Α. Λαλεχός (LePlan): «Μονόδρομος το να γίνουν “έξυπνα” τα κτίριά μας»

Την άποψή του πως στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουμε ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό τις νέες τεχνολογίες στα κτίριά μας αλλά είναι θέμα χρόνου να αλλάξει αυτό εξέφρασε, μιλώντας στο Build, ο Δρ. Αντώνης Λαλεχός, ιδρυτής και CEO της LePlan, εταιρείας που ειδικεύεται στον μετασχηματισμό του σχεδιασμού, της τεκμηρίωσης, της κατασκευής και της διαχείρισης ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών και IoT έργων. Κατ’ αρχάς, ο κ. Λαλεχός μοιράστηκε μία σπουδαία επιτυχία που κατέγραψε η LePlan: «Γίναμε μέλος του KNX Association, του μεγαλύτερου οργανισμού πιστοποίησης της ομαλής διαλειτουργίας συσκευών “έξυπνου” σπιτιού», λέει και προσθέτει: «Το πολύ ξεχωριστό είναι πως αποτελούμε την πρώτη εταιρεία που παράγει αμιγώς software (λογισμικό) η οποία εντάχθηκε στον εν λόγω οργανισμό, καθώς τα μέλη του, εταιρείες-κολοσσοί του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου (λ.χ., ΑΒΒ, Hager, Legrand, κ.ά.), παράγουν κυρίως hardware (υλικό)».

«Ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό οι νέες τεχνολογίες στα κτίρια»
Σε ποιον βαθμό έχουμε ενσωματώσει, στην Ελλάδα, τις νέες τεχνολογίες στα κτίρια; Λέει ο κ. Λαλεχός: «Θεωρώ, πως οι νέες τεχνολογίες δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στα κτίριά μας. Ο τελευταίος δομικός κανονισμός συνιστά κάποιες “έξυπνες” λειτουργίες που θα πρέπει να υπάρχουν στα κτίρια (κυρίως για εξοικονόμηση ενέργειας, διαχείριση ψύξης-θέρμανσης και πυρασφάλεια), αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν κατασκευαστεί πρόσφατα, με αποτέλεσμα να μην τις ενσωματώνουν. Οι ανακατασκευές και επισκευές των κτιρίων που τώρα πραγματοποιούνται εξακολουθούν να μην εισάγουν αυτές τις τεχνολογίες, καθώς ο τελικός πελάτης δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος για να τις ζητήσει (υφίσταται έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που θα τον ενημερώσει).

«Μονόδρομος τα “έξυπνα” κτίρια»
Τι επιφυλάσσει, λοιπόν, το μέλλον όσον αφορά στην προσπάθειά μας να ενσωματώσουμε στα κτίριά μας τις νέες τεχνολογίες; «Αποτελεί μονόδρομο η ενσωμάτωσή τους. Σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμένο κατασκευαστικό κλάδο έχουν εισαχθεί στα κτίρια αυτές οι τεχνολογίες και θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει πίσω στο κομμάτι αυτό», τονίζει ο κ. Λαλεχός. Και επισημαίνει: «Οι νέες τεχνολογίες είναι παρούσες σε όλα τα μεγάλα έργα. Σίγουρα υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση στην εισαγωγή τους, αλλά με την κατάλληλη ενημέρωση του κόσμου είναι θέμα χρόνου να ενσωματώνονται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό, ενώ λύσεις αυτοματοποίησης σαν αυτές που εμείς προσφέρουμε βοηθούν στο να μειωθεί το κόστος καθιστώντας το πολύ πιο προσιτό για περισσότερους. Ήδη παρατηρούμε πως ο κόσμος κατανοεί τα πρακτικά και οικονομικά οφέλη τέτοιων λύσεων και τις εντάσσει στον προϋπολογισμό του έργου παρότι ανεβάζουν λίγο το αρχικό κόστος. Οι λύσεις αυτές εξοικονομούν ενέργεια, δίνουν τη δυνατότητα να προσαρμόζεται το κτίριο στις ανάγκες του ενοίκου και σε πολλές περιπτώσεις μειώνουν το κόστος κατασκευής καθώς απλοποιούν δομές, ενώ οι χρόνοι απόσβεσης είναι πολύ σύντομοι».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Έρχονται αυξήσεις στα όρια για χορήγηση Golden Visa

