ΒΟΑΚ: Ένα βήμα πριν την επιλογή του αναδόχου στο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο

Αποδεκτές έγιναν οι τεχνικές προσφορές και των τριών συμμετεχόντων οικονομικών φορέων στον διαγωνισμό για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο, με τον διαγωνισμό να πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του με την ανάδειξη του αναδόχου. Η σχετική απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, με την οποία έγιναν δεκτές και οι τρεις τεχνικές προσφορές εκδόθηκε στις 12 Ιανουαρίου, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Διαγωνισμού και πλέον το επόμενο βήμα είναι το άνοιγμα και ο έλεγχος των οικονομικών προσφορών των συμμετεχόντων, στάδιο από το οποίο θα προκύψει ο ανάδοχος.

Υπενθυμίζεται, πως τα τρία σχήματα που διεκδικούν το έργο είναι η «Ένωση Ιδομενέας» (Ένωση προσώπων Άβαξ, Egis, Meridiam), η ΓΕΚ Τέρνα και η ένωση προσώπων Άκτωρ Παραχωρήσεις-Μυτιληναίος.Σημειώνεται, πως ο διαγωνισμός για το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2018, όμως μόλις πέντε χρόνια αργότερα πέρασε στη δεύτερη φάση και επετράπη στους υποψηφίους να καταθέσουν τους φακέλους τους. Το έργο κρίνεται ως ένα από τα σημαντικότερα για το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς αφορά στην κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου μήκους κοντά στα 160 χιλιόμετρα, που μάλιστα προβλέπει συνολικά 34 χιλιόμετρα σηράγγων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Χ. Λούσης (ΠΟΕΒΥ): «Γυαλί, ο πρωτεργάτης στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια»

Για το γυαλί ως δομικό υλικό και τις (αναρίθμητες) εφαρμογές του συζήτησε το Build με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων και Βιοτεχνών Υαλοπινάκων (ΠΟΕΒΥ), Χρήστο Λούση.
Ο κ. Λούσης εξέφρασε, ακόμη, την άποψή του πως ο υαλοπίνακας και πολύ περισσότερο ο ενεργειακός μπορεί να προσφέρει πολύ μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, ενώ ονόμασε και το σημαντικότερο πρόβλημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και χρήση των υαλοπινάκων στην Ελλάδα.

«Το γυαλί είναι, ίσως, το ισχυρότερο δομικό υλικό σήμερα στον πλανήτη, υπό την έννοια ότι οι εφαρμογές του δεν έχουν τέλος ούτε όριο. Το χρησιμοποιούμε παντού: στην λάμπα, στο αυτοκίνητο, στον καθρέπτη, στο κτίριο.
Είναι, επιπλέον, σημαντικό και το ότι το γυαλί αποτελεί ένα ιδιαίτερα ισχυρό αρχιτεκτονικό προϊόν – όλα ανεξαιρέτως τα κτίρια, μοντέρνα και μη, έχουν ως βάση το γυαλί, εσωτερικά ή εξωτερικά. Βέβαια, οι επιλογές των υαλοπινάκων διαφέρουν ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου. Στην κάθε περίπτωση παίζει ρόλο, λ.χ., το design που επιθυμούμε, ή τι ζητήματα ασφαλείας προκύπτουν», δήλωσε ο κ. Λούσης αρχικά.

«Τάση τα κρυστάλλινα στηθαία»
Έπειτα, τον ρωτήσαμε για τις τάσεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όσον αφορά στη χρήση του γυαλιού ειδικά στα κτίρια. «Παρατηρούμε αυτή τη στιγμή», είπε, «πως χρησιμοποιούνται κατά κόρον στον κτιριακό τομέα τα κρυστάλλινα στηθαία, ένα πολύ ωραίο αισθητικό προϊόν που προσδίδει μία αφαιρετικότητα. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, όπως προανέφερα, δεν έχει όριο η εφαρμογή του γυαλιού. Π.χ., το πάτωμα του Μουσείου της Ακρόπολης είναι κρυστάλλινο, ενώ στα κτίριά μας βρίσκονται, μεταξύ άλλων, κρυστάλλινα στέγαστρα, σκάλες, διακοσμητικά στοιχεία και εσωτερικά διαχωριστικά γραφείων».

