσει στο σύνολό τους την προστατευτική UV επικάλυψη και παρουσιάζουν πλέον μηδενική προστασία της υποκείμενης επιφάνειας. Από την απώλεια αυτής της προστατευτικής στρώσης έχει αρχίσει με επιταχυνόμενο ρυθμό η αλλοίωση της δομής του υλικού, που εκφράζεται με την αλλαγή της απόχρωσης («κιτρίνισμα»). Πρέπει, λοιπόν, τα πολυκαρβονικά φύλλα να καθαιρεθούν.

Το ΤΑΙΠΕΔ, λοιπόν, είχε προσκαλέσει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, λόγω της κατεπείγουσας ανάγκης που υπάρχει, τρεις εταιρείες, την ΕΛΕΜΚΑ ΑΕ, την ΑΕΤΕΘ ΑΕ και την Καλλίτεχνος ΑΤΕ, να καταθέσουν προσφορές για την ανάθεση του έργου αυτού. Εν τέλει, νικήτρια στη «μάχη» αυτή αναδείχθηκε η πρώτη, η οποία, μάλιστα, ήδη συνυπέγραψε, με το ΟΑΚΑ, τη σύμβαση για την πραγματοποίηση των εργασιών. Επισημαίνεται, ότι η ανάδοχος ΕΛΕΜΚΑ ΑΕ έχει στη διάθεσή της 80 ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής του εργολαβικού συμφωνητικού για να περαιώσει τις επεμβάσεις που το έργο απαιτεί.

ΥΠΠΟ: Δρομολογεί την απόκτηση του συγκροτήματος της πρώην ζυθοποιίας Φιξ στη Θεσσαλονίκη

Το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) ανακοίνωσε ότι δρομολογεί την απευθείας εξαγορά ή την αναγκαστική απαλλοτρίωση του βιομηχανικού συγκροτήματος της πρώην ζυθοποιίας Φιξ στη Θεσσαλονίκη, μετά και την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Το θέμα τέθηκε προς άμεση γνωμοδότηση στο Συμβούλιο, σε συνέχεια των ενεργειών του ΥΠΠΟ για την απόκτηση του κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο, σημειωτέον, είναι κατασκευασμένο στα τέλη του 19ου αιώνα και το 1992 χαρακτηρίστηκε, μαζί με τον εξοπλισμό του, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (με την εν λόγω απόφαση να συμπληρώνεται το 1994, με την κήρυξη 19 κτιρίων του ως διατηρητέα). Το βιομηχανικό συγκρότημα της πρώην ζυθοποιίας Φιξ αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα βιομηχανικής και οικοδομικής αρχιτεκτονικής της εποχής και σύμβολο της βιομηχανικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, από τον 19ο αιώνα στους βασικούς τομείς παραγωγής της. Αποτελεί, συγχρόνως, το κυριότερο σημείο αναφοράς της δυτικής βιομηχανικής ζώνης της νεότερης πόλης της Θεσσαλονίκης στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Η νεότερη ιστορία του μνημείου
Από το 1994, το εργοστάσιο περιήλθε σε κατάσταση εγκατάλειψης, ενώ τα μη διατηρητέα κτίσματα του συγκροτήματος ενοικιάζονταν ως νυχτερινά κέντρα διασκέδασης ή πολιτιστικοί χώροι. Το 2003, η απόφαση κήρυξης τροποποιείται και συμπληρώνεται με νέα υπουργική απόφαση, όπου οριστικοποιείται ο χαρακτηρισμός συγκεκριμένων κτιρίων του συγκροτήματος, ορισμένου μηχανολογικού εξοπλισμού και παρέμεινε η ζώνη προστασίας, όπως είχε οριστεί στην προηγούμενη απόφαση. Ωστόσο, έπειτα από προσφυγή ενώσεων πολιτών στο ΣτΕ, ακυρώνεται η παραπάνω απόφαση.

