Διαγωνισμός για έργα συντήρησης στον ποταμό Στρυμόνα

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκήρυξε ανοικτό διαγωνισμό για να αναθέσει εργασίες συντήρησης άνω και κάτω ρου του ποταμού Στρυμόνα, οι οποίες είναι κόστους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ). Στον ρου του Στρυμόνα έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη νησίδων οι οποίες μειώνουν την παροχετευτικότητά του, με αποτέλεσμα την αδυναμία απορρόφησης ακόμη και μικρών παροχών σε σχέση με τις απαιτούμενες από την κατασκευή και κατά συνέπεια την αστοχία των αναχωμάτων, την αποσταθεροποίησή τους και την κατάκλιση καλλιεργημένων εκτάσεων εκατέρωθεν του ποταμού, σε έκταση που μπορεί να προσεγγίζει τα 70.000 στρέμματα.

Θα εκτελεστούν, λοιπόν, τμηματικές παρεμβάσεις άρσης νησίδων σε τμήμα του Στρυμόνα, από τη συμβολή της τάφρου Μπέλιτσας με τον ποταμό έως και την εκβολή του Καστρόλακκα, για αποκατάσταση της παροχετευτικότητάς του. Στην ευρύτερη περιοχή για κάθε νησίδα θα κατασκευαστούν προσβάσεις σε αυτές και θα γίνει άρση των προσχώσεων και καθαρισμός των νησίδων που έχουν δημιουργηθεί από φερτές ύλες και της αυτοφυούς βλάστησης. Όπου απαιτείται, θα χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό σε πλάτος έως 30 μέτρα αποκλειστικά dragline, λόγω της μόνιμης ύπαρξης νερού στο ποτάμι. Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 31/12/2025. Την Τρίτη 20/02/2024 στις 10:00 εκπνέει η διορία υποβολής των προσφορών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Mat Santamouris: Τα δεδομένα για την αστική θερμική νησίδα και την κλιματική αλλαγή στις πόλεις

Τα δομικά υλικά μετριασμού για την αποφυγή της αστικής υπερθέρμανσης ως μέτρο ενάντια στην τοπική κλιματική αλλαγή θα αποτελέσουν το αντικείμενο της online keynote ομιλίας που θα απευθύνει την Τρίτη 5 Μαρτίου στο Building Materials Forum της Boussias Events ο Mat Santamouris, Scientia, Distinguished, Professor of High Performance Architecture at UNSW. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι ο ίδιος θα έρθει δια ζώσης στην Αθήνα στις 05/04/2024 για να παρουσιάσει το πρώτο εφαρμοσμένο Σχέδιο Προσαρμογής και Μετριασμού της Αστικής Θερμικής Νησίδας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στην Ελλάδα.
Όπως τονίζει ο ίδιος, η αντιστάθμιση των επιπτώσεων της αστικής θερμικής νησίδας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την επιστημονική κοινότητα. Αρκετές τεχνικές έχουν προταθεί, αναπτυχθεί και εφαρμοστεί με αρκετά μεγάλη επιτυχία.

Οι προτεινόμενες τεχνικές και τεχνολογίες μετριασμού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη χρήση των λεγόμενων ψυχρών υλικών που παρουσιάζουν υψηλή ανακλαστικότητα στο ηλιακό φάσμα, παράλληλα με υψηλή τιμή θερμικής εκπομπής, ικανή να αποσβέσει και να διασκορπίσει την ηλιακή και θερμική ενέργεια, την ανάπτυξη έξυπνων υλικών με υψηλές οπτικές και θερμικές επιδόσεις. Η διάλεξη του Mat Santamouris στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο των δομικών υλικών στη φαρέτρα των μέτρων ενάντια στο φαινόμενο της αστικής θερμονησίδας στις πόλεις και επίσης να παρουσιάσει την ανάπτυξη και τα χαρακτηριστικά νέων, προηγμένων αστικών δομικών υλικών μετριασμού που έχουν σχεδιαστεί για να αντισταθμίσουν το φαινόμενο. Δείτε το πρόγραμμα και τους ομιλητές του Building Materials Forum, εδώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Κατοικίες: Επιστροφή των ενοικίων σε τιμές 2010

Επιστροφή στα επίπεδα του 2010 -περίοδο έναρξης της οικονομικής κρίσης- πραγματοποίησαν τα επίπεδα ενοικίων κατοικιών στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2024, όπως αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αττικής, Ελευθέριος Ποταμιάνος, με τον οποίο επικοινωνήσαμε. Η αποτύπωση που μεταφέρει ο κύριος Ποταμιάνος αφορά σε ένα σπίτι των 100 τετραγωνικών μέτρων σε μεσοαστικές περιοχές της πρωτεύουσας. «Η αίσθησή μας είναι ότι βρισκόμαστε στα ίδια επίπεδα από πλευράς δείκτη τιμών ενοικιάσεων ακινήτων (Index), ο οποίος κινείται αυτή τη στιγμή -κατά τον πρώτο μήνα του 2024- στα επίπεδα του ‘105’, όσο δηλαδή ήταν και το έτος 2010», επισημαίνει σχετικά ο κύριος Ποταμιάνος. «Αναφέρομαι στο μέσο τυπικό σπίτι δευτέρου ή τρίτου ορόφου με μέση επιφάνεια κάλυψης περί τα 100 τετραγωνικά μέτρα, το οποίο απευθύνεται στις ελληνικές οικογένειες, στα αστικά κέντρα κσι βρίσκεται σήμερα στα ίδια επίπεδα δείκτη με το 2010».

