Eλληνικό-Βούλα: Στα χέρια των μεσιτών η πώληση των ακινήτων για Lamda και Hines

Ενεργό ρόλο διαδραματίζουν ή πρόκειται να διαδραματίσουν το προσεχές διάστημα οι μεσιτικές εταιρείες στις δύο μεγάλες επενδύσεις που «τρέχουν» ήδη σε Ελληνικό και Βούλα. Από τη μία πλευρά, στην περίπτωση της Little Athens εντός του πάρκου του Ελληνικού, όπου τα 215 πρώτα ακίνητα βγαίνουν στην αγορά προς πώληση. Αυτή την περίοδο η Lamda είτε έχει συνάψει συμφωνίες, είτε βρίσκεται σε συζητήσεις με μεσιτικά γραφεία με σκοπό την ανάθεση της εύρεσης επενδυτών-αγοραστών για τις συγκεκριμένες κατοικίες. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η Lamda δεν δίνει την αποκλειστικότητα σε κάποιο μεσιτικό γραφείο, αλλά περισσότερα του ενός διαχειρίζονται τα συγκεκριμένα ακίνητα προκειμένου να εντοπίσουν τους ενδιαφερόμενους με τους καλύτερους όρους και σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς.

Mε βάση τον σχεδιασμό του επενδυτή, πρόκειται να κατασκευαστούν περισσότερες από 1.000 νέες κατοικίες σχεδιασμένες από εγνωσμένης αξίας Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες. Η Little Athens περιλαμβάνει πέντε συγκροτήματα κατοικιών, το Park Rise που σχεδίασε το Bjarke Ingels Group με 88 κατοικίες, το Pavilion Terraces που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο 314 του Παύλου Χατζηαγγελίδη καθώς και το Promenade Heights, το οποίο επίσης σχεδίασε το γραφείο «314». Επιπλέον, πρόκειται να κατασκευαστεί και το Αtrium Gardens, με την υπογραφή των Deda & Architects και το Trinity Gardens που φέρει την υπογραφή του γραφείου Tsolakis Architects. Σημειώνεται, ότι και τα πέντε οικιστικά συγκροτήματα με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό θα έχουν ολοκληρωθεί από πλευράς κατασκευής στο τέταρτο τρίμηνο του 2026.

Το project των Hines-Henderson Park και η ανάθεση στη Sotheby’s
Από την άλλη πλευρά, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο και η κατασκευή του φιλόδοξου οικιστικού project των Hines-Henderson Park στη Βούλα. Στην προκειμένη περίπτωση υφίσταται ένα διαφορετικό μοντέλο καθότι οι επενδυτές ανέθεσαν τη διαχείριση των ακινήτων αποκλειστικά στη Sotheby’s Real Estate. Ωστόσο, κατά πληροφορίες υπάρχει κινητικότητα στο συγκεκριμένο πεδίο καθότι ο όγκος του project και οι απαιτήσεις, είναι τέτοιες, γεγονός που δεν αποκλείει να δούμε και άλλα μεσιτικά γραφεία ή εταιρείες διαχείρισης ακινήτων να μπαίνουν στο χορό προσεχώς.

Ορίζοντας ολοκλήρωσης το 2028
Το συνολικό project στη Βούλα αναμένεται να ολοκληρωθεί και να είναι έτοιμο στην πλήρη του μορφή εντός του 2028. Η επένδυση υλοποιείται μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού που έχουν επενδύσει οι δύο αμερικανικές εταιρείες, με την ονομασία VHPH Properties ΜΑΕ. Εκτός των κατοικιών, θα περιλαμβάνει γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές, ασφάλεια καθώς και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Μέσω της επένδυσης εκπληρώνεται ένα συνεκτικό σχέδιο οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης εντός αστικού συγκροτήματος κατοικιών, το οποίο κατά κύριο λόγο θα απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους επενδυτές και αγοραστές από το εξωτερικό, ενώ έχει ενταχθεί στις διατάξεις περί στρατηγικών επενδύσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Mitsubishi Electric: Με στόχο τα 50 εκατομμύρια σε 5 χρόνια το ελληνικό υποκατάστημα

Η Mitsubishi Electric εγκαινίασε επίσημα το πρώτο της υποκατάστημα στην Ελλάδα, για το οποίο έχει θέσει ως στόχο να φτάσει σε τζίρο τα 50 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία πενταετία, από τα περίπου 32 εκατ. που κάνει σήμερα στη χώρα μας. Το ελληνικό υποκατάστημα θα είναι «αδελφό» του ιταλικού και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με μία μικρή ομάδα από έμπειρα στελέχη, προερχόμενα από την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ η έδρα του θα βρίσκεται στο Μαρούσι, επί της οδού Κηφισίας 90, κοντά στο «δαχτυλίδι».