Το 2006 η πρώην 4η Εφορεία Νεότερων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας προτείνει το συγκρότημα να περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΥΠΠΟ και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων γνωμοδότησε, το 2007, υπέρ της πρότασης για την απαλλοτρίωσή του. Δεν έγινε, όμως, καμία ενέργεια για την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης, με αποτέλεσμα την ανάκλησή της, το 2010. Το 2023, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων συμφώνησε για την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 4495/2017 περί των αυθαίρετων κατασκευών, στο πρώην κτιριακό συγκρότημα (κτίρια 1, 2, 3, 4) της εταιρείας «Χυμοφίξ» και την κατεδάφιση του εν λόγω συγκροτήματος κτιρίων, πλησίον των διατηρητέων από το ΥΠΠΟ και εντός του προστατευόμενου περιβάλλοντος χώρου του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος «Ζυθοποιία Φιξ».

Τον Μάιο του 2023, το ΥΠΠΟ συνηγόρησε στην τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, όπου εντοπίζονται τα βιομηχανικά συγκροτήματα του παλαιού κεντρικού αντλιοστασίου της εταιρείας υδάτων Θεσσαλονίκης (νυν ΕΥΑΘ ΑΕ), χαρακτηρισμένου από το ΥΠΠΟ ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου με τον περιβάλλοντα χώρο του και της «Ζυθοποιίας Φιξ». Επίσης, με απόφαση του 2023, σε συνέχεια της θετικής γνωμοδότησης του ΚΣΝΜ, εγκρίθηκε η προμελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του βιομηχανικού συγκροτήματος της ζυθοποιίας Φιξ, με απομάκρυνση των αμιαντούχων υλικών του, όπως και η μελέτη συντήρησης των δομικών υλικών και των διακοσμητικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων του.

Δημοπράτηθηκε μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκήρυξε δημόσιο, ανοικτό διαγωνισμό για να αναθέσει την εκπόνηση της οριστικής μελέτης για την ανάθεση της σύμβασης που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της κεντρικής υπηρεσίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Επισημαίνεται, ότι το επίμεχο κτίσμα βρίσκεται επί της οδού Ακαδημίας 40, στην Αθήνα Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 56.236,57 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ), ενώ η προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της ορίστηκε σε τέσσερις μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της. Τέλος, την Δευτέρα 01/04/2024 στις 14:30 έχει προγραμματιστεί να εκπνεύσει η διορία που δόθηκε για υποβολή των προσφορών.

Νίκος Ταχιάος: Δημοπρατούνται το καλοκαίρι έργα 900 εκατ. για αποκατάσταση του οδικού δικτύου της Θεσσαλίας

Έργα τα οποία θα είναι προϋπολογισμού 900 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας θα δημοπρατηθούν μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι.
Τα παραπάνω αποκάλυψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Νίκος Ταχιάος, κατά τη διάρκεια περιοδείας που ο ίδιος πραγματοποίησε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.
Όπως τόνισε ο κ. Ταχιάος, στόχος του Υπουργείου είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης και εντός του καλοκαιριού να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους αναδόχους που θα αναδειχθούν και θα αναλάβουν την εκτέλεση των έργων.
Ειδικότερα, όσον αφορά στα έργα του νομού Καρδίτσας, ο κ. Ταχιάος επεσήμανε ότι θα απορροφήσουν ένα σημαντικό κομμάτι του συνολικού προϋπολογισμού, που ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ για τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας.
Μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση πρόκειται να δοθεί στην ορεινή Καρδίτσα, η οποία και έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές.
Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο κ. Ταχιάος, συνοδευόμενος από το κλιμάκιο μηχανικών συνεργατών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επισκέφθηκε τα πληγέντα χωριά και συναντήθηκε με τους δημάρχους Μουζακίου (σ.σ. Θεοφάνης Στάθης), Παλαμά (σ.σ. Σωκράτης Δασκαλόπουλος) και Σοφάδων (σ.σ. Δημοσθένης Κατσής), καθώς και άλλους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μαζί τους, συζήτησε τα έργα τα οποία πρόκειται να συμπεριληφθούν στον οριστικό πίνακα αποκαταστάσεων των υποδομών που υπέστησαν ζημιές από τα φαινόμενα «Daniel» και «Elias», αλλά και γενικότερα τα προβλήματα της περιοχής, η οποία έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες.

