--> 

Vita Development: Σε εξέλιξη η κατάρτιση του φακέλου για το ΕΣΧΑΣΕ στην επένδυση των 850 εκατ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη για την σύνταξη του φακέλου για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) στο φιλόδοξο project των νοτίων προαστίων με την ονομασία «Saronida Olympos Golf Project». Η συγκεκριμένη επένδυση, με προϋπολογισμό 849.636.990 ευρώ, θα υλοποιηθεί σε έκταση 6.500 στρ. του δήμου Σαρωνικού, που ανήκει στον οικοδομικό συνεταιρισμό υγειονομικών «Η Υγεία». Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν στο Build ότι μετά την κατάθεση του φακέλου της μελέτης για το Ειδικό Χωρικό επίκειται να εκδοθεί το απαιτούμενο προεδρικό διάταγμα για το ΕΣΧΑΣΕ. Ο φάκελος της συγκεκριμένης μελέτης περιλαμβάνει και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το οικόπεδο όπου πρόκειται να υλοποιηθεί η επένδυση για την κατασκευή ενός σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος με παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία και γκολφ ανήκει στον οικοδομικό συνεταιρισμό υγειονομικών «Η Υγεία».

Πηγές που πρόσκεινται σε αυτόν, με τις οποίες επικοινώνησε το Build, επισημαίνουν σχετικά: «Ο Συνεταιρισμός έχει το 100% της ιδιοκτησίας ενώ την ευθύνη της επένδυσης έχει αποκλειστικά η Vita Development». Στις συμβατικές υποχρεώσεις του επενδυτή είναι να κατασκευάσει για λογαριασμό του Δημοσίου και του δήμου Σαρωνικού, κτιριακές υποδομές για κέντρο υγείας αλλά και σχολικές εγκαταστάσεις ή και άλλες αναγκαίες υποδομές κατά την κρίση του δήμου της περιοχής. Οι δομημένες εγκαταστάσεις υπέρ του Δημοσίου και του δήμου που θα πρέπει να κατασκευάσει η Vita Development, θα ανέρχονται σε 6.000 τ.μ. σε τμήμα του οικοπέδου των 6.500 στρ., ενώ σε έκταση παραχώρησης προς τον δήμο που θα ανέρχεται στα 20 στρ. θα αναλάβει και την δημιουργία νεκροταφείου.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση
Η ανάπτυξη του έργου θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις των 2.000 στρ., με συνολική δομημένη επιφάνεια 400.000 τ.μ. Με βάση την αρχική εκτίμηση για την αντικειμενική αξία του οικοπέδου, αυτή ανέρχεται στα 1,32 δισ. ευρώ. Το business plan μιλά για δύο τετραετείς κατασκευαστικές περιόδους από τη στιγμή έναρξης του έργου. Η πρώτη φάση της ανάπτυξης περιλαμβάνει 1.200 στρ., στα οποία θα αναπτυχθούν τουριστικές χρήσεις και παραθεριστικό χωριό. Η δεύτερη αφορά επίσης στην ανάπτυξη τουριστικών χρήσεων και παραθεριστικού χωριού επί 851 στρ.

Επίσης, στο πλαίσιο της επένδυσης περιλαμβάνεται η χρήση ιδιωτικών δασικών εκτάσεων για την ανάπτυξη του γηπέδου Golf έκτασης 550 στρ., η κατασκευή ελικοδρομίου, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών ισχύος μέχρι 5MW καθώς και υποδομής αποθήκευσης ενέργειας, η εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων ισχύος 30MW και υποδομής αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 15MW σε επιφάνεια 350 στρ. Στον σχεδιασμό είναι και η εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης στερεών αποβλήτων, η κατασκευή εσωτερικού δικτύου οδοποιίας και υπόγειων διαβάσεων -κάτω από την παραλιακή λεωφόρο- προς τη νέα διαμορφούμενη παραλία και τον προς κατασκευή τουριστικό λιμένα δυναμικότητας 250 σκαφών.

Δημιουργία κατοικιών για τους μεριδιούχους
Σημειώνεται, ότι από το 1969 και ύστερα είχαν υλοποιηθεί από πλευράς του Συνεταρισμού προσπάθειες οικιστικής ανάπτυξης, οι οποίες ωστόσο προσέκρουσαν σε δικαστικές αποφάσεις ή άλλα εμπόδια που σχετίζονταν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης. Το 2011 αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία, να εξετάσει τη διαδικασία των Στρατηγικών Επενδύσεων με αποτέλεσμα να ακολουθήσει το 2019 η κατάθεση του επενδυτικού σχεδίου για την τουριστική, παραθεριστική και πολιτιστική αξιοποίηση του οικοπέδου με την ονομασία «Saronida Olympos Golf». Τον Ιούνιο του 2022 η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο ως Στρατηγική Επένδυση.

