Greek Hotel of the Year Awards Τα ξενοδοχεία της χρονιάς

Σε κλίμα αισιοδοξίας και γιορτής πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Greek Hotel of the Year Awards στις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στην Αθήνα.
Για έκτη συνεχή χρονιά, τα βραβεία Greek Hotel of the Year ανέδειξαν τα πιο ξεχωριστά ξενοδοχεία της Ελλάδας.

Τα βραβεία παρουσίασε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Σοφία Κωνσταντινίδου.
Μεταξύ των νικητών περιλαμβάνονται καθιερωμένα και νέα ανερχόμενα brands, όπως: το MANNA (κατηγορίες: New Hotel Resort, Design Hotel, Historic Hotel, Most Scenic Location και Hideaway Resort), τα Sani Resort και Ikos Resort (κατηγορία: Best Hotel to Work In), το Village Heights Resort (κατηγορία: Sustainable Hotel/Resort), το W Costa Navarino (κατηγορία: Luxury Hotel/Resort), το Numo Ierapetra (κατηγορίες: Concept Hotel, Best Dastination Resort), το The Old Byte Project (κατηγορία: Best Hotel Revamp), το Helea Lifestyle Beach Resort (κατηγορία: Family-friendly Hotel), το CALILO (κατηγορία: Gastronomic Hotel/Resort), το CELESTIAL ALL SUITES, μέλος της HotelBrain International (κατηγορίες: Summer Hotel/Resort και Adults Only Hotel/Resort), το Wyndham Grand Athens (κατηγορία: City Hotel).
Τα Greek Hotel of the Year Awards ανέδειξαν για άλλη μια χρονιά ξενοδοχεία μοναδικού χαρακτήρα κάθε τύπου και μεγέθους και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ανακαλύψτε όλα τα ξενοδοχεία που διακρίθηκαν εδώ.
Τις υποψηφιότητες στα Greek Hotel of the Year Awards αξιολόγησε μία ανεξάρτητη και έγκριτη Επιτροπή Αξιολόγησης, με Προέδρο τον Γεώργιο Σπυρόπουλο, Chief Operating Officer των Electra Hotels & Resorts.
Στην έναρξη της απονομής των βραβείων, ο κ. Σπυρόπουλος συνεχάρη όλους τους νικητές για το σημαντικό έργο που προσφέρουν στον ελληνικό τουρισμό και την τιμητική τους διάκριση. Επιπλέον, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα παρουσιασθέντα ξενοδοχειακά concepts, τα οποία ξεχώρισαν και διαφοροποιήθηκαν ως προς τον μοναδικό σχεδιασμό, τον σεβασμό στην ιστορία και το οικοσύστημα της περιοχής τους, τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και εμπειρίες προς τους φιλοξενούμενούς τους, την καινοτομία, τη δυνατότητα επαφής του επισκέπτη με το φυσικό περιβάλλον και την εναρμόνιση με την κουλτούρα κάθε τόπου.

Η Nespresso Professional, χορηγός της βραδιάς των Greek Hotel of the Year Awards 2024, προσέφερε σε όλους τους καλεσμένους καφέδες από την πλούσια σειρά των 19 διαφορετικών ποικιλιών που διαθέτει. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ποικιλίες μοναδικής προέλευσης-Single Origins όπως ο Guatemala, o Brazil και ο India αλλά και πιστοποιημένους οργανικούς καφέδες όπως ο Congo Organic,o Colombia Organic και ο Peru Organic. Οι έξι μοναδικές ποικιλίες της Nespresso Professional κατάφεραν να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους!