Ελληνικό: Σε διαβούλευση η Μελέτη Περιβ. Επιπτώσεων για τη Μαρίνα Αγίου Κοσμά

Λεπτομερή στοιχεία της επένδυσης και της κατασκευής της Μαρίνας Αγίου Κοσμά φέρνει στην επιφάνεια η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που εκπόνησε η Marnet ΑΤΕ. Πηγές κοντά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις οποίες επικοινωνήσαμε, αναφέρουν ότι η μελέτη βρισκόταν σε διαδικασία εσωτερικής διαβούλευσης μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης. Από σήμερα και για τις επόμενες 35 ημέρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να υπάρξουν οι σχετικές παρατηρήσεις επί της ΣΜΠΕ και να γίνουν πιθανές τροποποιήσεις. Η Μαρίνα Αγίου Κοσμά κατασκευάστηκε για τις ανάγκες του αθλήματος της ιστιοπλοΐας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και αποτέλεσε το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας.

Ελεύθερη πρόσβαση στην έκταση
Στα σημαντικότερα σημεία της ΣΜΠΕ, είναι ότι η νέα μαρίνα που θα δημιουργηθεί και, ειδικότερα, ο προτεινόμενος γενικός σχεδιασμός θα εξασφαλίσουν την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση του κοινού στο παράκτιο μέτωπο, που για πολλά χρόνια παρέμενε μη προσβάσιμο, αποκόπτοντας τη διέξοδο της πόλης στη θάλασσα. Η οδική πρόσβαση στη μαρίνα θα εξασφαλίζεται από δύο εισόδους που χωροθετούνται σε κατάλληλες θέσεις στο ΒΑ και ΝΑ άκρο της χερσαίας ζώνης της μαρίνας. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί εσωτερικό οδικό δίκτυο εντός των Τομέων 1 και 2 της μαρίνας και θα συνδέει τις δύο εισόδους της μαρίνας με τους επιμέρους χώρους των κτιριακών υποδομών και τις θέσεις ελλιμενισμού μέσω ενός κύριου οδικού άξονα. Σε επιλεγμένες θέσεις των ελεύθερων χώρων των τομέων της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, θα διαμορφωθούν χώροι πρασίνου.

Τα τρία εναλλακτικά σενάρια
Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της μαρίνας, στη μελέτη υφίστανται δύο επιμέρους εναλλακτικές. Η πρώτη από αυτές προτείνει συνολική επιφάνεια χερσαίας ζώνης 31.442,85 τ.μ. και γενικό συντελεστή δόμησης επί του συνόλου της χερσαίας ζώνης 0,029. Σε αυτή την περίπτωση, η μέγιστη συνολική εκμετάλλευση/δόμηση είναι 900 τ.μ. το μέγιστο ποσοστό κάλυψης 15% επί συνολικής επιφάνειας Τομέα 1 και το μέγιστο ύψος κτιρίων 16 μέτρα.

Στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης προτείνονται κτίρια για τη διοίκηση και λειτουργία της μαρίνας. Η δεύτερη εναλλακτική πρόταση προβλέπει γενικό συντελεστή δόμησης επί του συνόλου της χερσαίας ζώνης 0,10, όπως στις περισσότερες μαρίνες της Αττικής, μέγιστη συνολική εκμετάλλευση/δόμηση 3.000 τ.μ, μέγιστο ποσοστό κάλυψης 30% επί συνολικής επιφάνειας Τομέα 1, μέγιστο ύψος κτιρίων 16 μέτρα και επιτρεπόμενες χρήσεις γης κτίρια για διοίκηση και λειτουργία μαρίνας αλλά και για τουρισμό, αναψυχή (εστιατόρια-αναψυκτήρια, εμπορικά καταστήματα). Το τρίτο εναλλακτικό σενάριο προτείνει γενικό συντελεστή δόμησης επί του συνόλου της χερσαίας ζώνης στο 0,20, μέγιστη συνολική εκμετάλλευση/δόμηση 6.000 τ.μ., μέγιστο ποσοστό κάλυψης 30% επί συνολικής επιφάνειας Τομέα 1, μέγιστο ύψος κτιρίων στα 16 μ. και στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης εκτός από κτίρια διοίκησης και λειτουργίας της μαρίνας και χώρους όπως εστιατόρια, αναψυκτήρια και εμπορικά καταστήματα, προστίθενται και τα κιόσκια πώλησης προϊόντων.