Κατακυρώθηκε στην ΤΕΚΑΛ έργο προϋπολογισμού 53 εκατ. στην Ερμιονίδα

Στην εταιρεία ΤΕΚΑΛ κατακυρώθηκε η σύμβαση για το έργο «Έργα Μεταφοράς και Διανομής Νερού Άρδευσης από Δίκτυα Αναβάλου στο Δήμο Ερμιονίδας Νομού Αργολίδας», συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η ΤΕΚΑΛ είχε αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος τον Νοέμβριο του 2023, υποβάλλοντας προσφορά με μέση έκπτωση 15%, σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με τους έτερους διεκδικητές του έργου (προσφορές που έγιναν αποδεκτές είχαν υποβάλει επίσης η Λατομεία Τυρνάβου ΑΕ, η Αφοί Παπαϊωάννου ΑΤΕΒΕ Ιντερκάτ και η ΕΚΤΕΡ). Εν συνεχεία η εταιρεία υπέβαλε τα αναγκαία δικαιολογητικά, τα οποία κρίθηκαν ικανοποιητικά από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, και την περασμένη εβδομάδα η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κήρυξε οριστική ανάδοχο την ΤΕΚΑΛ, ανοίγοντας το δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης του έργου και την έναρξη της υλοποίησής του. Σημειώνεται, ότι η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί θα ανέρχεται σε 24 μήνες.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Αντικείμενο του έργου που αναλαμβάνει η ΤΕΚΑΛ αποτελεί ο σχεδιασμός των έργων μεταφοράς και διανομής νερού από τη διώρυγα του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου στην περιοχή της Ερµιονίδας για την κάλυψη τοπικών αρδευτικών αναγκών σε συνολική έκταση 22.000 στρεμμάτων περίπου. Ειδικότερα, τα αναγκαία έργα για τη μεταφορά και διανομή νερού στην περιοχή της Ερµιονίδας από την κεντρική Διώρυγα Αναβάλου περιλαμβάνουν τα έργα κεφαλής (υδροληψία και Κεντρικό Αντλιοστάσιο Α1) επί της Διώρυγας Αναβάλου, δυναμικότητας 2.500 κυβικών μέτρων ανά ώρα, τα έργα μεταφοράς που αποτελούνται από τους αγωγούς μεταφοράς, τις αναρρυθμιστικές δεξαμενές Δ1, Δ2 και Δ3, καθώς και το ενδιάμεσο αντλιοστάσιο Α2, και τη λιμνοδεξαμενή ημερήσιας εξίσωσης στην Κοιλάδα, χωρητικότητας 9.000 κυβικών μέτρων, όπου προβλέπεται το πέρας του έργου.

Γενικά, η χάραξη του αγωγού μπορεί να διακριθεί σε τέσσερα τμήματα, που αφορούν:

  • Στο τμήμα από το κεντρικό Αντλιοστάσιο επί της Διώρυγας Αναβάλου έως το ακρωτήριο Ιρίων, το οποίο είναι εύκολα προσπελάσιμο από υφιστάμενους δρόμους.
  • Στο τμήμα του ακρωτηρίου Ιρίων για τη διάβαση του οποίου απαιτείται η διάνοιξη νέου εργοταξιακού δρόμου.
  • Στο τμήμα από το ακρωτήριο Ιρίων έως το ακρωτήριο Βουρλιά και τον οικισμό Αγ. Ιωάννης, το οποίο είναι προσβάσιµο από υφιστάμενο δρόμο και δύσκολα προσπελάσιμο από τη θάλασσα.
  • Στο τμήμα από τον οικισμό Αγ. Ιωάννης έως τη δεξαμενή ημερήσιας εξίσωσης στην Κοιλάδα, που είναι εύκολα προσβάσιµο από υφιστάμενους δρόμους στο μεγαλύτερο τμήμα του.

Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Hotel Brain, Brown Hotels και Goldman Sachs βλέπουν «χρυσό» στον τουρισμό της Χαλκιδικής

Ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Χαλκιδική στα επόμενα χρόνια έχουν σημαντικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό τομέα, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της 7ης Prodexpo North. Στην προοπτική επέκτασης στην αγορά της β. Ελλάδας και ειδικότερα στη Χαλκιδική προκειμένου να μισθώσει νέα ξενοδοχεία, κάτι που εξετάζει αυτή την περίοδο, στάθηκε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Hotel Brain, Πάνος Παλαιολόγος. Πρόκειται, ωστόσο, κατά τον ίδιο, για μία αρκετά δύσκολη διαδικασία καθότι οι ιδιοκτήτες είναι συναισθηματικά συνδεδεμένοι με τα ξενοδοχεία τους σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Εξάλλου, ο Leon Avigad, επικεφαλής της Brown Hotels, αναφέρθηκε στην προοπτική επέκτασης της εταιρείας του το επόμενο διάστημα, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα το άνοιγμα δέκα νέων ξενοδοχείων. «Η Θεσσαλονίκη έχει τα δικά της θετικά στοιχεία και τα δικά της χαρακτηριστικά, ωστόσο πρέπει να σταματήσουμε να τη συγκρίνουμε με την Αθήνα», σημείωσε.

