Παίρνουν παράταση οι εργασίες στα κτίρια του ΚΕΘΕΑ στην Αττική

Παράταση έως την 31η Ιουλίου παίρνουν οι εργασίες για επισκευές βλαβών, συντηρήσεις και άλλες οικοδομικές εργασίες στα δεκατέσσερα κτίρια του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στην Αττική, έργο το οποίο υλοποιεί η εταιρεία Dialeti Τεχνική ΑΤΕ. Η συνολική προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών εξέπνεε βάσει προγραμματισμού στις 8 Δεκεμβρίου 2023, ωστόσο η ανάδοχος εταιρεία αιτήθηκε παράταση κατά 236 ημερολογιακές ημέρες, ξεκαθαρίζοντας πως οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε η μετάθεση δεν οφείλονταν σε υπαιτιότητα της εταιρείας, αλλά αποκλειστικά και μόνο σε λόγους εσωτερικών λειτουργιών των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και άλλων θεμάτων. Το αίτημα της εταιρείας έγινε δεκτό από την Περιφέρεια Αττικής, που έκρινε τη ζητούμενη παράταση ως αναγκαία και εύλογη.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στα 12 από τα 14 κτίρια
Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του ΚΕΘΕΑ, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στα 12 εκ των 14 κτιρίων του Κέντρου, το δε οικονομικό τίμημα που έχει πληρωθεί στον ανάδοχο αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 55% του συνολικού οικονομικού αντικειμένου.

Έκτοτε, ο ανάδοχος εκτελεί πρόσθετες εργασίες, οι οποίες δεν είχαν προσμετρηθεί κατά την φάση της Μελέτης.
Καθυστερήσεις καταγράφονται στο κτίριο των κεντρικών υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ επί της οδού Σορβόλου 24, στο Μετς, λόγω προγραμματισμού εργασιών νέων καλωδιώσεων δικτύου ασθενών ρευμάτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν οι εργασίες πιθανόν μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024. Επιπροσθέτως, τους χειμερινούς μήνες του 2024 δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν οι εργασίες των μονώσεων/αποκατάστασης βλαβών στο εξωτερικό περίβλημα του κτηρίου, εργασίες που από τη φύση τους απαιτούν καλές καιρικές συνθήκες. Το δεύτερο κτίριο στο οποίο δεν έχουν ακόμα γίνει εργασίες είναι το ΚΕΘΕΑ Νόστος στα Σελήνια Σαλαμίνας, όπου υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι το εν λόγω κτίριο χρησιμοποιείται από τη Θεραπευτική Κοινότητα μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η παρουσία του αναδόχου λοιπόν προϋποθέτει την φυσική παρουσία ολόκληρης ή έστω τμήματος της Θεραπευτικής Κοινότητας. Επίσης, το φυσικό αντικείμενο των εργασιών του υποέργου περιλαμβάνει αποκατάσταση βλαβών εξωτερικού περιβλήματος και μονώσεις, που επίσης πρέπει να υλοποιηθούν με καλές καιρικές συνθήκες.

Υπολειπόμενες εργασίες
Εκτός αυτών, στο κτίριο του ΚΕΘΕΑ Στροφή επί της οδού Φλωρίνης 15 στην Αθήνα οι υπολειπόμενες εργασίες αποκατάστασης οροφών επίσης δύνανται να εκτελεστούν μόνον κατά την θερινή περίοδο διακοπών της Θεραπευτικής Κοινότητας, ενώ εργασίες που υπολείπονται ακόμα είναι η αποκατάσταση ξύλινων δαπέδων ισογείου στο κτίριο επί της οδού Ευπλοίας 32 στον Πειραιά, η επάλειψη της υγρομόνωσης της ταράτσας στο κτίριο επί της οδού Κολοκοτρώνη 93 στον Πειραιά και η κατασκευή και τοποθέτηση σιδηρού κιγκλιδώματος στο δώμα στο κτίριο επί της οδού Διστόμου και Ζέας στον Πειραιά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΤΕΚΑΛ: Προετοιμάζει είσοδο στο γαλλικό χρηματιστήριο

