--> 

Δημοπρατούνται ηλεκτρολογικά έργα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Σε τροχιά δημοπράτησης μπαίνουν οι παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση και την πλήρη αναβάθμιση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του νέου εμπορικού προβλήτα Αλεξανδρούπολης, συνολικού προϋπολογισμού 1.326.800 ευρώ (με ΦΠΑ), μετά τη σχετική έγκριση που δόθηκε πρόσφατα από το ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) για τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία συνέταξαν το Τμήμα Μελετών και Έργων του οργανισμού και η σύμβουλος μελέτης Σκέμμα Μηχανική ΙΚΕ.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο πλάνο υλοποίησης έργων άμεσης προτεραιότητας που συνέταξαν ο ΟΛΑ, ως φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα Αλεξανδρούπολης και το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την οριστική ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση πλειοψηφικού ποσοστού μετοχών του οργανισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες, η αυξανόμενη εμπορική κίνηση και οι ειδικές χρήσεις που καλείται να εξυπηρετήσει το λιμάνι στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και της παροχής υπηρεσιών προς λοιπές συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν
Η σκοπιμότητα και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου συνοψίζονται στα εξής:

  •  Αναβάθμιση υφιστάμενων δικτύων και αποκατάσταση βλαβών που έχουν προκληθεί από τη συνήθη χρήση και την εκτέλεση των βασικών δραστηριοτήτων του νέου εμπορικού προβλήτα Αλεξανδρούπολης
  • Βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας και λειτουργικότητας των εγκαταστάσεων του λιμένα
  • Προσαρμογή στις απαιτήσεις και προδιαγραφές λειτουργίας ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων
  • Βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο οικονομικό όφελος, μέσω του βέλτιστου ελέγχου καταναλώσεων και της μείωσης δαπάνης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της εξυπηρέτησης από νέο δίκτυο διανομής μέσης τάσης
  • Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες της λιμενικής εγκατάστασης και του δείκτη ασφάλειας, μέσω του εκσυγχρονισμού των συστημάτων διανομής ρεύματος και της επέκτασης των υφιστάμενων δικτύων.

Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης η ολοκλήρωση της εγκατάστασης εξωτερικού φωτισμού, που περιλαμβάνει τις καλωδιώσεις δικτύων διανομής των κυκλωμάτων φωτισμού, τα φωτιστικά σώματα τύπου LED και το σύστημα απομακρυσμένης διαχείρισης και ελέγχου του φωτισμού του εξωτερικού χώρου του λιμένα. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη μελετών επέκτασης υφιστάμενων ηλεκτρολογικών δικτύων φωτισμού και κίνησης. Οι νέες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις φωτισμού και κίνησης θα εξυπηρετούν το σύνολο του υφιστάμενου νέου εμπορικού προβλήτα, σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν προτεραιοποιηθεί και υποδειχθεί και με πρόβλεψη εναλλακτικής εξυπηρέτησης κρίσιμων φορτίων και από ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη. Ο νέος εμπορικός προβλήτας του λιμένα Αλεξανδρούπολης διαθέτει χερσαία ζώνη συνολικής έκτασης περίπου 130 στρ., εκ των οποίων περίπου 113 στρ. είναι επιστρωμένα με δάπεδα βαρέος τύπου από ινοπλισμένο σκυρόδεμα, σχεδιασμένα για την διακίνηση και αποθήκευση containers.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ελληνικό: Ποιες κατασκευαστικές διεκδικούν την πρώτη φάση του Park Rise

Oι Ιντρακάτ, Τέρνα, ΕΚΤΕΡ, ΕΛΕΜΚΑ, ΕΡΕΤΒΟ και Vitael είναι κατά πληροφορίες οι κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες διεκδικούν την πρώτη φάση των έργων που σχετίζονται με την κατασκευή του οικιστικού συγκροτήματος Park Rise στο Ελληνικό. To συγκεκριμένο έργο εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 20 εκατομμύρια ευρώ, με χρόνο εκτέλεσης 16 μήνες από την ημέρα που θα μπουν οι υπογραφές στην σύμβαση.
Η έναρξή του αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή των προαναφερόμενων παικτών. Η πρώτη φάση του έργου αφορά στην πραγματοποίηση σκυροδετήσεων, εκσκαφικών εργασιών, μονώσεων και λοιπών συμπληρωματικών εργασιών.  H διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών για το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό «διπλό» κτίριο του Ελληνικού ολοκληρώθηκε περί τα μέσα του Δεκεμβρίου του 2023.

Θυμίζουμε, ότι από ελληνικής πλευράς καθήκοντα architects of record εκτελεί το γραφείο VAP Architects του Βασίλη Αλέξανδρου Πουτέτση.
Σημειώνεται, πως οι VAP Architects έχουν επίσης καθήκοντα μελέτης εφαρμογής καθώς και τον σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων του συγκεκριμένου κτιρίου. Το Park Rise είναι σχεδιασμένο από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο, Bjarke Ingels, θα περιλαμβάνει 88 πολυτελείς κατοικίες που κυμαίνονται από ένα έως πέντε υπνοδωμάτια.  Η μοναδική κοίλη πρόσοψη του κτιρίου επιτυγχάνεται μεταβάλλοντας το ύψος των πέντε πυρήνων του. Η τελική μορφή του κτιρίου έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να δίνει προτεραιότητα στη θέα προς τη θάλασσα από τη μία πλευρά και στην ορεινή πλευρά της Αττικής από την άλλη.

