Globiled-Globismart αναβαθμίζουν διαβάσεις σε Α. Μακεδονία-Θράκη

Προς υλοποίηση βαίνει, πλέον, το έργο της κατασκευής πρότυπων διαβάσεων σε κόμβους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς η σύμβαση για την εκτέλεσή του υπογράφτηκε από την περιφερειακή αρχή και τον ανάδοχό του. Ο τελευταίος είναι η ένωση των εταιρειών Globismart ΑΕ και Globiled Μ. ΕΠΕ., η οποία έχει προθεσμία 24 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής του συμφωνητικού. Προβλέπεται, επιπλέον, συντήρηση του εξοπλισμού για έναν χρόνο. Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ήταν 3.356.048,40 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Πώς θα λειτουργεί το «έξυπνο» σύστημα των πεζοδιαβάσεων
Θα γίνει αναβάθμιση 14 σηματοδοτούμενων και 70 μη σηματοδοτούμενων διαβάσεων πεζών σε πρότυπες, στις περιφερειακές ενότητες Ξάνθης, Ροδόπης, Δράμας και Καβάλας. Το σύστημα «έξυπνης» διάβασης πεζών εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευση των πεζών στην περιοχή παρέμβασης. Θα ενεργοποιείται με την παρουσία πεζού, ώστε να ενισχύεται η προσοχή των πεζών και των οχημάτων που διέρχονται από τη διάβαση.

Όταν το σύστημα θα ενεργοποιείται, θα φωτίζεται η πεζοδιάβαση από τις συσκευές σήμανσης τύπου LED, οι οποίες θα είναι ενσωματωμένες στην άσφαλτο και στο πεζοδρόμιο. Ταυτοχρόνως, θα ενεργοποιούνται και οι κατακόρυφες πινακίδες σηματοδότησης LED καθώς και ένα ολοκληρωμένο σύστημα αισθητήρων, επιτυγχάνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα φωτεινής σήμανσης της διάβασης. Σκοπός του συστήματος είναι οι οδηγοί των οχημάτων να αντιλαμβάνονται καλύτερα και από μεγαλύτερη απόσταση την ύπαρξη πεζών στις διαβάσεις. Παράλληλα, ενεργοποιείται ένα σύνολο «έξυπνων» συσκευών οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Το αντικείμενο της σύμβασης
Όπως προβλέπεται, λοιπόν, για τις σηματοδοτούμενες διαβάσεις θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση 10 συσκευών αφής πεζών, νέου τύπου, 4 συσκευών αφής πεζών για χρήση από άτομα με προβλήματα όρασης, νέου τύπου, 28 πεδίων σηματοδότη Φ200 με μονάδα ένδειξης αντίστροφης μέτρησης χρόνου τύπου LED, 12 κεντρικών μονάδων ελέγχου των ενδείξεων μέτρησης χρόνου τύπου LED, 336 φωτεινών συσκευών σήμανσης τύπου LED επί του οδοστρώματος, 84 φωτεινών συσκευών σήμανσης τύπου LED επί του πεζοδρομίου, 14 κεντρικών μονάδων ελέγχου φωτεινών συσκευών σήμανσης τύπου LED επί του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου, 28 αυτοφωτιζόμενων πινακίδων Π-21 LED και 3 αισθητήρων καταμέτρησης και ανάλυσης κυκλοφοριακών στοιχείων. Για τις μη σηματοδοτούμενες διαβάσεις, θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση 72 συσκευών αφής πεζών, νέου τύπου, 68 συσκευών αφής πεζών για χρήση από άτομα με προβλήματα όρασης, νέου τύπου, 1.820 φωτεινών συσκευών σήμανσης τύπου LED επί του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου, 70 κεντρικών μονάδων ελέγχου φωτεινών συσκευών σήμανσης τύπου LED επί του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου και 140 αυτοφωτιζόμενων πινακίδων Π-21 LED. Θα γίνουν, επιπρόσθετα, κατασκευή διάβασης καλωδίων κάτω από το οδόστρωμα ή το πεζοδρόμιο, εγκατάσταση σωληνώσεων και καλωδίων, διαγράμμιση οδοστρώματος, πλακοστρώσεις, κατασκευή ραμπών ΑμεΑ, κατασκευή ασφαλτοτάπητα πεζοδιάβασης και εγκατάσταση 140 φωτοβολταϊκών συλλεκτών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τα ακίνητα που ξεχωρίζουν στο χαρτοφυλάκιο της νεοσύστατης ΑΕΕΑΠ Χανίων