«Ο πρωτεργάτης στην εξοικονόμηση ενέργειας»
Η συζήτησή μας με τον κ. Λούση μετατοπίστηκε έπειτα στο, σημαντικό, ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια. Ο ίδιος σχολίασε πως ο υαλοπίνακας και δη ο ενεργειακός αποτελεί σήμερα τον πρωτεργάτη στην εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα παγκοσμίως. «Ο ενεργειακός υαλοπίνακας», εξήγησε, «είναι ένα διάφανο γυαλί με πολλαπλές επιστρώσεις μετάλλων, αόρατων στο μάτι, που μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εκροή θερμότητας τον χειμώνα και την εισροή θερμότητας το καλοκαίρι (κάτι που οι παλαιότεροι τύποι γυαλιών δεν μπορούσαν να κάνουν). Άρα, η πρώτη μικρή, αλλά με πολύ μεγάλη ανταπόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας, επέμβαση που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να χρησιμοποιήσει γυαλί ενεργειακό και ασφαλείας στα νέα του κουφώματα είτε να αντικαταστήσει με αυτό τα υπάρχοντα. Χωρίς τον ενεργειακό υαλοπίνακα, το κτίριο δεν εξοικονομεί ενέργεια». Ο κ. Λούσης πρόσθεσε πως, «δεδομένου ότι στην Ελλάδα καταναλώνουμε ετησίως περίπου 100 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες για ψύξη και θέρμανση, ο υαλοπίνακας, από μόνος του, θα μπορούσε, σε επίπεδο αναδόμησης του ενεργού κτιριακού τομέα, να προσφέρει πάνω από 40% (και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ) εξοικονόμηση ενέργειας».

«Το μεγάλο πρόβλημα»
Κλείνοντας την κουβέντα μας με τον κ. Λούση του ζητήσαμε να αναφέρει προβλήματα που υφίστανται στην Ελλάδα όσον αφορά στην χρήση και εφαρμογή του γυαλιού στα κτίρια:
«Πριν από δέκα χρόνια πήραμε, ως ΠΟΕΒΥ, την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε τους πρώτους κανόνες ασφαλείας στην Ελλάδα. Με βάση τον ευρωκώδικα, με τη συμβολή επιστημονικών φορέων (π.χ. ΕΛΟΤ) και μαζί με το ΤΕΕ δημιουργήσαμε, ουσιαστικά, μια οδηγία, που ίσως να είναι και η πιο πλήρης στην Ευρώπη. Έτσι, πλέον όλοι γνωρίζουν πού πρέπει να απευθυνθούν και πώς να προστατευθούν. Δεν είναι λίγες οι φόρες που για λόγους μείωσης κόστους των κατασκευών, τοποθετούνται υαλοπίνακες από μη πιστοποιημένους επαγγελματίες (ή από επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων), με αποτέλεσμα να τοποθετούνται γυαλιά που δεν προσφέρουν ασφάλεια στον χρήστη και δεν διαθέτουν τα κατάλληλα ενεργειακά χαρακτηριστικά. Για τη σωστή επιλογή και εγκατάσταση υαλοπινάκων, ο πελάτης-καταναλωτής θα πρέπει να απευθύνεται αποκλειστικά σε τεχνίτες της Ομοσπονδίας, πιστοποιημένους, που έχουν την σχετική τεχνική κατάρτιση και έχουν υπογράψει συμφωνητικό αποδοχής κανόνων και προδιαγραφών της Ομοσπονδίας».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Sustain: Νέα projects μετά το sold out στο πρώτο BREEAM κτίριο κατοικιών στην Ελλάδα

Sold out έγινε το πρώτο οικιστικό ακίνητο στην Ελλάδα με πιστοποίηση BREEAM, το «Oxygen» της κατασκευαστικής εταιρείας Sustain, τον σχεδιασμό του οποίου ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris Architects.
Αυτήν την περίοδο, όπως αναφέρουν στελέχη της Sustain, βρίσκονται στα σκαριά δύο ακόμα «πράσινα» projects. Θα πρόκειται για ένα κτίριο γραφείων με 4.000 τ.μ. ανωδομή που θα λάβει πιστοποίηση LEED και WELL, ενώ στο Μαρούσι θα κατασκευάσει ένα ακόμη κτίριο κατοικιών με πιστοποίηση κατά BREEAM και ανωδομή 1.000. Το πρώτο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025 και το δεύτερο στις αρχές του 2026.
To οικιστικό συγκρότημα που τοποθετείται στην οδό Πάτμου στο Μαρούσι και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το συγκρότημα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και το Golden Hall φιλοξενεί τέσσερα επίπεδα κατοικιών που σηματοδοτούν την εισαγωγή της πρώτης οικιστικής ανάπτυξης με πιστοποίηση BREEAM που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα. Προσφέρει διαμερίσματα, μεζονέτες και ρετιρέ με σειρά ανέσεων που διατίθενται για τους ενοίκους του.