Το κτίριο κατά την ολοκλήρωσή του θα έχει ανωδομή 13 ορόφων και δύο επίπεδα υπογείου, στα οποία θα φιλοξενούνται χώροι στάθμευσης και βοηθητικοί χώροι. Το εμβαδόν του οικοπέδου που θα φιλοξενήσει το εμβληματικό κτίριο ανέρχεται στα 8.773 τετραγωνικά μέτρα. Σε ό,τι αφορά στην επιφάνεια δόμησης του ακινήτου θα ανέρχεται στα 15.893 τετραγωνικά μέτρα και το ύψος του θα αγγίξει τα 50 μέτρα (49,35 μέτρα). Στην πρόβλεψη του σχεδιασμού θα είναι και η ύπαρξη 176 θέσεων στάθμευσης για τους ενοίκους του.

Oι τιμές πώλησης
Σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση των τιμών για τις κατοικίες του Park Rise, αυτές με επιφάνεια 58 έως 87 τετραγωνικά μέτρα θα είναι συνολικά 8 θα ξεκινούν από τις 597 χιλιάδες ευρώ, εκείνες (συνολικά 23 ιδιοκτησίες) με επιφάνεια 96 έως 137 τετραγωνικά μέτρα θα έχουν τιμή έναρξης 832 χιλιάδες ευρώ. Επίσης, οι 28 κατοικίες από 142 έως και 211 τετραγωνικά μέτρα θα ξεκινούν από τα 1,21 εκατομμύρια ευρώ, οι 22 κατοικίες από 210 έως 278 τετραγωνικά μέτρα από 2,25 εκατομμύρια ευρώ και 7 κατοικίες από 275 έως και 432 τετραγωνικά μέτρα θα ξεκινούν από 3,28 εκατομμύρια ευρώ. H παράδοση του project στο σύνολό του είναι προγραμματισμένη για το τέταρτο τρίμηνο του 2026.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΠΕ Χαλκιδικής: Διαγωνισμός για ανάθεση έργων συντήρησης του οδικού δικτύου

Ανοικτός διαγωνισμός προκηρύχθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, για την επιλογή του αναδόχου που θα κάνει έργα συντήρησης στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο που είναι υπό την ευθύνη της, για τα έτη 2024-2025. Το κόστος των εργασιών ανέρχεται σε 4,3 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ η προθεσμία για την εκτέλεσή τους έχει οριστεί σε 24 μήνες από την ημέρα που θα υπογραφεί η εργολαβική σύμβαση. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς έχουν έως την Δευτέρα 29/01/2024 και ώρα 23:59:59 για να υποβάλουν τις προσφορές τους.

Η σύμβαση περιλαμβάνει:
• Εκτέλεση εργασιών άμεσης επέμβασης για αποκατάσταση βλαβών και ελλείψεων της οδού, οι οποίες αφορούν σε περιπτώσεις όπου δημιουργείται κατάσταση επικίνδυνη για την οδική ασφάλεια, κυρίως σε καταστάσεις οι οποίες περιορίζουν το κυκλοφορούμενο οδόστρωμα ή το καθιστούν επικίνδυνο για την κυκλοφορία.

• Τακτική επιθεώρηση της οδού και καταγραφή των προβλημάτων, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό των επικίνδυνων καταστάσεων και τον αποτελεσματικότερο προγραμματισμό των παρεμβάσεων.

• Εκτέλεση εργασιών συντήρησης, δηλαδή την αποκατάσταση προβλημάτων που προκαλούν δυσχέρειες στην ομαλή και ασφαλή λειτουργία της οδού όπως, λ.χ., καθαρισμός οδών και νησίδων, καθαρισμός και μόρφωση πρανών και πυθμένα τάφρων και ερεισμάτων, κατασκευή ή συμπλήρωση ερεισμάτων που παρουσιάζουν φθορές ή μεγάλη υψομετρική διαφορά από το οδόστρωμα, αποκατάσταση δομικών στοιχείων, επισκευή βλαβών του οδοστρώματος, επισκευή, αναβάθμιση ή αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας και τοποθέτηση νέων όπου αυτά κρίνονται αναγκαία, επισκευή ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων και τοποθέτηση νέων όπου αυτά κρίνονται απαραίτητα, τοποθέτηση οριοδεικτών, επισκευή ή αντικατάσταση πινακίδων σήμανσης και διαγράμμιση οδοστρώματος.

• Πραγματοποίηση ειδικών τεχνικών ελέγχων. Επίσης στα οδικά τμήματα που κατασκευάζει η Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και θα παραδοθούν προς χρήση κατά τη διάρκεια της παρούσας σύμβασης, ο ανάδοχος υποχρεούται να εκτελεί, ύστερα από γραπτή εντολή της Υπηρεσίας, εργασίες αποκατάστασης βλαβών που δεν οφείλονται σε κατασκευαστικές αστοχίες αλλά σε έκτακτα συμβάντα (π.χ., φθορές από προσκρούσεις οχημάτων).

• Εργασίες συντήρησης-αποκατάστασης λειτουργίας η/μ εγκαταστάσεων.

 


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build