Ι. Ξυλάς (GEOAXIS): «Ο αντίκτυπος των “έξυπνων” τεχνολογιών στην αξία ενός σπιτιού»

Το ζήτημα του πώς επηρεάζει την αξία ενός σπιτιού η μετατροπή του, μέσω νέων τεχνολογιών, σε «έξυπνο» συζήτησε το Build με τον Ιωάννη Ξυλά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της πρώτης εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων στην Ελλάδα, GEOAXIS.
Ο κ. Ξυλάς στάθηκε, επίσης, στα χαρακτηριστικά «έξυπνου» σπιτιού που ελκύουν τους πιθανούς αγοραστές, ενώ ανέλυσε πώς οι ιδιοκτήτες κατοικιών μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τα ακίνητά τους θα μείνουν ανταγωνιστικά στο μέλλον.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ι. Ξυλάς:

Πώς επηρεάζει την αξία μιας κατοικίας η μετατροπή της σε «έξυπνη»;

«Η δημιουργία ενός “έξυπνου” περιβάλλοντος σε ένα ακίνητο, γενικότερα, μόνο θετικά επηρεάζει τις αξίες. Λ.χ., δημιουργεί υπεραξία σε σχέση με ακίνητα στην ίδια περιοχή που δεν διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά.
Η αύξηση της αξίας του σπιτιού μπορεί να αγγίξει ως και το 10% και δημιουργείται κυρίως από την εξοικονόμηση μελλοντικού κόστους κατανάλωσης, πρωτίστως ενέργειας και δευτερευόντως νερού ή άλλων πόρων. Ακόμη, είναι τάση να δημιουργούνται σπίτια με “έξυπνα” χαρακτηριστικά και στη θερμομόνωση. Ο ίδιος ο νομοθέτης άλλωστε δίνει, για κατοικίες ενεργειακής επάρκειας A-C, ένα 5% αύξηση στον συντελεστή δόμησης (κάτι που αυξάνει την αξία του οικοπέδου όπου θα κτιστούν κατοικίες υψηλής ενεργειακής κατάταξης)».

Υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά «έξυπνου» σπιτιού που να θεωρούν ελκυστικά οι πιθανοί αγοραστές;

«Αυτό που πρωτίστως εξετάζουν οι πιθανοί αγοραστές αφορά στην κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση/ψύξη. Δηλαδή, εξετάζουν εάν αυτές οι “έξυπνες” συσκευές μπορούν να καθορίσουν θερμοκρασίες ή ξεχωριστές ζώνες στο σπίτι ή ώρες που μπορούν να λειτουργούν.
Επίσης, ένα “έξυπνο” σπίτι μπορεί να δίνει αναφορά για τις καταναλώσεις σε σχέση με τις ώρες που αυτές παράχθηκαν, ώστε ο χρήστης να αποφασίζει πότε μέσα στην ημέρα τον εξυπηρετούν καλύτερα (φθηνότερα) να λειτουργούν συγκεκριμένες πηγές ενέργειας και σε ποια σημεία του σπιτιού αυτές αποδίδουν καλύτερα».

Αυτή η τάση οφείλεται στις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων;

«Προφανώς. Ρόλο, ωστόσο, παίζει και η ευαισθησία που δείχνουμε πια όλοι μας απέναντι σε ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, “πράσινης” αντιμετώπισης, ESG γενικότερα.
Μάλιστα, θεωρώ ότι στο άμεσο μέλλον θα προμοτάρει αυτού του είδους τις κατασκευές όλη η διαδικασία του real estate, από τους επενδυτές που θα αγοράσουν ένα σπίτι “έξυπνο” και “πράσινο”, τις τράπεζες και τα funds που θα χρηματοδοτήσουν (και ήδη χρηματοδοτούν λιγότερο μη “πράσινες” κατασκευές) έως τον καταναλωτή, που θα προτιμήσει να δώσει κάτι παραπάνω ώστε να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος».