Στη σύσταση ανώνυμης εταιρείας επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) προχώρησε η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, από κοινού με τη θυγατρική της εταιρεία Κρητικά Ακίνητα ΑΕ. Πρόκειται για μία προαναγγελθείσα κίνηση, μετά τη σχετική έγκριση που έδωσαν προ μηνών η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με σκοπό την αξιοποίηση του πλούσιου χαρτοφυλακίου ακινήτων της τράπεζας, που περιλαμβάνει ακίνητα τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της με διάφορους τρόπους. Στη νεοσυσταθείσα «ΑΕΕΑΠ Χανίων» η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων συμμετέχει με ποσοστό 60,62%, δια της εισφοράς ακινήτων αξίας 21.028.250 ευρώ και μετρητών 800.000 ευρώ, και η Κρητικά Ακίνητα ΑΕ με ποσοστό 39,38%, δια της εισφοράς ακινήτων αξίας 14.181.500 ευρώ.

Τα πρόσωπα που τίθενται επικεφαλής της νεοσύστατης εταιρείας είναι ο γραμματέας ΔΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Αλέξανδρος Περιβολάκης, ως πρόεδρος του ΔΣ, και ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Ανδρουλάκης, ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ενώ μέλη του ΔΣ είναι επίσης οι Γιώργος Μπαουράκης, Γιώργος Παναγιώτου και Νίκος Ποθουλάκης. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάθε ΑΕΕΑΠ υποχρεούται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο εντός δύο ετών από τη σύστασή της, προθεσμία που μπορεί να παραταθεί έως και για 24 μήνες με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Τα ακίνητα με τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη αξία στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ Χανίων Το ακίνητο με τη μεγαλύτερη αξία, σύμφωνα με την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή, είναι αυτό επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 28-32 στα Χανιά, το οποίο στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων και η αξία του υπολογίζεται στα 5,65 εκατομμύρια ευρώ. Μεγάλης αξίας είναι και ένα μεγάλο οικόπεδο ιδιοκτησίας της τράπεζας στη Σητεία, εμβαδού σχεδόν 240.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων απέκτησε το 2018 από την ξενοδοχειακή εταιρεία «Ήλιος Ιτάνου». Η αξία του οικοπέδου υπολογίζεται στα 3,2 εκατ. ευρώ.

Στο χαρτοφυλάκιο της νεοσύστατης εταιρείας περιλαμβάνεται επίσης το εργαστήριο παρασκευής τοπικών γλυκισμάτων και εδεσμάτων της εταιρείας Kappa Foods στο Ηράκλειο, εκτιμώμενης αξίας 2,69 εκατ. ευρώ, διαμερίσματα επί της οδού Αριστοτέλους στα Χανιά, εκτιμώμενης αξίας 2,54 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα βιομηχανικό ακίνητο στον Θέρισο Χανίων που στο παρελθόν ανήκε στην Κρι-Κρι ΑΒΕΕ και η αξία του υπολογίζεται στα 2,11 εκατομμύρια ευρώ. Από τα ακίνητα που εισφέρει στη νέα εταιρεία η Κρητικά Ακίνητα ΑΕ ξεχωρίζουν τρία οικόπεδα στον οικισμό Καλυβιανή στον Κίσαμο Χανίων, συνολικής αξίας κοντά στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ, ένα διώροφο κτίριο με χρήση γραφείων και καταστημάτων στα Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου, εκτιμώμενης αξίας 1,6 εκατ. ευρώ, και ένα υπό ανέγερση ξενοδοχείο 75 κλινών στην Ιεράπετρα, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, αξίας 1,18 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ελληνικό: «Κράχτης» κόντρα στην γενική έλλειψη προσωπικού στις κατασκευές

