Υγιεινά υλικά: Γιατί το LEED δεν είναι αρκετό

«Υγιεινά υλικά: Γιατί το LEED δεν είναι αρκετό» ήταν ο τίτλος της παρουσίασης που έκανε στο Building Materials Forum η Sandra Baer, Managing Director, Beyond Sustainability. Όταν πρόκειται, εξήγησε, για τη διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας σε έναν χώρο, στην πρώτη γραμμή είναι η πιστοποίηση WELL, που εφαρμόζει την επιστήμη του πώς το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία, ευεξία και απόδοση, ταξινομώντας σε 10 κατηγορίες τις στρατηγικές σε επίπεδο κτιρίου και σε επίπεδο οργάνωσης. Πρόσθεσε πως το WELL και το LEED ενθαρρύνουν μία σειρά από διαφορετικές προδιαγραφές προϊόντων, πιστοποιήσεων και δηλώσεων, μεταξύ των οποίων οι CARB, Greenguard, FloorScore και Cradle to Cradle.

Η τελευταία είναι μια πιστοποίηση που ελέγχει μεταξύ άλλων την υγεία των δομικών υλικών, την κυκλικότητα των προϊόντων, την προστασία του κλίματος, την καθαρότητα του αέρα, την ορθή χρήση νερού και εδάφους και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σημαντικό ρόλο, είπε, παίζει και ο τρόπος που καθαρίζεται ένα κτίριο: η έκταση και η συχνότητα της καθαριότητας, η καταγραφή των διαδικασιών καθαριότητας, η εκπαίδευση των καθαριστών, καθώς και η χρήση των κατάλληλων καθαριστικών. Μεγάλος Χορηγός του Building Materials Forum ήταν η ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΕ και Χορηγός η ISOMAΤ.

Δ. Ποτηρόπουλος: Η υλικότητα στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

Η υλικότητα στη σύγχρονη αρχιτεκτονική ήταν το θέμα της keynote ομιλίας που απηύθυνε στο Building Materials Forum 2024 που συνδιοργάνωσαν η Boussias Events και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Ποτηρόπουλος, πρόεδρος και ιδρυτικός εταίρος της Potiropoulos+Partners. «Ο άνθρωπος ανακάλυψε τους νόμους της φύσης μέσω της παρατήρησης, ενώ εφευρίσκει τρόπους και τεχνικές για την ικανοποίηση των αναγκών του μέσω της “μίμησης”. Έτσι, συγκροτείται σε πρώτο επίπεδο η αρχιτεκτονική, με βάση τη μέθοδο κατασκευής που αρμόζει στην τεχνική και στο αντίστοιχο υλικό, ή υλικά, που επιλέγει. Όμως, στο ευρύτερο πολιτιστικό πεδίο σκέψης της, η κοινωνία μας δεν αρκείται μόνο στο πλαίσιο της πρακτικής διαχείρισης των υλικών, εξίσου την ενδιαφέρει να αποδώσει αξίες που αφορούν στη συναισθηματική και νοητική τους πλευρά, αλλά και στην προφανή, εκείνη της αισθητικής.

Η τελευταία, σύμφωνα με την παλαιότερη κρατούσα άποψη, αναφέρεται στην πνευματική καλλιέργεια και εξύψωση, καθώς και στην υπέρβαση του συμβατικού μέσω της δημιουργίας, στοιχεία που επέτρεψαν στην αρχιτεκτονική να συμπεριλαμβάνεται στις κυριότερες μορφές τέχνης. Εντούτοις, μπορούμε να αποδώσουμε στην αισθητική μια ευρύτερη σημασία θεωρώντας πως προσδίδει άμεσα στα αντιληπτικά ερεθίσματα αξίες πολιτισμικές και κοινωνικές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρχιτέκτονας στην ομιλία του.

Κατά το συνθετικό process, όπως εξήγησε, ο αρχιτέκτονας δανείζει τα συναισθήματα και τους συνειρμούς του στο αντικείμενο του σχεδιασμού του, και εκείνο του χαρίζει την αύρα της υλικής του υπόστασης.
«Υπάρχει μια ζωτική δύναμη, μια “ένθεη ενέργεια” μέσα στα πράγματα, ένα πνεύμα, μια ψυχή, και αυτό το πνεύμα δεν αφορά μόνο τα ζωντανά στοιχεία, αλλά ακόμη και τα ίδια τα υλικά, τα οποία έχουν τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας, μιλούν για τη φυσική τους προέλευση, για τη μέθοδο επεξεργασίας τους και την ανάλογη τεχνική.