Την αύξηση του ορίου για χορήγηση της Golden Visa σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντική πίεση στα ενοίκια προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για ζητήματα που αφορούν στο πρόβλημα της στέγασης. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Golden Visa είναι ένα μέτρο το οποίο έχει φέρει στη χώρα μας πολλά κεφάλαια (τα οποία υπερβαίνουν το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ) και δεν είναι αυτό που ευθύνεται για την αύξηση στις τιμές των ακινήτων, δεδομένου ότι μόνο το 7% των αγοραπωλησιών ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια αφορούσαν την Golden Visa.

Ωστόσο, αναγνώρισε πως η αύξηση του ορίου της Golden Visa στα 500.000 ευρώ σε περιοχές υψηλής ζήτησης έχει δημιουργήσει μια μεγάλη πίεση στις τιμές των κατοικιών προς τη δυτική Αθήνα, σε περιοχές δηλαδή οι οποίες δεν θα ήταν υπό κανονικές συνθήκες στο στόχαστρο των αγοραστών Golden Visa, αλλά εμφανίζουν αυξημένη ζήτηση επειδή σε αυτές το όριο παραμένει στα 250.000 ευρώ. «Αυτό λοιπόν το οποίο συζητούμε με τον Υπουργό Οικονομικών και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε, είναι μια περαιτέρω σημαντική αύξηση του ορίου για επενδύσεις Golden Visa που θα αφορά σε όλες εκείνες τις περιοχές στις οποίες υπάρχει σημαντική πίεση στα ενοίκια, και αναφέρομαι στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στα νησιά.

Εκεί πράγματι το όριο θα πάει πολύ υψηλότερα, θα δούμε σε ποιο επίπεδο. Μπορεί να πάει στις 800.000 ευρώ, δηλαδή να είναι επενδύσεις που δεν είναι ανταγωνιστικές με τις επενδύσεις εκείνες οι οποίες ενδεχομένως θα αύξαναν τα ενοίκια για κάποιον ο οποίος θέλει να αγοράσει ένα διαμέρισμα», προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την άλλη, ανέφερε ότι θα πρέπει να συζητηθεί το αν θα παραμείνει το χαμηλό όριο των 250.000 ευρώ για περιοχές όπου δεν υπάρχει σήμερα οικιστική πίεση. «Εάν, ας πούμε, στην Πέλλα ή στην Κοζάνη δεν υπάρχει πίεση, εκεί γιατί δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε παραπάνω ζήτηση και να κατευθυνθούν επενδύσεις της τάξης ενδεχομένως των 250.000 ευρώ σε αυτές τις περιοχές;», διερωτήθηκε.

Πρόταση για υποχρεωτική μακροχρόνια μίσθωση
Ο ίδιος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, να είναι υποχρεωμένοι όσοι έχουν ακίνητα στην Golden Visa να τα μισθώνουν μακροχρόνια και όχι μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb. Εκτίμησε, ωστόσο, ταυτοχρόνως ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά, γιατί, όπως είπε, πολλά ακίνητα ήδη μισθώνονται με μακροχρόνιες συμβάσεις. Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις τράπεζες, που όπως σχολίασε ακόμα φαίνονται διστακτικές να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακινήτων. «Δεν είναι ενθαρρυντικά τα νούμερα των νέων στεγαστικών δανείων τα οποία δίνονται και πρέπει, ειδικά τώρα που έχουν επανέλθει σε κανονικότητα, να είναι πιο τολμηρές. Έχουμε δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης στέγης και από μη τραπεζικά ιδρύματα, για να ανοίξει και λίγο αυτή η αγορά και να μην αισθάνεται κάποιος ότι το στεγαστικό δάνειο είναι απαγορευμένος καρπός. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι», διεμήνυσε.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Νέα επένδυση της Brook Lane με την κατασκευαστική σφραγίδα της Redex