Δύο σημαντικές βραβεύσεις
Ειδική βαρύτητα στα Greek Hotel of the Year Awards έχουν τα τιμητικά βραβεία που απονέμονται σε εξέχοντες επαγγελματίες του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου.
Ο τίτλος Hotel Manager of the Year απονεμήθηκε στην Αννέτα Σβορώνου,
Multi-Property Hotel Manager των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George, η οποία διαθέτει πολυετή επιτυχημένη εμπειρία σε μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες και εμβληματικά ξενοδοχεία, όπως το Hilton Athens, το Rome Cavalieri Waldorf Astoria και το London Hilton on Park Lane. To Lifetime Achievement Award των Hotel of the Year απονεμήθηκε φέτος στον Ευριπίδη Τζήκα, General Manager του Athens Capital Hotel-Mgallery Collection για το σύνολο της ξεχωριστής πορείας του στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Έχοντας αναλάβει, μεταξύ άλλων, τις ανώτατες διοικητικές θέσεις στους ομίλους Novotel και Sofitel, ο κύριος Τζήκας διαθέτει αναμφισβήτητα πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία στην ξενοδοχειακή αγορά και στον ελληνικό τουρισμό εν γένει.

Δείτε εδώ στιγμιότυπα από την τελετή απονομής.
Τα Hotel of the Year Awards 2024 διοργάνωσαν η Boussias Events και το περιοδικό Architect. Τα βραβεία τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΣΕΤΕ. Χορηγός τους ήταν η Nespresso Professional, που προσφέρει προσαρμοσμένες λύσεις καφέ για κάθε επιχείρηση και χώρο. Χορηγός οίνου ήταν η Άμβυξ, με το λευκό Κτήμα Παλυβού Πέτρινες Πλαγιές και το ερυθρό Κτήμα Παλυβού Νεμέα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τrade Estates: Πάνω από 477 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο ακινήτων το 2023

Την κατάσταση επενδύσεών της, έτσι όπως αυτή είχε διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2023, δημοσιοποίησε η Trade Estates. Η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία αναφέρει, ότι την ως άνω ημερομηνία το χαρτοφυλάκιο των επενδυτικών ακινήτων της περιείχε συνολικά 15 ακίνητα (τα δυο από αυτά υπό ανάπτυξη σε Πάτρα και Ηράκλειο), με συνολική αξία 477,2 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 10 ακινήτων αξίας 288,8 εκατομμυρίων ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2022. Επιπλέον, η εταιρεία επισημαίνει ότι, από την αναπροσαρμογή της αξίας των επενδυτικών ακινήτων της, «συνέπεια κυρίως της διαχείρισης των εμπορικών μισθώσεων και της υπεραξίας των νέων αποκτήσεων που καταγράφηκε σε σχέση με την τιμή κτήσης τους κατά τη διάρκεια του 2023», προέκυψε κέρδος 30,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι επενδύσεις το 2023
Από εκεί και πέρα, μέσα στο 2023 η Trade Estates έκανε τις ακόλουθες επενδύσεις:
• Απέκτησε (έναντι 3,15 εκατ. ευρώ) το υπόλοιπο 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Polikenco Ανάπτυξη και Εκμετάλλευση Ακινήτων Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, έχοντας πλέον την πλήρη κατοχή της εταιρείας.

Η εν λόγω συμμετοχή αφορά σε oικόπεδο συνολικής επιφάνειας 20,977.84 τ.μ., επί του οποίου ανεγείρεται εμπορικό πάρκο συνολικής επιφάνειας 21,6 χιλ τ.μ. στη Πάτρα.
• Απέκτησε (έναντι του ποσού των 10,7 εκατ. ευρώ) 59 οριζόντιες ιδιοκτησίες σε εμπορικό πάρκο σε περιοχή της Λάρισας, καθώς και 2 αγροτεμάχια.

Η εν λόγω επένδυση αφορά στην απόκτηση εμπορικού καταστήματος 30.592 τ.μ., με μισθωτές τις Housemarket (IKEA) και Intersport Athletics AEE (Intersport).
• Απέκτησε (έναντι 3,4 εκατ. ευρώ) τις υπόλοιπες 4 οριζόντιες ιδιοκτησίες του εμπορικού πάρκου που κατέχει ήδη στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Τούτη η επένδυση αφορά στην απόκτηση κτίσματος επιφάνειας 15.930 τ.μ. και μισθωμένου στις Jumbo και The Mart.
• Απέκτησε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και εισφοράς σε είδους από υφιστάμενο μέτοχο οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 45,408.04 τ.μ. και υφιστάμενα κτίρια βιομηχανικών αποθηκών συνολικής επιφάνειας 16,655.47 τ.μ. στην Ελευσίνα.
• Απέκτησε, έναντι τιμήματος 95,8 εκατ. ευρώ, το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Γυαλού Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Εμπορικών, Τουριστικών Δραστηριοτήτων και Εκμετάλλευσης Ακινήτων.