Οι έχουσες συστήματα «έξυπνου» σπιτιού κατοικίες πωλούνται πιο γρήγορα;

«Αυτή τη στιγμή οι “έξυπνες” κατοικίες κατασκευάζονται κυρίως σε περιοχές στο πάνω κομμάτι της αγοράς. Ειδικά στην Αθήνα, οι περιοχές αυτές βρίσκονται στα νότια, στα “τρία βήτα” (Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη) και λιγότερο στο κέντρο ή στα βόρεια προάστια. Σε κέντρο και βόρεια προάστια υφίστανται κυρίως οριζόντιες ιδιοκτησίες που τείνουν να προσομοιάσουν σε “έξυπνα” σπίτια, ενώ στα “τρία βήτα“ υπάρχουν αυτοτελείς κατοικίες οι οποίες, λόγω του premium της θέσης, δίνουν και ένα premium στην κατασκευή, οπότε οι κατασκευαστές απολαμβάνουν διπλό premium στην αξία του ακινήτου όταν πωλούν. Η υπόλοιπη Ελλάδα, προς το παρόν, δεν είναι έτοιμη να αγκαλιάσει το “έξυπνο” σπίτι».

Δεδομένης της ταχύτητας εξέλιξης των τεχνολογιών «έξυπνου» σπιτιού και του ότι δεν είναι πάντα εύκολο να ενσωματωθούν από τον καθένα, πώς οι ιδιοκτήτες κατοικιών μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τα ακίνητά τους θα παραμείνουν ανταγωνιστικά με την πάροδο του χρόνου;

«Οι ιδιοκτήτες ακινήτων χρειάζονται κίνητρα. Θα πρέπει να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα ώστε να αναβαθμίσουν τα ακίνητά τους με όφελος για τους ίδιους και την κοινωνία.
Ένα τέτοιο κίνητρο θα μπορούσε να σχετίζεται με ένα πρόγραμμα όπως το “Εξοικονομώ”: εάν το πρόγραμμα αυτό επεκταθεί και σε άλλους τομείς θα αποτελέσει, θεωρώ, ισχυρό κίνητρο για πολλούς ιδιοκτήτες να αδράξουν την ευκαιρία, να αναβαθμίσουν τα ακίνητά τους και να τα διατηρήσουν ανταγωνιστικά στο μέλλον».

 

 

 

 

Housearch: Δεύτερη πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις σε ακίνητα η Κύπρος, 21η η Ελλάδα

Η δεύτερη καλύτερη χώρα του κόσμου για επενδύσεις σε ακίνητα είναι η Κύπρος, πίω μόνο από την Ιρλανδία, σύμφωνα με τον δείκτη Housearch Investment Index της εμιρατινής εταιρείας real estate Housearch.
Ο δείκτης αυτός στηρίζεται σε τέσσερα κριτήρια, με βάση τα οποία αξιολογεί την αγορά ακινήτων σε πενήντα χώρες: την απόδοση ενός ακινήτου, που υπολογίζεται με βάση το μέσο κόστος ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο δια του μέσου μηνιαίου ενοικίου, την κατάταξη της κάθε χώρας στον παγκόσμιο δείκτη ειρήνης, που «μετρά» την κοινωνική ειρήνη και την εμπλοκή κάθε χώρας σε πολεμικές διαμάχες, τον δείκτη δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, που μετρά το κατά πόσον το νομοθετικό πλαίσιο σε κάθε χώρα προστατεύει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, και την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κάθε χώρας.

