Energy Efficiency in Buildings: Μιλάμε ρεαλιστικά για τη μη κρατική χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων

Το 12ο Συνέδριο Energy Efficiency in Buildings θα γίνει στην Αθήνα την 05/04/2024, με θέμα τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων. Εμπειρογνώμονες και ειδικοί από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς θα μιλήσουν ρεαλιστικά για τη μη κρατική χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και θα μεταφερθεί τεχνογνωσία και καλές πρακτικές από όλον τον κόσμο. Το μότο του συνεδρίου του 2024 είναι «Προσαρμογή, Μετριασμός, Απανθρακοποίηση κατά της τοπικής Κλιματικής Αλλαγής: με ποιο κόστος;» και εστιάζει στο mission impossible: να χρηματοδοτηθούν πολιτικές και προτάσεις τεχνικών, οικονομικών, επενδυτικών και τεχνολογικών λύσεων ενεργειακής αναβάθμισης, αλλά και των λειτουργιών κτιρίων κάθε χρήσης και κλίμακας, ειδικά του κτιριακού αποθέματος, για την επίτευξη ενεργειακής απόδοσης, οικιστικών και μη κτιρίων.

Η φετινή διοργάνωση
Στη φετινή διοργάνωση διερευνούμε τη μη κρατική χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων με αιγίδα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς European Mortgage Federation (EMF) και Energy Efficient Mortgages Initiative (EEMI). Θα συζητηθούν η μη συμβατική χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, σε πάνελ με C-suite ομιλητές, η δημιουργία ενεργειακών ομολόγων της EEMI και εργαλείων καινοτόμου χρηματοδότησης ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ θα μιλήσουμε και για τα αναγκαία μέτρα προσαρμογής των πόλεων και του δομημένου περιβάλλοντος απέναντι στη κλιματική κρίση.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν/παρουσιάσουν μεταξύ άλλων:

 • Ο καθ. Μάνθος Σανταμούρης για το 1ο Action Plan Climate Change Μitigation στο Ριάντ, με τίτλο Recent Developments and Progress on Urban Heat Mitigation Technologies.
 • Η καθ. Φοίβη Κουντούρη για την ανάγκη προσαρμογής και την πολιτική προστασία της ελληνικής επιχειρηματικότητας υπαίθρου και του κτιριακού τομέα.
 • Ο κ. Luca Bertalot, President EMF-ECBC, για το πώς οι αγορές κατοικιών και το EEM Label οδηγούν την αγορά προς ένα πιο πράσινο μέλλον.
 • Ο κ. James Hooton, Managing Director, Green Finance Institute, για την προσαρμογή του Property Assessment Clean Energy PACE Model & the Property Linked Finance tool για τη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.
 • O κ. Sawn Kidney, CEO at Climate Bonds Initiative, Member at EU Platform Sustainable Finance, Member at the Finance Industry Advisory Board of the International Energy Agency (IEA), Sustainable Investment Advisory Council Member at UNCTAD, για τη συνεργασία πολιτείας, ιδιωτών και φορέων για την αναβάθμιση και βιωσιμότητα των κτιρίων.
 • Ο κ. Andrew Knight – RICS για τα πρότυπα αξιολόγησης ακινήτων LEED, ΒREEAM, SITE, WELL, GRESB, RICs standards.

Θα παρουσιαστούν επίσης κορυφαία case studies, όπως:

 • ο Julian Lipscombe, Διευθυντής της Bennetts’s Associates, για το πρώτο κτίριο γραφείων με πιστοποίηση LEED Platinum.
 • το αύριο του Facility Management με τον Andrew Hulbert, Vice Chairman, Pareto Facilities Management.
 • Το πιο βιώσιμο κτίριο στο κόσμο με τον Joost Julshof at PLP Architecture, που σχεδίασαν τον Tower Ten.
 • Πάνελ όπου εκπρόσωποι φορέων που θα μιλήσουν για τα σχήματα πιστοποίησης LEED, ΒREEAM, SITE, WELL, GRESB, RICs.
 • O Mete Varas, CEO ME PropTech Initiative, ο “the Fixer” του PropTech σε Β. Αμερική, Μ. Ανατολή, Ευρασία και ΗΑΕ, μιλά για την τεχνολογία ακινήτων ως αναγκαία προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα χαρτοφυλακίων ακινήτων.
 • Ο Leon Avigad, CEO Brown Hotels, θα μιλήσει για το πώς τα Brown Hotels εντάχθηκαν στα κριτήρια βιωσιμότητας ξενοδοχείων του Hilton Curio Collection.