Η εν λόγω συμμετοχή αφορά στην απόκτηση του Εμπορικού Πάρκου Smart Park στα Σπάτα που εκτείνεται σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 90,979.52 και κτιρίων καταστημάτων συνολικής επιφάνειας 64,271 τ.μ.
• Απέκτησε (έναντι 4,1 εκατ. ευρώ) το υπόλοιπο 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Μαντένκο Ανάπτυξη και Εκμετάλλευση Ακινήτων Ανώνυμη Εταιρεία.

Η εν λόγω συμμετοχή αφορά σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 42,239.87 τ.μ. στο Ηράκλειο Κρήτης, επί του οποίου ανεγείρεται εμπορικό πάρκο το οποίο θα είναι συνολικής επιφάνειας 14,6 χιλ. τ.μ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Σε αναζήτηση προέδρου και διευθ. συμβούλου ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απευθύνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την κάλυψη των θέσεων του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΣ της «Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ», η οποία μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για τα έργα του Βόρειου και Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης. Αμφότερες οι θέσεις είναι με 4ετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης για μία ακόμα 4ετία. Η εταιρεία έχει όλες τις αρμοδιότητες που είχαν οι συγχωνευθέντες οργανισμοί «Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης» (ΟΑΔΥΚ) και «Οργανισμός Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης» (ΟΑΝΑΚ) ως προς τα δημόσια έργα, τα έργα εγγείων βελτιώσεων, τα έργα διαχείρισης υδατικών πόρων, τις προμήθειες και τις υπηρεσίες οποιουδήποτε είδους. Ειδικότερα, η εταιρεία αναλαμβάνει όλα τα έργα κυριότητας των συγχωνευθέντων οργανισμών, το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), το έργο του Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΝΟΑΚ), το έργο της ύδρευσης Ηρακλείου Κρήτης και Αγίου Νικολάου από το φράγμα Αποσελέμη, ενώ δύναται να αναλάβει και τον σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και διαχείριση οποιουδήποτε άλλου έργου ανατεθεί σε αυτήν κατ’ εντολήν Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, α’ και β’ βαθμού, ή του εποπτεύοντος υπουργού.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας ξεκίνησε την 01/03 και λήγει στις 13/03.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τέλος στο «σίριαλ» για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Κορίνθου-Λουτρακίου

Με την κατακύρωση της σύμβασης στην εταιρεία Geogenesis ολοκληρώθηκε το «σίριαλ» του διαγωνισμού για την ανάπλαση του ενιαίου παραλιακού μετώπου μεταξύ Κορίνθου και Λουτρακίου, προϋπολογισμού κοντά στα 9,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η κατακύρωση της σύμβασης έγινε στα 7.991.688,32 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με μέση έκπτωση 15,46%. Η Geogenesis είχε αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος για το έργο τον Ιούνιο του 2023, όμως τόσο η Geogenesis όσο και η έτερη διεκδικήτρια του διαγωνισμού, Ventus Τεχνική, προσέφυγαν στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ζητώντας η μία να ακυρωθεί η συμμετοχή της άλλης στον διαγωνισμό, επικαλούμενες παρατυπίες.