Σημείο κρίσιμης ισορροπίας για τις τιμές – Κριτήριο για την διαμόρφωσή τους στο μέλλον
Κατά τον ίδιο, βρισκόμαστε σε ένα σημείο κρίσιμης ισορροπίας των τιμών και στο εξής θα διαφανεί πώς μπορεί να κινηθεί η αγορά των κατοικιών στον τομέα των μισθώσεων ακινήτων. «Εκτιμώ, ότι από εδώ και στο εξής οι τιμές των κατοικιών θα διατηρηθούν σε σταθερά υψηλά επίπεδα, χωρίς κατά πάσα πιθανότητα να υπάρξουν σημαντικές αυξομειώσεις. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει η περίπτωση κατά την οποία ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων και τεχνικού προσωπικού που αναμένεται ότι θα εισρεύσει στην Ελλάδα για να εργαστεί σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα όπως το Ελληνικό, γεγονός που θα μπορούσε να έχει επίδραση στις τιμές. Σε αυτή την περίπτωση, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα δυναμικό κοινό έως και 20 χιλιάδων ατόμων που θα έρθουν στη χώρα μας και ενδεχομένως θα επηρέαζαν ανοδικά συγκεκριμένες περιοχές του λεκανοπεδίου, όπου θα επέλεγαν να κατοικήσουν».

«Συγκεκριμένη η δυναμική της Ελλάδα – Εκτιμώ ότι οι τιμές έπιασαν ‘ταβάνι’»
Ο κύριος Ποταμιάνος αναφέρεται και στα νότια προάστια της Αττικής, όπου, όπως λέει, δεν υφίστανται σπίτια διαθέσιμα προς μίσθωση, με τις τιμές σε ορισμένες των περιπτώσεων να φτάνουν τα 1.200 ευρώ για μία κατοικία 50 τετραγωνικών μέτρων. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση δεν εκτιμά ότι οι τιμές των ενοικίων θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά το προσεχές διάστημα. «Συνολικά, η χώρα μας παρουσιάζει μία συγκεκριμένη δυναμική. Θα μπορούσα να πω ότι οι τιμές έχουν πιάσει πλέον ‘ταβάνι’. Παρά, λοιπόν, τα όσα υποστηρίζουν κάποιοι, η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα δούμε νέες αυξήσεις στα ενοίκια στο άμεσο μέλλον. Για να δούμε αυξήσεις θα πρέπει να αλλάξουν δραστικά οι προϋποθέσεις στην ελληνική επικράτεια, με σημαντική αύξηση των μισθών, κάτι ωστόσο που απαιτεί σημαντικό χρονικό διάστημα να συμβεί και δεν θα μπορούσε να αλλάξει ως συνθήκη από τη μία στιγμή στην άλλη», συμπληρώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αττικής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Διαγωνισμός για την αναβάθμιση 37 Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας της ΔΥΠΑ

Εργασίες για τη λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση 37 τον αριθμό Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) δημοπράτησε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ. Το έργο, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU, είναι συνολικού κόστους 134 εκατ. ευρώ. Την ωρίμανσή του, τη διενέργεια του διαγωνισμού και την παρακολούθηση της εκτέλεσής του έως και την ολοκλήρωσή του έχει αναλάβει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ. Την Πέμπτη 08/02/2024 θα εκπνεύσει η διορία υποβολής των προσφορών.

Ο σκοπός του έργου
Ο τίτλος του έργου είναι «Ανακαίνιση των κτιρίων των ΕΠΑΣ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της χωρικής λειτουργικότητας καθώς και ο Εκσυγχρονισμός των υποδομών ΕΕΚ ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα εργαστηριακά κέντρα». Σκοπός του είναι, με την πραγματοποίηση των επεμβάσεων που προβλέπει, να επιτυγχάνεται τουλάχιστον α) κατά μέσο όρο μεσαίας κλίμακας ανακαίνιση, όπως ορίζεται στη σύσταση (ΕΕ) 2019/786 της Επιτροπής για την ανακαίνιση κτιρίων (εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεταξύ 30% και 60%) και β) κατά μέσο όρο, μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με τις εκ των προτέρων εκπομπές. Στο αντικείμενό του περιλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών 300 εργαστηρίων ανά την επικράτεια, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα εργαστηριακά κέντρα των διδασκομένων ειδικοτήτων της ΔΥΠΑ.

Τα προβλήματα των κτιρίων και οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις
Τα συγκροτήματα των ΕΠΑΣ ανεγέρθηκαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, χωρίς όμως έκτοτε να έχει γίνει κάποια συστηματική και ολοκληρωμένη συντήρηση ή επισκευή τους, λειτουργώντας με παρωχημένα συστήματα ενέργειας και «κουρασμένα» δίκτυα, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ενεργοβόρα και, ως εκ τούτου, κοστοβόρα. Η επιφάνειά τους κυμαίνεται από 3.500 έως 14.700 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε κτίρια διαφορετικού αριθμού ορόφων, ανάλογα με την χρήση (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, διοικητικοί ή λοιποί χώροι).

Η προσδοκία είναι πως η ανακαίνισή τους θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς θα περιλαμβάνει αναβάθμιση της θερμομόνωσης του κελύφους τους, αντικατάσταση των εξωτερικών τους κουφωμάτων, χρήση ενέργειας από ΑΠΕ, αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δικτύων και εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης ενέργειας. Ταυτόχρονα, το έργο στοχεύει και στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης, μέσω της αναβάθμισης των συνθηκών λειτουργίας των συγκροτημάτων, στα οποία θα εκτελεστούν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης φθορών, θα ανακαινιστούν οι χώροι υγιεινής και οι αίθουσες εκδηλώσεων και θα εγκατασταθούν όλα τα απαραίτητα συστήματα και ο εξοπλισμός για την εξασφάλιση της πυροπροστασίας τους και τη διευκόλυνση πρόσβασης και χρήσης τους από ΑμΕΑ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build