--> 

Κύπρος: Βασικός πυλώνας της οικονομίας ο τομέας ακινήτων και το 2024

Η αγορά ακινήτων της Κύπρου επηρεάστηκε από τις διάφορες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο το 2023, όπως λ.χ. την ρευστότητα στην διεθνή οικονομία και τις πολεμικές συγκρούσεις της τελευταίας τριετίας.
Τα παραπάνω αναφέρει το Γραφείο ΟΕΥ Λευκωσίας σε ειδική του έκθεση, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι προς το παρόν η δυναμική πορεία της κυπριακής αγοράς ακινήτων των τελευταίων ετών δεν έχει διακοπεί.
Αντιθέτως, μάλιστα, οι προαναφερθείσες εξελίξεις βοήθησαν να αναπτυχθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητά της και σε συνδυασμό με την τεχνολογική πρόοδο των τελευταίων ετών και τις προοπτικές για περαιτέρω τεχνολογική αναβάθμιση εκτιμάται πως θα συμβάλλουν στη διατήρηση της δυναμικής της.

Ο τομέας ακινήτων στήριξε την κυπριακή οικονομία
Το Γραφείο σχολιάζει ότι οι κύριες προκλήσεις στον τομέα ακινήτων της Κύπρου αυτή την εποχή (συρράξεις σε Ουκρανία-Μέση Ανατολή) αφήνουν το αποτύπωμά τους στον τουρισμό και εμμέσως στην κτηματομεσιτική αγορά. Επίσης, η απότομη αύξηση στα δανειστικά επιτόκια, το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος και η πρόσφατη αλλαγή του ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία αναμένεται να επηρεάσουν τις μελλοντικές αναπτύξεις.
Γενικότερα, η επένδυση σε ακίνητα στην Κύπρο θεωρείται ακόμα ενεργή, κυρίως σε οικιστικά και τουριστικά ακίνητα.

Το Γραφείο παρατηρεί πως «η δυναμική ζήτησης και προσφοράς είναι πολύ ελκυστική για τους επενδυτές και αυτό φαίνεται από την ανοδική τάση του δείκτη ακινήτων Κύπρου και το συνεχιζόμενο πολύ χαμηλό απόθεμα οικιστικών μονάδων, ιδιαίτερα στις παραλιακές πόλεις. Το 2023 έκλεισε σημειώνοντας άνοδο 16% ως προς τον αριθμό πωλητήριων εγγράφων συγκριτικά με το 2022 και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με το 2021». Όλες οι κυπριακές επαρχίες κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις και το Γραφείο υπογραμμίζει πως ο τομέας των ακινήτων διαδραμάτισε σαφώς σημαίνοντα ρόλο στην θετική απόδοση της κυπριακής οικονομίας (ενώ «η αλλαγή στον ΦΠΑ αναμένεται να δώσει ώθηση σε μεταχειρισμένα ακίνητα, αφού τα αντίστοιχα καινούργια ακίνητα θα υπόκεινται σε 19% ΦΠΑ»).

Οι εκτιμήσεις για το 2024
Για το 2024, τώρα, το Γραφείο εκτιμά πως η πορεία της αγοράς ακινήτων θα παραμείνει θετική, αλλά σημαντικές παράμετροι (που μάλιστα σε μεγάλο βαθμό δεν συναρτώνται από τις πολιτικές της κυπριακής κυβέρνησης) θα μπορούσαν να την επηρεάσουν, όπως, λ.χ., η πορεία της διεθνούς οικονομίας σε συνδυασμό με την έντονη γεωπολιτική αβεβαιότητα. Όσον αφορά στην εγχώρια ζήτηση, το 2023 κινήθηκε μεν θετικά (+16%) αλλά και πάλι θα βρεθεί ενώπιον προκλήσεων, λέει το Γραφείο. Το τεταμένο κλίμα σε διάφορες περιοχές (π.χ. κρίση στη Μέση Ανατολή) δημιουργεί νέες πιέσεις στις τιμές των πρώτων υλών, ενισχύοντας την ανησυχία για ένα νέο κύκλο υψηλού πληθωρισμού, πριν καν υποχωρήσει ο προηγούμενος. Όμως, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησαν να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να εξετάσουν μείωση των επιτοκίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Υπό αυτά τα δεδομένα και δεδομένου πως το 2023 τα νέα στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν μείωση περίπου 16%, τα δεδομένα για τους επίδοξους δανειολήπτες θα παραμείνουν δύσκολα.

