--> 

Τα πέντε ακίνητα που «παίρνει» από την ΕΤΑΔ το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Υπέρ της εξαίρεσης πέντε ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης από τη μεταβίβασή τους στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) γνωμοδοτεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Πρόκειται για τα εξής ακίνητα, που περιήλθαν στο Δημόσιο από αγορά ή από απαλλοτρίωση για αρχαιολογικούς σκοπούς:

  • Ακίνητο επί των οδών Θέσπιδος 8 και Ραγκαβά, που χρησιμοποιείται ως εργαστήρια και αποθήκες του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό, διατηρητέο μνημείο και βρίσκεται στην άμεση περιοχή της οδού Τριπόδων.
  • Ακίνητο επί της Θρασυβούλου 13 που είχε παραχωρηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στην Περιφέρεια Αττικής για τη στέγαση του Κέντρου των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Μεσογείου για το Περιβάλλον και στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών, ενώ σήμερα είναι κενό.
  • Ακίνητο επί της Διοσκούρων 6 που χρησιμοποιείται από τη Διεύθυνση Πολιτιστικών Κτιρίων Αναστηλώσεων Νεώτερων Μνημείων και ως αποθήκες της Α’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Περιλαμβάνεται στα διατηρητέα κτίρια του υπουργείου Περιβάλλοντος.

  • Ακίνητο επί των οδών Διοσκούρων 3α και Πολυγνώτου 5 που περιήλθε στο Δημόσιο από αναγκαστική απαλλοτρίωση για αρχαιολογικούς σκοπούς, καθώς βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο και αποτελεί γραφικό κτίσμα της εποχής του Όθωνος. Περιλαμβάνεται στα διατηρητέα κτίρια του υπουργείου Περιβάλλοντος.
  • Ακίνητο επί της Πολυγνώτου 3, παραχωρημένο στην εταιρεία Φίλων του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Το ακίνητο περιήλθε στο Δημόσιο από αναγκαστική απαλλοτρίωση για αρχαιολογικούς σκοπούς, και συγκεκριμένα για την επέκταση των ανασκαφών προς αποκάλυψη και αξιοποίηση της νότιας πλευράς της Ρωμαϊκής Αγοράς.

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ
Τα ακίνητα αυτά ήταν μεταξύ των δημόσιων ακινήτων που μεταβιβάστηκαν το 2013 στο ΤΑΙΠΕΔ και το 2016 εκ νέου στην ΕΤΑΔ. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που εκδόθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, τα εν λόγω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της αυτοδίκαιας μεταβίβασης προς την ΕΤΑΔ, εφόσον εξυπηρετούν τον δημόσιο σκοπό της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά συνέπεια, η μεταβίβασή τους πάσχει από ακυρότητα.

Με βάση τα παραπάνω, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ξεκαθαρίζει πως η ΕΤΑΔ δεν μπορεί να διατηρεί στην κυριότητά της τα πέντε αυτά ακίνητα, ούτε να τα διοικεί και να τα διαχειρίζεται, εφόσον ανήκουν κατά κυριότητα και κατά νομή στο Δημόσιο, και η χρήση και η διοίκησή τους πρέπει να γίνεται από το υπουργείο Πολιτισμού. Εξάλλου, όπως τονίζεται, δεν είναι επιτρεπτή η διοίκηση, διαχείριση και εμπορική εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ακινήτων αυτών για την πραγματοποίηση των σκοπών της ΕΤΑΔ, διότι δεν συνάδει με τον σκοπό της διαφύλαξης, προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Mapei Hellas: Ετοιμάζει δεύτερο εργοστάσιο στη Β. Ελλάδα και βάζει στόχο τα 40 εκατ. ευρώ

Σε διερευνητικές διεργασίες βρίσκεται αυτή την περίοδο η Mapei Hellas, με στόχο να εντοπίσει το κατάλληλο σημείο προκειμένου να αναπτύξει το δεύτερό της εργοστάσιο στην Ελλάδα εκτός από αυτό που ήδη διατηρεί στη Ριτσώνα. Η εταιρεία παραγωγής δομικών υλικών έχοντας δημιουργήσει στη διάρκεια του 2023 νέο κέντρο διανομής και γραφεία στη Θεσσαλονίκη και επικεφαλής τον Γιάννη Δελητζά, έχει προγραμματίσει να κατασκευάσει στη βόρεια Ελλάδα τη νέα της βιομηχανική μονάδα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο Build ο γενικός διευθυντής της Mapei Hellas, Σπύρος Παπαγιαννάκης.