Η αναθέτουσα αρχή, Δημόπρακτος ΑΕ-ΑΟΤΑ, είχε εκφράσει απόψεις επί των προσφυγών των δύο εταιρειών, υποστηρίζοντας πως και οι δύο δεν είχαν βάσιμο λόγο και το ορθό θα ήταν να παραμείνει σε ισχύ η επίδικη απόφασή της, προκειμένου να επιτραπεί η συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας και η οριστική κατακύρωση του έργου στον προσωρινό ανάδοχο. Εν τέλει, η ΕΑΔΗΣΥ αποδέχθηκε την προδικαστική προσφυγή της Geogenesis και απέρριψε το αίτημα της Ventus για αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία συνεχίστηκε με την υποβολή δικαιολογητικών κατακύρωσης από την πλευρά της Geogenesis, ενώ και η προσφυγή της Ventus στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά της απόφασης της ΕΑΔΗΣΥ δεν άλλαξε τα δεδομένα, με την Geogenesis να αναλαμβάνει τελικά το έργο. Σημειώνεται, ότι το έργο αφορά στη σύνδεση της Κορίνθου με το Λουτράκι με όρους βιώσιμης κινητικότητας, μέσω ενός συνεκτικού δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων συνολικού μήκους 5.696,50 μέτρων. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ, μήκους 1.970 μέτρων, την αναδιαμόρφωση της οδού Ποσειδώνος και το Στρατόπεδο Μηχανικού Λουτρακίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας: Τριπλό χτύπημα με έργα 30 εκατ. και αναδόχους ΕΚΤΕΡ και Εργοδυναμική

Τρία έργα με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ θέτει προς υλοποίηση το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν οριστεί οι ανάδοχοι για την κατασκευή τους. Το πρώτο από τα έργα αυτά αφορά στην κατασκευή νέων εργαστηρίων και εγκαταστάσεων του ΙΤΕ στα Ιωάννινα, ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό ο οποίος ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ άνευ ΦΠΑ. Ανάδοχοι στην προκειμένη περίπτωση είναι η ΕΚΤΕΡ με την Εργοδυναμική Πατρών. Ειδικότερα, το έργο προβλέπει την κατασκευή ενός διώροφου κτιρίου με υπόγειο στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, συνολικής δόμησης 4.921 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα περιλαμβάνει ερευνητικά εργαστήρια, γραφειακούς χώρους υποστήριξης, υποστηρικτικές αίθουσες σεμιναρίων εκπαίδευσης και ερευνητικών διαδικασιών, ειδικούς μηχανολογικούς χώρους, βοηθητικούς χώρους εξυπηρέτησης, χώρους υγιεινής. Σημειώνεται, ότι τα τρία έργα υλοποιούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Προθεσμία για την εκτέλεση του έργου είναι έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025 με βάση τις προθεσμίες αξιοποίησης των πόρων που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στα 20 εκατ. ο προϋπολογισμός του έργου στο Ηράκλειο
Επίσης, στο Ηράκλειο η ΕΚΤΕΡ θα αναλάβει την κατασκευή τεσσάρων κτιρίων για λογαριασμό του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας. Πρόκειται να δημιουργηθούν χώροι γραφείων, βρεφονηπιακός σταθμός, εστιατόριο και άλλες εγκαταστάσεις που θα έρθουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του ΙΤΕ. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου θα ανέλθει στα 20 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Το πρώτο από τα τέσσερα κτίρια θα έχει συνολική επιφάνεια δόμησης 3.154 τετραγωνικά μέτρα και θα περιλαμβάνει αμφιθέατρο 520 θέσεων, χώρους σεμιναρίων, χώρους εργασίας, χώρους υγιεινής και χώρους διαδικτυακών υποδομών. Το δεύτερο κτίριο θα έχει επιφάνεια 3.419 τετραγωνικών μέτρων και θα διαθέτει αίθουσες συσκέψεων, γραφεία, μηχανολογικούς χώρους, βοηθητικούς χώρους και χώρους υγιεινής. Το τρίτο κτίριο θα έχει επιφάνεια 1.408 τετραγωνικών μέτρων και θα κατασκευαστεί ένα διώροφο ακίνητο συνολικής δόμησης 1.408,82τ.μ. με υποδομές που εκτιμάται ότι θα διευκολύνουν την αλληλεπίδραση των ανθρώπων του ΙΤΕ μεταξύ τους, με την τοπική κοινωνία, με την επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα.