Ωστόσο, στην σύγχρονη σχεδιαστική αντίληψη, το υλικό, αναλαμβάνει μέσω του ψηφιακού σχεδιασμού τον πιο ενεργητικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ποτέ, ενώ στο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο έχουν εισαχθεί νέοι όροι, όπως ρευστότητα, ροϊκότητα, μεταλλαξιμότητα, έννοιες που σχετίζονται με τις πολυμορφικές δυνατότητες της ύλης. Στη διαδικασία αυτή το υλικό δεν παρίσταται μόνο ως τελικό μέσο απόδοσης του σχεδιασμού στην πράξη, αλλά μετέχει και ως “συν-δημιουργός”, τόνισε.

Καταλήγοντας σημείωσε: «Μιλάμε για τον υλικό κόσμο, αλλά δεν εννοούμε όλοι το ίδιο. Η ύλη, ταυτόχρονα σημαινόμενο και σημαίνον, ικανή και μαζί αναγκαία συνθήκη, είναι το μέσο αλλά και το επιδιωκόμενο.
Το μείζον έγκειται στο ενδιάμεσο πεδίο, δηλαδή στα γιατί και τα πώς των διαδικασιών που παρεμβάλλονται, από τον σκοπό -κυρίως ως προς τον σκοπό- μέχρι και την εφαρμογή στην πράξη. Είναι αδύνατο να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο εάν πρώτα δεν μπορέσουμε να τον οραματιστούμε. Ιστορικά, οι αρχιτέκτονες ήταν και είναι πάντα βασικοί συντελεστές στο να μεταμορφώνουν το όραμα σε πραγματικότητα».
Σημειώνεται, ότι Μεγάλος Χορηγός του Building Materials Forum ήταν η ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΕ και Χορηγός η ISOMAΤ.

 

Basilisk: Το «ταξίδι» του αυτοθεραπευόμενου σκυροδέματος

Το «ταξίδι» της πρωτοπόρου εταιρείας αυτοθεραπευόμενου σκυροδέματος (self-healing concrete) Basilisk παρουσίασε στο Building Materials Forum ο managing director της, Bart van der Woerd. Ο κ. van der Woerd μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του οράματός του, όπως λ.χ. η εξασφάλιση χρηματοδότησης και η διείσδυση στην αγορά, ενώ μοιράστηκε τα διδάγματα που έχει αντλήσει από την πορεία της Basilisk.

«Κοιτάξαμε τη φύση και είδαμε ότι υπήρχαν υλικά που μπορούν να παράξουν ασβεστόλιθο και δομές», ανέφερε μεταξύ άλλων, εξηγώντας το πώς, με τη χρήση βακτηρίων, το κανονικό σκυρόδεμα μπορεί να μετατραπεί σε αυτόθεραπευόμενο σκυρόδεμα, ώστε όταν για οποιονδήποτε λόγο προκύπτει κάποια ρωγμή, τα βακτήρια να «δουλεύουν» για το κλείσιμό της, χωρίς εξωτερική παρέμβαση. «Τα περισσότερα σκυροδέματα θα ραγίσουν, γι’ αυτό τα ενισχύουμε. Όταν εμφανίζεται μια ρωγμή δεν είναι πρόβλημα, όμως όταν στη ρωγμή μπαίνει υγρασία ή νερό, τότε μπορεί να προκύψουν προβλήματα», εξήγησε, δίνοντας λεπτομέρειες για το πώς λειτουργεί το προϊόν της Basilisk. Μεγάλος Χορηγός του Building Materials Forum ήταν η ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΕ και Χορηγός η ISOMAΤ.