Ταυτόχρονα η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της από τα 34,7 που ήταν το 2023 αναμένεται ότι θα υπερβεί τα 38 εκατομμύρια ευρώ κατά τη φετινή χρονιά. Το 2023 έκλεισε με σταθερή βελτίωση της κερδοφορίας, η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης δεν οφείλεται σε αυξήσεις τιμών αλλά σε καλύτερη οργάνωση με οικονομίες κλίμακας και αύξηση του τζίρου. Επιπλέον, θα συνεχιστεί η ανάπτυξη στην εξαγωγική δραστηριότητα της Mapei Hellas, με κύρια χώρα όπου θα αποτυπωθεί αυτό να αποτελεί η Κύπρος. Στον αντίποδα, ο κύριος Παπαγιαννάκης εκτιμά ότι η εξέλιξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει την εξαγωγική παρουσία της επιχείρησης στον Λίβανο και το Ισραήλ. Επί του παρόντος, το ποσοστό εξαγωγών επί του συνολικού τζίρου είναι πάνω από 25%.

Tα νέα λανσαρίσματα – Παραγωγή των αρμόστοκων στην Ελλάδα
Η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας θα βασιστεί στο λανσάρισμα νέων προϊόντων αλλά και στην έναρξη παραγωγής κάποιων άλλων στην Ελλάδα, γεγονός που θα έρθει να προσθέσει τζίρο στον ήδη υπάρχοντα της Mapeh Hellas. Στα νέα λανσαρίσματα συγκαταλέγεται η σειρά Ultralite, που θα πρόκειται για ελαφροβαρή κόλλα πλακιδίων με τρία προϊόντα, το λανσάρισμα του Μonolastic που θα είναι στεγανωτικό υλικό ενός συστατικού – όπως είναι το Μapelastic που ήδη κυκλοφορεί η Mapei, το οποίο ωστόσο είναι δύο συστατικών. Επίσης, θα λανσάρει όλους τους αρμόστοκους που ήδη παράγονται από τη Mapei, πραγματοποιώντας πλέον δική της παραγωγή στην Ελλάδα. Η παραγωγή των συγκεκριμένων αρμόστοκων θα γίνεται στο εργοστάσιο της Ριτσώνας κάτω από τις δύο ομάδες προϊόντων Keracolor και την Ultracolor.

Νέα επένδυση 4 εκατ. ευρώ σε υγρούς παστώδεις σοβάδες
Από πλευράς επενδύσεων κατά τη φετινή χρονιά θα υλοποιήσει μία σημαντική επένδυση για την παραγωγή των προϊόντων Quarzolite και Silancolor, όπου πρόκειται για παστώσεις σοβάδες οι οποίοι προορίζονται για εξωτερική θερμομόνωση κτιρίων. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης είναι περίπου 4 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Mεσοσταθμική μείωση τιμών κατά 5% από τις αρχές του έτους
Σε ό,τι αφορά στο κόστος πρώτων υλών, είναι σταθερό με μικρή τάση μείωσης, λόγω της μείωσης του κόστους των πρώτων υλών. Η Mapei Hellas, σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννάκη, έχει ήδη μειώσει τιμές σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων της από τις αρχές του 2024, σε ποσοστό που μεσοσταθμικά ανέρχεται στο 5%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Δύο νέα ξενοδοχεία για την Blend της οικογένειας Καλλιτσάντση

Βαρύτητα σε έργα που σχετίζονται με την ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών μονάδων δίνει η Blend Development & Construction, συμφερόντων της οικογένειας Καλλιτσάντση και συγκεκριμένα των Δημήτρη και Πάρι Καλλιτσάντση. Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην εταιρεία, με τις οποίες επικοινώνησε το Build, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση δύο επιμέρους projects για την κατασκευή ξενοδοχείων το ένα από αυτά στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εμμανουήλ Μπενάκη στο κέντρο της Αθήνας και το δεύτερο επί της λεωφόρου Συγγρού, κοντά στο σταθμό του μετρό «Συγγρού-Φιξ». H εταιρεία βάσει στρατηγικής διερευνά ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε μεσαίας κατηγορίας ακίνητα, τόσο από πλευράς μεγέθους όσο και από πλευράς τιμής. Κοινό στοιχείο και για τα δύο ξενοδοχεία είναι ότι θα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τους σταθμούς του μετρό σε Ομόνοια και Συγγρού-Φιξ.

Τα δύο ξενοδοχεία
Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της οδού Σταδίου, το ξενοδοχείο που θα δημιουργηθεί θα διαθέτει 130 κλειδιά και η συνολική του ανωδομή θα ανέρχεται στα 5.000 τετραγωνικά μέτρα. Στο σημείο αυτό βρίσκονταν κατά το παρελθόν εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ και ήδη έχουν ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες.

