Την άποψή του πως στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουμε ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό τις νέες τεχνολογίες στα κτίριά μας αλλά είναι θέμα χρόνου να αλλάξει αυτό εξέφρασε, μιλώντας στο Build, ο Δρ. Αντώνης Λαλεχός, ιδρυτής και CEO της LePlan, εταιρείας που ειδικεύεται στον μετασχηματισμό του σχεδιασμού, της τεκμηρίωσης, της κατασκευής και της διαχείρισης ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών και IoT έργων. Κατ’ αρχάς, ο κ. Λαλεχός μοιράστηκε μία σπουδαία επιτυχία που κατέγραψε η LePlan: «Γίναμε μέλος του KNX Association, του μεγαλύτερου οργανισμού πιστοποίησης της ομαλής διαλειτουργίας συσκευών “έξυπνου” σπιτιού», λέει και προσθέτει: «Το πολύ ξεχωριστό είναι πως αποτελούμε την πρώτη εταιρεία που παράγει αμιγώς software (λογισμικό) η οποία εντάχθηκε στον εν λόγω οργανισμό, καθώς τα μέλη του, εταιρείες-κολοσσοί του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου (λ.χ., ΑΒΒ, Hager, Legrand, κ.ά.), παράγουν κυρίως hardware (υλικό)».
«Ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό οι νέες τεχνολογίες στα κτίρια»
Σε ποιον βαθμό έχουμε ενσωματώσει, στην Ελλάδα, τις νέες τεχνολογίες στα κτίρια; Λέει ο κ. Λαλεχός: «Θεωρώ, πως οι νέες τεχνολογίες δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στα κτίριά μας. Ο τελευταίος δομικός κανονισμός συνιστά κάποιες “έξυπνες” λειτουργίες που θα πρέπει να υπάρχουν στα κτίρια (κυρίως για εξοικονόμηση ενέργειας, διαχείριση ψύξης-θέρμανσης και πυρασφάλεια), αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν κατασκευαστεί πρόσφατα, με αποτέλεσμα να μην τις ενσωματώνουν. Οι ανακατασκευές και επισκευές των κτιρίων που τώρα πραγματοποιούνται εξακολουθούν να μην εισάγουν αυτές τις τεχνολογίες, καθώς ο τελικός πελάτης δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος για να τις ζητήσει (υφίσταται έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που θα τον ενημερώσει).
«Μονόδρομος τα “έξυπνα” κτίρια»
Τι επιφυλάσσει, λοιπόν, το μέλλον όσον αφορά στην προσπάθειά μας να ενσωματώσουμε στα κτίριά μας τις νέες τεχνολογίες; «Αποτελεί μονόδρομο η ενσωμάτωσή τους. Σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμένο κατασκευαστικό κλάδο έχουν εισαχθεί στα κτίρια αυτές οι τεχνολογίες και θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει πίσω στο κομμάτι αυτό», τονίζει ο κ. Λαλεχός. Και επισημαίνει: «Οι νέες τεχνολογίες είναι παρούσες σε όλα τα μεγάλα έργα. Σίγουρα υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση στην εισαγωγή τους, αλλά με την κατάλληλη ενημέρωση του κόσμου είναι θέμα χρόνου να ενσωματώνονται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό, ενώ λύσεις αυτοματοποίησης σαν αυτές που εμείς προσφέρουμε βοηθούν στο να μειωθεί το κόστος καθιστώντας το πολύ πιο προσιτό για περισσότερους. Ήδη παρατηρούμε πως ο κόσμος κατανοεί τα πρακτικά και οικονομικά οφέλη τέτοιων λύσεων και τις εντάσσει στον προϋπολογισμό του έργου παρότι ανεβάζουν λίγο το αρχικό κόστος. Οι λύσεις αυτές εξοικονομούν ενέργεια, δίνουν τη δυνατότητα να προσαρμόζεται το κτίριο στις ανάγκες του ενοίκου και σε πολλές περιπτώσεις μειώνουν το κόστος κατασκευής καθώς απλοποιούν δομές, ενώ οι χρόνοι απόσβεσης είναι πολύ σύντομοι».
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build