Μία άλλη πτυχή που ενδεχομένως να επηρεάσει την αγορά ακινήτων το 2024 και ειδικά τα στεγαστικά ακίνητα αφορά στις εκποιήσεις, διαδικασία που παρέμεινε ανενεργή για χρόνια, με χιλιάδες ακίνητα να βρίσκονται εκτός αγοράς. Με την ψήφιση των πρόσφατων αλλαγών στη Βουλή η διαδικασία αναμένεται να λειτουργήσει και τα ακίνητα αυτά να διοχετευτούν στην αγορά σε χαμηλότερες τιμές, αυξάνοντας την (περιορισμένη) ζήτηση.
Ακόμη, οι τιμές διάθεσης των ακινήτων σήμερα χαρακτηρίζονται φυσιολογικές και σε πορεία διόρθωσης, μετά από μία δεκαετία συνεχόμενων κρίσεων. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο βρίσκονται στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2010 (σ.σ. την ίδια περίοδο στην ΕΕ παρουσιάζουν αύξηση περίπου 40%-50% κατά μέσο όρο). Καταλήγοντας, το Γραφείο διατυπώνει την εκτίμησή του, ότι ο τομέας των ακινήτων της Κύπρου θα παραμείνει εκ των βασικών πυλώνων της οικονομίας της χώρας και το 2024, στηρίζοντας την αναπτυξιακή πορεία της.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Πρεμιέρα για Hilton και Brown στην Ελλάδα – Το πλάνο ανάπτυξης των Ισραηλινών

Με νέες τοποθετήσεις στο κέντρο της Αθήνας θα κινηθεί εντός του 2024 η Brown Hotels. H εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχειακών ακινήτων που συνδέεται με το real estate fund «Around Town», το οποίο έχει χτίσει ένα εκτενές χαρτοφυλάκιο ξενοδοχειακών ακινήτων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, σχεδιάζει να λειτουργήσει έως και 4 νέες μονάδες εντός του έτους, που θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, σε ακίνητα τα οποία έχει αποκτήσει η «Around Town».

Συνολικά, υπολογίζεται ότι τώρα στο χαρτοφυλάκιο του fund βρίσκονται περί τα 30 ακίνητα στην Ελλάδα, τα οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει μέσα στα επόμενα χρόνια. Στη φιλοσοφία της Brown είναι η αναζήτηση ευκαιριών σε ακίνητα ενδιαφέροντος μα και ο εντοπισμός ακινήτων που συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα NPLs, τα οποία ανακατασκευάζει και έπειτα αξιοποιεί. Στα επόμενα βήματα είναι και η δημιουργία ενός νέου ξενοδοχείου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, στον άξονα της λεωφόρου Πατησίων. Tαυτόχρονα, επίκειται συνεργασία στην Κέρκυρα, όπου θα λειτουργεί ως operator σε ξενοδοχειακή μονάδα του νησιού, κάτι που ανέφερε ο Leon Avigad, συνιδιοκτήτης της Brown Hotels.

Συνεργασία Brown-Hilton
Την ίδια στιγμή η Brown Hotels προχώρησε στην πρώτη της συνεργασία στην ελληνική αγορά με έναν από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους, τη Hilton, όπου συστήνει 2 νέα πέντε αστέρων ξενοδοχεία, το ένα στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας με την ονομασία Ιsla Brown, στο οποίο πραγματοποιεί rebranding για να βγει κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο στην αγορά υπό το brand «Curio Collection by Hilton». Ταυτόχρονα, μία ακόμα μονάδα της Brown Hotels στα Χανιά, θα λειτουργήσει το προσεχές διάστημα υπό το brand «Curio Collection by Hilton» στο ξενοδοχείο Isla Brown Chania.

Στα Χανιά η Brown έχει προγραμματίσει περαιτέρω επενδύσεις στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ με την προσθήκη και νέων δωματίων στο δυναμικό της μονάδας, τα οποία από 148 σήμερα θα είναι στο μέλλον 201. Στο συγκεκριμένο μοντέλο που εγκαινιάζει η Brown στην Ελλάδα, τα ακίνητα βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία της «Around Town», την ευθύνη της διαχείρισης και του management την έχει η Brown Hotels, ενώ η Hilton έχει το franchise των 2 προαναφερόμενων ξενοδοχείων. Η Hilton συνεργάζεται ήδη με 180.000 ιδιοκτήτες ξενοδοχείων παγκοσμίως και επί της ουσίας προσφέρει το ευρύτατο δίκτυό της μέσω της συνεργασίας με τη Brown. Το 2023 η Hilton άνοιγε ένα ξενοδοχείο την εβδομάδα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Συνεχίζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα η Hilton
Από την άλλη, η Hilton έχει προχωρήσει και σε άλλες αντίστοιχες συνεργασίες στην Ελλάδα όπως το Lindian Village Beach Hotel Curio Collection στη Ρόδο. Επίσης ετοιμάζει το ξενοδοχείο Numo Ierapetra Beach Resort Curio Collection, ενώ ήδη στην Κρήτη έχει λειτουργήσει το The Royal Sences Resort. Η Hilton συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα, όπου ήδη διατηρεί παρουσία τα τελευταία 60 χρόνια. Επίσης, η Brown Hotels βρίσκεται συζητά και γι’ άλλες συνεργασίες με αντίστοιχο χαρακτήρα, όπως ανέφεραν στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας συνεργασίας, στελέχη της εταιρείας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build