Το «Oxygen» βασίστηκε στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Η κατασκευή του χαρακτηρίζεται από τα υδάτινα στοιχεία στην είσοδο, τους κοινόχρηστους χώρους με την αρχιτεκτονική τοπίου και την κηποτεχνική διαμόρφωση, τα μεγάλα ανοίγματα στις τζαμαρίες, τους ιδιόχρηστους κήπους στο ισόγειο και τους μεγάλους εξώστες με τις ζαρντινιέρες στους ορόφους. Ο σχεδιασμός του κτιρίου εμπνεύστηκε από τα βασικά στοιχεία της φύσης, το νερό, τη γη και τον ουρανό.

Aπαρτίζεται από 8 lofts με 7 ιδιωτικούς κήπους, 16 κατοικίες του ενός υπνοδωματίου, 1 μεζονέτα τριών υπνοδωματίων, 7 μεζονέτες δύο υπνοδωματίων και δύο υπόγειους χώρους με 42 θέσεις στάθμευσης και 33 αποθήκες για όλες τις κατοικίες του κτιρίου. Όλες οι κατοικίες διαθέτουν έξυπνες λειτουργίες φωτισμού, ρολών και ασφάλειας με σενάρια αφύπνισης – ύπνου, αναχώρησης – άφιξης και αυτόματη διακοπή του φούρνου μέσω application, φωνητικών εντολών και των έξυπνων διακοπτών του συστήματος της Legrand Netatmo.

Κοινόχρηστοι χώροι στη φιλοσοφία του λόμπυ ενός πεντάστερου ξενοδοχείου
Οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις αποτελούνται από διπλού ύψους υπαίθριο στεγασμένο χώρο, ο οποίος έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί παρόμοια με ένα λόμπυ ενός πεντάστερου ξενοδοχείου. Οι ένοικοι έχουν τη δυνατότητα να κοινωνικοποιηθούν μεταξύ τους ή ακόμα και να εργαστούν με θέα τον κοινόχρηστο κήπο καθώς διατίθενται παροχές ρεύματος και wifi. Το συγκρότημα διαθέτει και γυμναστήριο. Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος βρίσκεται ενσωματωμένος στη φύση καθώς περιβάλλεται από τον κοινόχρηστο κήπο του κτιρίου και προσφέρεται για yoga και ατομική άθληση. Personal trainer θα μπορεί να παραδίδει μαθήματα trx, circuit και cross training, ατομικά ή σε γκρουπ των 2-3 ατόμων αποκλειστικά για τους ενοίκους.

Πρόβλεψη προσβασιμότητας και διαμερίσματα ειδικά διαμορφωμένα για ΑμεΑ
Δύο κατοικίες, ενός υπνοδωματίου έκαστη, στον πρώτο όροφο του κτιρίου, έχουν σχεδιαστεί για ανεξάρτητη διαβίωση ατόμων με κινητική αναπηρία. Στην κάθε κατοικία αντιστοιχεί θέση γκαράζ ΑμεΑ στο υπόγειο, μεγάλου πλάτους για πλήρες άνοιγμα πόρτας και χώρο αμαξιδίου. Η αποθήκη κάθε κατοικίας ΑμεΑ είναι δίπλα στη θέση στάθμευσης ΑμεΑ. Η πρόσβαση από τη θέση γκαράζ στην κατοικία είναι πολύ εύκολη χωρίς σκαλοπάτι και οι δύο ανελκυστήρες του «Oxygen» έχουν αυτόματες πόρτες. Η πρόσβαση από τον δρόμο στο κτίριο γίνεται από την οδό Ηπείρου όπου υπάρχει ειδική διαδρομή ΑμεΑ προς την κεντρική είσοδο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build