Στα 23,7 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για τον «αστικό περίπατο» στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Στην έγκριση των προμελετών ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αττικής που αφορούν στον λεγόμενο «αστικό περίπατο» στην Αθηναϊκή Ριβιέρα προχώρησαν από κοινού τα πέντε αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Ναυτιλίας). Το έργο αφορά το πρώτο κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας, από το Μοσχάτο έως τον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, μήκους 18 χιλιομέτρων, και έχει σαν βασικό στόχο την ένταξη του ποδηλάτου στον συγκοινωνιακό σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου της πρωτεύουσας, με τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης ποδηλατικής διαδρομής και περιπάτου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τεχνική περιγραφή του έργου, αυτήν τη στιγμή σημαντικό μέρος της Αθηναϊκής Ριβιέρας έχει περιορισμένη πρόσβαση και τα προσβάσιμα τμήματα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, καθώς παρεμβάλλονται κτίρια, δρόμοι, τραμ, κανάλια και φυσικά εμπόδια, ενώ στην ακτογραμμή έχουν ανεγερθεί πολλές παράνομες κατασκευές τα τελευταία πενήντα χρόνια. Με αυτά τα δεδομένα, αν δεν δημιουργηθεί και υλοποιηθεί ένα σχέδιο ενοποίησης και αποκατάστασης των δημόσιων χώρων, θα προκύψουν τεράστια προβλήματα κυκλοφορίας και λειτουργίας στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζεται πως η δημιουργία και μόνο ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων δεν μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της χρήσης του, αν και η δημιουργία ενός παράλληλου πεζοδρόμου με τον ποδηλατόδρομο, οι διαπλατύνσεις του ως χώροι στάσης, οι αναπλάσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν, η αύξηση των χώρων πρασίνου και τα όμορφα τοπία εκτιμάται ότι μπορούν να παροτρύνουν τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης.

Αναγκαία η κατασκευή γέφυρας στο ρέμα της Πικροδάφνης
Αναλύοντας τα τμήματα του ποδηλατοδρόμου, στην τεχνική περιγραφή υπογραμμίζεται πως στην περιοχή μεταξύ Παλαιού Φαλήρου και Μαρίνας Αλίμου η διαδρομή διέρχεται από το ρέμα της Πικροδάφνης, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την κατασκευή γέφυρας για τη σύνδεση των δύο όχθεων του ρέματος. Η γέφυρα θα έχει πλάτος περί τα 7 μέτρα και μήκος 30 μέτρων.

Σημειώνεται ότι το έργο που θα δημοπρατηθεί θα περιλαμβάνει όλη την έκταση των 18 χιλιομέτρων της ποδηλατικής διαδρομής, εκτός από τα ακόλουθα σημεία:

  • Φαληρικός Όρμος (εντάσσεται στην ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου που τρέχει η Περιφέρεια Αττικής)
  • Μαρίνα Αλίμου (ιδιωτική επένδυση της Ελλάκτωρ)
  • Τμήμα 900 μέτρων στο Ελληνικό που εισχωρεί στην επένδυση της Lamda
  • Παραλιακό μέτωπο Γλυφάδας (2,25 χιλιομέτρων).

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 23.721.200 ευρώ με ΦΠΑ. Ως προς τις εργασίες που θα υλοποιηθούν, το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού προορίζεται για την κατασκευή του πεζοδρόμου (6,33 εκατ. ευρώ) και για την κατασκευή του ποδηλατοδρόμου (3,86 εκατ. ευρώ), ενώ ακόμα 1,45 εκατ. ευρώ προϋπολογίζονται για τον φωτισμό του έργου και 570.000 ευρώ για την κατασκευή της γέφυρας στο ρέμα της Πικροδάφνης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Hellenic Properties: Νέες επενδύσεις 70 εκατομμυρίων ευρώ το 2024