Έφερε το παράδειγμα της Λυών στη Γαλλία, που όπως είπε έχει τη δική της ταυτότητα και δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με το Παρίσι. «Η Θεσσαλονίκη έχει επαφή με το ελληνικό στοιχείο, είναι κοντά σε χώρες και δίνει την δυνατότητα σε πολίτες και εθνικότητες να έρθουν σε αυτήν. Εάν θέλει κάποιος να απευθυνθεί σε μία μερίδα της αγοράς, αυτό θα πρέπει να κάνει. Η επιτυχία της Θεσσαλονίκης στον τουρισμό είναι θέμα συνδυασμού του παράκτιου χώρου με την πόλη και τις παραλίες.

Στην Αθήνα μιλούν τώρα για την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Αντίστοιχα, υπάρχει η σύνδεση Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπου μπορεί να φτάσει κανείς σε υπέροχα θέρετρα σε μία ώρα». Αναφερόμενος στον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία της Brown Hotels, είπε ότι το δύσκολο, βάσει του ρόλου της, είναι να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές και τα funds από όλη την Ευρώπη να επενδύσουν. «Το πρόβλημα είναι η έλλειψη ενός σταθμού τύπου one stop shop ή ενός ανθρώπου που θα διευκόλυνε τις διαδικασίες. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τη διαφάνεια, θα έδινε μία διεθνή νότα και ίσως θα επικοινωνούσε ευκολότερα το μήνυμα», σχολίασε ο L. Avigad.

Brown: Δέκα νέα ξενοδοχεία στους επόμενους δέκα μήνες
Σε ό,τι αφορά στα νέα της βήματα σημείωσε ότι «ως εταιρεία θα ανοίξουμε έξι ξενοδοχεία το 2024 και μέσα στους επόμενους δέκα μήνες. Θα εντείνουμε το αποτύπωμά μας σε Ελλάδα, Κροατία και σε άλλες χώρες.
Για κάποιο λόγο δεν είμαστε εδώ (σ.σ. στη Β. Ελλάδα) πολύ έντονα μα προσπαθούμε να βρούμε ενδιαφέροντα ξενοδοχεία για να τοποθετήσουμε το brand μας. Υπάρχει μία προοπτική στην πόλη και θα θέλαμε να τοποθετηθούμε και εμείς».

Για τη Goldman Sachs, με την οποία συνεργάστηκε η DHR Services, ο Executive Chairman της δεύτερης, Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, ανέφερε ότι υπάρχει η δυναμική της φύσης, της κουλτούρας και ενός γαστριμαργικού προορισμού στη Χαλκιδική, όπου ο τραπεζικός κολοσσός τοποθετήθηκε στον τουριστικό κλάδο. «Μετράει η αξία του ακινήτου, το εργατικό δυναμικό, η κουλτούρα όλων όσων έρχονται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της περιοχής. Από τις κορυφαίες παρουσίες στη Χαλκιδική είναι η Σάνη, που έχει κάνει θαύματα και έχει μεταμορφώσει την περιοχή. Δεν πούλησε την Χαλκιδική, δεν πόνταρε σε αυτήν. Δημιούργησε ένα brand και το ανέπτυξε.

Σήμερα η Χαλκιδική μπορεί να είναι ο προορισμός της επόμενης μέρας σε συνδυασμό με το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης».
Επίσης, ο Αννίβας Βασιλόπουλος, επικεφαλής της Anicon, αναφέρθηκε στη συνεργασία της εταιρείας του με τη Goldman Sachs για το project της Χαλκιδικής. Η Anicon μεταξύ άλλων είχε την τεχνική επιμέλεια για τα ξενοδοχεία που απέκτησε η GS στη Χαλκιδική (με 1.100 κλίνες, 140.000 τ.μ.), συγκεκριμένα τα Theophano Imperial Palace, Athos Palace και Pallini Beach. «Η GS αποφάσισε να αγοράσει τα ακίνητα, ακολούθησε ο διαγωνισμός για το σύνολο των υπηρεσιών καi μετά συμπράξαμε με την Acon. Έπειτα, εντοπίσαμε τους πλειοδότες για να προχωρήσει το έργο». Αναφέρθηκε, τέλος, στις προοπτικές που υπάρχουν σε β. Ελλάδα και Θεσσαλονίκη με τον όμιλο Fattal να αποτελεί ένα παράδειγμα με νέο ξενοδοχείο στην οδό Τσιμισκή, που θα λειτουργήσει το 2024.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Premia Properties: Αυξημένα τα έσοδα και τα Adjusted EBITDA το 2023