#masstimber #construction με τον Dennis Hauer από την Urban Climate Architects, εκπροσώπους της Built by Nature και εταιρείες όπως η Achmea που χρηματοδοτεί την κατασκευή με μαζική ξυλεία, για την αύξηση της βιωσιμότητας του χαρτοφυλακίου της.

Ισχύουν ειδικές τιμές για μηχανικούς κάθε ειδικότητας.

Προλάβετε το Early Bird που λήγει 1/3.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Γραφεία: Οι μεγάλες επενδύσεις που μπαίνουν στον χάρτη του Αμαρουσίου

Εμβληματικές επενδύσεις πραγματοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα στην περιοχή του Αμαρουσίου, προσθέτοντας επιπλέον περιζήτητα τετραγωνικά σε χώρους γραφείων στην ευρύτερη περιοχή, όπου η σύνδεση με την Αττική Οδό και τον προαστιακό αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα. Μία από αυτές που πρόκειται να δούμε να τρέχουν είναι αυτή της Dimand, της ΓΕΚ Τέρνα και του Τεχνικού Επιμελητηρίου σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 9.066 τ.μ. απέναντι από το Ιατρικό Κέντρο, όπου πρόκειται να κατασκευαστούν δύο όγκοι κτιρίων με κοινούς χώρους στάθμευσης σε δύο υπόγεια, τα οποία θα επεκτείνονται και εκτός του περιγράμματος των κτιρίων, συνολικής επιφάνειας κύριων χώρων περί τα 15.000 τ.μ. Εκτιμάται, ότι η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει εντός της φετινής χρονιάς με χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης περί τα δύο έτη.

Η επένδυση της Hellenic Properties
Μεταξύ των προς υλοποίηση επενδύσεων είναι και το έργο της Hellenic Properties στη λεωφόρο Καραμανλή στο Μαρούσι, όπου αφορά στην ανάπτυξη ενός greenfield project με στόχο την πιστοποίησή του κατά LEED. Η επιφάνεια των κύριων χώρων για το συγκεκριμένο κτίριο γραφείων θα ανέλθει στα 2.500 τ.μ. Σημειώνεται, ότι η Hellenic Properties έχει αποκτήσει και ένα ακόμα οικόπεδο στον ίδιο δρόμο με αντικείμενο την κατασκευή και ενός δεύτερου κτιρίου γραφείων συνολικής επιφάνειας 5.500 τ.μ.

Το big project Noval-Brooklane με κατασκευάστρια την Τέρνα
Από τα αρκετά συζητημένα project είναι αυτό του συγκροτήματος γραφείων, The Grid, με συνεπενδυτές τη Noval Property και τη Brooklane, στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου της Kodak, με συνολικό προϋπολογισμό κατασκευής ύψους 96,5 εκατ. ευρώ. Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του έργου είναι το 2026. Το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 16.100 τ.μ. στη συμβολή των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου με συνολική δομημένη επιφάνεια που θα ανέρχεται στα 61.500 τ.μ.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο το project ανέγερσης των γραφείων με μισθώτρια την PwC στη λεωφόρο Κηφισίας 65 στο Μαρούσι, το οποίο επίσης κατασκευάζει η Τέρνα. Επενδυτές είναι η Dimand, που έχει την ευθύνη ανάπτυξης του έργου και η οποία πούλησε το ακίνητο στη Eurobank το 2023. Το βιοκλιματικό κτίριο θα έχει συνολική επιφάνεια 22.550 τ.μ. και θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων ανοιχτούς χώρους και ερευνητικό campus για της ανάγκες τις μισθώτριας. Με βάση το σχετικό χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες κατασκευής του συγκεκριμένου ακινήτου πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους. Ένα ακόμη έργο που απασχολεί την κατασκευαστική και real estate αγορά είναι το κτίριο που απέκτησε η Noval Property από την Helleniq Energy Holdings στη λεωφόρο Κηφισίας 199 στο Μαρούσι. Το συγκεκριμένο κτίριο με συνολική δομημένη επιφάνεια 6.636 τ.μ. προβλέπεται ότι θα ανακατασκευαστεί και θα μετατραπεί σε βιοκλιματικό κτίριο με πιστοποίηση κατά το πρότυπο LEED.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η κατασκευή του κτιρίου Albatros ιδιοκτησίας της Trastor με εργολάβο τη Diolkos, στη συμβολή των οδών Αμαρουσίου Χαλανδρίου, Παραδρόμου Αττικής Οδού και Χειμάρρας 9. Εκεί πρόκειται να κατασκευαστεί ένα ακόμη πράσινο ακίνητο με συνολική επιφάνεια 9.775 τ.μ. από τα οποία τα 4.800 τ.μ. θα είναι οι χώροι κύριας χρήσης. Όπως προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και το κτίριο ακινήτων της Trastor, Kouros, στη συμβολή των οδών Σωρού 16 και Αμαρουσίου Χαλανδρίου, το οποίο κατασκευάζεται σε επιφάνεια 6.507 τ.μ.. Η συνολική του επιφάνεια του κτιρίου γραφείων θα ανέλθει στα 16.881 τ.μ. Στη δημιουργία ενός ακόμη κτιρίου γραφείων θα προχωρήσει και η Prodea η οποία είχε ήδη αποκτήσει το ακίνητο όπου στο παρελθόν στεγαζόταν η Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά, ενώ πρόσφατα απέκτησε και το ακίνητο που στέγαζε το λούνα παρκ «Αηδονάκια». Η συγκεκριμένη επένδυση θα υλοποιηθεί σε πέντε όμορα οικόπεδα, συνολικής επιφανείας 10,4 στρ., με υφιστάμενο κτίσμα 4.172 τ.μ., που περικλείονται από τη Λ. Κηφισίας και την οδό Διονύσου στο Μαρούσι.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΤhessINTEC: Ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη φάση του έργου