Το τρίτο έργο θα υλοποιηθεί στο Ρέθυμνο με τον προϋπολογισμό να είναι στα επίπεδα των 667 χιλιάδων ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Η ΕΚΤΕΡ είναι οριστική ανάδοχος και στο συγκεκριμένο έργο. Αφορά στην ανακατασκευή ενός υφιστάμενου κτιρίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα την πλήρη ανακατασκευή των εσωτερικών διαμορφώσεων του κτιρίου με τη δημιουργία χώρων γραφείων, χώρων αιθουσών σεμιναρίων και συσκέψεων και βοηθητικών χώρων. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα τρία έργα θα λάβουν τον δρόμο προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, που καλείται να κάνει τον προσυμβατικό έλεγχο και να επιστρέψει τις συμβάσεις των τριών επιμέρους έργων προς υπογραφή.

Η Inmo Parck Invest προτιμητέος επενδυτής για αξιοποίηση της «Ιαματικής Πηγής και Κάμπινγκ Κονιαβίτη»

Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την Inmo Parck Invest SA ως προτιμητέο επενδυτή για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή και Κάμπινγκ Κονιαβίτη». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εξετάστηκε η βελτιωμένη οικονομική προσφορά της εταιρείας (είχε κατατεθεί την 15/02/2024) και η ίδια ανακηρύχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής. Το ακίνητο, έκτασης 593.061,75 τ.μ. αποτελείται από τις περιοχές Α και Β. Προβλέπεται πώληση της περιοχής Α και μίσθωση για 50 έτη της περιοχής Β. Το τίμημα που έδωσε η εταιρεία είναι, σε παρούσα αξία, 9.338.842,98 ευρώ για την περιοχή Α και 1.679.341,76 ευρώ για την περιοχή Β. Μετά την προσκόμιση της εγγυητικής επιστολής προτιμητέου επενδυτή και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, ο προτιμητέος επενδυτής θα ανακηρυχθεί πλειοδότης. Θα γίνει προσυμβατικός έλεγχος, πριν την υπογραφή της σύμβασης.

Οι προβλεπόμενες χρήσεις στις περιοχές του ακινήτου
Η περιοχή Α του ακινήτου είναι γεωτεμάχιο εκτός σχεδίου με έκταση 520.515,65 τ.μ. Έχει μέτωπο (περίπου 1.200 μ.) στη θάλασσα. Σύμφωνα με την εκπονηθείσα μελέτη ΕΣΧΑΔΑ, προβλέπεται χρήση τουρισμού-αναψυχής, ήτοι, λ.χ., τουριστικά καταλύματα, ειδικές τουριστικές υποδομές και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των ιαματικών πηγών, τουριστικοί λιμένες, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, εκθεσιακοί χώροι, ελικοδρόμιο, κλπ.

Η περιοχή Β είναι γεωτεμάχιο εκτός σχεδίου, έκτασης 72.546,10 τ.μ., που περιλαμβάνει και τις δύο ιαματικές πηγές (Μύλος και Καλλυντικά). Η ιαματική πηγή Καλλυντικών είναι αναγνωρισμένη. Η περιοχή Β καθορίζεται ως περιοχή ανάδειξης των ιαματικών πηγών και για εκεί ορίζονται ειδικές χρήσεις, λ.χ. φυλάκιο, κυλικείο, δεξαμενές, αντλιοστάσια, κλπ και υπαίθριο πάρκινγκ. Ο επενδυτής αναμένεται να υλοποιήσει επενδύσεις αξίας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση και αξιοποίηση του ακινήτου, του παραλιακού μετώπου και των ιαματικών πηγών, με τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου, κατοικιών, μαρίνας, εγκαταστάσεων ευεξίας και καταστημάτων, ενώ προτίθεται να ακολουθήσει βιώσιμη αναπτυξιακή στρατηγική, με ισχυρό «πράσινο» αποτύπωμα για την ευρύτερη περιοχή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build