Mytilineos: Έπεσαν οι υπογραφές για μεγάλο έργο στην Γκάνα

Τη συμφωνία συνεργασίας της με την Ενιαία Εταιρεία Ανάπτυξης Αλουμινίου της Γκάνα (GIADEC) για την κατασκευή ενός εργοστασίου αλουμίνας υπέγραψε η Mytilineos Energy & Metals, σε εκδήλωση στην οποία παρέστη και ο Πρόεδρος της αφρικανικής χώρας, Nana Akufo-Addo. Η συμφωνία αφορά στο λεγόμενο Project 3A στην περιοχή Ashanti και σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Mytilineos θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη ενός ορυχείου βωξίτη και θα επιβλέψει την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την Γκάνα, η οποία παράγει και εξάγει ακατέργαστο βωξίτη, όμως με το νέο εργοστάσιο θα μπορεί να παράγει αλουμίνα από τον εγχώρια εξορυσσόμενο βωξίτη, η οποία θα χρησιμεύει ως αναγκαία πρώτη ύλη για το μεταλλουργείο της εταιρείας αλουμινίου VALCO.

«Εξορύσσουμε και εξάγουμε βωξίτη στην ακατέργαστη μορφή του από τη δεκαετία του 1940 και ποτέ δεν έχουμε πετύχει τον στόχο της προστιθέμενης αξίας ή της ενοποίησης, παρά τις αξιόλογες προσπάθειες που έγιναν από διαδοχικές κυβερνήσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γκάνα, τονίζοντας πως το Project 3A, μαζί με τα υπόλοιπα projects που εντάσσονται στο πρόγραμμα ενοποίησης της βιομηχανίας αλουμινίου της χώρας, θα μετασχηματίσει την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει προοπτικές για τη δημιουργία πλούτου. Τόνισε, ακόμα, πως η επιλογή μίας αξιόπιστης και κορυφαίας εταιρείας μεταλλουργίας και ενέργειας, όπως είναι η Mytilineos, θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω επενδύσεις στην γκανέζικη βιομηχανία αλουμινίου από άλλους παγκόσμιους κολοσσούς.

Μακροχρόνιος συνεργάτης
Από την πλευρά του, ο Έλενος Καραΐνδρος, Chief Strategy and M&A Officer της Mytilineos, σε δήλωσή του υπενθύμισε πως ο ελληνικός όμιλος έχει υπάρξει μακροχρόνιος συνεργάτης της Γκάνα σε πολυάριθμα έργα ηλεκτρικής ενέργειας. «Έχουμε αποκτήσει μια ισχυρή και μοναδική κατανόηση του ενεργειακού τομέα της χώρας, καθώς και των ανθρώπων και του τοπικού περιβάλλοντος. Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε το επόμενο κεφάλαιο αυτής της διαρκούς συνεργασίας», δήλωσε.

Σημείωσε ακόμα:
«Στόχος μας είναι να προσφέρουμε σταθερά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία της Γκάνα. Για τη Mytilineos, αυτό το έργο ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας βωξίτη σε αλουμίνιο και να επεκτείνουμε το παγκόσμιο αποτύπωμά μας στα μέταλλα και τις εξορύξεις. Είμαστε ενθουσιασμένοι με το ταξίδι που έχουμε μπροστά μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας σε αυτό το έργο-ορόσημο». Σημειώνεται, ότι η Mytilineos επελέγη για την υλοποίηση του έργου μέσα από μία διαδικασία διαπραγματεύσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές που διεξήχθη σε τρεις γύρους και στην οποία συμμετείχαν περί τις σαράντα εταιρείες από όλον τον κόσμο. Χάρη στο έργο 3Α, μετά την ολοκλήρωσή του προβλέπεται ότι θα παράγονται τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια μετρικοί τόνοι βωξίτη και περί τα δύο εκατομμύρια τόνοι αλουμίνας ετησίως.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ελληνικό: Στην κρησάρα της Lamda οι προσφορές για τα Cove Residences

