ΓΕΚ Τέρνα: Τι αλλάζει μετά τη διάθεση 6 εκατομμυρίων μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές

Το ποσό των 79,2 εκατομμυρίων ευρώ άντλησε η ΓΕΚ Τέρνα μέσα από τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης σε επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές, η οποία στέφθηκε από επιτυχία, καθώς λόγω αυξημένης ζήτησης τελικώς διατέθηκαν 6.000.000 συνολικά κοινές μετοχές έκδοσής της ΓΕΚ Τέρνα (ποσοστό 5,8% του μετοχικού της κεφαλαίου) σε τιμή 13,20 ευρώ ανά μετοχή, αντί των αρχικά ανακοινωθεισών 5.000.000 μετοχών.
Σημαντική εξέλιξη που απορρέει από το placement της ΓΕΚ Τέρνα είναι ότι πλέον το ποσοστό των ξένων θεσμικών στο μετοχικό της κεφάλαιο ξεπερνά το 25%, καθώς στη διαδικασία συμμετείχαν δέκα μεγάλοι επενδυτές από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής – μεταξύ αυτών και υπάρχοντες θεσμικοί μέτοχοι.

Τι ανακοίνωσε η εταιρεία
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης, η ολοκληρωθείσα ιδιωτική τοποθέτηση των 6.000.000 μετοχών σε επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές «επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της εταιρείας, βελτιώνει την ελεύθερη διασπορά των μετοχών, ενώ επίσης παρέχει επιπρόσθετα κεφάλαια που θα ενισχύσουν το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας και θα προσδώσουν περαιτέρω αξία στην εταιρεία και στους μετόχους της. Παράλληλα, η διασπορά και η μετοχική βάση της εταιρείας διευρύνεται με τη συμμετοχή περισσότερων θεσμικών επενδυτών, η οποία αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα των μετοχών της εταιρείας».

Δανεισμός μετοχών από εταιρεία συμφερόντων του Γ. Περιστέρη
Σημειωτέον, ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού που επελέγη για τη διάθεση των μετοχών, οι υφιστάμενοι μέτοχοι της εταιρείας δεν θα υποστούν αραίωση (dilution), καθώς η διάθεση των μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές θα συνδυαστεί με ισόποση έκδοση νέων μετοχών και ακύρωση ισάριθμων ιδίων μετοχών της εταιρείας, έτσι ώστε να μην μεταβληθεί τελικά ο συνολικός αριθμός των μετοχών της εταιρείας που έχουν εκδοθεί.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία και η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, ενεργώντας ως ενδιάμεσος, σύνηψαν με τη μέτοχο της ΓΕΚ Τέρνα Perge Ltd, η οποία είναι συμφερόντων του Γιώργου Περιστέρη, συμφωνία δανεισμού ισάριθμων μετοχών της.

Οι δανεισθησόμενες μετοχές θα διατεθούν στους επενδυτές της ιδιωτικής τοποθέτησης μέσω του ενδιαμέσου και, σε δεύτερη φάση, ο ενδιάμεσος θα αποκτήσει ίσο αριθμό νέων μετοχών, στην τιμή διάθεσης της ιδιωτικής τοποθέτησης, μέσω συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και στη συνέχεια θα επιστρέψει τις μετοχές αυτές στην Perge Ltd, προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του από τη σύμβαση δανεισμού μετοχών. Επομένως, θα λάβει χώρα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με την έκδοση ισάριθμων με τις μετοχές νέων μετοχών στην τιμή διάθεσης, με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, την έγκριση της οποίας το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα εισηγηθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων της, η οποία θα συγκληθεί άμεσα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Swot Hospitality: Είσοδος στο project management και την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων

Στην ανάπτυξη ενός νέου πυλώνα επιχειρηματικής δραστηριότητας προχώρησε η Swot Hospitality, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Build. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται εκτός των άλλων στους τομείς της διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων, του μάρκετινγκ και της συμβουλευτικής για τον κλάδο της φιλοξενίας, προχώρησε πλέον και στο project management και ανάπτυξη ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχει δημιουργήσει δική της ομάδα μηχανικών και εξειδικευμένων μελετητών, η οποία αναλαμβάνει την υλοποίηση των έργων που η εταιρεία αναθέτει μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών σε κατασκευαστικές εταιρείες.

Τα τέσσερα πρώτα κατασκευαστικά έργα στο χαρτοφυλάκιό της
Επί του παρόντος, η Swot έχει αναλάβει τα τέσσερα πρώτα της έργα σε Ρόδο, Πόρτο Χέλι, Πάρο και Κρήτη. Στην περίπτωση του Πόρτο Χελίου, η Swot έχει αναλάβει την ανακαίνιση σε υφιστάμενες βίλες του ξενοδοχείου Nikki Beach. Θυμίζουμε, ότι στο Πόρτο Χέλι η Swot ανέλαβε και τη διαχείριση του τουριστικού συγκροτήματος Olvos Porto Heli στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, το οποίο διαθέτει τέσσερις βίλες. Στη Ρόδο, η εταιρεία υλοποιεί επίσης εργασίες ανακαίνισης σε ξενοδοχειακή μονάδα του νησιού.

Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη και στην Πάρο, η συμμετοχή της Swot αφορά στην ανάπτυξή δύο νέων ξενοδοχείων. Η Swot, στα έργα που «τρέχει», έχει την ευθύνη επίβλεψης, ανακαίνισης ή ανάπτυξης ξενοδοχειακών μονάδων. Η εταιρεία είδε το κενό που υπήρχε στην αγορά μέσα από την εμπειρία της στη διαχείριση ξενοδοχείων, όπου σε πολλές των περιπτώσεων υπήρχε η ανάγκη από εξειδικευμένες υπηρεσίες ανακαίνισης ή ανάπτυξης ακινήτων.
Αξιοποιώντας την ευρύτερη εμπειρία της ελήφθη η απόφαση από τη διοίκηση της Swot να κινηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συγκεκριμένη δραστηριότητα της εταιρείας δεν θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες ακινήτων, εκτός των ξενοδοχείων.

Το άνοιγμα στη Σερβία και η συνεργασία με τη Marriott
H Swot συνεργάζεται ήδη με αρκετά σημαντικά ονόματα της τουριστικής αγοράς συμπεριλαμβανομένων των Hilton, Marriott International Inc., Hyatt Hotels Corporation, Nikki Beach Hotels & Resorts, ενώ φέρει επίσης πιστοποιήσεις από την Accor S.A., την Intercontinental Hotels & Resorts και την Leading Hotels of the World.Πρόσφατα όμως πραγματοποίησε και βήμα εξόδου από την Ελλάδα. Ο λόγος για τη Σερβία, μία χώρα με πολλές προοπτικές ανάπτυξης μετά τον πόλεμο, όπου η SWOT απέκτησε στη διάρκεια του 2023 οικόπεδο όπου θα χτίσει ξενοδοχείο για λογαριασμό της Marriott. Αυτό ήταν το πρώτο κατασκευαστικό project που ανέλαβε να υλοποιήσει η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία, η οποία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Σημειώνεται, ότι το 2023 η Swot συμπλήρωσε δέκα χρόνια δραστηριοποίησης στην τουριστική αγορά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build