Τα χρηματοοικονομικά της αποτελέσματα για το 2023 ανακοίνωσε η Premia Properties, στα οποία καταγράφεται αύξηση εσόδων κατά 26% και αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας (Adjusted EBITDA) κατά 62% σε ενοποιημένη βάση, σε σχέση με το 2022. Ειδικότερα, τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 19 εκατ. ευρώ (15,1 εκατ. το 2022) και τα Adjusted EBITDA σε 12,1 εκατ. ευρώ (7,5 εκατ. το 2022). Ακόμη, το περασμένο έτος σημειώθηκαν υψηλά συνολικά ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ύψους 45 εκατ. ευρώ για τον όμιλο, με την καθαρή θέση του να διαμορφώνεται σε 147,2 εκατ. ευρώ, τον καθαρό δανεισμό του σε 154,6 εκατ. και το συνολικό ενεργητικό του να ανέρχεται σε 356,1 εκατ. ευρώ.

Πάντως, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBΙΤDA), τα κέρδη προ φόρων αλλά και τα κέρδη μετά φόρων της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Ειδικά τα τελευταία επηρεάστηκαν κυρίως, όπως η ίδια εξηγεί, «από τις χαμηλότερες αναπροσαρμογές επενδύσεων σε εύλογη αξία σε σχέση με την προηγούμενη χρήση». Επιπλέον, το 2023 η Premia εξασφάλισε χρηματοδότηση με ανταγωνιστικούς όρους αξιοποιώντας χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ): υπέγραψε δανειακές συμβάσεις για τα υπό ανάπτυξη έργα της (Athens Heart, Ξάνθη) εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις έως 19,8 εκατ. ευρώ από το ΤΑΑ.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων και οι επενδύσεις
Από εκεί και πέρα, τη χρονιά που πέρασε ο όμιλος είχε υπό τη διαχείρισή του 51 ακίνητα και περίπου 384 χιλιάδες τ.μ. κτιρίων, με τη συνολική αξία επενδύσεων να διαμορφώνεται σε 307,2 εκατ. ευρώ (αυξημένη 13% από το 2022). Εντός του 2023 η εταιρεία απέκτησε και δύο νέα επενδυτικά ακίνητα (εγκαταστάσεις «Ιόλη» και κτίριο προς μετατροπή σε φοιτητική εστία στην Ξάνθη) και ένα όμορο με το Athens Heart οικόπεδο που εντάσσεται στον σχεδιασμό αξιοποίησης του ακινήτου, ενώ ξεκίνησαν η μετατροπή του εμπορικού κέντρου Athens Heart σε «πράσινο» συγκρότημα γραφείων που θα στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καθώς και η προαναφερθείσα μετατροπή του ακινήτου στην Ξάνθη σε σύγχρονη φοιτητική εστία δυναμικότητας 102 δωματίων (σ.σ. αυτά τα δύο έργα βρίσκονται σε εξέλιξη με ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2024).

Αναφορικά με τις επενδύσεις σε υφιστάμενα ακίνητα και την ενεργητική διαχείριση χαρτοφυλακίου, εντός του 2023 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο ακίνητο της Premia στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης (μισθωτής: Leroy Merlin), η επέκταση ακινήτου στην Παιανία (μισθωτής: Pepco) και η επέκταση ακινήτου στον Ασπρόπυργο (μισθωτής: Friesland). Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2023 ολοκληρώθηκε η πώληση ακινήτου της Premia στον Βοτανικό με σημαντικό κέρδος. Τέλος, τον Φεβρουάριο του 2023 η εταιρεία συμμετείχε σε μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές ακινήτων των τελευταίων ετών στην ελληνική αγορά – επρόκειτο για τη δεσμευτική συμφωνία για την μεταβίβαση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Skyline» από τον όμιλο Alpha Bank στο επενδυτικό σχήμα «P&E Investments Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ακινήτων», στο οποίο η Premia συμμετέχει με ποσοστό 25%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build