Οι μεριδιούχοι θα λάβουν από τον φορέα ανάπτυξης κατοικίες, οι οποίες θα έχουν κατασκευαστεί μέχρι το σημείο ολοκλήρωσης των σκελετών σκυροδέματος. Θα έχουν, όμως και οικονομικές επιβαρύνσεις για την αποπεράτωση των κατοικιών, σύμφωνα με το σχέδιο, όπως και συμμετοχή στην αρχική φάση. Η VITA Development αναλαμβάνει να παραχωρήσει σε κάθε μεριδιούχο 120 τετραγωνικά στα μπετά, με την υποχρέωση ολοκλήρωσης της οικοδομής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Οι τάσεις στην παγκόσμια αγορά πολυτελών ακινήτων που «δείχνουν» την Ελλάδα

Ειδική αναφορά στην Ελλάδα περιλαμβάνει η έκθεση Luxury Outlook 2024 της Sotheby’s International Realty, που εστιάζει στο μέλλον της παγκόσμιας αγοράς πολυτελών ακινήτων. Όπως αναφέρεται, γενικά οι πιο εύποροι άνθρωποι ανά τον κόσμο είναι πιο κινητικοί από ποτέ, ενώ ειδικά στον απόηχο της πανδημίας είναι περισσότεροι οι αγοραστές που διατηρούν περισσότερα από ένα σπίτια, συχνά και σε διαφορετικές ηπείρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των εύπορων πελατών της Sotheby’s International Realty, σχεδόν το 60% έχουν δύο σπίτια ο καθένας και ακόμα 33% έχουν τρία σπίτια, ενώ μόνο το 5,5% αυτών έχουν ένα σπίτι. Αυτή η τάση ευνοεί και τη χώρα μας.

«Η ελληνική αγορά πολυτελών ακινήτων βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού, προσελκύοντας ένα ευρύ και διεθνές φάσμα αγοραστών», δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Greece Sotheby’s International Realty, Σάββας Σαββαΐδης, εξηγώντας ότι η Ελλάδα προσελκύει διεθνείς επενδυτές από περιοχές όπως η Κεντρική Ευρώπη, η Αίγυπτος και η Αυστραλία, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τον κλάδο στην χώρα. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες αγορές του εξωτερικού όπου η προσοχή στρέφεται στην αβεβαιότητα των οικονομιών, ο κ. Σαββαΐδης εκτιμά πως στην Ελλάδα το 2024 θα έχει να κάνει λιγότερο με επιφυλακτικότητα και περισσότερο με την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ενώ η αυξημένη προθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο ώστε περισσότεροι αγοραστές να επενδύσουν σε πολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα. «Αυτές οι βελτιωμένες συνθήκες πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης και στο κλείσιμο συμφωνιών στον τομέα των πολυτελών ακινήτων», σημειώνει.

Σε πρώτο πλάνο η βιωσιμότητα
Μία άλλη τάση στην αγορά πολυτελών κατοικιών σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, καθώς πλέον ο περιβαλλοντικός παράγοντας και η βιωσιμότητα αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις των αγοραστών. Σύμφωνα με τον κ. Σαββαΐδη, η βιωσιμότητα θα έρθει σε πρώτο πλάνο το 2024, ειδικά μέσα από την ενσωμάτωση των «έξυπνων» σπιτιών και άλλων τεχνολογιών. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μία αναγέννηση. Διαχρονικά υλικά όπως το μάρμαρο και η πέτρα επανεμφανίζονται, ενώ παραμένουν κυρίαρχα τα σύγχρονα σχέδια με λείες γραμμές».

Καθώς οι διεθνείς αγοραστές διαμορφώνουν αυτές τις σχεδιαστικές επιλογές, κινούμενοι προς μικρότερα, πιο εύχρηστα ακίνητα, ο κ. Σαββαΐδης σημειώνει πως αυτή η μετάβαση βοηθά στην ανάπτυξη της αγοράς των κατοικιών πόλης και επιτρέπει στους αγοραστές να ανακαλύψουν ορισμένες από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και νησιωτικών περιοχών. Η στροφή ωστόσο στις μικρότερες κατοικίες δεν συνεπάγεται και υποχωρήσεις στις παροχές. «Τα διαμερίσματα και τα κτίρια που προσφέρουν υπηρεσίες και ανέσεις ξενοδοχειακού επιπέδου επαναπροσδιορίζουν την έννοια της πολυτελούς διαβίωσης», ξεκαθαρίζει. Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η αγορά ακινήτων πολυτελείας προσαρμόζεται σε ένα νέο είδος αγοραστή που κατανοεί ότι η απόλαυση μιας ποιοτικής κατοικίας θα σημαίνει να είσαι πιο ευπροσάρμοστος σε ένα απρόβλεπτο παγκόσμιο τοπίο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build