Την είσοδό της στο γαλλικό χρηματιστήριο διερευνά αυτήν την περίοδο και σκοπεύει να υλοποιήσει πιθανότατα ενός της επόμενης χρονιάς η ΤΕΚΑΛ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές κοντά στην κατασκευαστική εταιρεία. Υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να υλοποιηθεί κάτι αντίστοιχο σε δεύτερο χρόνο και στην Ελλάδα με παράλληλη διαπραγμάτευση των μετοχών της και στα ταμπλό της λεωφόρου Αθηνών, ωστόσο είναι κάτι που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί και πολλά θα εξαρτηθούν από το ευρύτερο οικονομικό μέγεθος της επιχείρησης και πώς αυτό θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια.
Η εταιρεία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα και προκειμένου να πετύχει την περαιτέρω μεγέθυνσή της θα επιδιώξει να το κάνει μέσω της άντλησης κεφαλαίων από την οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά.

Άλμα από τα 39 εκατομμύρια στα 61 εκατομμύρια ευρώ
Από πλευράς οικονομικών επιδόσεων ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε το 2022 στα 61,23 εκατομμύρια ευρώ από 39,4 εκατομμύρια ευρώ το 2021. Τα κέρδη προ φόρων για το 2022 ανήλθαν σε 2,46 εκατομμύρια ευρώ έναντι 164,76 χιλιάδων ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στη χρήση 2022 ανήλθαν σε κέρδη 2,44 εκατομμύρια ευρώ ενώ στη χρήση 2021 ήταν 162,13 χιλιάδες ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 25,29 εκατομμύρια ευρώ από 23,44 εκατομμύρια ευρώ και οι υποχρεώσεις της άγγιξαν πέρυσι τα 57,66 εκατομμύρια ευρώ έναντι του ποσού των 59,07 εκατομμυρίων ευρώ στη χρήση το 2021.

Επιπλέον, ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός της δανεισμός στο τέλος του 2022 ήταν 25,17 εκατομμύρια ευρώ. Στον κύκλο έργων που τρέχει η ΤΕΚΑΛ είναι και τα δύο ξενοδοχεία που θα δημιουργηθούν στη λεωφόρο Πατησίων. Η γαλλική αλυσίδα ξενοδοχείων Boissée Finances συνεργάζεται με την Accor και τα σήματά της Ibis Budget και Ibis Styles. H Boissée επενδύει 33,4 εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργηθούν δύο ξενοδοχεία, τριών αστέρων, στην Πατησίων, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σημαντικό έργο που δίνει και έναν νέο χαρακτήρα στην ΤΕΚΑΛ, αποτελεί το έργο ΣΔΙΤ από κοινού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ανάπλαση της τουριστικής μαρίνας Ναυπλίου. Η έναρξη του έργου εκτός απροόπτου τοποθετείται για το πρώτο τρίμηνο του 2024 με ολοκλήρωση το 2027. Η σύμβαση παραχώρησης είναι για 40 χρόνια και τη διαχείρισή της θα έχει η ΤΕΚΑΛ. Σημειώνεται, ότι στη μαρίνα Ναυπλίου θα δημιουργηθούν εκτός από θέσεις ελλιμενισμού και εμπορικά καταστήματα, χώροι αναψυχής, σούπερ μάρκετ. Επιπροσθέτως, πρόσφατα έγινε γνωστό και το ότι η εταιρεία αναδείχθηκε ως η προσωρινή ανάδοχος για την υλοποίηση έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα Ανάβαλου στον δήμο Ερμιονίδας της Αργολίδας. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά στην περιοχή της Ερμιονίδας. Επισημαίνεται, ότι δεν είναι το πρώτο ανάλογο έργο που αναλαμβάνει η ΤΕΚΑΛ, καθότι και παλαιότερα είχε αναλάβει αντίστοιχη κατασκευή στην Αμάρυνθο της Εύβοιας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Το Παλαιό Νοσοκομείο Πατρών γίνεται μουσειακός-εκθεσιακός χώρος