Σε διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών βρίσκεται αυτή την περίοδο η Lamda Development για την κύρια φάση κατασκευαστικών εργασιών στο συγκρότημα The Cove Residences (condos) στα οικόπεδα 1.5-1.6, όπου αυτή τη στιγμή η Εθνοκάτ έχει αναλάβει ήδη και εκτελεί τη πρώτη φάση του έργου που αφορά σε εκσκαφές, σκυροδετήσεις, μονώσεις υπογείων και άλλες πρόδρομες εργασίες. Το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο έχουν κλείσει ήδη οι προσφορές, καθότι έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους, πρόκειται να κατασκευαστούν 44 διαμερίσματα. Η καθαρή δομημένη επιφάνεια του συγκεκριμένου μέρους του έργου ανέρχεται στα 19.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ με τα φυτεμένα δώματα, τους εξώστες και τα υπόγεια πάρκινγκ η συνολική επιφάνεια θα ανέρχεται σε περίπου 30.000 τετραγωνικά μέτρα.

Πρόκειται για ένα έργο υψηλών προδιαγραφών, όπου αξιολογούνται από τη Lamda ένα πλέγμα προδιαγραφών που σχετίζεται με τον εκάστοτε υποψήφιο εργολάβο όπως είναι η τεχνική προσφορά, η πρόταση, το χρονοδιάγραμμα, οι δεσμεύσεις και σε κάθε περίπτωση η οικονομική πρόταση. Ωστόσο δεν αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η οικονομική προσφορά, καθότι για τον επενδυτή θεωρείται απαραίτητο να είναι αποτελεσματικός και αξιόπιστος ο εργολάβος που θα τρέξει το έργο. Από την αγορά εκτιμάται ότι εντός του Φεβρουαρίου θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου προκειμένου τον Μάρτιο να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της κύριας φάσης του έργου με χρονικό ορίζοντα παράδοσης στους 17 μήνες.

Μέρος του The Cove Residences τρέχει παράλληλα με έναν δεύτερο διαγωνισμό που αφορά στην ανέγερση των υπολοίπων διαμερισμάτων του συγκροτήματος στα οικόπεδα 1.7 και 1.8 του Ελληνικού. Τις πρόδρομες εργασίες στα συγκεκριμένα οικόπεδα έχει αναλάβει η Άκτωρ. Σε αυτή την περίπτωση τρέχει ο διαγωνισμός, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η κατάθεση των προσφορών από τους υποψήφιους αναδόχους.
Θέμα χρόνου η ανακοίνωση του αναδόχου για το Park Rise

Επίσης θεωρείται θέμα χρόνου και η ανακοίνωση του αναδόχου για το Park Rise κάτι που επίσης θα συμβεί πιθανότατα εντός του Φεβρουαρίου, καθώς έχουν ήδη κατατεθεί η προσφορές από τους ενδιαφερόμενους. To συγκεκριμένο έργο εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 20 εκατομμύρια ως προς το κόστος κατασκευής του με χρόνο εκτέλεσης σε 16 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Η έναρξή του αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς.

Η πρώτη φάση του έργου αφορά στην πραγματοποίηση σκυροδετήσεων, εκσκαφικών εργασιών, μονώσεων και λοιπών συμπληρωματικών εργασιών.
H διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών για το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό «διπλό» κτίριο του Ελληνικού ολοκληρώθηκε περί τα μέσα του Δεκεμβρίου του 2023. Θυμίζουμε ότι από ελληνικής πλευράς καθήκοντα architects of record εκτελεί το γραφείο VAP Architects του Βασίλη Αλέξανδρου Πουτέτση. Σημειώνεται ότι οι VAP Architects έχουν επίσης καθήκοντα μελέτης εφαρμογής καθώς και τον σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων του συγκεκριμένου κτιρίου. Το Park Rise είναι σχεδιασμένο από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο, Bjarke Ingels, θα περιλαμβάνει 88 πολυτελείς κατοικίες που κυμαίνονται από ένα έως πέντε υπνοδωμάτια.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Κατασκευαστική Ιλισσός ΑΤΕ και Δόξα ΑΒΕΤΕ αποκαθιστούν το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο

Υπογράφτηκε, από το Υπουργείο Πολιτισμού και την ένωση των Κατασκευαστική Ιλισσός ΑΤΕ και Δόξα ΑΒΕΤΕ το συμφωντικό για την υλοποίηση εργασιών αποκατάστασης του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο.
Η ένωση των δύο εταιρειών έδωσε μέση έκπτωση 2% και πέτυχε να της κατακυρωθεί η σύμβαση του, αρχικού προϋπολογισμού 8.828.800 ευρώ (με ΦΠΑ), έργου και καλείται πλέον να το αποπερατώσει μέσα σε 650 ημερολογιακές ημέρες.