Τι κάνει την αγορά της Κύπρου ελκυστική
Αυτό που καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική την κυπριακή αγορά ακινήτων είναι η απόδοση των επενδύσεων σε αυτήν: ο λόγος του μέσου κόστους ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο προς το μέσο μηνιαίο ενοίκιο είναι μόλις 11, όσο και σε χώρες όπως το Ομάν και η Γεωργία, ενώ μόνο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρουσιάζουν χαμηλότερο πηλίκο (10).
Στοιχεία που ευνοούν την κυπριακή αγορά είναι επίσης η υψηλή της θέση στους δείκτες προστασίας του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και στον δείκτη ειρήνης, ενώ θετικό αντίκτυπο έχει και ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας (+5,6%).
Ωστόσο, η πρωτοπόρος Ιρλανδία υπερτερεί σημαντικά στον ρυθμό ανάπτυξης, που «καλπάζει» με +10,78%, αλλά και στην προστασία του δικαιώματος στην ιδιοκτησία.
Επιπλέον, η Ιρλανδία παρουσιάζει περιορισμένη προσφορά ακινήτων, ενώ η αγορά ακινήτων της ενισχύεται περαιτέρω από την υψηλή ανάπτυξη δυναμικών κλάδων όπως η υψηλή τεχνολογία και η φαρμακοβιομηχανία.

Η θέση της Ελλάδας
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η χώρα μας κατατάσσεται στην 21η θέση μεταξύ 50 χωρών, καθώς παρά τις καλές της επιδόσεις όσον αφορά στην ανάπτυξη του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (+9%) και στον δείκτη ειρήνης, υστερεί ελαφρώς στον δείκτη προστασίας του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και υστερεί ακόμα περισσότερο στην αποδοτικότητα των επενδύσεων, με τον λόγο του μέσου κόστους ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο προς το μέσο μηνιαίο ενοίκιο να διαμορφώνεται στο 28.
Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται αρκετές χώρες του Αραβικού Κόλπου, που όπως και η Κύπρος χαρακτηρίζονται από χαμηλό ρίσκο και υψηλές επενδυτικές αποδόσεις.
Πάνω από την Ελλάδα, πάντως, βρίσκονται και πιο κοντινές μας αγορές: η Βουλγαρία βρίσκεται στη δέκατη θέση, η Αλβανία στη 14η, το Μαυροβούνιο στη 15η και η Ρουμανία στη 16η.
Αν και όλες αυτές οι χώρες υστερούν έναντι της Ελλάδας ως προς τον δείκτη ειρήνης, οι αποδόσεις σε αυτές χαρακτηρίζονται ως πιο συμφέρουσες.
Ειδικά η Ρουμανία, δε, υπερτερεί και στον δείκτη προστασίας του δικαιώματος στην ιδιοκτησία.

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τα αντιπλημμυρικά έργα των 60 εκατ. στη Νέα Μάκρη

Είναι, πλέον και επίσημα στον «αέρα» ο ανοικτός διαγωνισμός που είχε προαναγγείλει (και τώρα προκηρύσσει) το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για την επιλογή του αναδόχου ο οποίος θα κάνει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και ομβρίων υδάτων στην περιοχή της Νέας Μάκρης στην Αττική.

Συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ, το κόστος του έργου ανέρχεται στο ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ.
Αντικείμενο των παρεμβάσεων που προβλέπει, δε, αποτελούν διευθετήσεις ρεμάτων καθώς και έργα δικτύων όμβριων υδάτων, μεταξύ του οικισμού του Αγίου Ανδρέα και της πρώην Αμερικάνικης Βάσης. Το έργο αφορά στην διευθέτηση των ακόλουθων επτά τον αριθμό υδατορεμάτων: Μαραθωνομάχων, Μαραθωνοδρόμων (περιοχή Βάλτου), Αμερικάνικης Βάσης, Ανατολής ή Διονύσου, Ξυλοκέριζας, Αγίας Παρασκευής ή Βαζάνα, Εφημεριδοπωλών ή Παμμακάριστου. Η συνολική προθεσμία για την αποπεράτωση των προβλεπόμενων επεμβάσεων έχει οριστεί σε 24 μήνες από την ημέρα που θα μπουν οι υπογραφές στην σύμβαση. Τέλος, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου του 2024 και ώρα 11:00 θα εκπνεύσει η διορία που έχουν οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς για να καταθέσουν τις προσφορές τους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Εργοδυναμική Πατρών: Αναλαμβάνει έργα 7,6 εκατ. σε Κέντρα Υγείας στην Πελοπόννησο