Θα λειτουργήσει επίσης ως «γέφυρα» για παραπλήσιες αγορές, και συγκεκριμένα για την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Μάλτα και το Ισραήλ.
Οι τομείς στους οποίους θα δραστηριοποιηθεί το ελληνικό υποκατάστημα της Mitsubishi Electric είναι τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης (τόσο για οικιστικά όσο και για εμπορικά ακίνητα), ο αυτοματισμός εργοστασίων και οι ανελκυστήρες, μία κατηγορία στην οποία η Mitsubishi είναι δυνατή στις αγορές της Ασίας, αλλά όχι και στην Ευρώπη.

Γιατί τώρα;
Γιατί όμως ο ιαπωνικός όμιλος αποφάσισε τώρα να αποκτήσει άμεση παρουσία στην ελληνική αγορά; Την απάντηση την έδωσε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η εταιρεία ο Andrea Veronese, νόμιμος εκπρόσωπος του ελληνικού υποκαταστήματος, εξηγώντας πως σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα και γενικότερα οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, μετά από μία μακρά περίοδο κάμψης, επιδόσεις που δείχνουν πως η Ελλάδα είναι εκτός κινδύνου και οδεύει προς μία «οικονομική αναγέννηση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ήταν η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουμε και να αρχίσουμε μια νέα εποχή για την ελληνική αγορά, να εμφανιστούμε άμεσα στην ελληνική αγορά και να επενδύσουμε σε αυτήν», τόνισε.

Ένα άλλο στοιχείο που ώθησε τη Mitsubishi Electric σε αυτήν την κίνηση είναι η ταχύτατη ανάπτυξη της λιανικής πώλησης συστημάτων θέρμανσης και ψύξης στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία της Statista που παρουσίασε ο κ. Veronese, η ελληνική αγορά έπεσε το 2022 ως προς τον συνολικό της τζίρο στα 140 εκατομμύρια δολάρια, όμως το 2023 ανέκαμψε στα 155 εκατ. δολάρια και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να κινηθεί ήπια, αλλά σταθερά ανοδικά, φτάνοντας το 2028 τα 162,4 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία διαβλέπει σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά των οικιστικών ακινήτων, όπου η ανάπτυξη των πωλήσεων αντλιών θερμότητας και κλιματιστικών τα τελευταία χρόνια είναι ισχυρή.

«Το άνοιγμα αυτού του υποκαταστήματος στην Αθήνα ενισχύει περαιτέρω τη θέση της Mitsubishi Electric στη Νότια Ευρώπη, η οποία έχει ήδη ένα ισχυρό υπόβαθρο μέσω των υπαρχόντων καταστημάτων και του τοπικού δικτύου αντιπροσώπων μας», δήλωσε ο Shunji Kurita, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mitsubishi Electric Europe, προσθέτοντας: «Είμαι βέβαιος ότι αυτό το νέο υποκατάστημα θα προσφέρει μια πολύτιμη βάση για την ανάπτυξη της επιχείρησής μας και θα συνεχίσει να προσφέρει εξαιρετικά προϊόντα και υπηρεσίες σε αυτή τη δυναμική περιοχή».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Basilisk: Οι προκλήσεις στον δρόμο για την παραγωγή καινοτόμων δομικών υλικών

Το «ταξίδι» της πρωτοπόρου εταιρείας αυτοθεραπευόμενου σκυροδέματος (self-healing concrete) Basilisk θα παρουσιάσει στο Building Materials Forum της Boussias Events που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου 2024 ο Bart van der Woerd, managing director της εταιρείας. Η Basilisk «γεννήθηκε» το 2014 στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Delft στην Ολλανδία, ως spin-off εταιρεία, και επιδίωξή της είναι να φέρει μία επανάσταση στη βιομηχανία του σκυροδέματος, κάνοντάς το πιο ανθεκτικό και βιώσιμο.

