Για το γυαλί ως δομικό υλικό και τις (αναρίθμητες) εφαρμογές του συζήτησε το Build με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων και Βιοτεχνών Υαλοπινάκων (ΠΟΕΒΥ), Χρήστο Λούση.
Ο κ. Λούσης εξέφρασε, ακόμη, την άποψή του πως ο υαλοπίνακας και πολύ περισσότερο ο ενεργειακός μπορεί να προσφέρει πολύ μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, ενώ ονόμασε και το σημαντικότερο πρόβλημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και χρήση των υαλοπινάκων στην Ελλάδα.
«Το γυαλί είναι, ίσως, το ισχυρότερο δομικό υλικό σήμερα στον πλανήτη, υπό την έννοια ότι οι εφαρμογές του δεν έχουν τέλος ούτε όριο. Το χρησιμοποιούμε παντού: στην λάμπα, στο αυτοκίνητο, στον καθρέπτη, στο κτίριο.
Είναι, επιπλέον, σημαντικό και το ότι το γυαλί αποτελεί ένα ιδιαίτερα ισχυρό αρχιτεκτονικό προϊόν – όλα ανεξαιρέτως τα κτίρια, μοντέρνα και μη, έχουν ως βάση το γυαλί, εσωτερικά ή εξωτερικά. Βέβαια, οι επιλογές των υαλοπινάκων διαφέρουν ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου. Στην κάθε περίπτωση παίζει ρόλο, λ.χ., το design που επιθυμούμε, ή τι ζητήματα ασφαλείας προκύπτουν», δήλωσε ο κ. Λούσης αρχικά.
«Τάση τα κρυστάλλινα στηθαία»
Έπειτα, τον ρωτήσαμε για τις τάσεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όσον αφορά στη χρήση του γυαλιού ειδικά στα κτίρια. «Παρατηρούμε αυτή τη στιγμή», είπε, «πως χρησιμοποιούνται κατά κόρον στον κτιριακό τομέα τα κρυστάλλινα στηθαία, ένα πολύ ωραίο αισθητικό προϊόν που προσδίδει μία αφαιρετικότητα. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, όπως προανέφερα, δεν έχει όριο η εφαρμογή του γυαλιού. Π.χ., το πάτωμα του Μουσείου της Ακρόπολης είναι κρυστάλλινο, ενώ στα κτίριά μας βρίσκονται, μεταξύ άλλων, κρυστάλλινα στέγαστρα, σκάλες, διακοσμητικά στοιχεία και εσωτερικά διαχωριστικά γραφείων».
«Ο πρωτεργάτης στην εξοικονόμηση ενέργειας»
Η συζήτησή μας με τον κ. Λούση μετατοπίστηκε έπειτα στο, σημαντικό, ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια. Ο ίδιος σχολίασε πως ο υαλοπίνακας και δη ο ενεργειακός αποτελεί σήμερα τον πρωτεργάτη στην εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα παγκοσμίως. «Ο ενεργειακός υαλοπίνακας», εξήγησε, «είναι ένα διάφανο γυαλί με πολλαπλές επιστρώσεις μετάλλων, αόρατων στο μάτι, που μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εκροή θερμότητας τον χειμώνα και την εισροή θερμότητας το καλοκαίρι (κάτι που οι παλαιότεροι τύποι γυαλιών δεν μπορούσαν να κάνουν). Άρα, η πρώτη μικρή, αλλά με πολύ μεγάλη ανταπόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας, επέμβαση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να χρησιμοποιήσει γυαλί ενεργειακό και ασφαλείας στα νέα του κουφώματα είτε να αντικαταστήσει με αυτό τα υπάρχοντα. Χωρίς τον ενεργειακό υαλοπίνακα, το κτίριο δεν εξοικονομεί ενέργεια». Ο κ. Λούσης πρόσθεσε πως, «δεδομένου ότι στην Ελλάδα καταναλώνουμε ετησίως περίπου 100 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες για ψύξη και θέρμανση, ο υαλοπίνακας, από μόνος του, θα μπορούσε, σε επίπεδο αναδόμησης του ενεργού κτιριακού τομέα, να προσφέρει πάνω από 40% (και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ) εξοικονόμηση ενέργειας».
«Το μεγάλο πρόβλημα»
Κλείνοντας την κουβέντα μας με τον κ. Λούση του ζητήσαμε να αναφέρει προβλήματα που υφίστανται στην Ελλάδα όσον αφορά στην χρήση και εφαρμογή του γυαλιού στα κτίρια:
«Πριν από δέκα χρόνια πήραμε, ως ΠΟΕΒΥ, την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε τους πρώτους κανόνες ασφαλείας στην Ελλάδα. Με βάση τον ευρωκώδικα, με τη συμβολή επιστημονικών φορέων (π.χ. ΕΛΟΤ) και μαζί με το ΤΕΕ δημιουργήσαμε, ουσιαστικά, μια οδηγία, που ίσως να είναι και η πιο πλήρης στην Ευρώπη. Έτσι, πλέον όλοι γνωρίζουν πού πρέπει να απευθυνθούν και πώς να προστατευθούν. Δεν είναι λίγες οι φόρες που για λόγους μείωσης κόστους των κατασκευών, τοποθετούνται υαλοπίνακες από μη πιστοποιημένους επαγγελματίες (ή από επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων), με αποτέλεσμα να τοποθετούνται γυαλιά που δεν προσφέρουν ασφάλεια στον χρήστη και δεν διαθέτουν τα κατάλληλα ενεργειακά χαρακτηριστικά. Για τη σωστή επιλογή και εγκατάσταση υαλοπινάκων, ο πελάτης-καταναλωτής θα πρέπει να απευθύνεται αποκλειστικά σε τεχνίτες της Ομοσπονδίας, πιστοποιημένους, που έχουν την σχετική τεχνική κατάρτιση και έχουν υπογράψει συμφωνητικό αποδοχής κανόνων και προδιαγραφών της Ομοσπονδίας».
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build