 

Χτίζοντας μία «ουτοπική πόλη» με βιώσιμα δομικά υλικά

Τη βραβευμένη μελέτη The Decoded Path για την αναδιαμόρφωση του πολεοδομικού ιστού της Λάρισας παρουσίασε στο Building Materials Forum η Μαριλένα Σηφάκη, Co-Founder, Co-Owner, Head Architect at CΗΩROS Sifakis Architects, εξηγώντας πώς με τη χρήση υλικών όπως το rammed earth και ο ανακυκλωμένος χάλυβας μπορούμε να έρθουμε κοντά στην υλοποίηση μιας «ουτοπικής πόλης». Όπως σημείωσε, η κεντρική ιδέα για την αναδιαμόρφωση του πολεοδομικού ιστού της Λάρισας ήταν η σχεδίαση ενός κεντρικού σταυρού που θα εκτείνεται σε όλη την πόλη, με επίκεντρο το αρχαίο Αμφιθέατρο Α’, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. «Το rammed earth και ο ανακυκλωμένος χάλυβας ήρθαν στη μελέτη αυτή για να αποκωδικοποιήσουν μια νέα αρχιτεκτονική γλώσσα που θα μεταφράζεται από τη σχεδίαση τοπωνυμίων που θα παίρνουν μορφή μέσα από τις τελείες και τις παύλες των σημάτων Μορς», εξήγησε η κ. Σηφάκη.

Τα πλεονεκτήματα rammed earth και ανακυκλωμένου χάλυβα
Μιλώντας για το rammed earth, εξήγησε τον τρόπο που χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη μελέτη, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα υλικό που, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, δημιουργεί βιώσιμες κατασκευές που αντέχουν επ’ αόριστον και μάλιστα μπορούν να κατασκευαστούν για λιγότερα από τα 2/3 του κόστους των σύμμεικτων κατασκευών. Πρόκειται επίσης για ένα υλικό πολυμορφικό στη σχεδίασή του, καλαίσθητο, φιλικό προς το περιβάλλον, με εξαιρετική ενεργειακή απόδοση, δομικά ανθεκτικό, που απαιτεί εξαιρετικά χαμηλή συντήρηση.

Επιπλέον, με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να γίνει ανθεκτικό ακόμα και σε παράγοντες όπως το νερό και οι σεισμοί. Έπειτα, αναφέρθηκε στον ανακυκλωμένο χάλυβα, κάνοντας λόγο για ένα υλικό που μπορεί να ανακυκλώνεται συνεχώς χωρίς καμία ζημιά ή υποβάθμιση των ιδιοτήτων του και που σημειώνει μεγάλο ποσοστό ανακύκλωσης, με τεράστια οφέλη στον αγώνα για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και την πρόληψη των υπερβολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το υλικό αυτό είναι υψηλής ποιότητας, ανθεκτικό, πολυμορφικόμ οικονομικό κατά την ανάκτησή του, με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Είναι επίσης ανθεκτικό σε στοιχεία όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, οι σεισμοί, η φθορά, ο άνεμος και τα διαβρωτικά υλικά. «Το rammed earth και ο ανακυκλωμένος χάλυβας έχουν εναρμονιστεί με το τοπίο οπτικά, ενώ πρακτικά η νέα τους ταυτότητα έχει εμπνευστεί και βασίζεται στην ιστορική χρήση των μνημείων της πόλης και στα πολιτιστικά της έθιμα. Μερικά από τα προγράμματα λειτουργίας που επιλέξαμε να σχεδιάσουμε κατά τη διαδικασία της μελέτης είναι ένας υπαίθριος drive-in κινηματογράφος που συνοδεύει το Αμφιθέατρο Β’ και ένας ολόκληρος πεζόδρομος περιοδικών πολιτιστικών εκθέσεων και δραστηριοτήτων αναψυχής που οδηγούν στις πύλες του Αμφιθεάτρου Α’, οι οποίες είναι σχεδιασμένες από ανακυκλωμένο χάλυβα και παίρνουν τη μορφή αυλαίας», ανέφερε η Μαριλένα Σηφάκη. Μεγάλος Χορηγός του Building Materials Forum ήταν η ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΕ και Χορηγός η ISOMAΤ.

 

Τα καινοτόμα υλικά που ενισχύουν τη βιωσιμότητα των κατασκευών

Για τα καινοτόμα υλικά που χρησιμοποιούν και τη σημασία τους για τη βιωσιμότητα στην αρχιτεκτονική και στις κατασκευές μίλησαν, σε πάνελ κατά τη διάρκεια του Building Materials Forum (το οποίο συνδιοργάνωσαν η Boussias Events και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), ο Julian Lipscombe, Director, Bennetts Associates, ο Θωμάς Δοξιάδης, Founder, doxiadis+ και ο Δημήτρης Τερζής, CEO/co-founder, MeduSoil.