Ο επιχειρηματίας Bart van der Woerd, που μαζί με τον καθηγητή Henk Jonkers ήταν ο ιδρυτής της Basilisk, θα παρουσιάσει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του οράματός του, όπως η εξασφάλιση χρηματοδότησης, η συμμόρφωση στο κανονιστικό πλαίσιο και η διείσδυση στην αγορά. Αντλώντας από την εμπειρία του στην Basilisk, θα δώσει πολύτιμες συμβουλές για νέες spin-offs στον τομέα των καινοτόμων δομικών υλικών, δίνοντας έμφαση στη σημασία των «ζωντανών εργαστηρίων», των στρατηγικών συμμαχιών και των ποικίλων πηγών χρηματοδότησης, ενώ θα εξερευνήσει μαζί με το κοινό τον συναρπαστικό κόσμο της καινοτομίας στα υλικά κατασκευής και τα διδάγματα που έχει αντλήσει από την πορεία της Basilisk.

Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για το αυτοθεραπευόμενο σκυρόδεμα
Σε συνέντευξή του στο Build, ο Bart van der Woerd μας εξήγησε τι ακριβώς κάνει η Basilisk: «Η εταιρεία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και πώληση καινοτόμων προϊόντων που είναι σχεδιασμένα ώστε να καθιστούν το σκυρόδεμα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό. Η Basilisk αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την υποβάθμιση των κατασκευών από σκυρόδεμα. Τα προϊόντα που αναπτύσσει η Basilisk στοχεύουν στην επέκταση της βιωσιμότητας και την ανθεκτικότητας του σκυροδέματος, προσφέροντας λύσεις σε ζητήματα όπως ρωγμές, διάβρωση, και στη γενικότερη μακροζωία των υποδομών που βασίζονται στο σκυρόδεμα».
Κατόπιν, αναφέρθηκε στις τρεις βασικές προκλήσεις που αντιμετώπισε η Basilisk κατά την υλοποίηση του πλάνου της:

  • Χρηματοδότηση: Η κλιμάκωση καινοτόμων προϊόντων απαιτεί συχνά σημαντικούς οικονομικούς πόρους. Οι καινοτόμες εταιρείες μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όσον αφορά στην εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την έρευνα και την ανάπτυξη, την παραγωγή και την επέκταση σε νέες αγορές.
  • Κανονιστικό πλαίσιο: Η συμμόρφωση με τους κανονισμούς και τα πρότυπα είναι ζωτικής σημασίας στον κατασκευαστικό κλάδο. Η πλοήγηση μέσα από τα ρυθμιστικά εμπόδια που τίθενται ως προς τα νέα υλικά μπορεί να είναι μια πρόκληση και να απαιτείται συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για την απόκτηση εγκρίσεων.
  • Διείσδυση στην αγορά: Η εισαγωγή νέων υλικών στην αγορά μπορεί να βρει μπροστά της αντίσταση, λόγω των παγιωμένων προτιμήσεων ή του σκεπτικισμού. Το αποτελεσματικό μάρκετινγκ και οι στρατηγικές συνεργασίες μπορούν να βοηθήσουν στην υπέρβαση αυτών των προκλήσεων.

 

Οδηγίες προς… ναυτιλλομένους
Ο Bart van der Woerd δίνει εξάλλου τις συμβουλές του σε spin-off εταιρείες που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Basilisk:

  • «Ζωντανά εργαστήρια»: Χρησιμοποιήστε ζωντανά εργαστήρια ή περιβάλλοντα δοκιμών στον πραγματικό κόσμο για να επιβεβαιώσετε τις επιδόσεις καινοτόμων υλικών. Αυτό μπορεί να προσφέρει πολύτιμα δεδομένα και να δημιουργήσει αξιοπιστία.
  • Στρατηγικές συνεργασίες: Δημιουργήστε στρατηγικές συνεργασίες και συμμαχίες με ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου, ερευνητικά ιδρύματα και ρυθμιστικούς φορείς για την ενίσχυση της αξιοπιστίας, την κοινή χρήση πόρων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων συλλογικά.

Πηγές χρηματοδότησης:
Εξερευνήστε μια ποικιλία πηγών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών επιχορηγήσεων, των ιδιωτών επενδυτών και των επιχειρηματικών κεφαλαίων. Η οικοδόμηση μιας ισχυρής οικονομικής στρατηγικής είναι το κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα και τους ομιλητές του Building Materials Forum εδώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build