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την κατασκευή του πρώτου τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς στην Ελλάδα, του ThessINTEC. Σύμφωνα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το ThessINTEC θα κατασκευαστεί σε ακίνητο συνολικής έκτασης 756.968,38 τ.μ. στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού και θα χωρίζεται σε τρεις ζώνες: τη Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου, τη Ζώνη Τουρισμού – Αναψυχής και τη Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου. Στη Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου προβλέπονται χρήσεις όπως γραφεία/κέντρα έρευνας/θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, τριτοβάθμια εκπαίδευση με λειτουργία ΑΕΙ, επαγγελματικά εργαστήρια, εμπορικά καταστήματα και βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης.

Στη Ζώνη Τουρισμού – Αναψυχής προβλέπονται χρήσεις όπως κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, τουριστικά καταλύματα, πολιτιστικές εγκαταστάσεις και συνεδριακά κέντρα. Τέλος, στη Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου, η οποία εκτείνεται κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου, επιτρέπεται η χρήση «Ελεύθεροι Χώροι – Αστικό Πράσινο». Στο Προεδρικό Διάταγμα τονίζεται ότι κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων θα πρέπει να υιοθετηθούν οι αρχές της αειφόρου ή πράσινης δόμησης, ενσωματώνοντας πρόνοιες όπως η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ορθολογική χρήση νερού και η περιβαλλοντική συμβατότητα υλικών και μεθόδων κατασκευής.

Επίσης, επισημαίνεται ότι ο ελεύθερος χώρος πρασίνου θα πρέπει να διαμορφωθεί με τρόπο ώστε να αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους της περιοχής και τους χρήστες και να συμβάλλει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών της άμεσης και ευρύτερης περιοχής. Για τον λόγο αυτό, προτείνεται μεταξύ άλλων να επιδιωχθεί η λειτουργική διασύνδεση υποδομών, δικτύων, κτισμάτων και ελεύθερων χώρων, να εξεταστεί η διαπλάτυνση της λωρίδας πρασίνου σε γειτνίαση με την παραλία, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην κίνηση των πεζών στο παράκτιο μέτωπο και να δημιουργηθεί κατάλληλη ζώνη πρασίνου περιμετρικά του ακινήτου, για την προστασία από τον θόρυβο των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου.

Τον Μάρτιο οι πρώτες χωματουργικές εργασίες
Με το Προεδρικό Διάταγμα ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσουν μέσα στον Μάρτιο οι πρώτες χωματουργικές εργασίες για το μεγαλόπνοο έργο, που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025.
Ήδη από τα τέλη του 2023 έχουν ξεκινήσει ορισμένες πρόδρομες εργασίες στο ακίνητο, ενώ θα ακολουθήσουν αντιπλημμυρικά έργα, έργα οδοποιίας και έργα για δίκτυα κοινής ωφελείας. Στο πλαίσιο των εργασιών θα πραγματοποιηθεί και η κατεδάφιση 27 παλιών κτιρίων από μπετόν που βρίσκονται στο ακίνητο. Η πρώτη φάση του έργου προϋπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εξασφαλιστεί με χρηματοδότηση ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ακόμα 15 εκατομμύρια ευρώ περίπου από ιδιωτικούς πόρους. Συμπληρωματικές επενδύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το ισραηλινό fund JLTV, συνολικού ύψους άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Η Βαφειάδης ΑΤΕ θα κατασκευάσει φράγμα στη Ν. Τρίγλια Χαλκιδικής

Στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή φράγματος και ταμιευτήρα στην κεντρική κοίτη του χειμάρρου Τρίγλιας στην Τρίγλια Χαλκιδικής προχώρησαν το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Βαφειάδης ΑΤΕ. Η τελευταία είναι η ανάδοχος του έργου, έχοντας προσφέρει μέση έκπτωση 13,96%, με τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 6.390.000 ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ έχει στη διάθεσή της 24 μήνες για να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες εργασίες. Το φράγμα θα κατασκευαστεί στη θέση Πλατάνια, περί την συμβολή των κλάδων Πλατάνια και Ξηρόλακκου του χειμάρρου. Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται και η δημιουργία αγωγού μεταφοράς του διαθέσιμου για αξιοποίηση νερού από τη θέση υδροληψίας, με σκοπό την άρδευση των καλλιεργειών μέσω των υφιστάμενων δικτύων και μέσω νέου δικτύου που θα εξυπηρετεί έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων.

Θα γίνει κατασκευή
• ομοιογενούς χωμάτινου φράγματος από αδιαπέρατο αργιλικό υλικό,
• υπερχειλιστή ασφαλείας,
• εγκιβωτισμένου αγωγού εκτροπής των υδάτων (στάδιο κατασκευής) από χαλυβδοσωλήνα για την εκτροπή των πλημμυρικών υδάτων,
• εγκιβωτισμένου αγωγού υδροληψίας-εκκένωσης,
• φρεατίου δικλείδων του αγωγού υδροληψίας-εκκένωσης και
• τριών φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών.

Για τη μεταφορά νερού, προβλέπονται:
• Κατασκευή αγωγού μεταφοράς του διαθέσιμου για αξιοποίηση νερού από τη θέση υδροληψίας στον ταμιευτήρα «Πλατάνια», σε υφιστάμενη δεξαμενή του Τ/Δ Νέας Τρίγλιας
• Κατασκευή αντλιοστασίου με μία υπέργεια δεξαμενή νερού και ενός οικίσκου για εγκατάσταση των φυγόκεντρων αντλιών και του υπόλοιπου η/μ εξοπλισμού

Για την άρδευση της έκτασης που έχει επιλεγεί, προβλέπονται:
• Κατασκευή ακτινωτού δικτύου διανομής εφοδιασμένου με το σύνολο των απαιτούμενων τεχνικών
• Εγκατάσταση υδροληψιών άρδευσης σε κάθε αρδευτική μονάδα

Τα έργα που θα γίνουν συνοψίζονται ως ακολούθως:
• Λιθόρριπτο φράγμα, με κεντρικό αργιλικό πυρήνα, με στάθμη της στέψης στο +801, πλάτος 10 μ. και κλίσεις πρανών του σώματος 1:2,5 (κ:ο) ανάντη και 1:2 (κ:ο) κατάντη. Η στέψη του φράγματος προβλέπεται ηλεκτροφωτισμένη με ασφαλτοστρωμένο δρόμο πλάτους 6 μ.

• Υπερχειλιστής ασφαλείας, ελεύθερης λειτουργίας, μετωπικός-πλευρικός (τύπου L), με διώρυγες απαγωγής και πτώσης, κάδο εκτίναξης στο κατάντη άκρο της διώρυγας πτώσης και λεκάνη αποτόνωσης

• Έργα εκτροπής-εκκένωσης-υδροληψίας. Ειδικότερα, προβλέπεται χαλύβδινος αγωγός εκτροπής 215 μ. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος και πριν την πλήρωση του ταμιευτήρα ο αγωγός εκτροπής θα μετατραπεί σε αγωγό υδροληψίας και εκκένωσης. Ο έλεγχος της ροής του αγωγού θα πραγματοποιείται από κτίριο χειρισμού δικλείδων

• Έργα μεταφοράς νερού από το φράγμα, τα οποία περιλαμβάνουν τον χαλύβδινο αγωγό μεταφοράς, που θα εκκινεί από το κτίριο χειρισμού δικλείδων. Επί του άξονα της όδευσης του αγωγού, θα τοποθετηθούν φρεάτια αερεξαγωγού διπλής ενέργειας και εκκένωσης καθώς και διατάξεις πιεζοθραύσης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build