Η συμφωνία που σηματοδοτεί την επαναλειτουργία του Σινέ Παρί μετά την ανακατασκευή της Anax

Τον Μάιο επίκειται η επαναλειτουργία του ιστορικού Σινέ Παρί στην Πλάκα. To ακίνητο είναι αναγνωρισμένο ως σύγχρονο μνημείο και φιλοξενεί μία από τις πιο γνωστές βεράντες θερινών κινηματογράφων της πόλης, προσφέροντας απευθείας θέα στην Ακρόπολη. Το ανανεωμένο κτίριο φιλοξενεί πλέον την Αίθουσα Συνεδριάσεων του Ιδρύματος Στέλιου Χατζηιωάννου (Stelios Philanthropic Foundation), μαζί με τον κινηματογράφο Σινέ Παρί και η αποπεράτωση της ανακατασκευής του έχει ολοκληρωθεί.

Τις εργασίες ανακατασκευής ανέλαβε η Anax κατασκευαστική.
Θυμίζουμε ότι το κτίριο παρέμεινε ανενεργό από το 2020 και ύστερα, ενώ η ολοκλήρωση της ανακαίνισής του πραγματοποιήθηκε μετά την καλοκαιρινή περίοδο του 2023 και επομένως η επαναλειτουργία του προγραμματίστηκε για τη φετινή χρονιά.

Προηγήθηκε η συμφωνία συνεργασίας με τον Στέλιο Χατζηιωάννου
Η επαναλειτουργία του κινηματογράφου θα επέλθει μετά από τη συμφωνία του Στέλιου Χατζηιωάννου με τη Cinobo, της Δάφνης Μπεχτσή, η οποία εκτός από άλλες αίθουσες των Αθηνών που έχει αναλάβει κατά καιρούς να δώσει νέα πνοή, από τον Μάιο και ύστερα θα έχει την ευθύνη διαχείρισης και για το Σινέ Παρί. Θυμίζουμε, ότι η Cinobo έχει ήδη αναβιώσει κινηματογραφικές αίθουσες των Αθηνών όπως τα θερινά Cine Αλεξάνδρα και Σινέ Φλερύ και το χειμερινό Αλεξάνδρα Europa Cinemas. Πρόσφατα προχώρησε και στην επαναλειτουργία του κινηματογράφου Όπερα, επί της οδού Ακαδημίας 57, όπου προηγουμένως είχε την ονομασία Όπερα Odeon και είχε διακόψει τη λειτουργία του λίγο πριν από την άνοιξη του 2023. Ο Στέλιος Χατζηιωάννου έχει αποκτήσει κατά 100% το συγκεκριμένο ακίνητο που κατά το παρελθόν στέγαζε αφενός το Σινέ Παρί, αφετέρου το κέντρο διασκέδασης Ζυγός και πλέον το κτίριο διατίθεται για τις ανάγκες του Stelios Philanthropic Foundation. Εκτός από τον θερινό κινηματογράφο, στον χώρο του Ζυγού δημιουργήθηκε η αίθουσα εκδηλώσεων του φιλανθρωπικού φορέα που έχει συστήσει ο επιχειρηματίας.

Οι εργασίες που έτρεξε η Anax στη διάρκεια της ανακατασκευής
H Anax ανέλαβε τόσο τη συντήρηση της πρόσοψης του κτιρίου, η οποία είναι διατηρητέα όσο και την ανάπλαση του εσωτερικού του κτιρίου, όπου απαιτήθηκαν στατικές ενισχύσεις λόγω της παλαιότητας του ακινήτου.
Ειδικότερα, επιφορτίστηκε με την επισκευή και την ανακαίνιση της όψης, με καθαιρέσεις των νεότερων εσωτερικών μεταλλικών εξωστών, ενισχύσεις στον φέροντα οργανισμό και αναδιαρρύθμιση του υφιστάμενου κτιρίου.