Η «Τρίαινα ΑΕ» ανέλαβε να μετατρέψει το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών σε εκθεσιακό και μουσειακό χώρο. Στον διαγωνισμό για την ανάθεση του αρχικού προϋπολογισμού 10.696.860 ευρώ (με ΦΠΑ) έργου, τον οποίο «έτρεξε» ο Δήμος Πατρέων, η ως άνω εταιρεία πέτυχε να της κατακυρωθεί η σύμβαση προσφέροντας έκπτωση 24,50%. Μάλιστα, η δημοτική αρχή και η εταιρεία συνυπέγραψαν κιόλας το μεταξύ τους συμφωνητικό. Η προθεσμία που έχει πλέον η «Τρίαινα ΑΕ» για να αποπερατώσει το έργο είναι 18 μήνες.

Πώς θα διαμορφωθεί ο εκθεσιακός-μουσειακός χώρος
Το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών βρίσκεται στην περιοχή Άνω Πόλη του Δήμου Πατρέων. Είναι έργο του Δανού αρχιτέκτονα Ch. Hansen και λειτούργησε ως νοσοκομείο από το 1872 έως το 1973. Συντίθεται από συγκροτήματα κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Το συγκρότημά του έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό-διατηρητέο μνημείο. Μεταξύ των τεσσάρων πτερύγων του κτιριακού συγκροτήματος υπάρχει αίθριος χώρος, ο οποίος είναι διαμορφωμένος με διαδρόμους, κήπο και πλατώματα και, με τις κατάλληλες προσθήκες, μπορεί να φιλοξενεί δρώμενα και μουσικές ή θεατρικές παραστάσεις.

Οι χρήσεις που θα φιλοξενήσει είναι:
1. Στο υπόγειο της πτέρυγας Hansen θα λειτουργήσουν εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας στο δυτικό τμήμα, ενώ στο ανατολικό θα λειτουργήσει το Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς της Πόλης.
2. Στο ισόγειο της πτέρυγας Hansen το δυτικό τμήμα παραμένει εκθεσιακός χώρος, ενώ το ανατολικό μετατρέπεται σε Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, όπως και το βόρειο και το ανατολικό τμήμα του συγκροτήματος.
3. Στη βόρειο-βορειοδυτική πλευρά του συγκροτήματος στο ισόγειο κτίριο και στον όροφο θα λειτουργήσει όλο το κτίριο ως χώρος εστίασης (καφεστιατόριο).
4. Δυτικά στο ισόγειο κτίριο θα λειτουργήσει αίθουσα μικρού συνεδριακού κέντρου. Επίσης θα αξιοποιηθεί ο αύλειος χώρος ως χώρος διαλέξεων, μουσικών εκδηλώσεων, προβολών, κλπ. Στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους δύναται να πραγματοποιούνται θρησκευτικά μυστήρια με ταυτόχρονη χρήση του αίθριου.

Η αρχιτεκτονική μελέτη περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες εργασίες για την μετατροπή των υφιστάμενων χώρων σε κατάλληλους για την φιλοξενία των νέων χρήσεων όπως.

Εξάλλου, οι κύριες επεμβάσεις για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του κτιρίου είναι:
1. Τοποθέτηση οπλισμένων επιχρισμάτων ή μανδυών σκυροδέματος στις φέρουσες λιθοδομές. Θα προηγηθεί αρμολόγημα και τσιμεντενέματα σε περιοχές ρωγμών.
2. Τοποθέτηση περιμετρικών σενάζ στις στέψεις και βάσεις των λιθοδομών.
3.Αντικατάσταση στεγών ή συντήρηση υπαρχόντων.
4. Συντήρηση φέροντος μεταλλικού σκελετού και τούβλινων θολίσκων δαπέδων.
5. Αποκατάσταση αντισεισμικών αρμών κτιρίου με κατασκευή νέων τοίχων στις θέσεις των αρμών.

Προβλέπεται, τέλος και η κατασκευή δύο νέων υπόγειων χώρων για την εγκατάσταση υποσταθμού ΔΕΗ και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build