Στην εταιρεία Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ κατακυρώθηκε το έργο της ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης και ανακαίνισης τεσσάρων Κέντρων Υγείας στην Πελοπόννησο (σε Βάρδα Ηλείας, Κάτω Αχαΐα, Σιμόπουλο Ηλείας και Χαλανδρίτσα Αχαΐας), προϋπολογισμού 6.182.036,16 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). H πατρινή τεχνική εταιρεία ήταν αυτή που επικράτησε στη διαγωνιστική διαδικασία που έτρεξε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ και μετά την ανάδειξή της ως προσωρινής αναδόχου στις αρχές Νοεμβρίου, μετά και την κατάθεση και έγκριση των απαραίτητων δικαιολογητικών, με απόφαση που υπεγράφη στις αρχές Δεκεμβρίου «κλείδωσε» ως οριστική ανάδοχος, με προσφορά ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με τον προϋπολογισμό του έργου, ήτοι 7.632.077,34 ευρώ (με ΦΠΑ). Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη εργολαβία αποτελεί το ένα από τα δύο τμήματα του έργου «Ενεργειακή και Λειτουργική Αναβάθμιση και Ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας (ΚΥ) της 6ης ΥΠΕ». Το άλλο τμήμα, προϋπολογισμού 5.571.751,95 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) περιλαμβάνει τα Κέντρα Υγείας σε Ανδρίτσαινα Ηλείας, Κρέστενα Ηλείας, Φιλιατρά Μεσσηνίας και Κρανίδι Αργολίδας, ωστόσο δεν έχει ακόμα αναδειχθεί ο ανάδοχός του.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων των προαναφερθέντων Κέντρων Υγείας, που όπως τονίζεται στη διακήρυξη θα συνεισφέρει στην ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα Κέντρα Υγείας έχουν κατασκευαστεί κατά κύριο λόγο τις δεκαετίες του 1980 και 1990 και έχουν επιφάνεια που κυμαίνεται μεταξύ 300 τ.μ. και 1.400 τ.μ. περίπου, ενώ περιλαμβάνουν ένα ή δύο επίπεδα. Η ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας στοχεύει στην ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, ήτοι στην αναβάθμιση της θερμομόνωσης, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δικτύων τους και γενικότερα της κατάστασης των κτιριακών υποδομών τους.

Η ενεργειακή αναβάθμιση επιτυγχάνεται με την θερμομόνωση του κελύφους, μέσω της κατασκευής εξωτερικής μόνωσης, της αντικατάστασης των κουφωμάτων και της ανακατασκευής και θερμομόνωσης των στεγών και των δωμάτων. Προβλέπεται και η κατά περίπτωση μερική ή συνολική αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και η ανακατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων. Η κτιριακή λειτουργία τους βελτιώνεται περαιτέρω με την εκτέλεση των αναγκαίων κατά περίπτωση εσωτερικών διαρρυθμίσεων, την αντικατάσταση εξοπλισμού και τη δημιουργία διατάξεων και την εγκατάσταση εξοπλισμού για την διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων μειωμένης κινητικότητας, κατά περίπτωση. Επιπλέον, προβλέπονται όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης φθορών, καθώς επίσης και οι κατά περίπτωση απαιτούμενες εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου. Τέλος, προβλέπεται η ανάπτυξη Ιατρείων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων εντός των δομών των Κέντρων Υγείας. Για την ανάπτυξη των Μονάδων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων, το μέγεθος κάθε μονάδας εκτιμήθηκε κατά μέσο όρο στα 30 τετραγωνικά μέτρα ανά μονάδα διαχείρισης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Βγήκαν οι άδειες για το Park Rise στο Ελληνικό

Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών για το ιδιαίτερα χαρακτηριστικό «διπλό» κτίριο του Ελληνικού που φέρει την ονομασία «Park Rise». Η έκδοση των αδειών για ένα από τα εμβληματικά οικιστικά projects που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της επένδυσης στο Ελληνικό πραγματοποιήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Για το συγκεκριμένο έργο τη μελέτη σχεδιασμού ανέλαβε το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group και από ελληνικής πλευράς καθήκοντα architects of record είχε το γραφείο VAP Architects του Βασίλη Αλέξανδρου Πουτέτση. Σημειώνεται ότι οι VAP Architects έχουν επίσης καθήκοντα μελέτης εφαρμογής καθώς και τον σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων του συγκεκριμένου κτιρίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στις αρχές του 2024 αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή του οικιστικού ακινήτου, το οποίο θα έχει ανωδομή 13 ορόφων και δύο επίπεδα υπογείου, στα οποία θα φιλοξενούνται χώροι στάθμευσης και βοηθητικοί χώροι.

88 πολυτελές κατοικίες στο υπό ανέγερση κτίριο
Στο κτίριο του Park Rise πρόκειται να δημιουργηθούν συνολικά 88 πολυτελείς κατοικίες που θα διαθέτουν από ένα έως και πέντε υπνοδωμάτια. Οι κατοικίες θα προσφέρουν πανοραμική θέα στη θάλασσα, το πάρκο και το βουνό ενώ στους τελευταίους ορόφους διαθέτουν ιδιωτικές πισίνες. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση της κατασκευής τοποθετείται χρονικά για το τρίτο τρίμηνο του 2026.

Με βάση τον σχεδιασμό στο ισόγειο του ακινήτου θα υφίσταται τμήμα κοινόχρηστων λειτουργιών των κατοικιών με κλειστή πισίνα στο υπόγειο. Επίσης, πρόκειται να δημιουργηθούν 8 πισίνες στα δώματα των ορόφων. Στο πλαίσιο του υλοποιούμενου έργου προβλέπεται επίσης η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η δημιουργία δύο υδάτινων στοιχείων σε ημιυπαιθριους χώρους του ισογείου, πέργκολες με φωτοβολταϊκά πανέλα σε τμήμα της πρασιάς καθώς και σε ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου. Στα κύρια χαρακτηριστικά των κατοικιών είναι ότι θα κατασκευαστούν από υλικά που διασφαλίζουν χαμηλές εκπομπές ρύπων προς το περιβάλλον, όλα τα διαμερίσματα θα έχουν στη διάθεσή τους ηλεκτροφοριστές για αυτοκίνητα, καθώς και αντλίες θερμότητας για τη μέγιστη θερμική και ψυκτική απόδοση. Σημειώνεται ότι το ακίνητο πρόκειται να πιστοποιηθεί κατά LEED στη βαθμίδα Gold.

Συνολική δομημένη επιφάνεια 15.893 τετραγωνικά μέτρα
Το εμβαδόν του οικοπέδου που θα φιλοξενήσει το εμβληματικό κτίριο ανέρχεται στα 8.773 τετραγωνικά μέτρα. Σε ό,τι αφορά την επιφάνεια δόμησης του ακινήτου θα ανέρχεται στα 15.893 τετραγωνικά μέτρα και το ύψος του θα αγγίξει τα 50 μέτρα (49,35 μέτρα). Στην πρόβλεψη του σχεδιασμού θα είναι και η ύπαρξη 176 θέσεων στάθμευσης για τους ενοίκους του. Σε ό,τι αφορά τους συντελεστές του, τη μελέτη τοπογραφικού διαγράμματος εκπόνησε η Σ. Κατσώλης-Δ. Μπιλάλης (ΧΥΖ Τοπογραφικές Μελέτες), τη στατική μελέτη η Ελληνική Μελετητική και ο πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίνος Αγγελάκη, ενώ την μελέτη ενεργειακής απόδοσης και θερμομονωτικής επάρκειας ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Δημήτρης Κιριμλίδης των LDK Consultants.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build