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός θερινού κινηματογράφου ανήκε σε έναν Έλληνα κομμωτή ο οποίος ζούσε πολλά χρόνια στο Παρίσι και εξαιτίας αυτού ονόμασε τον κινηματογράφo «Παρί» (Paris). Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 δημιουργήθηκε το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα και λειτουργεί ο κινηματογράφος. Στα τέλη του ’60, εξαιτίας της κρίσης των θερινών κινηματογράφων, είχε διακόψει τη λειτουργία του. Ωστόσο, το 1986 επαναλειτούργησε υπό νέα ιδιοκτησία. Θα θυμίσουμε ότι η Anax ανέλαβε τον τελευταίο καιρό εκτός των άλλων ένα ακόμα σημαντικό έργο κατασκευής και συγκεκριμένα το νέο έργο διαλογής της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS του ομίλου Quest στη λεωφόρο Πέτρου Ράλλη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τα data centers της Microsoft στα Σπάτα

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για την κατασκευή τριών data centers της Microsoft στην Αττική. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, το επενδυτικό σχέδιο αφορά σε δύο οικοδομικά τετράγωνα του «Επιχειρηματικού Πάρκου Πέτρα Γιαλού-Βούλια-Προκαλήσι» του δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος: ένα επιφάνειας 69.538,91 τ.μ. και ένα επιφάνειας 14.998,50 τ.μ. Για το μεγαλύτερο οικόπεδο ορίζεται συντελεστής δόμησης 0,30, με μέγιστο ύψος κτιρίων 14 μέτρα και maximum δύο ορόφους, και ποσοστό κάλυψης 30%. Σημειωτέον, ότι στον συντελεστή δόμησης δεν προσμετράται το εμβαδόν των παταριών πρόσβασης στον χώρο, ο οποίος βρίσκεται στην ψευδοροφή, πάνω από τον χώρο ηλεκτρικού εξοπλισμού, και έχουν ως αποκλειστική χρήση τη συντήρηση και επισκευή του μηχανολογικού εξοπλισμού. Επιπλέον, πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου επιτρέπονται καπνοδόχοι και αγωγοί εξαερισμού σε ύψος μέχρι και 22 μέτρων από το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος, εφόσον διασφαλίζεται η σταθερότητα και ασφάλεια της κατασκευής.

Οι προϋποθέσεις για τον σχεδιασμό και το περιβάλλον
Ως προς το περιβάλλον και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στο Προεδρικό Διάταγμα τονίζεται ότι οι αρχιτεκτονικές επιλογές στα κτιριακά έργα θα πρέπει να εναρμονίζονται κατά το δυνατόν με το τοπίο σε συνδυασμό με την εκπλήρωση των λειτουργικών αναγκών των έργων, όμως οποιαδήποτε παρέκκλιση στη διαφορά στάθμης του φυσικού από το διαμορφωμένο έδαφος είναι δυνατή εφόσον είναι απολύτως αναγκαία από τεχνική άποψη για την κατασκευή και λειτουργία του έργου και τεκμηριώνεται επαρκώς. Επισημαίνεται επίσης ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η διασπορά θερμότητας που αναμένεται να εκπέμπουν οι δραστηριότητες που θα εγκατασταθούν εντός του ακινήτου και να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής επιρροής μέσω κατάλληλου υπολογιστικού μοντέλου, καθώς και να προταθούν μέτρα αντιμετώπισης τυχόν δυσμενών επιπτώσεων.

Ορίζεται επίσης ότι η δημιουργία χώρων πρασίνου εντός του ακινήτου αποτελεί βασικό στοιχείο περιβαλλοντικής βελτίωσης της περιοχής, και για το λόγο αυτό είναι αναγκαία μία λεπτομερής μελέτη για την επιλογή των χαρακτηριστικών της βλάστησης: μέσω ειδικής φυτοτεχνικής μελέτης θα πρέπει να προσδιορίζεται με λεπτομέρεια το είδος και η πυκνότητα φύτευσης δέντρων και θάμνων και το πρόγραμμα άρδευσης, και επιπλέον να ληφθούν υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της φύτευσης, ώστε να συμβάλλει στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας και υγρασίας στην περιοχή επιρροής του έργου, λόγω της λειτουργίας του συστήματος ψύξης της εγκατάστασης. Σημειώνεται ότι η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα είναι ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ περίπου και με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίησή της. Το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι μέσα στο επόμενο διάστημα η έκδοση άδειας από το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του πρώτου από τα τρία data centers.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