Bennetts Associates: Κάνοντας περισσότερα αλλά με λιγότερα υλικά
Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο Julian Lipscombe μίλησε για τρία καινοτόμα υλικά που χρησιμοποιεί η Bennetts Associates και τη βοηθούν να υλοποιήσει τη φιλοσοφία της «do more with less». Πρόκειται, όπως περιέγραψε, για τη μαζική ξυλεία, το άχυρο, καθώς και τα εδαφοτεμάχια (earth blocks), μία πρωτότυπη τεχνική στο πλαίσιο της οποίας χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του κτιρίου πρώτες ύλες από το έδαφος του οικοπέδου στο οποίο κατασκευάζεται. Εν συνεχεία, ο κ. Lipscombe προχώρησε σε παρουσίαση γραφημάτων που περιείχαν στοιχεία για την τεράστια εξοικονόμηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που αναμένεται να προκύψει μέσα στις επόμενες δεκαετίες από τη χρήση αυτών των βιώσιμων υλικών στις κατασκευές. Υπογράμμισε, επιπροσθέτως, πως ειδικά στην Ελλάδα οι προοπτικές για τη χρήση μαζικής ξυλείας στις κατασκευές είναι σημαντικές, παρότι πρόκειται για ένα υλικό που δεν χρησιμοποιείται συχνά στη χώρα μας.

doxiadis+: Το πλάνο για το project Marina Residences στο Ελληνικό
Παίρνοντας τον λόγο, ο Θωμάς Δοξιάδης παρουσίασε τη δουλειά της doxiadis+ για το οικιστικό project Marina Residences στο Ελληνικό, δίπλα στον πύργο Riviera Tower. Συγκεκριμένα, εξήγησε πως το σχέδιο του αρχιτεκτονικού του γραφείου περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός φυσικού μεσογειακού τοπίου με όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιφάνειες. Η φιλοσοφία των παρεμβάσεων αυτών είναι στη λογική της «low-tech innovation», με τη χρήση υδατοπερατών υλικών, με φωτοβολταϊκά σε όλες τις πέργκολες και με ανάπτυξη νέων, πιο βιώσιμων υλικών, όπως για παράδειγμα η άσφαλτος με αδρανή ασβεστόλιθο, μια ιδέα που το doxiadis+ εμπνεύστηκε από την υπάρχουσα άσφαλτο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, η οποία αφ’ ενός είναι πιο όμορφη αισθητικά από την κανονική άσφαλτο, αλλά μειώνει σημαντικά το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, επειδή ως υλικό είναι πιο απορροφητικό. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το υλικό αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί και στο The Ellinikon Experience Park.

MeduSoil: Συνδετικά υλικά τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον
Τέλος, ο Δημήτρης Τερζής μίλησε για την αμμωνία, ένα συστατικό το οποίο δεν βλέπουμε συχνά στις κατασκευές, όμως η MeduSoil το χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον συνδετικών υλικών. Ήδη η εταιρεία έχει παράξει ένα υλικό που βρίσκεται στην αγορά στο Βέλγιο, στη Γαλλία και σύντομα και στη Ρουμανία. Παράλληλα, δε, αναπτύσσει και ένα χαρτοφυλάκιο από παρόμοια προϊόντα, τα οποία είναι βασισμένα στην οργανική σύνθεση. «Περίπου 1% της παγκόσμιας παραγωγής τσιμέντου καταλήγει σε επαφή με τον υδροφόρο ορίζοντα και το έδαφος. Πώς θέλουμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τον κόσμο μας; Δεν υπάρχει μαγική λύση. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να κοιτάμε πώς στη φύση έχουμε τσιμεντοποιήσεις και γι’ αυτό είναι υπεύθυνοι μικροοργανισμοί του νερού και του εδάφους. Έχουμε απομονώσει περίπου είκοσι μικροοργανισμούς, έχουμε βρει τους πιο αποδοτικούς και πλέον τους δίνουμε ώθηση ώστε να παράξουν αυτά τα στοιχεία, μαζί με άμμο, άργιλο και ιλύ», ανέφερε.  Σημειώνεται, ότι Μεγάλος Χορηγός του Building Materials Forum ήταν η ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΕ και Χορηγός η ISOMAT.