Διαθέσιμα κεφάλαια που αγγίζουν τα 25 εκατ. ευρώ, όπου σε συνδυασμό με τη χρήση δανεισμού θα ανέλθουν σε συνολικά 70 εκατ. ευρώ, πρόκειται να διοχετεύσει σε νέες επενδύσεις εντός του 2024 η Hellenic Properties.
Για την επόμενη χρονιά η συνολική έκταση των έργων υπό ανάπτυξη θα είναι 22.000 τ.μ. με ακαθάριστη αξία (GDV) 90 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Properties, Ερρίκος Αρώνες, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τρία projects, εκ των οποίων το πρώτο αφορά στην μετατροπή σε πράσινες κατοικίες, της άλλοτε θερινής βασιλικής κατοικίας της Ασπασίας Μάνου, συζύγου του βασιλιά της Ελλάδας, Αλέξανδρου που βρίσκεται στην Κηφισιά (φωτογραφία). «Υφίσταται ενδιαφέρον για την πώληση του ακινήτου στο σύνολό του και σε έναν μόνο επενδυτή, επομένως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε βγάλει ακόμα στην αγορά το εν λόγω κτίριο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ακόμα δεν είναι ώριμο κατασκευαστικά για να το παρουσιάσουμε σε ενδιαφερόμενους», εξήγησε ο επικεφαλής της Hellenic Properties.

Παραδίδεται βίλα στην Αντίπαρο
Επιπλέον, το καλοκαίρι του 2024 παραδίδεται προς χρήση μία βίλα στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στην Αντίπαρο. Το συγκεκριμένο ακίνητο θα αξιοποιηθεί τουριστικά από την Hellenic Properties, η οποία θα το μισθώνει και στη συνέχεια η εταιρεία θα κινηθεί προς την πώλησή του. Συν τοις άλλοις, η εταιρεία έχει αποκτήσει δύο οικόπεδα στο Μαρούσι, όπου προτίθεται να δημιουργήσει δύο επιμέρους κτίρια γραφείων κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Το πρώτο εξ αυτών θα έχει μεικτή επιφάνεια 2.500 τ.μ. και το δεύτερο περίπου 5.500 τ.μ. και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο κτίριο γραφείων όπου έχει επενδύσει η Hellenic Properties έως τώρα.
Σε ό,τι αφορά στη λεωφόρο Συγγρού, όπου διατηρεί ιδιοκτησία η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, σκοπεύει να δημιουργήσει κτίριο μεικτής χρήσης.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν serviced apartments σε ένα μέρος του ακινήτου καθώς και εμπορικοί χώροι στο ισόγειο, καθότι το κτίριο που θα κατασκευαστεί θα περιβάλλεται από γραφεία συνολικής επιφάνειας περί τα 35.000 τ.μ. από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Επομένως η επένδυση και σε εμπορικές χρήσεις παρουσιάζει σημαντική προοπτική. Το ύψος της επένδυσης στην προκειμένη περίπτωση θα ανέλθει σε περίπου 28 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο ξενοδοχείο πόλης στον Πειραιά με επένδυση 5 εκατ.
Πρόσφατα η Hellenic Properties ολοκλήρωσε το πρώτο της ξενοδοχείο πόλης τριών αστέρων στον Πειραιά με 33 κλειδιά στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για ένα ακίνητο, η συνολική δομημένη επιφάνεια του οποίου ανέρχεται σε περίπου 1.600 τ.μ., ενώ τα δωμάτια κυμαίνονται από 13 έως και 18 τ.μ., αναλόγως τον τύπο τους (standard, junior suites). Σημειώνεται, ότι στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν κατά το παρελθόν κτίριο γραφείων, το οποίο απέκτησε η Hellenic Properties και προχώρησε στην μεταβολή χρήσης προκειμένου να δημιουργήσει το συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Το σύνολο της επένδυσης ανήλθε στα 5 εκατ. ευρώ.

Για το συγκεκριμένο ακίνητο έχει υπογράψει συμφωνία διαχείρισης της μονάδας με ελληνικό όμιλο στον τομέα της φιλοξενίας με διάρκεια 20 έτη. Στο ισόγειο της ίδιας ιδιοκτησίας βρίσκεται και εμπορικό κατάστημα, το οποίο μισθώνεται στην εταιρεία πώλησης λευκών ειδών και ειδών σπιτιού «Nef Nef». Τη μελέτη για την κατασκευή του ακινήτου ανέλαβε το γραφείο AVW Architecture και την κατασκευή η Diolkos. Για την ανακατασκευή του εκτός από την αλλαγή χρήσης, βασική πρόκληση αποτέλεσε και η στατική ενίσχυση του κτιρίου H έναρξη λειτουργίας του είναι προγραμματισμένη για την άνοιξη του 2024.