​Νέο κτίριο για το Δημαρχείο Καντάνου-Σελίνου, θα το ανεγείρει η «Διαλυνάς ΑΕ»

Η «Διαλυνάς ΑΕ» θα ανεγείρει νέο δημαρχιακό κτίριο στην Παλαιόχωρα, για την πλήρη στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου Καντάνου-Σελίνου. Στον ανοικτό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η δημοτική αρχή για να αναθέσει το έργο αυτό, η προαναφερθείσα εταιρεία επικράτησε προσφέροντας μέση έκπτωση 18% (σ.σ. ο αρχικός προϋπολογισμός του project ήταν 1.860.000 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ), ενώ υπέγραψε κιόλας με τον Δήμο το συμφωνητικό εκτέλεσης των απαιτούμενων εργασιών (τις οποίες καλείται να αποπερατώσει μέσα σε 18 μήνες).

Δημαρχείο αλλά και πολιτιστικό κέντρο
Το νέο δημαρχιακό κτίριο του Δήμου Καντάνου-Σελίνου θα είναι συνολικής επιφάνειας 800 τ.μ. και ύψους 9,40 μ. Θα αναπτυχθεί σε τρία επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο, όροφο), σε κεντρικό σημείο της πόλης, μεταξύ των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου, Α. Θεοδωράκη και Πολιουδόβαρδα και καλείται να εξυπηρετήσει τις σύνθετες ανάγκες της περιοχής σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές σχεδιασμού. Θα κτιστεί, εξάλλου, στο πίσω τμήμα του οικοπέδου (προς την οδό Πολιουδόβαρδα), οπότε θα δημιουργηθεί πλατεία 180 τ.μ. μέχρι την κεντρική οδό Ελ. Βενιζέλου. Η εν λόγω πλατεία κρίνεται ως ένας απαραίτητος δημόσιος χώρος, αφ’ ενός για την ίδια την πόλη (τις ώρες που το κτίριο θα είναι κλειστό) και αφ’ ετέρου για την επιτυχή λειτουργία του δημαρχιακού κτιρίου, δεδομένου πως σε αυτήν θα είναι δυνατό να φιλοξενούνται αυτόνομες δράσεις ή/και να επεκτείνονται υπαίθριες δράσεις από το εσωτερικό του κτιρίου.

Επίσης, το προς ανέγερση κτίριο θα λειτουργεί και ως ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, που θα μπορεί να φιλοξενήσει ποικιλία εκδηλώσεων σε κλειστό και υπαίθριο χώρο. Κάποιες από τις εκδηλώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα ήδη στην πόλη (υπαίθριες εκθέσεις, τουρνουά σκακιού, κ.ά.), ενώ κάποιες άλλες (λ.χ. θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια, κ.ά.) αναμένεται να δημιουργηθούν ή/και να αναβαθμιστούν χάρη στις νέες κτιριακές υποδομές.
Αυτό θα επιτευχθεί, ακριβώς, με την ανάπτυξη του κτιρίου σε τρία επίπεδα, με αποτέλεσμα οι διαφορετικές αίθουσες να λειτουργούν είτε συνδυαστικά για το ίδιο γεγονός είτε για διαφορετικά γεγονότα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τεχνική Έργων: Οριστικός ανάδοχος για… δεύτερη φορά στο ίδιο έργο στον Πειραιά

