Δημόσια έργα: Μήλο της έριδος το ανεκτέλεστο για τις μικρές κατασκευαστικές εταιρείες

Την κατάργηση των ορίων ανεκτέλεστου μέρους συμβάσεων δημοσίων έργων για τις κατασκευαστικές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων Δημοσίων Έργων (ΜΗΕΕΠ) ζητά, με νεότερη τοποθέτησή και επιστολή της προς τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, Νίκο Ταχιάο, η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ). Με βάση τα όσα ισχύουν, το ανεκτέλεστο όριο είναι το τριπλάσιο των ορίων που όριζε παλαιότερα ο νόμος για τις τάξεις μηχανικών, δηλαδή τα όρια προϋπολογισμού έργων κατά τάξη για την 6η τάξη ήταν 44 εκατ. ευρώ πολλαπλασιαζόμενο κατά τρεις φορές, ήτοι 132 εκατ. ευρώ, για την 5η είναι 66 εκατ. ευρώ και για την 4η 22,5 εκατ. ευρώ. Αυτό, πρακτικά, σύμφωνα με πηγές της αγοράς σημαίνει ότι μία εταιρεία 6ης τάξης δεν μπορεί να συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διαγωνισμό επιθυμεί. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για διατάξεις και παραμέτρους που εμποδίζουν άμεσα τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και ταυτόχρονα αποκλείονται από μελλοντικούς διαγωνισμούς δημοσίων έργων. Σε αυτό το περιβάλλον, οι διακηρύξεις νέων δημόσιων έργων συνεχίζουν να ζητούν ανεκτέλεστο όριο από μικρότερες κατασκευαστικές, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να πραγματοποιούν προδικαστικές προσφυγές.

Αίτημα κατάργησης του ορίου ανεκτέλεστου υπολοίπου
Σύμφωνα με την ΠΕΣΕΔΕ «είναι αναγκαίο να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση στην Ελλάδα για την κατάργηση του ορίου ανεκτέλεστου υπολοίπου δημοσίων συμβάσεων προς εναρμόνιση της χώρας μας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια ανάπτυξης ανταγωνισμού στις δημόσιες συμβάσεις». Μάλιστα η Ένωση αναφέρεται στα άρθρα 20 παρ. 4 του ν. 3669/2008 και 64 του προεδρικού διατάγματος 71/2019, όπου στις προβλέψεις αυτών έχουν ενσωματωθεί στα πρότυπα τεύχη διακηρύξεων δημοσίων έργων, όπου έχει τεθεί η τήρηση των θεσπισθέντων ορίων ανεκτέλεστου μέρους συμβάσεων δημοσίων έργων ως προϋπόθεση παραδεκτής συμμετοχής των κατασκευαστικών επιχειρήσεων στους δημόσιους διαγωνισμούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΠΕΣΕΔΕ και όπως κρίθηκε με την απόφαση 419/2023 του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΑΔΗΣΥ, η διάταξη του άρθρου 20 παρ. 4 του Ν. 3669/2008 σχετικά με τη διατήρηση των ορίων στο ανεκτέλεστο αντίκειται στα άρθρα 18 παρ. 1, 19, 58, 63 και 71 της ευρωπαϊκής οδηγίας 2014/24 και στις γενικές αρχές που διέπουν τις δημόσιες συμβάσεις, όπως η απαγόρευση διακρίσεων και οι αρχές της ίσης μεταχείρισης, της ελεύθερης ανάπτυξης του ανταγωνισμού, της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών, της αναλογικότητας και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. Πηγές της αγοράς αναφέρουν, εκτός των άλλων, ότι έως τώρα που δεν υπήρχε κατασκευαστικό αντικείμενο, δεν είχε δημιουργηθεί ζήτημα με τη συγκεκριμένη κατάσταση. Εξαίρεση των ορίων αποτελούν οι εταιρείες που δεν είναι εγγεγραμμένες στο ΜΗΕΕΠ, είναι 7ης τάξης ή αλλοδαπές.

Η ΠΕΣΕΔΕ αναφέρει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις, που κατά τεκμήριο εκτελούν έργα στο εξωτερικό και αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, ευνοούνται από το όριο στο ανεκτέλεστο για τις μικρές επιχειρήσεις αφού τα έργα αυτά δεν προσμετρώνται στο ανεκτέλεστο, παρά το γεγονός ότι έχουν αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις.  Σημειώνεται, πως όλες οι εταιρείες υποχρεούνται κατά τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς να αναφέρουν ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο είναι μικρότερο από τα προαναφερόμενα και να αναγράψουν ποιο είναι αυτό κατά την κατάθεση της σχετικής προσφοράς.