Το δεύτερο ξενοδοχείο στη λεωφόρο Συγγρού θα διαθέτει 50 κλειδιά με περίπου 2.300 τετραγωνικά μέτρα ανωδομή.
Η συνολική αξία των δύο ξενοδοχείων μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών και κατά την πώλησή τους, εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Kαι τα δύο θα παραδοθούν και θα είναι έτοιμα προς λειτουργία το 2025. Αυτή την περίοδο η Blend βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που έχει στη διάθεσή της από ενδιαφερόμενους αγοραστές. Και για το προσεχές διάστημα οι επενδύσεις της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων θα επικεντρώνονται επίσης στον τομέα της φιλοξενίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζονται κινήσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές εκτός Αττικής καθώς και στη νησιωτική Ελλάδα. Εκτιμάται ότι εντός του 2024 η Blend θα συμφωνήσει για την απόκτηση μίας έως και δύο ακόμα ιδιοκτησιών, τις οποίες θα αξιοποιήσει στη συνέχεια για την κατασκευή καινούργιων ξενοδοχειακών μονάδων.

Για την υλοποίηση των έργων που αναλαμβάνει, η Blend διατηρεί δική της ομάδα συνεργατών, η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση των μελετών. Σε ό,τι αφορά στην κατασκευή, προχωράει σε ανάθεση των εργασιών σε εργολάβους, επιλέγοντας από την αγορά. Αναφορικά με την δραστηριοποίηση στον οικιστικό τομέα, ήδη η Blend προχώρησε ήδη στην ανάπτυξη και πώληση πολυτελούς κατοικίας στη Βούλα υψηλού επιπέδου σχεδιασμού και κατασκευής. Ωστόσο, από πλευράς της εταιρείας επισημαίνεται ότι οι τιμές στα νότια προάστια είναι αφενός ιδιαίτερα υψηλές, αφετέρου είναι δυσεύρετα τα ακίνητα εκεί λόγω της έντονης ζήτησης που υφίσταται στην περιοχή. Από την άλλη, στα βόρεια προάστια επισημαίνουν ότι η ζήτηση δεν εμφανίζει ιδιαίτερα ανοδική τάση, με το ίδιο πρόσωπο να επισημαίνει ότι όποιες κινήσεις πραγματοποιούνται, βασίζονται σε ενδελεχή έρευνα της αγοράς και κατόπιν στην εύρεση ενός πραγματικά ενδιαφέροντος ακινήτου που πληροί τη σχέση καλής τοποθεσίας και τιμής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

HIG Capital: Στη Σίνδο η νέα της κίνηση στα logistics

Στην εξαγορά σύγχρονης εγκατάστασης logistics στη βόρεια Ελλάδα προχώρησε η εταιρεία Streem Global AE του ομίλου HIG Capital. Ειδικότερα, απέκτησε την εγκατάσταση logistics της Πρόοδος ΑΕ στην ΒΙΠΕ Σίνδου, με επιφάνεια 33.000 τ.μ., σε οικόπεδο 60.000 τ.μ. κοντά στο Καλοχώρι, δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Θεσσαλονίκης και 12 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα logistics hub με σύγχρονες υποδομές και διάταξη που φιλοξενεί χύδην και παλετοποιημένα φορτία. Βασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης εγκατάστασης αποτελεί η ύπαρξη σιδηροδρομικής υποδομής εντός της που συνδέεται με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και μπορεί να υποστηρίξει τη μεταφορά φορτίων, με χρήση τρένου, προς την κεντρική Ευρώπη.

H Streem Global AE
Σημειώνεται ότι Streem Global AE είναι εδώ και μία εβδομάδα περίπου η νέα επωνυμία της εταιρείας Contrade AE, η οποία απορρόφησε τις εταιρείες Streem Global, Γιούνιτ Ελλάς και Unit Shipping. Οι εταιρείες αυτές, όπως και οι Μακιός, Ολυμπιάς-Κανδύλης και Ορφεύς Βεϊνόγλου, ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της HIG Capital, που επιδιώκει να τις ενοποιήσει όλες υπό τη «σκεπή» της Streem Global AE, ενώ ο όμιλος σχεδιάζει και περαιτέρω εξαγορές στον κλάδο των logistics.

Επενδύσεις πάνω από 1,35 δισ. στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται, πως η HIG Capital δρομολογεί, μέσω της Streem Development, μία ακόμα μεγάλη επένδυση logistics στον Ασπρόπυργο, στο παλαιό εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, το ύψος της οποίας εκτιμάται ότι θα αγγίξει στην εξέλιξή της τα 300 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αυτή, που επί του παρόντος βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων, έχει ήδη ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις και θα αποτελέσει την πρώτη trinodal επένδυση, καθώς θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της προβλήτας, του τρένου και του αυτοκινήτου.