Στην κατασκευή νέας ξενοδοχειακής μονάδας στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος στη Γλυφάδα προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Brook Lane Capital. Πρόκειται για το σημείο που βρισκόταν το πρώην ξενοδοχείο Fenix, επί της οδού Αρτεμισίου 1-3, το οποίο παρέμενε ανενεργό και αναξιοποίητο τα τελευταία χρόνια. Αυτή την περίοδο, οι κατασκευαστικές εργασίες ανακαίνισης στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Την αρχιτεκτονική μελέτη έχει εκπονήσει ο Γιώργος Μπάτζιος, τη στατική μελέτη η Denco Στατικές Μελέτες και την μελέτη ενεργειακής απόδοσης και υδραυλικών εγκαταστάσεων η Σκέμμα Μηχανική. Η ανακατασκευή του ξενοδοχείου θα έρθει να προσθέσει μία ακόμα μονάδα φιλοξενίας στην περιζήτητη περιοχή των νοτίων προαστίων.

Τις εργασίες ανακατασκευής έχει αναλάβει η Redex. To ακίνητο βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Fenix Golf Hotel, εταιρεία συμφερόντων της Brook Lane Capital και συγκεκριμένα της Brook Lane Special Situations Fund. Το συγκεκριμένο επενδυτικό ακίνητο που έχει αποκτήσει το fund εκτιμήθηκε στο τέλος του 2022 στα 18,67 εκατ. ευρώ (15,07 εκατ. ευρώ ήταν η σχετική εύλογη αξία του στο τέλος του 2021). Πρόκειται για μία ακόμα ξενοδοχειακή επένδυση που υλοποιείται στην ευρύτερη περιοχή καθώς ήδη όπως διαβάσατε πρόσφατα στο Build είναι προγραμματισμένη η αναβίωση του Rich, του καταστήματος εστίασης που καταστράφηκε από πυρκαγιά πριν μερικά χρόνια. Το Rich έχει αποκτήσει ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Emad El Hazek, με σκοπό να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο, ενώ έχει στην κατοχή του το ξενοδοχείο της ταϊλανδέζικης αλυσίδας Dusit που λειτουργεί στη Γλυφάδα.

Oι εργασίες στο ακίνητο
Το εμβαδόν κάλυψης του κτιρίου του υπό κατασκευή ξενοδοχείου της Brook Lane Capital είναι 1.214 τ.μ. και το εμβαδόν δόμησης του κτιρίου 5.819 τ.μ. Για να αποκτήσει τη νέα του μορφή, ο επενδυτής έχει λάβει άδεια για καθαιρέσεις και τροποποιήσεις του ημιώροφου και κατασκευή του σε νέα στάθμη, για καθαίρεση των εξωστών του ημιώροφου και για κατασκευή του σε νέα στάθμη. Προβλέπεται, επιπλέον, η επέκταση του υπάρχοντος κλιμακοστασίου και η προσθήκη νέων κλιμάκων για λόγους παθητικής πυροπροστασίας. Στο πλαίσιο της ανακατασκευής πραγματοποιούνται επεμβάσεις στις όψεις του κτιρίου, προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης, δημιουργία φυτεμένων δωμάτων και διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο του. Θα κατασκευαστούν, ακόμη, ανοικτή πισίνα και πέργκολα στον 5ο όροφο.

Θυμίζουμε, πως το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από υλοποιούμενες επενδύσεις στην περιοχή αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα στον κατασκευαστικό τομέα. Η σχετική πρόβλεψη αναφέρει ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν με πολύ υψηλούς ρυθμούς έως και το 2025 με ποσοστό 10% κατά μ.ό. ετησίως, υποστηριζόμενες από την ενίσχυση της ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα και από την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Ειδικότερα, τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα λάβει στήριξη 40 δισ. ευρώ από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027 και 30 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έως το 2026. Αυτοί οι πόροι αναμένεται να προσελκύσουν επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια. Ταυτόχρονα, αναμένεται η προσέλκυση αυξημένων ξένων άμεσων και έμμεσων επενδύσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build