Αντιθέτως, οι 7ης έχουν την δυνατότητα να αυξάνουν το ανεκτέλεστο, καθώς υπολογίζεται με βάση το τριπλάσιο του τζίρου της τελευταίας οικονομικής χρήσης, γεγονός που αποτελεί και σημαντικό σημείο τριβής από πλευράς των εταιρειών 6ης τάξης και κάτω. Σημειώνεται ότι για την κατάσταση στον κλάδο των κατασκευών έχει τοποθετηθεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην κανονιστική της παρέμβαση για τον κλάδο των κατασκευών, σύμφωνα με την οποία διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού, υπάρχει υψηλός βαθμός συγκέντρωσης στη συγκεκριμένη αγορά -κυρίως μεγάλων δημοσίων έργων- η οποία έχει έντονα ολιγοπωλιακή διάρθρωση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Cubitech Systems: Η τεχνολογία στην υπηρεσία των κατασκευαστικών έργων

Οι ανάγκες του κατασκευαστικού κλάδου μεταβάλλονται και αυξάνονται συνεχώς, με συνέπεια οι κατασκευαστικές εταιρείες να επιζητούν διαρκώς νέες τεχνολογικές λύσεις. Η Cubitech Systems, πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων και υπηρεσιών φυσικής ασφάλειας, διατελώντας επί σειρά ετών τεχνολογικός εταίρος κορυφαίων παικτών του κλάδου, όπως η ΔΕΣΦΑ, η ΤΕΡΝΑ, η KN Group κ.α., διαθέτει τόσο την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την μελέτη, τον σχεδιασμό και την προμήθεια υλικών, όσο και την εμπειρία από την ανάθεση, υλοποίηση και υποστήριξη έργων μεγάλου βεληνεκούς.

Όπως εξηγεί στο Build ο κ. Νίκος Καλαφάτης, ιδρυτής και CEO της εταιρείας: «Ως systems integrator, η Cubitech Systems εξειδικεύεται στους τομείς που αφορούν στην προστασία της περιουσίας και της ανθρώπινης ζωής, όπως είναι η πυροπροστασία, ο έλεγχος πρόσβασης, η περιμετρική ασφάλεια, οι συναγερμοί και οι αυτοματισμοί ενός κτηρίου. Παράλληλα, διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής των παρεχόμενων λύσεών μας σε έξυπνα κτίρια, βελτιώνοντας τους τρόπους χρήσης τους και μειώνοντας το ενεργειακό τους αποτύπωμα».

Μείωση του κόστους στη φύλαξη εργοταξίων
Η ασφάλεια και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων σε πάρκα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνιστά μια από τις βασικότερες δραστηριότητες της Cubitech Systems, που συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση των περισσότερων και μεγαλύτερων έργων φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στρατηγικό στόχο της διοίκησης αποτελεί η περαιτέρω διείσδυση στην κατασκευαστική αγορά, με στόχο την παροχή λύσεων σε πρόσθετους τομείς, όπως η ασφάλεια, η πυροπροστασία και ο έλεγχος πρόσβασης σε κτηριακές υποδομές, σε έξυπνα κτίρια και -κατ’ επέκταση- σε έξυπνες πόλεις, αλλά και στη φύλαξη εργοταξίων. Σχολιάζοντας το παραπάνω, ο κ. Καλαφάτης αναφέρει: «Σε πολλές περιπτώσεις κατά την διεκδίκηση ενός έργου, υπάρχει η προϋπόθεση υποχρεωτικής φύλαξης του χώρου για 18 και πλέον μήνες, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον προϋπολογισμό για τον ανάδοχο. Από την πλευρά μας, έχουμε τη δυνατότητα παροχής εξατομικευμένων λύσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο κατά τη διάρκεια υλοποίησης ενός έργου, όσο και μετά την ολοκλήρωσή του. Έτσι, συμπτύσσοντας αυτές τις ανάγκες, δημιουργούμε μια αμοιβαία επωφελή οικονομική συνθήκη, με την οποία επιτυγχάνεται απομείωση του κόστους σε ποσοστό 10-20%. Πρόκειται για ένα μοντέλο που εφαρμόζουμε κατά κόρον και λειτουργεί με τεράστια επιτυχία».

Ανάπτυξη πωλήσεων +20%
Η Cubitech Systems, μέλος της Exagon Blue, ενός από τους μεγαλύτερους, σύγχρονους και δυναμικά αναπτυσσόμενους ομίλους συστημάτων και υπηρεσιών ασφαλείας στην Ελλάδα, καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 20% σε ετήσια βάση, με κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ από τις εγχώριες και διεθνείς δραστηριότητες. Η εταιρεία διαθέτει γραφεία σε Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία, Χιλή και Αυστραλία, ενώ έχει δραστηριότητα σε συνολικά 26 χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, η σταθερά ανοδική πορεία της εταιρείας, αποδίδεται αφενός στην βαθιά εξειδίκευση της Cubitech Systems, αφετέρου στο υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που την στελεχώνει. Όπως αναφέρει: «Ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου, αποτελούμε έναν πολύ σοβαρό εταίρο σε κάθε έργο που συμμετέχουμε, συνεισφέροντας καταλυτικά σε όλες τις φάσεις του. Αρχικά, στην μελέτη και τον σχεδιασμό του, βάσει της δεδομένης εμπειρίας και τεχνογνωσίας που κατέχουμε, εν συνεχεία στην προμήθεια υλικών υψηλής ποιότητας όπου διαθέτουμε πρωτογενή πρόσβαση μέσω αποκλειστικά συνεργαζόμενων εργοστασίων εντός κι εκτός συνόρων χωρίς άλλους ενδιάμεσους και -φυσικά- με την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την παράδοση των τεχνολογικών μας λύσεων και την μετέπειτα υποστήριξή τους με το εξειδικευμένο κέντρο εξυπηρέτησης που διαθέτουμε.

