Ποιός είναι ο γερμανικός όμιλος Bollmann Gruppe που επενδύει σε Πολιτεία και Χανιά

Σειρά επενδύσεων στον οικιστικό τομέα στη χώρα μας πραγματοποιεί ή πρόκειται να υλοποιήσει ο γερμανικός όμιλος Bollmann Gruppe, ο οποίος έχει προγραμματίσει να δημιουργήσει ένα project κατοικιών με συνολική δομημένη επιφάνεια 7.000 τετραγωνικών μέτρων στα Χανιά υπό την ονομασία «Chania Center I», το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το νησί τα επόμενα χρόνια και θα έρθει να εξυπηρετήσει το διαρκώς αναπτυσσόμενο τουριστικό ρεύμα στο νησί. Η συγκεκριμένη ανάπτυξη πρόκειται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον κατασκευαστικό όμιλο Βαβουλά, με τον οποίο υφίσταται στρατηγική συνεργασία από πλευράς Bollmann Gruppe.

Στην Κρήτη και ειδικά στα Χανιά ο όμιλος έχει προγραμματίσει εκτός των άλλων την κατασκευή ενός ακόμη κτιρίου μεικτής χρήσης με την ονομασία «Chania Center II» και συνολική επιφάνεια 1.500 τετραγωνικών μέτρων. O όμιλος real estate της Bollmann διατηρεί εξειδίκευση στην απόκτηση, διαχείριση και ανάπτυξη ακινήτων. Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ένα τρίτο οικιστικό project στη Χαλέπα Χανίων, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι χωματουργικές εργασίες. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1993 εστιάζει σε ευκαιρίες στον τομέα των κατοικιών με έμφαση στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ακολούθησε η σύσταση θυγατρικής στην Πορτογαλία πριν από μερικά χρόνια και το 2021 ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην ελληνική αγορά. Οι βασικές αρμοδιότητες και η εστίαση της Bollmann Group Hellas αφορούν στην ανάπτυξη οικιστικών έργων υψηλής ποιότητας στην Αθήνα και την Κρήτη. Ξεκινώντας από την αγορά ενός ακινήτου και την ανάπτυξή του έως τις πωλήσεις ιδιόκτητων διαμερισμάτων.

Το project στην Πολιτεία
Την ίδια στιγμή εκτός από την Κρήτη πραγματοποιεί αναπτύξεις και στην Αττική, όπου σε συνεργασία με το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο του Πάνου Παρθένιου, Parthenios Architects & Associates, που ανέλαβε τον σχεδιασμό, τη BVC και τον κατασκευαστικό όμιλο Βαβουλά, έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζουν ένα συγκρότημα πέντε πολυτελών κατοικιών στην Κηφισιά με επιφάνεια για κάθε ιδιοκτησία που κυμαίνεται από 200 έως και 323 τετραγωνικά μέτρα.

Το συγκεκριμένο έργο αναπτύσσεται επί της οδού Δημοκρίτου 16 στην Πολιτεία, στην Κηφισιά και φέρει την ονομασία «Politia Hills».
Η κεντρική δομή του συγκροτήματος στην Κηφισιά αποτελείται από ένα τετραώροφο κτίριο κατοικιών, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει άνετους χώρους διαβίωσης στους κατοίκους του. Στον σχεδιασμό έχουν ενταχθεί μία σειρά από ανέσεις και υποδομές που στόχο έχουν να διασφαλίσουν ένα οικιστικό περιβάλλον διαβίωσης με πισίνες, χώρους πρασίνου και υπόγειες εγκαταστάσεις, καθιστώντας το συγκεκριμένο ακίνητο ένα άνετο και φιλικό προς το περιβάλλον κτίριο. Οι πισίνες και οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου που ενσωματώνονται σε όλη την ιδιοκτησία αποτελούν έναν αρμονικό συνδυασμό αστικής διαβίωσης και φυσικής ομορφιάς. Ταυτόχρονα, ο αποτελεσματικός σχεδιασμός του υπογείου μεγιστοποιεί τη χρηστικότητα και την ευκολία, καθιστώντας το αναπόσπαστο μέρος αυτού του κτιρίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στη φάση του διαλόγου οι υποψήφιοι για το αρδευτικό ΣΔΙΤ στην Πέλλα

