ΣΧΣ ΑΤΕΕ: Νικήτρια σε διαμάχη για… ταλαιπωρημένο αρδευτικό έργο στη Μαγνησία

Για μία ασυνήθιστη υπόθεση κλήθηκε να αποφανθεί το αυτοτελές τμήμα νομικής στήριξης της γενικής γραμματείας υποδομών, η οποία αφορά σε ένα… ταλαιπωρημένο αρδευτικό έργο στη Μαγνησία. Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκινά τον Δεκέμβριο του 2014, όταν η εταιρεία ΣΧΣ ΑΤΕΕ υπέγραψε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σύμβαση ποσού 10.747.035,69 ευρώ για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής Ξεριά Αλμυρού Μαγνησίας, ένα σημαντικό αρδευτικό έργο για την περιοχή. Η προθεσμία για την εκτέλεση του έργου ορίστηκε στους 24 μήνες, όμως δόθηκε παράταση δέκα ακόμα μηνών μετά από αίτημα της αναδόχου εταιρείας, χωρίς δική της υπαιτιότητα. Ακολούθησαν και περαιτέρω παρατάσεις μέχρι και τον Μάρτιο του 2023.

Στις 7 Μαρτίου 2023 η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη, ενώ στις 21 Μαρτίου η ίδια αιτήθηκε τη διάλυση της σύμβασης λόγω υπέρβασης της οριακής προθεσμίας του έργου. Όμως στις 2 Οκτωβρίου, μετά από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, η εταιρεία διατάχθηκε να προβεί άμεσα στη μελέτη του τρόπου υποστήριξης και κατασκευής για την αποκατάστασης της υποθεμελίωσης ενός τοιχίου και στη μελέτη του τρόπου αντιστήριξης και κατασκευής των μόνιμων πρανών του δεξιού αντερείσματος, λόγω βλάβης.

Η εταιρεία αντέδρασε καταθέτοντας ένσταση κατά της απόφασης αυτής.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η ΣΧΣ ΑΤΕΕ, η επίμαχη απόφαση ήταν άκυρη, καθώς η εταιρεία καλείτο να εκπονήσει μελέτες και να προβεί σε εκτέλεση εργασιών βάσει διαλυμένης σύμβασης. Αλλά ακόμα και αν δεν ίσχυε αυτό και πάλι δεν θα μπορούσε να εκπονήσει μελέτες, ενώ δεν θα μπορούσαν να εκτελεστούν εργασίες μετά την έγκριση μελετών, χωρίς να κανονιστούν νέες τιμές μονάδας των προς εκτέλεση εργασιών, δεδομένου ότι η ανάδοχος έχει απομακρυνθεί από τον τόπο του έργου. Από την πλευρά του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυρίστηκε πως η σύμβαση με την ΣΧΣ ΑΤΕΕ είναι ακόμη ενεργή, καθώς το αίτημα διάλυσης της σύμβασης απορρίφθηκε και η επακόλουθη ένστασή της απορρίφθηκε σιωπηρά. Υποστήριξε επίσης πως η εκτέλεση των εργασιών είναι εφικτή γιατί η ανάδοχος δεν έχει απομακρυνθεί από το έργο, καθώς ο μηχανολογικός εξοπλισμός και όλες οι εγκαταστάσεις είναι στο εργοτάξιο.

Δικαίωση για την εταιρεία
Εν τέλει, αυτή που δικαιώθηκε ήταν η ΣΧΣ ΑΤΕΕ, καθώς η γενική γραμματεία υποδομών έκρινε πως πράγματι η εταιρεία είχε δικαίωμα να ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης ανά πάσα στιγμή μετά τον Σεπτέμβριο του 2018.
Επεσήμανε ακόμα πως εν προκειμένω δεν πρόκειται για ελάττωμα του έργου, η αποκατάσταση του οποίου αποτελεί υποχρέωση του αναδόχου μέχρι την οριστική παραλαβή του έργου, αλλά για βλάβες που προκλήθηκαν από ανωτέρα βία και, ενώ πρόκειται για νέες εργασίες και δε γεννάται υποχρέωση της αναδόχου να τις αποκαταστήσει. Έτσι, η επίμαχη απόφαση κρίθηκε ακυρωτέα. «Δεδομένου του αδιεξόδου που παρουσιάζεται στην εξέλιξη του έργου, κρίνεται ότι είναι προτιμότερο, προς το συμφέρον του, να διαλυθεί η παρούσα εργολαβία και να γίνει η προβλεπόμενη διαδικασία ώστε το έργο να ολοκληρωθεί με νέα εργολαβία», καταλήγει η απόφαση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Νέα ζωή παίρνει το πρώην Rich στη Γλυφάδα

Σε νέα επένδυση στην περιοχή της Γλυφάδας προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες του Build, ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Emad El Hazek. Ειδικότερα, πρόκειται να δημιουργήσει ένα ακόμη ξενοδοχείο στο σημείο που βρισκόταν κατά το παρελθόν ο χώρος εστίασης Rich, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από εμπρηστική ενέργεια. Αυτό αναφέρουν πηγές προσκείμενες στον Δήμο Γλυφάδας, οι οποίες γνωρίζουν με αρκετή λεπτομέρεια την εξέλιξη του θέματος. Να υπενθυμίσουμε, πως ο El Hazek είναι ο άνθρωπος που επένδυσε περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει το brand, Dusit, στην Ελλάδα.

