Χαλυβουργία της Ελλάδος: Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και το 35% της ANCO AE

Στη συνδεδεμένη εταιρεία holding ANCO AE περνά το 35% της Χαλυβουργίας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης της ιστορικής βιομηχανίας. Πρόκειται για εταιρεία που συστάθηκε το 2021 με επικεφαλής τον Δημήτρη Λεβέντη, αντιπρόεδρο ΔΣ της Χαλυβουργίας της Ελλάδος, η οποία στο πλαίσιο της εφαρμογής των ρυθμίσεων της συμφωνίας εξυγίανσης αναλαμβάνει, με στερητική αναδοχή χρέους, την πλήρη αποπληρωμή οφειλής ύψους 52.000.000 ευρώ της Χαλυβουργίας της Ελλάδος προς την Galaxy IV.

Μετά της εν λόγω αναδοχής χρέους προκύπτει ισόποση υποχρέωση της χαλυβουργίας έναντι της ΑΝΚΟ ΑΕ, η οποία εν συνεχεία θα κεφαλαιοποιηθεί με αύξηση κεφαλαίου και συμψηφισμό της απαίτησης της ΑΝΚΟ ΑΕ και έκδοση νέων μετοχών. Αποτέλεσμα της κεφαλαιοποίησης της απαίτησης της ΑΝΚΟ ΑΕ είναι να καταστεί αυτή μέτοχος της εταιρείας κατά ποσοστό 35% επί του μετοχικού κεφαλαίου. Για τον λόγο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συνέταξε έκθεση για την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφισταμένων μετόχων της Χαλυβουργίας της Ελλάδος κατά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.

Η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε στην έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας στις 28 Νοεμβρίου, στην οποία εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Χαλυβουργίας της Ελλάδος κατά το ποσό των 12.110.138 ευρώ, την οποία κάλυψε εξ ολοκλήρου η ΑΝΚΟ ΑΕ. Πρόκειται για ένα βήμα που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της χαλυβουργίας, η οποία επικυρώθηκε τον Ιούνιο του 2022. Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στις οικονομικές της καταστάσεις για το 2022, με τη συμφωνία εξυγίανσης η εταιρεία αναδιαρθρώνει το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού της, διασφαλίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Σημειωτέον ότι κομβικό σημείο της συμφωνίας εξυγίανσης αποτελούσε η πώληση των εγκαταστάσεων της Χαλυβουργίας της Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί logistics center από την HIG Capital.
Σημειώνεται ότι στη χρήση 2022 η Χαλυβουργία της Ελλάδος είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται σημαντικά, από τα 283,6 εκατ. ευρώ στα 330,2 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης της τιμής του σιδήρου, αλλά και λόγω της αύξησης του όγκου των πωληθέντων, ενώ και τα λειτουργικά EBITDA σχεδόν διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 21,6 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΕΚΤΕΡ: Στο κατώφλι του ΣτΕ για την επένδυση στην Πάρο – Προσωρινή ανάδοχος για το Παπανικολάου

Έτοιμη να διαβεί και πάλι την πόρτα του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η ξενοδοχειακή επένδυση της ΕΚΤΕΡ στην περιοχή του Άι Γιάννη Δέττη στις Κολυμπήθρες της Πάρου, σε έκταση 327 στρεμμάτων, με το σύνολο της δαπάνης να υπολογίζεται στα 53 εκατομμύρια ευρώ. Πηγές της εισηγμένης εταιρείας με τις οποίες επικοινώνησε το Build αναφέρουν ότι το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης από πλευράς της ΕΚΤΕΡ, μετά τη γνωμοδότηση του ΣτΕ το 2023, στην οποία ζητούσε να τεκμηριώνεται επαρκώς η δυνατότητα της Πάρου να φιλοξενήσει μία ακόμα ξενοδοχειακή επένδυση αυτού του βεληνεκούς.

Επί της ουσίας το ανώτατο δικαστήριο έχει ζητήσει εκτεταμένη ανάλυση και τεκμηρίωση βάσει τις οποίας θα αποδεικνύεται ότι η τουριστική φέρουσα ικανότητα του νησιού είναι τέτοια που μπορεί να υποστηρίξει την εν λόγω επένδυση. Το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση του αναθεωρημένου ειδικού πολεοδομικού σχεδίου από την ΕΚΤΕΡ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και κατόπιν θα ακολουθήσει η διαβίβασή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Η κατάθεση του νέου σχεδίου από την κατασκευαστική αναμένεται σε περίπου έναν μήνα.

Το ξενοδοχείο, εφόσον προχωρήσει η αδειοδότησή του και υλοποιηθεί η επένδυση, υπολογίζεται ότι θα διαθέτει περίπου 100 κλειδιά, ενώ θα είναι πέντε αστέρων. Στόχος της ΕΚΤΕΡ είναι να διατηρήσει το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο στην ιδιοκτησία της μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του και να συνεργαστεί με κάποια από τις εγνωσμένης αξίας και κύρους επιχειρήσεις διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων, η οποία θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας.