Διαγωνισμός για αναβάθμιση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου

Το κτιριακό συγκρότημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου θα αποκατασταθεί, θα αναβαθμιστεί και θα επεκταθεί, με το Υπουργείο Πολιτισμού να προκηρύσσει ανοικτό διαγωνισμό για να αναθέσει το, προϋπολογισμού 15.996.770 ευρώ (συν ΦΠΑ), έργο. Στους 14 μήνες ορίστηκε η προθεσμία αποπεράτωσης των εργασιών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις προσφορές τους ως τη Δευτέρα 15/04/2024 και ώρα 10:00.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου βρίσκεται στην πόλη της Χίου, επί των οδών Μιχάλων και Μουσείου (θέση Μεζάρια). Κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε το 1969. Το υφιστάμενο κτιριακό του συγκρότημα αποτελείται από τα κτίρια I-II-III-IIIα-IV-V-VI-VII και αναπτύσσεται σε τρεις κύριες στάθμες.

Μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας, στα κτίριά του είναι εμφανή τα προβλήματα γήρανσης σε τοιχοποιίες, μονώσεις, κουφώματα, κλπ και κυρίως στον φέροντα οργανισμό του, καθώς και η ανεπάρκεια των η/μ εγκαταστάσεων (βάσει των κανονισμών λειτουργίας και ασφάλειας που ισχύουν). Επιπλέον, λόγω και της υψομετρικής διαφοράς, το μουσείο δεν είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Το έργο, λοιπόν, προβλέπει αποκατάσταση όλων των κτιρίων του μουσείου, αναβάθμιση του υπάρχοντος δομικού συστήματός του, ενεργειακή αναβάθμισή του, εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε ΑμεΑ και, τέλος, επέκτασή του (κτίρια VIII-IX-X-XI) στον διαθέσιμο χώρο του οικοπέδου, σε όλο το εύρος της δυτικής πλευράς.

 

Electra Palace: H Τέρνα στην κατασκευή του νέου ξενοδοχείου

Tην κατασκευή του νέου ξενοδοχείου του ομίλου Electra Palace & Resorts στη Θεσσαλονίκη ανέλαβε η Τέρνα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας, Γιάννης Ρέτσος, με τον οποίο και επικοινωνήσαμε.
Προ μερικών ημερών ξεκίνησαν οι πρόδρομες εργασίες στον χώρο όπου πραγματοποιείται η συγκεκριμένη επένδυση, μέσω της εταιρείας Ξενοδοχεία Ηλέκτρα Βορείου Ελλάδος ΑΕ. Επίσης, ο χρόνος για την υλοποίηση του έργου είναι δύο έτη. Πρόκειται, εξάλλου, να δημιουργηθεί κτίριο ξενοδοχείου δέκα ορόφων, το οποίο θα διαθέτει 54 θέσεις υπόγειας στάθμευσης, όπως επίσης και φυτεμένο δώμα.Την αρχιτεκτονική μελέτη για τη νέα ξενοδοχειακή μονάδα έχει εκπονήσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Liakos Associate Architects.

Να σημειωθεί, ότι το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο είναι αυτό που σχεδίασε και άλλα ξενοδοχεία για λογαριασμό του ομίλου Electra Palace, όπως είναι η περίπτωση του Electra Palace στην Ιαλυσό της Ρόδου που ανακαινίστηκε το 2023, στο οποίο η συνολική δυναμικότητα ανέρχεται στα 267 δωμάτια, ενώ ήταν το γραφείο που υλοποίησε τη μελέτη για την κατασκευή του ξενοδοχείου Electra Metropolis στην οδό Μητροπόλεως στο Σύνταγμα, εκεί που κατά το παρελθόν στεγαζόταν το Υπουργείο Παιδείας πριν τη μεταφορά του στη Νερατζιώτισσα. Το εν λόγω γραφείο ειδικεύεται στις ξενοδοχειακές μονάδες, έχοντας σχεδιάσει μεταξύ άλλων projects και τα Cavo Tagοο σε Μύκονο και Σαντορίνη.