Η Dusit είναι ο ασιατικός ξενοδοχειακός όμιλος που διατηρεί και λειτουργεί περισσότερα από 300 ξενοδοχεία σε 15 χώρες του πλανήτη και μέσω της επένδυσης του Αιγύπτιου επιχειρηματία δημιούργησε το πρώτο του ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο πολεοδομικό σύμπλεγμα του πρώην Rich, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ζησιμοπούλου και Λαζαράκη, γνωρίζει σημαντικά διαφοροποιημένη εικόνα σήμερα, με έντονα στοιχεία εγκατάλειψης σε σύγκριση με τα χρόνια που προηγήθηκαν αλλά και με την περίοδο ακμής της γνωστής καφετέριας στην περιοχή. Αποτελούσε μάλιστα σημείο συνάντησης για διάσημους της περιοχής και όχι μόνο, αλλά και στέκι για τη γενιά των σημερινών σαραντάρηδων πριν τα γεγονότα του 2013, όταν δηλαδή καταστράφηκε ολοσχερώς. Μάλιστα, δύο χρόνια πριν την πυρκαγιά, το 2011, το Rich είχε ανακαινιστεί ριζικά, με το συνολικό κόστος της επένδυσης να αγγίζει τότε τις 600 χιλιάδες ευρώ.

Διαδοχικές ξενοδοχειακές επενδύσεις στην καρδιά της Γλυφάδας
Σημειώνεται, ότι το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει να παρουσιάζεται κινητικότητα στην περιοχή της Γλυφάδας με διαδοχικές επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα και κυρίαρχη την επένδυση των 300 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ της Grivalia Hospitality στο One & Only Aesthesis, στα Αστέρια. Ταυτόχρονα, όμως, εξελίξεις υπάρχουν και στην περίπτωση του αναξιοποίητου ακινήτου της Attica Bank Properties, το οποίο ανήκε κατά το παρελθόν στην Carouzos Real Estate. Πρόκειται για ένα ημιτελές κτίριο στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη 27 και Κύπρου. Το συγκεκριμένο ακίνητο που βρίσκεται σε ιδιαίτερα προβεβλημένη τοποθεσία στο κέντρο της Γλυφάδας, αποκτήθηκε από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Day Group, η οποία σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατασκευή του με σκοπό να λειτουργήσει εντός του 2025.

Ο Emad El Hazek
O Emad El Hazek είναι Αιγύπτιος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος ζούσε για πολλά χρόνια στη Γαλλία. Σε μία από τις επισκέψεις του στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια ενθουσιάστηκε από τα νότια προάστια, όπου αγόρασε σπίτι και κατόπιν αγόρασε το πρώην ξενοδοχείο John’S. Μετά από ριζική ανακαίνιση, μια επένδυση που μαζί με την αγορά του ακινήτου κόστισε 15 εκατομμύρια ευρώ, επέλεξε να φέρει για πρώτη στην Ελλάδα το ταϊλανδέζικο ξενοδοχειακό brand Dusit.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Θ. Δοξιάδης (doxiadis+): «Η αρχιτεκτονική τοπίου του Riviera Tower και ο ρόλος του ΒΙΜ»

Για τον σχεδιασμό του τοπίου του, υπό ανέγερση, Riviera Tower στο project του Ελληνικού αλλά και το πώς χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία του Building Information Modelling (ΒΙΜ) σε αυτή τη διαδικασία μίλησε ο Principal του γραφείου doxiadis+, Θωμάς Δοξιάδης, στο πλαίσιο του θεσμού «The Ellinikon Moments» της Lamda Development. Υπενθυμίζεται, ότι το γραφείο του διακεκριμένου αρχιτέκτονα-αρχιτέκτονα τοπίου ανέλαβε να σχεδιάσει την αρχιτεκτονική τοπίου του κτιρίου, που θα είναι το πιο ψηλό (σ.σ. σχεδόν 200 μέτρα) και το πρώτο «πράσινο» στην Ελλάδα.

«Μεταξύ βουνού και θάλασσας»
«Ο πύργος αυτός θα είναι το πρώτο σύμβολο του Ελληνικού, σχεδιασμένος από το (διεθνώς φημισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο) Foster+Partners έτσι ώστε να μοιάζει σαν το τοπίο να ανεβαίνει και να τον πρασινίζει ολόκληρο.
Κατανοήσαμε πως είμαστε μεταξύ θάλασσας και βουνού και πως οι οικότοποι και τα φυτά πρέπει και μπορούν να μιλήσουν για αυτή τη μετάβαση. Μάλιστα, ο ίδιος ο πύργος, έτσι όπως έχει στηθεί από τους Foster+Partners, ασχολείται με αυτές τις μεταβάσεις», είπε αρχικά ο Θωμάς Δοξιάδης.