Προσωρινή ανάδοχος για έργο στο νοσοκομείο Παπανικολάου
Επίσης η ΕΚΤΕΡ είναι η προσωρινή ανάδοχος για έργο προϋπολογισμού άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Η κατασκευαστική εταιρεία θα αναλάβει την κατασκευή νέας πτέρυγας του νοσοκομείου για την δημιουργία νέων κυτταρολογικών και αιματολογικών εργαστηρίων. Ταυτόχρονα, θέμα χρόνου αποτελεί η υπογραφή της σύμβασης για το πρώην Ξενία Άρτας, καθώς επίκειται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι δεν παρουσιάζεται κάποιο κώλυμα επί της διαδικασίας. Θυμίζουμε, ότι η κοινοπραξία των εταιρειών ΕΚΤΕΡ-Ιλισσός Κατασκευαστική, είναι αυτή που ανέλαβε να ανακατασκευάσει το παλιό ξενοδοχείο «Ξενία» στην Άρτα.

Η ένωση των δύο εταιρειών είχε συμμετάσχει στον σχετικό διαγωνισμό του δήμου Αρταίων και η οικονομική επιτροπή του δήμου ήταν εκείνη που την ανέδειξε ως προτιμητέα για την εκτέλεση του έργου. Οι δύο εταιρείες προσέφεραν μέση έκπτωση 5%, με τη συνολική δαπάνη τελικά να υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 8,65 εκατομμύρια ευρώ. Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η μετατροπή του «Ξενία» σε κέντρο πολιτισμού. Το κτίριο βρίσκεται εντός του Κάστρου της πόλης και μετά την αποπεράτωση των εργασιών θα χρησιμοποιηθεί ως δημοτικό ακίνητο πολλαπλών πολιτιστικών λειτουργιών με χρήσεις ως ωδείο, βιβλιοθήκη, ενώ σε αυτό θα φιλοξενούνται πολιτιστικές διοργανώσεις εργαστήρια και θα υφίστανται χώροι εστίασης για τους επισκέπτες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στη Σάμο, ανάδοχος η SICAP ATE

Υπογράφτηκε, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την κατασκευή ενός λειτουργικού, πλήρως εξοπλισμένου και ασφαλούς αλιευτικού καταφυγίου στην θέση Αγία Παρασκευή του Δήμου Σάμου. Το, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 2.164.500 ευρώ (με ΦΠΑ), έργο έχει αναλάβει να υλοποιήσει η SICAP ATE, η οποία, στον σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί, προσέφερε μέσο ποσοστό έκπτωσης 7,07%. Η προθεσμία εκτέλεσης των προβλεπόμενων εργασιών έχει οριστεί σε 12 μήνες από την ημέρα υπογραφής του συμφωνητικού.

Για τη δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου θα γίνουν τα ακόλουθα έργα:
• Προσήνεμος μώλος 68,90 μ., σχήματος Γ.
• Παραλιακά κρηπιδώματα συνολικού μήκους 77,80 μ.
• Ράμπα για την ανέλκυση και καθέλκυση σκαφών.
• Καθαίρεση υφιστάμενου μώλου, από φυσικούς ογκολίθους, μήκους περίπου 40 μ.
• Υπήνεμος μώλος (δεζ) κάθετα στο κρηπίδωμα ΔΕ συνολικού μήκους περίπου 43,60 μ.
• Διαμόρφωση της χερσαίας ζώνης συνολικής έκτασης 1.000 τ.μ. περίπου όπισθεν των κρηπιδωμάτων.
• Επίστρωση της χερσαίας ζώνης όπισθεν των κρηπιδωμάτων.
• Διαμόρφωση λιμενολεκάνης συνολικής έκτασης 2,20 στρ. περίπου και διαύλου εισόδου ελάχιστου εύρους 29 μ. περίπου.
• Βυθοκόρηση αφενός της λιμενολεκάνης σε βάθος –3 μ. κατ’ ελάχιστον και αφετέρου των υφαλαυλάκων για την θεμελίωση των κρηπιδοτοίχων.
• Τοποθέτηση όλου του απαιτούμενου εξοπλισμού σε όλο το μήκος των κρηπιδωμάτων.
• Εξοπλισμός πίλλαρ για την παραλαβή των αστικών αποβλήτων αλιευτικών σκαφών. Η απαγωγή των ελαιωδών καταλοίπων των σκαφών θα γίνεται με τροχήλατη δεξαμενή.
• Εγκατάσταση προστατευτικών αγωγών εντός της ανωδομής και των κρηπιδωμάτων προκειμένου να διέλθουν από αυτούς τα δίκτυα ύδρευσης, πυρόσβεσης και ηλεκτροδότησης για την τροφοδοσία των σκαφών με πόσιμο νερό και ρεύμα σε επιλεγμένες θέσεις τροφοδοσίας.
• Τοποθέτηση δύο μεταλλικών ανοξείδωτων δεξαμενών χωρητικότητας 15 κ.μ. κάτω από το κατάστρωμα δυτικά της ράμπας ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών και θα έχουν ρυθμιστικό χαρακτήρα για την ύδρευση και την πυρόσβεση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build