Στα 30 εκατομμύρια ευρώ η επένδυση με δυναμικότητα 160 δωματίων
Στη Θεσσαλονίκη το ξενοδοχείο θα έχει δυναμικότητα 160 δωματίων. Η ανέγερσή του πραγματοποιείται σε οικόπεδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης.
Η χρονική διάρκεια της παραχώρησης είχε οριστεί σε 49 χρόνια με δικαίωμα παράτασης για 49 επιπλέον έτη. Ο όμιλος είχε πλειοδοτήσει σε διαγωνισμό που διενήργησε η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η συνολική επένδυση θα ανέλθει στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Θα αποτελέσει την 7η ξενοδοχειακή μονάδα του ομίλου εκτός από εκείνες που ήδη διαθέτει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κεφαλλονιά. Θυμίζουμε, ότι ο όμιλος Electra Hotels & Resorts είχε προχωρήσει τo 2020, εν μέσω πανδημίας, στην ανακαίνιση του ξενοδοχείου Electra Palace Thessaloniki στην πλατεία Αριστοτέλους στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, το οποίο λειτουργεί επί έξι δεκαετίες.

Κατασκευή σε οικόπεδο επιφάνειας 1.331 τετραγωνικών μέτρων
Το εμβαδόν του οικοπέδου που θα κατασκευαστεί το νέο ξενοδοχείο είναι 1.331 τετραγωνικά μέτρα και το εμβαδόν δόμησης του κτιρίου που θα κατασκευαστεί θα ανέλθει στα 6.360 τετραγωνικά μέτρα.
Όσο για τον όγκο του πάνω από το έδαφος, αυτός θα είναι 24.899 τετραγωνικά. Τη στατική μελέτη του ακινήτου εκπόνησε η Στατική-Σύμβουλοι Στατικών Μελετών Α.Ε. Η μελέτη ενεργειακής απόδοσης και θερμομονωτικής επάρκειας καθώς και οι μελέτες υδραυλικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων εκπονήθηκε από τη Σκέμμα Μηχανική. Η έκδοση της οικοδομικής άδειας, που ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή του κτιρίου, πραγματοποιήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου.

Ξεκινά ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκκίνηση του διαγωνισμού για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού (τουλάχιστον 50% συν μία μετοχή) στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου ΑΕ» (ΟΛΛ ΑΕ). Η τελευταία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, των κτιρίων και των εγκαταστάσεων του λιμένα Λαυρίου, μέσω σύμβασης παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία είναι διάρκειας 60 χρόνων (σ.σ. ισχύει μέχρι το 2062). Το ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίζει, επίσης, στην ανακοίνωσή του, πως η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης ενδέχεται να παραταθεί. Εφ’ όσον ληφθεί σχετική απόφαση, θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου, πριν δημοσιευθεί η πρόσκληση για την υποβολή των προσφορών από τους επενδυτές οι οποίοι θα προκριθούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

 

Έργα σε οδικό δίκτυο της Περιφ. Αττικής από την Maycon Hellas Construction Company

Η Maycon Hellas Construction Company θα κάνει έργα οδοποιίας και εργασίες συντήρησης στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας του 3ου τμήματος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής. Προσφέροντας μέση έκπτωση 43,02%, η παραπάνω εταιρεία επικράτησε στον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί για την ανάθεση του έργου αυτού από την περιφερειακή αρχή, ενώ συνυπέγραψε με την τελευταία και το εργολαβικό συμφωνητικό για την εκτέλεσή του.