Η ιστορία του μνημείου
Το τέμενος Βαγιαζήτ βρίσκεται στο κέντρο του Διδυμότειχου. Πρόκειται για ένα από τα επιβλητικότερα μουσουλμανικά τεμένη στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα κτίρια που ανεγέρθηκαν στα ευρωπαϊκά εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η δόμησή του άρχισε στα τέλη του 14ου ή στις αρχές του 15ου αιώνα, κατόπιν διαταγής του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Α’. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή της κύριας εισόδου, εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 1420.

Καλύπτει έκταση ενός στρέμματος σχεδόν και αποτελείται από μια τετραγωνικής κάτοψης αίθουσα προσευχής και έναν ενιαίο μιναρέ ύψους 22 μ. Στη δυτική πλευρά ανοίγεται η μνημειακή, με περίτεχνες διακοσμήσεις στο περιθύρωμα, κύρια είσοδος. Τα παράθυρα έχουν τοξωτή ελαφρά οξυκόρυφη απόληξη. Τα παράθυρα της κάτω σειράς περιβάλλονται από ορθογωνικά πλαίσια με γλυφές ενσωματωμένα στη λιθοδομή του κτιρίου, ανάγλυφα μάρμαρα και λαξευμένους με διακοσμήσεις δόμους.

Η ξύλινη στέγη του μνημείου ήταν μια εξαιρετικά ογκώδης, καλυμμένη με μολύβι, πυραμιδοειδής κατασκευή και αποτελούσε ένα από τα πιο σημαντικά ξύλινα ιστορικά μνημεία στον κόσμο. Ο φορέας της ήταν από ξύλο βελανιδιάς και χωριζόταν σε περισσότερα του ενός στατικά συστήματα, με ιδιαίτερα σύνθετα και μοναδικά, τουλάχιστον στον ελλαδικό χώρο, δομικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά και συνδέσεις.
Κατά την πυρκαγιά της 22/03/2017 καταστράφηκε ολικά ο ξύλινος φορέας και η επιστέγαση του τεμένους, ενώ οι μεγάλες θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν επέφεραν απομείωση της φέρουσας ικανότητας των δομικών στοιχείων των τοιχοποιιών (εξωτερικών τοίχων πεσσών και κυρίως του μιναρέ). Ο μιναρές, στην υφιστάμενη κατάσταση, εμφανίζει πολύ μεγάλες εκκεντρότητες, η βάση του είναι κατακερματισμένη λόγω της φωτιάς και παρουσιάζει σοβαρή επικινδυνότητα.

Οι παρεμβάσεις του έργου
Θα γίνουν συνολική αποκατάσταση (δομική/αρχιτεκτονική) του μνημείου με τον μιναρέ του στην τελευταία φάση πριν την πυρκαγιά (αρχές 20ού αιώνα) και, κυρίως, ανακατασκευή του συνόλου της περίτεχνης στέγης του, με κριτήριο την προστασία του και την αναγνώριση της δομικής του ιστορίας. Ανάμεσα στις, πολλές, εργασίες που θα λάβουν χώρα είναι προσεκτική αποδόμηση τμημάτων μιναρέ και καταγραφή, καταβίβαση και αναδόμησή του με το σύνολο των δακτυλίων ενίσχυσης, αναδόμηση λιθοδομών και οπτοπλινθοδομών με χρήση υφιστάμενων και νέων λίθων και οπτόπλινθων όμοιων με τους υφιστάμενους, ανακατασκευή φέροντος οργανισμού στέγης και τρούλου, ανακατασκευή ξύλινων θυρών και παραθύρων, επικάλυψη στέγης με φύλλα μολύβδου και επιστέγαση στέψης του μιναρέ συμπεριλαμβανομένου του μεταλλικού σκελετού.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build