Αυτή την περίοδο η Hellenic Properties διαπραγματεύεται και για την απόκτηση τριών ακόμη ιδιοκτησιών. Εφόσον η εξέλιξη είναι θετική και οι τρεις θα μετατραπούν σε κτίρια γραφείων, γεγονός που θα προσθέσει επιπλέον 20.000 τ.μ. από τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο της. Οι επενδύσεις, εφόσον τελεσφορήσουν, θα ολοκληρώσουν έναν κύκλο επενδύσεων στον τομέα των γραφείων. Ακολούθως ο developer θα στραφεί στα serviced appartments, με σκοπό να εξυπηρετήσει νέα ζευγάρια και εργαζόμενους που επισκέπτονται την Ελλάδα. Ο περιοχές ενδιαφέροντος είναι το Κέντρο της Αθήνας, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, το Νέο Ηράκλειο καθώς και μεσοαστικές περιοχές της πρωτεύουσας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Διαγωνισμός για την επέκταση του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ με δύο νέα κτίρια

Επεκτείνεται το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ) με την ανέγερση δύο νέων κτιρίων, τα οποία θα ενσωματωθούν λειτουργικά στο υφιστάμενο κτιριακό του συγκρότημα και θα αποτελέσουν το Κέντρο Ερευνών Παθογόνων Παραγόντων. Ήδη προκηρύχθηκε, από την «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», ανοικτός διαγωνισμός για την ανάθεση αυτού του έργου, το κόστος του οποίου είναι 14.508.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Η προθεσμία για την αποπεράτωση του project ορίστηκε σε 730 ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης. Την Τρίτη 30/01/2024 και ώρα 15:00 εκπνέει η διορία κατάθεσης προσφορών.
Κτίριο Lab και Κτίριο Hub

Θα ανεγερθούν το Κτίριο Ερευνητικών Εργασιών (Lab) και το Κτίριο Γραφείων και Εκπαίδευσης (Hub), συνολικής επιφάνειας 4.845,07 τ.μ. Τα δύο κτίσματα θα κατασκευαστούν στις θέσεις που καταλαμβάνουν σήμερα ισάριθμα υφιστάμενα κτίρια, το κτίριο Lab στη θέση του υφιστάμενου κτιρίου 5 και το κτίριο Hub στη θέση του υφιστάμενου κτιρίου 6. Το κτίριο Lab θα περιλαμβάνει δύο υπόγεια και έξι υπέργειες στάθμες (ισόγειο, τρεις ορόφους εργαστηρίων και δύο ορόφους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων). Το κτίριο Hub θα διαθέτει ένα υπόγειο και τέσσερις υπέργειες στάθμες (ισόγειο με ημιώροφο, πατάρι αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και βιβλιοθήκης και τρεις ορόφους γραφείων).

Επιπροσθέτως, στο κτιριακό συγκρότημα του ΕΙΠ προβλέπεται η σύνδεση των δύο προστιθέμενων κτιρίων με εναέρια κλειστή πεζογέφυρα-συνδετήριο διάδρομο προσώπων στο επίπεδο του δεύτερου ορόφου, όπως και η σύνδεση των δύο προστιθεμένων κτιρίων με αντίστοιχες γέφυρες και με τα δύο υφιστάμενα κτίρια 7 και 8 του κτιριακού συγκροτήματος και διαμόρφωση των σημείων των υφιστάμενων κτιρίων που θα υποδεχθούν τις γέφυρες, για τη νέα χρήση τους.

Τι θα περιλαμβάνει το κάθε κτίριο
Από εκεί και πέρα, το κτίριο Lab θα στεγάσει επιστημονικά εργαστήρια αυξημένης βιοασφάλειας (BSL3+), εξοπλισμένα με ρομποτικά συστήματα που θα επιτρέπουν την απομόνωση των επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων και θα διατηρούν in vitro πειραματικά μοντέλα μολυσματικών ασθενειών, καθώς και απλά επιστημονικά εργαστήρια του Κέντρου Ερευνών Παθογόνων παραγόντων του ΕΙΠ, αποστειρωτήριο και βοηθητικούς εργαστηριακούς χώρους βαρέων μηχανημάτων. Το κτίριο Hub, πρόκειται να στεγάσει χώρους γραφείων για τους επιστήμονες, αίθουσα σεμιναρίων και χώρο εστίασης-καφετέρια. Στους υπόγειους ορόφους των δύο κτιρίων θα βρίσκονται πάρκινγκ, αποθηκευτικοί χώροι και η/μ εγκαταστάσεις.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build