Όσο για την προθεσμία που έχει στη διάθεσή της για να αποπερατώσει τις προβλεπόμενες επεμβάσεις, έχει οριστεί σε 12 μήνες.
Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), προβλέπει τοποθέτηση συστημάτων αναχαίτισης οχημάτων (ΣΑΟ) και επίσης επισκευή, συντήρηση και αντικατάσταση των υφιστάμενων μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας, με στόχο την οδική ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία στο οδικό δίκτυο. Οι οδικοί άξονες, στους οποίους και θα τοποθετηθούν ΣΑΟ, είναι οι ακόλουθοι: ΕΕ 1 ΠΕΟ Αθηνών-Χαλκίδας, ΕΕ 2 ΠΕΟ Αθηνών-Κορίνθου, ΕΕ 3 ΠΕΟ Ελευσίνα-Θήβα, ΕΕ 4 Παραλιακή Λεωφόρος Βάρκιζας-Σουνίου, ΕΕ 5 Κηφισιά-Μαραθώνας, ΕΕ 6 Άγιος Στέφανος-Αμφιάρειο, ΕΕ 7 Μαλακάσα-Σκάλα Ωρωπού, ΕΕ 8 Ανισόπεδος κόμβος Μαλακάσας-Μήλεσι-Σκάλα Ωρωπού, ΕΕ 9 Κόμβος Αθηνών-Λαμίας έως Βασιλικό Τμ. Τατοΐου, ΕΕ 10 (SR) ΠΑΘΕ Λαμίας και ΕΕ 11 (SR) ΠΑΘΕ Κορίνθου.

Αναλυτικότερα, με την παρούσα εργολαβία:
α) Θα γίνουν εργασίες επισκευής και αντικατάστασης των υφιστάμενων μεταλλικών στηθαίων.
β) Θα γίνει σταδιακή αντικατάσταση των στηθαίων ασφαλείας παλαιού τύπου και τοποθέτηση, σε θέσεις που δεν υπάρχουν, με νέα μεταλλικά στηθαία και τσιμεντένια στηθαία τύπου Jersey κατά ΕΝ-1317.
γ) Θα γίνει γενικά άρση εμποδίων με σκοπό την εγκατάσταση ΣΑΟ μεταλλικών ή σκυροδέματος.

Οι εργασίες τοποθέτησης των ΣΑΟ θα υλοποιούνται σε σημεία του οδικού δικτύου όπου επιτρέπονται οι μελέτες που θα εκπονούνται, λαμβάνοντας υπόψη τα υπάρχοντα εμπόδια (στύλοι ηλεκτροφωτισμού, δένδρα, φυσικά εμπόδια, κλπ).

Κυκλοφόρησε το νέο Cat Magazine

Το πρώτο τεύχος του Cat Magazine για το 2024 είναι εδώ και εστιάζει στη δυναμική των νέων ευκαιριών και της καινοτομίας που φέρει η Caterpillar. Στο τεύχος παρουσιάζονται, μεταξύ πολλών άλλων, ορισμένα από τα projects που αφορούν στην Eltrak και τα οποία ξεχώρισαν:

• Οι ομάδες πωλήσεων και υποστήριξης προϊόντων Eltrak Ελλάδας και Βουλγαρίας, μαζί με εκπροσώπους και εκπαιδευτές της Caterpillar, συγκεντρώθηκαν για το ετήσιο Training Event Caterpillar στις εγκαταστάσεις της Eltrak Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Συνεργατικότητα, ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών, τεχνογνωσία αλλά και δημιουργικές δραστηριότητες ενίσχυσαν το ομαδικό πνεύμα, κινητοποιώντας ακόμη περισσότερο την ομάδα για μια νέα, δυνατή χρονιά, προσφέροντας την καλύτερη εμπειρία στους πελάτες.

• Eltrak και Γαία ΑΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία συνεργασία υψηλών απαιτήσεων και γερά θεμέλια στον κατασκευαστικό κλάδο. Τα εντυπωσιακά μηχανήματα που παραδόθηκαν μα και όσα ακολουθούν αναδεικνύουν έμμεσα μέρος του ευρύτατου φάσματος έργων μεγάλου προϋπολογισμού και υψηλών απαιτήσεων, που αναλαμβάνει η Γαία ΑΕ με άμεση ή υπεργολαβική σχέση.

• Η ΕΛΤΡΕΚΚΑ με τη μακρά ιστορία στον χώρο των ανταλλακτικών γνωρίζει την Eltrak πολύ καλά και επένδυσε στον εξοπλισμό της αποθήκης της με τη νέα σειρά Order Pickers & Reach Trucks της Caterpillar, ενισχύοντας με τρόπο αποτελεσματικό την ευελιξία της αποθηκευτικής τους διαχείρισης.
Διαβάστε εδώ, όλο το περιοδικό.