Σημειώνεται ότι, όπως είχατε διαβάσει στο Build, η HIG Capital έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 1,35 δισ. ευρώ, ενώ έχει προγραμματίσει νέες επενδύσεις προκειμένου να φτάσει σε αξία ενεργητικού τα 1,5 δισ. το προσεχές διάστημα, με τοποθετήσεις ιδίων κεφαλαίων που υπερβαίνουν τα 350 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών από logistics και ξενοδοχεία υπερβαίνει τα 420 εκατ. ευρώ (σ.σ. τα 370 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα logistics και τα υπόλοιπα από τα ξενοδοχεία).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Καρδίτσα: Επαναδημοπράτηση έργων στην «Παλιά Ηλεκτρική»

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επαναδημοπράτησε εργασίες αποκατάστασης στο κτιριακό συγκρότημα της «Παλιάς Ηλεκτρικής» στην Καρδίτσα αλλά και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του, ώστε αυτό να μετατραπεί έπειτα σε Πολιτιστικό Κέντρο.

Ο πρώτος διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί είχε κριθεί εν τέλει άγονος, επειδή δεν είχε υπάρξει πρόταση για ανάληψη του έργου από κάποιον ανάδοχο.
Τώρα, λοιπόν, προκηρύχθηκε εκ νέου ανοικτός διαγωνισμός για να βρεθεί ο οικονομικός φορέας που θα υλοποιήσει αυτό το project, το οποίο, σημειωτέον, αποτελεί υποέργο του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση του διατηρητέου κτιριακού συγκροτήματος της “Παλιάς Ηλεκτρικής” Καρδίτσας και μετατροπή του σε πνευματικό κέντρο, ανάκτηση και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου». Ο προϋπολογισμός του δημοπρατηθέντος υποέργου είναι 2.772.476 ευρώ (με τον ΦΠΑ). Κύριός του είναι ο Δήμος Καρδίτσας, ενώ η προθεσμία εκτέλεσής του ορίστηκε σε 36 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Η διορία για την κατάθεση προσφορών τελειώνει την Τρίτη 16/01/2024 και ώρα 10:00.

Είναι ιστορικό μνημείο
Το κτιριακό συγκρότημα της «Παλιάς Ηλεκτρικής» ανεγέρθηκε το 1910 και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καρδίτσας. Αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς και λειτούργησε μέχρι το 1957, όταν η επιχείρηση εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ και το οικόπεδο μαζί με τα κτίρια επέστρεψε στην κυριότητα του Δήμου Καρδίτσας. Το συγκρότημα αποτελείται από τα κτίρια Α, Β και Γ. Το κτίριο Α είναι διώροφο και στεγασμένο με ξύλινη στέγη. Το κτίριο Β είναι ισόγειο και αποτελεί προσθήκη κατ’ επέκταση στη νότια πλευρά του κτιρίου Α με κοινό μεσότοιχο, ενώ αρχικά διέθετε ξύλινη στέγη που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Το κτίσμα Γ είναι ισόγειο και ανεξάρτητο, βρίσκεται νότια του Β, αποτελεί κτίριο συνοδείας και δεν θα διατηρηθεί. Με απόφαση της Διεύθυνσης Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, το συγκρότημα αποτελεί ιστορικό μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς.

Το νέο Πολιτιστικό Κέντρο
Στο Πολιτιστικό Κέντρο που θα δημιουργηθεί θα μπορεί κανείς να βρει μια κεντρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, δύο πολυλειτουργικές μικρότερες αίθουσες, κυλικείο, κεντρική είσοδο-φουαγιέ, χώρους διοίκησης, χώρους υγιεινής, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους κυκλοφορίας. Επίσης, ο περιβάλλων χώρος θα αναδειχθεί και θα απελευθερωθεί, με σκοπό να λειτουργήσει ως δημόσιος χώρος και να συνδεθεί με το αστικό δίκτυο πεζοδρόμων, πάρκων και πλατειών του κέντρου της Καρδίτσας.

Η διαμόρφωσή του θα είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει την ανάπτυξη μικρών θεατρικών και μουσικών παραστάσεων αλλά και κινηματογραφικών προβολών. Το επαναδημοπρατηθέν υποέργο, τώρα, αφορά σε πραγματοποίηση διάφορων οικοδομικών και μηχανολογικών εργασιών. Ενδεικτικά, θα γίνουν, μεταξύ άλλων πολλών, ενίσχυση-διαπλάτυνση υπάρχουσας θεμελίωσης, ανακατασκευή και αποκατάσταση λιθοδομής, νέα στέγη κτιρίου Β, αντικατάσταση μελών και κατάλληλη υγρομόνωση θερμομόνωση στέγης κτιρίου Α, επισκευή ή αντικατάσταση κουφωμάτων με πανομοιότυπα, αρμολόγηση, επιχρίσματα, χρωματισμοί, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και πλακοστρώσεις περιβάλλοντος χώρου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build