Οριστικός ανάδοχος για το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης της λεωφόρου Χατζηκυριάκου και της οδού Σαχτούρη στον Πειραιά, προϋπολογισμού 5.241.935,48 ευρώ πλέον ΦΠΑ, αναδείχθηκε εκ νέου η Τεχνική Έργων ΑΕ, μετά από μία περιπετειώδη διαγωνιστική διαδικασία στην οποία ενεπλάκη και η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ). Στον διαγωνισμό που έτρεξε ο αναπτυξιακός οργανισμός του δήμου Πειραιά (Πειραιάς Plus), η Τεχνική Έργων αναδείχθηκε τον Ιούλιο του 2023 προσωρινός ανάδοχος, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ανακηρύχθηκε οριστικός ανάδοχος. Ωστόσο, στα τέλη του ίδιου μήνα μία από τις άλλες τρεις διεκδικήτριες του έργου, η Λάκων ΑΤΕ, υπέβαλε προδικαστική προσφυγή κατά της απόφασης αποδοχής της προσφοράς του προσωρινού αναδόχου.

Στην προδικαστική προσφυγή, η Λάκων ΑΤΕ υποστήριζε πως εφόσον το έργο περιλαμβάνει την τοποθέτηση ειδικών στεγάστρων στις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς που θα ανακατασκευαστούν στη λεωφόρο Χατζηκυριάκου και στην οδό Σαχτούρη, θα έπρεπε ο αναδειχθείς προσωρινός ανάδοχος μεταξύ των λοιπών δικαιολογητικών κατακύρωσης να υποβάλλει και τις εγκρίσεις του ΟΑΣΑ για τα στέγαστρα που θα χρησιμοποιηθούν, εγκρίσεις οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν από την Τεχνική Έργων, αλλά δεν ζητήθηκαν και από την αναθέτουσα αρχή. Με το σκεπτικό αυτό, ζητούσε να απορριφθεί η προσφορά της Τεχνικής Έργων και να ακυρωθεί η απόφαση με την οποία ανακηρύχθηκε ανάδοχος.

Η απόφαση της ΕΑΔΗΣΥ
Εξετάζοντας την προδικαστική προσφυγή, η ΕΑΔΗΣΥ αναγνώρισε πως ο ισχυρισμός της Λάκων ΑΤΕ ήταν βάσιμος και ότι πράγματι οι εγκρίσεις του ΟΑΣΑ θα έπρεπε να είναι μέσα στα κατατεθέντα δικαιολογητικά. Όμως, δεν συμφώνησε και ότι αυτός ήταν λόγος απόρριψης της προσφοράς της Τεχνικής Έργων, αντιτείνοντας πως η παράλειψη των δικαιολογητικών «δεν οδηγεί άνευ ετέρου σε απόρριψη της προσφοράς της, αλλά εγκαθιδρύει υποχρέωση της αναθέτουσας αρχής να την καλέσει να συμπληρώσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά». Έτσι, δέχθηκε εν μέρει την προσφυγή της Λάκων ΑΤΕ και αποφάσισε την ακύρωση της επίμαχης απόφασης, καθ’ ο μέρος ανέδειξε την Τεχνική Έργων ως οριστική ανάδοχο, χωρίς να κληθεί για την προσκόμιση των ελλειπόντων δικαιολογητικών κατακύρωσης.

Η εν λόγω απόφαση κοινοποιήθηκε στην αναθέτουσα αρχή στα τέλη Νοεμβρίου, και στις αρχές Δεκεμβρίου η επίμαχη απόφαση ακυρώθηκε και κλήθηκε η Τεχνική Έργων να καταθέσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά.
Στις 15 Δεκεμβρίου η εταιρεία κατέθεσε τη ζητούμενη έγκριση από τον ΟΑΣΑ για στέγαστρα στάσεων λεωφορείων της εταιρείας Urban Innovations, από την οποία θα τα προμηθευτεί η Τεχνική Έργων για τις ανάγκες του έργου – μία έγκριση που όπως διαπιστώθηκε είχε δοθεί ήδη από τον Μάιο του 2023, προγενέστερα δηλαδή του χρόνου υποβολής προσφορών για τον διαγωνισμό. Έτσι, τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου του 2024 το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιάς Plus ανακήρυξε εξ νέου ως οριστικό ανάδοχο την Τεχνική Έργων, με έκπτωση 17,15%, ήτοι συμβατική δαπάνη 4.354.082,75 ευρώ πλέον ΦΠΑ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build