Ως κράχτης στην ευρύτερη «ανομβρία» που παρουσιάζεται στα χρόνια μετά την πανδημία και την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω αυτής, εμφανίζεται η μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, όπως επισημαίνουν στελέχη εταιρειών οι οποίες είτε έχουν αναλάβει, είτε έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβουν κάποια από τα προσεχή έργα που θα υλοποιηθούν εντός της έκτασης. Υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς με τα οποία ήρθε σε επικοινωνία το Build επισημαίνουν ότι τα έργα στο Ελληνικό έρχονται να αποτελέσουν κατά κάποιον τρόπο την εξαίρεση στην συνολική εικόνα σοβαρών ελλείψεων στελεχιακού και εργατοτεχνικού προσωπικού στον κλάδο.

Οι λόγοι για τους οποίους παρουσιάζεται ενδιαφέρον από μηχανικούς, εργοδηγούς και άλλες ειδικότητες, είναι διότι η τεχνική δυσκολία του έργου στο σύνολό του, η προβολή που αυτό έχει λάβει καθώς και η προνομιακή του θέση εντός της Αθήνας, το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό για τους ενδιαφερόμενους. Επί της ουσίας, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ζήτηση για θέσεις εργασίας στο σημαντικό έργο που θα αναμορφώσει δραστικά το τοπίο στην πρωτεύουσα προκύπτει και από την αξία που προσδίδει στο βιογραφικό ενός επαγγελματία η συμμετοχή στο συγκεκριμένο έργο.

Κινητικότητα από κατασκευαστικές 6ης και 7ης τάξης
Όπως επισημαίνουν τα συγκεκριμένα στελέχη, αυτή την περίοδο υπάρχει κινητικότητα από διαφορετικές κατασκευαστικές εταιρείες 6ης και 7ης τάξης για να προσλάβουν μηχανικούς, εργοδηγούς και αναβαθμισμένο στελεχιακό δυναμικό από την ελεύθερη αγορά και όχι από τον ανταγωνισμό. Συχνό είναι μάλιστα το φαινόμενο να αποστέλλονται στις εταιρείες αυτές βιογραφικά, όπου οι υποψήφιοι δηλώνουν διαθεσιμότητα και εκφράζουν το ενδιαφέρον τους να συνεργαστούν με κάποια από αυτές. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι αρκετά συχνά το ενδιαφέρον αφορά και σε συμμετοχή σε συγκεκριμένα έργα, όπως προαναφέραμε ότι συμβαίνει στην περίπτωση του Ελληνικού.

Στον αντίποδα, ωστόσο, η δυσκολία εύρεσης προσωπικού από τις κατασκευαστικές εταιρείες παραμένει κυρίως στα περιφερειακά έργα. Nα θυμίσουμε, ότι το συσσωρευμένο ανεκτέλεστο των μεγάλων εταιρειών 7ης τάξης υπερβαίνει τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ και ενώ η κατασκευαστική πίτα διαρκώς μεγαλώνει με την εισροή νέων έργων, η κάλυψή και η εκτέλεσή τους παραμένουν δύο σημεία, τα οποία καλείται να εκπληρώσει με δυσκολία η κατασκευαστική αγορά.

Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν η αναφορά του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών (ΠΕΔΜΕΔΕ), Μιχάλη Δακτυλίδη, ο οποίος, μιλώντας στο Build, είχε εκτιμήσει ότι λείπουν περισσότερα από 200 χιλιάδες άτομα προσωπικό από τις κατασκευές, τα οποία έχει άμεση ανάγκη ο κλάδος. Ο ίδιος μάλιστα είχε επισημάνει ότι εκτός από τα συναρμόδια υπουργεία, θα πρέπει κατ’ επέκταση να υπάρξουν και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τις Περιφέρειες με σκοπό την εύρεση προσωπικού από το εξωτερικό, προσθέτοντας ότι «οι Περιφέρειες θα κληθούν ουσιαστικά αναλάβουν να τρέξουν το γραφειοκρατικό μέρος και την έγκριση εισόδου προσωπικού για την κάλυψη αναγκών των κατασκευαστικών εταιρειών».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build