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το έργο ΣΔΙΤ του αρδευτικού συστήματος Αλμωπαίου στην Πέλλα περνούν και με τη «βούλα» οι τέσσερις υποψήφιοι οικονομικοί φορείς, με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη που ενέκρινε το σχετικό πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι το έργο διεκδικούν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ένωση εταιρειών Μυτιληναίος-Μεσόγειος ΑΕ, η ένωση εταιρειών Θαλής-Άβαξ-Γκολιόπουλος ΑΤΕ και η ένωση εταιρειών Άκτωρ Παραχωρήσεις-Intrakat, οι οποίες πλέον προκρίνονται στη φάση του διαλόγου, ενώ θα ακολουθήσει το στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το έργο, που είναι προϋπολογισμού 98,5 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Σημειώνεται, ότι το έργο αφορά στην άρδευση περιοχών της περιφερειακής ενότητας Πέλλας γύρω από τον ποταμό Αλμωπαίο, που προβλέπεται να υλοποιηθεί με κλειστά αρδευτικά δίκτυα με αποτέλεσμα τη μείωση απωλειών. Για την μεταφορά του αρδευτικού νερού προβλέπεται να κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς από φράγμα. Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης που θα επιλεγεί, μέσω της ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού που θα συστήσει, θα υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες, την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία έργων απόληψης νερού από τον ποταμό Αλμωπαίο και διάθεσής του σε αρδευτικές περιοχές της ΠΕ Πέλλας για τον καθορισμένο από τη σύμβαση χρόνο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Επεκτείνεται το ΙΙΒΕΑΑ, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός

Δημοπρατήθηκαν εργασίες επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), οι οποίες είναι κόστους 7.177.419,35 ευρώ (πλέον ΦΠΑ, 8.899.999,99 ευρώ με τον ΦΠΑ).

Κύριος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι το ΙΙΒΕΑΑ, ενώ τον ανοικτό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ.
Η προθεσμία που θα έχει ο ανάδοχος για να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις που προβλέπονται έχει οριστεί σε 540 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και το αργότερο ως την 31/12/2025. Οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς έχουν έως την Πέμπτη 08/02/2024 και ώρα 15:00 για να υποβάλουν τις προσφορές τους.

Οι επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΙΙΒΕΑΑ, στον Δήμο Αθηναίων, στο οικοδομικό τετράγωνο 162 που περικλείεται από τις Λεωφ. Μεσογείων, Υγείας, Λεωφ. Πεντέλης και Ανώνυμη Οδό.
Αφορούν, εξάλλου, σε κατασκευή κτιρίου (μονάδας) Βιοασφάλειας 3+ (BSL3+) και κτιρίου (Μονάδας) Ραδιογονιδιωματικής του ΙΙΒΕΑΑ, η οποία περιλαμβάνει ανέγερση του κτιρίου BSL3+ σε επαφή με το κτίριο 2 και υπόγεια επέκταση του κτιρίου 4 με την ενότητα PET-MRI Κύκλοτρο.

Θα γίνουν, συνοπτικά, οι ακόλουθες εργασίες:
• Ανέγερση κτιρίου BSL3+: Θα δημιουργηθεί νέο, τετραώροφο κτίριο με ισόγειο και δύο υπόγεια, σε επαφή με την πτέρυγα εργαστηρίων Βασικής Έρευνας Κ2. Αυτό θα στεγάζει εργαστήρια Βιοασφάλειας (BSL3+) και χώρους βραχείας φιλοξενίας ζωικών προτύπων (ABSL3+) σε ορόφους (κύριο και η/μ).

Οι εν λόγω μονάδες πλαισιώνονται με γραφειακούς και υποστηρικτικούς χώρους στα υπόγεια και τους λοιπούς ορόφους.
• Στα πλαίσια της ένταξης του νέου κτιρίου σε ένα αρχιτεκτονικό περιβάλλον με ιδιαίτερο χαρακτήρα, προτείνεται η δημιουργία ενός κελύφους με πανέλα τύπου GRC, έτσι ώστε να διαμορφώνεται μια ενιαία «ουδέτερη» επιδερμίδα, η οποία συνιστά τον κορμό του κτιρίου, πάνω σε μια γυάλινη βάση στο επίπεδο του ισογείου.

• Ενότητα Ραδιογονιδιωματικής PET-MRI, Κύκλοτρο: Πρόκειται για υπόγειους χώρους, σε επέκταση της υφιστάμενης ενότητας PET-CT που βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου 4.
Η ενότητα εκτείνεται σε δυο υπόγεια – στο πρώτο υπόγειο βρίσκονται οι γραφειακοί και η/μ χώροι της μονάδας και στο δεύτερο οι χώροι των εργαστηρίων PET-MRI, Κυκλότρου. Στους χώρους του Κυκλότρου παρασκευάζεται το ραδιοφάρμακο που χρησιμοποιείται στην λειτουργία των απεικονιστικών μηχανημάτων.

Στο PET-MRI γίνονται οι εξετάσεις των ασθενών.
Στους χώρους των εργαστηρίων, θα τηρηθούν οι ειδικές προδιαγραφές των υλικών, που θα καθορίσει η μελέτη ακτινοπροστασίας.
• Περιβάλλων χώρος: Οι διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο θα είναι ήπιες και συμβατές με τη σημερινή μορφή του συνόλου.
Θα χρησιμοποιηθούν υλικά με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Θα δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την φύτευση και την αποκατάσταση της υφιστάμενης εικόνας του πρασίνου.
Πριν την έναρξη των εργασιών χωροθέτησης των κτιρίων και των εκσκαφών, θα μεταφερθούν σε νέες θέσεις τα υφιστάμενα δίκτυα του συγκροτήματος για την εύρυθμη λειτουργία του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build