Εξάλλου, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα και σημαντικότητα της παροχής υπηρεσιών ασφάλειας κορυφαίας ποιότητας, έχουμε πιστοποιηθεί κατά τα πρότυπα ISO για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας, διασφαλίζοντας ότι κάθε έργο που παραδίδουμε διέπεται από τις υψηλότερες προδιαγραφές». Κλείνοντας, ο κ. Καλαφάτης δεν έκανε ειδική μνεία στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας: «Οι άνθρωποι της Cubitech Systems είναι το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Είναι κομβικής σημασίας για τη λειτουργία της εταιρείας και την υλοποίηση του αναπτυξιακού μας πλάνου. Γι’ αυτό επενδύουμε και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε διαρκώς στον ανθρώπινο παράγοντα».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά η αναβάθμιση της σιδηρ. γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο

Εγκρίθηκαν, με απόφαση του ΥΠΕΝ, οι περιβαλλοντικοί όροι του σπουδαίου έργου της αναβάθμισης της, μήκους περίπου 175 χλμ., υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής «Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο» (φορέας του οποίου είναι η ΟΣΕ ΑΕ). Οι εργασίες που προβλέπονται περιλαμβάνονται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού άξονα «Θεσσαλονίκη-Τοξότες-Αλεξανδρούπολη», για την άμεση σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία. Η αρχή του έργου είναι στην περιοχή του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης, ενώ το τέλος του στην ΧΘ 174+682,23, η οποία βρίσκεται πριν την είσοδο της γραμμής στη Βουλγαρία (Χ.Θ. 32+700 γρ ΑΟ μΕκ. Μαράσια έως ελληνοβουλγαρικά σύνορα). Η όδευση της γραμμής στο πρώτο τμήμα έως τις Καστανιές βαίνει παράλληλα με τον ποταμό Έβρο και τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στη συνέχεια, με κατεύθυνση δυτική, κινείται παράλληλα με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έως το Ορμένιο.

Οι στόχοι του έργου
Η βελτίωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών της γραμμής (ταχύτητα, χωρητικότητα) και της ποιότητας της υποδομής με όρους ασφαλείας (safety και security) και αποτελεσματικότητας (εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροκίνησης, τηλεπικοινωνιών και σηματοδότησης ERTMS) αναμένεται ότι θα βελτιώσει την προσπελασιμότητα της περιοχής και θα ενισχύσει την εμπορευματική ανταγωνιστικότητα του δικτύου, όπως και τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβο για τις εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου.

Επιπλέον, ως επέκταση του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκη-Τοξότες-Αλεξανδρούπολη και σε συνδυασμό με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Βουλγαρίας, η σιδηροδρομική γραμμή θα αποτελέσει εναλλακτική δίοδο, συνδέοντας απευθείας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (διάδρομος Sea2sea που συνδέει τα λιμάνια της Βουλγαρίας με τη Μεσόγειο). Ο συγκοινωνιακός σχεδιασμός του έργου με το τεχνικό του αντικείμενο περιλαμβάνει διάφορες εργασίες για την αναβάθμιση της γραμμής, με τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές διαλειτουργικότητας (π.χ., διπλασιασμό πλάτους, τοπικές οριζοντιογραφικές παραλλαγές, εγκατάσταση συστήματος ηλεκτροκίνησης, σύγχρονης σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, εφαρμογή ασύρματης φωνητικής επικοινωνίας). Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, έπονται η λειτουργία, η εκμετάλλευση και η συντήρηση του έργου.

Ανάμεσα στις επεμβάσεις που θα γίνουν είναι η υλοποίηση έξι διαλειτουργικών σιδηροδρομικών σταθμών (Φερρών, Σουφλίου, Πυθίου, Ορεστιάδας, Καστανιών, Ορμενίου) και εννέα σιδηροδρομικών στάσεων, εγκατάσταση συστημάτων αμφίδρομης σηματοδότησης και αυτόματης προστασίας συρμών (ATP) επίπεδου ETCS Level-1 που θα εκτελείται με τηλεδιοίκηση (ERTMS Επίπεδο 1-baseline 3), εφαρμογή ασύρματης φωνητικής επικοινωνίας (GSM-R) και προσαρμογή-συμπλήρωση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου με πληροφοριακά συστήματα για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αύξηση ασφάλειας και αναβάθμιση των υποδομών των υφιστάμενων σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build