Περιέγραψε, έπειτα: «Οι Foster+Partners έχουν στήσει τον πύργο πάνω σε μία βάση η οποία θα αφορά κυρίως σε πάρκινγκ και μηχανολογικά. Δεν μπορεί αυτή η βάση να είναι ένα άσχημο πάρκινγκ, έπρεπε να γίνει μέρος ενός τοπίου που ρέει. Δώσαμε, έτσι, την ιδέα του να πάρουμε το σχήμα έλλειψης του πύργου και σιγά σιγά να το διευρύνουμε και αυτό να λύνεται προς τη θάλασσα, εξυπηρετώντας τις διάφορες χρήσεις». Επίσης, ο κ. Δοξιάδης εξήγησε ότι ο σχεδιασμός του γραφείου κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα όπως, επί παραδείγματι, «το πώς θα μιλήσουμε, σε επίπεδο φυτών, για τη μετάβαση από το βουνό στη θάλασσα, το πώς θα διαλέξουμε φυτά που θα είναι βιώσιμα τώρα και αύριο και θα δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ποια υλικά θα μιλούν για την κλασική σχέση μεταξύ πέτρας και φυτού την οποία παρατηρούμε σε όλα τα ελληνικά τοπία, κ.ά».

Ο σχεδιασμός του τοπίου σε ΒΙΜ
Κατόπιν, ο κ. Δοξιάδης στάθηκε στον σπουδαίο ρόλο που έπαιξε το Building Information Modelling στον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής τοπίου του Riviera Tower.
Είπε: «Η μελέτη εφαρμογής έγινε σε σύστημα ΒΙΜ 400. Σχεδιάσαμε “έξυπνα” αντικείμενα που συνομιλούν μεταξύ τους.
Δημιουργήσαμε, επίσης, ειδικά modules για να δουλέψουμε σε επίπεδο τοπίου. Φτιάξαμε modules, λόγου χάρη, για τα χωματουργικά, τις περιπτώσεις όπου ουσιαστικά ένα φυσικό σύστημα θα καλύψει την τεχνητή κατασκευή, την φύτευση, τα χώματα, κ.ά.

Πήραμε, π.χ., το κλασικό “δεντράκι” του Revit, ένα ουσιαστικά “χαζό” αντικείμενο και το μεγαλώσαμε στον χρόνο (δηλαδή το μοντέλο μας ήξερε πια, έξυπνα, τι σημαίνει αυτό το δέντρο σήμερα και τι σε είκοσι χρόνια) και το κάναμε να μοιάζει με τα δέντρα που θα τοποθετήσουμε και να έχει σχέσεις με τα γύρω του αντικείμενα. Έπειτα, “τρέξαμε” και το clash detection (φαινόταν, δηλαδή, από το μοντέλο εάν όλα τα αντικείμενα συνεργάζονται ή αν πέφτει το ένα επάνω στο άλλο) και ακολούθως αναπτύξαμε τα επόμενα επίπεδα σχεδιασμού, τα φυτά, κλπ.  Έτσι, κάναμε χρήση ενός μοντέλου ως τρόπο σχεδιασμού πλέον, ως έναν τρόπο να τεστάρουμε τις ιδέες μας».

Το δυσκολότερο όλων: το τοπίο του πύργου
Το πιο δύσκολο από όλα, πάντως, κατά τον κ. Δοξιάδη, ήταν ο σχεδιασμός του τοπίου του ίδιου του πύργου.
Επεσήμανε ο ίδιος: «Πρόκειται για έναν πράσινο τοίχο σχεδόν 200 μέτρων με μεσογειακά φυτά (ενώ οι πράσινοι τοίχοι είναι υδροκομικοί, δηλαδή είναι, βασικά, για φυτά που τους αρέσει να τρέχει το νερό). Σχεδιάστηκε, λοιπόν, με τέτοιον τρόπο ώστε, λ.χ., η πλευρά που βλέπει βοριά και δεν έχει ήλιο να έχει διαφορετικά φυτά από εκείνη που βλέπει νοτιά και έχει ήλιο, κλπ. Αλλά, όσο μπαίνει κανείς μέσα στο κτίριο ή όσο ανεβαίνει, αλλάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες. Άρα, σε κάθε κομματάκι του έχουμε διαφορετικό μικροκλίμα. Συνεπώς, τα φυτά μελετήθηκαν ώστε να αλλάζουν τα είδη καθώς ανεβαίνουμε για να είναι χαρούμενα στις διαφορετικές συνθήκες. Τέλος, πρέπει να αναφέρω, ότι το κτίριο του Riviera Tower θα διαθέτει πιστοποίηση κατά WELL και κατά LEED».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build