Διαγωνισμός για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του ΚΑΤ

Η «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» προκήρυξε ανοικτό διαγωνισμό, για να αναθέσει το κόστους 3,8 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ) έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών ΚΑΤ. Οι προβλεπόμενες επεμβάσεις θα γίνουν στα εξής κτίρια: δυτική πτέρυγα, κεντρικό κτίριο, μέρος της ανατολικής πτέρυγας, νέα πτέρυγα και κτίριο Ηρώων Πολυτεχνείου. Η ενεργειακή αναβάθμιση περιστρέφεται γύρω από δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά σε ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους και συνοδές οικοδομικές εργασίες, θερμοϋγρομόνωση του δώματος και αντικατάσταση των υφιστάμενων κουφωμάτων με νέα ενεργειακά.

Ο δεύτερος άξονας αφορά σε ενεργειακή αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει θερμομόνωση αεραγωγών και σωλήνων, αναβάθμιση κεντρικού ατμοστασίου, αντικατάσταση πεπαλαιωμένων ΚΚΜ με νέες υψηλής απόδοσης (με εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας), αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών διαιρούμενου τύπου με συστήματα VRF Inverter, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά σώματα LED και εγκατάσταση κεντρικού συστήματος ελέγχου εγκαταστάσεων (BMS). Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίστηκε εντός 540 ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή της σύμβασης. Η προθεσμία υποβολής των προσφορών τελειώνει την Δευτέρα 29/01/2024 στις 15:00.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Real estate project στα Μεσόγεια ετοιμάζει ο εκ Ρουμανίας επιχειρηματίας Ηλίας Παπαγεωργιάδης

Real estate επενδύσεις στην Ελλάδα ετοιμάζεται να υλοποιήσει, κατά πληροφορίες του Build, ο επιχειρηματίας Ηλίας Παπαγεωργιάδης, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια μετάφερε τις δραστηριότητές του από την Ελλάδα στη Ρουμανία. Ο επιχειρηματίας, που διατηρεί διευρυμένη δραστηριότητα στη γειτονική χώρα τόσο στον τομέα του real estate όσο και στον τομέα της εμπορίας τροφίμων (βιολογικών προϊόντων και ιχθύων), εξετάζει αυτή την περίοδο την περιοχή της Ανατολικής Αττικής προκειμένου να προχωρήσει σε επενδυτικές τοποθετήσεις στον οικιστικό τομέα για την ανάπτυξη κατοικιών χαμηλού κόστους, οι οποίες θα κινούνται στα επίπεδα των 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Θα πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα project που θα αφορά στην ανάπτυξη μονοκατοικιών σε περιοχές όπως για παράδειγμα τα Σπάτα, οι οποίες έχουν χαμηλό κόστος αγοράς γης και αυτή τη στιγμή δεν έχουν ακολουθήσει την αλματώδη ανάπτυξη που έχουν παρουσιάσει άλλες περιοχές της Αττικής. Οι συγκεκριμένες μονοκατοικίες θα έχουν αφενός το πλεονέκτημα της τιμής, αφετέρου την άμεση προσβασιμότητα που προσφέρουν στον οδικό άξονα της Αττικής Οδού, εξυπηρετώντας τους υποψήφιους αγοραστές τους στον τομέα των μετακινήσεων και της διασύνδεσης προς τις υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου και το κέντρο της πόλης. Επίκειται η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού στην Ελλάδα Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για να προχωρήσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου project ο επιχειρηματίας προτίθεται να δημιουργήσει εταιρεία ειδικού σκοπού στην Ελλάδα (SPV), με τη συμμετοχή και άλλων επιχειρηματιών που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρουμανία.

Ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιρειών More. Aρχικά, εργάστηκε στην επιχείρηση της οικογένειάς του, ενώ ασχολείται με το επιχειρείν από το 1993, έχοντας κάνει τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα μαζί με τον αδερφό του, Γρηγόρη, στον χώρο της παροχής υπηρεσιών, marketing και μέσων ενημέρωσης. Το 2004 έλαβε την απόφαση να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να μεταφέρει τη δραστηριότητά του στη Ρουμανία, η οποία αποτέλεσε τον νέο τόπο άσκησης της επαγγελματικής του δραστηριότητας. Έκτοτε, μαζί με τον αδερφό του, έχουν δημιουργήσει projects στα ακίνητα, την «πράσινη» ενέργεια, το εμπόριο, ενώ έχουν αναλάβει την ίδρυση εταιρειών στη Ρουμανία και δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς επιχειρήσεις.

Οι τρεις εταιρείες σε ακίνητα, ΑΠΕ και τρόφιμα
Ειδικότερα, στον χώρο των ακινήτων διατηρεί την εταιρεία More Real Estate Services, στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δραστηριοποιείται με την More Green Energy, ενώ αναπτύσσει άδειες φωτοβολταϊκών πάρκων στη Ρουμανία και προσφέρει υπηρεσίες για θέματα περιβάλλοντος. Στα τρόφιμα, υφίσταται η εταιρεία More Bio Commerce είναι μία από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες διανομής βιολογικών προϊόντων στην Ρουμανία, εισάγοντας κυρίως προϊόντα από την Ελλάδα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ελληνικό: Πώς το μοντέλο ECI έδωσε ώθηση στο Riviera Tower

Αναλυτική παρουσίαση της έως τώρα πορείας και του χρονοδιαγράμματος του Marina Riviera Tower στο Ελληνικό πραγματοποίησε ο Θεόδωρος Ιακωβίδης, Project Head του συγκεκριμένου έργου, στο πλαίσιο του Construction Project Management Conference που διοργάνωσε η Boussias Events. Ο κ. Θεοδωρίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην επιλογή του μοντέλου Early Contractor Involvement (ECI) που υιοθετήθηκε, με την ανάδοχο κοινοπραξία Bouygues-Intrakat να αναλαμβάνει πρώτα τις προ-κατασκευαστικές υπηρεσίες (ξεκίνησαν τον Απρίλιο 2022 και ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο 2022), έπειτα τις πρόδρομες εργασίες (άρχισαν Αύγουστο 2022 και είναι σε εξέλιξη) και τέλος τις κύριες κατασκευαστικές εργασίες (ξεκίνησαν τον Μάιο 2023 και προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο 2026). Γιατί όμως επελέγη το ECI; Όπως εξήγησε, ήταν μία αναγκαία συνθήκη για να υλοποιηθεί ένα τόσο πολυσύνθετο έργο και μάλιστα να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, καθώς η έγκαιρη ολοκλήρωσή του είναι κρίσιμη. Το ECΙ εξασφαλίζει ασφαλή προσέγγιση του κόστους κατασκευής πριν την ολοκλήρωση των μελετών, value engineering, επιβεβαίωση κατασκευασιμότητας, εναλλακτικό σχεδιασμό και επιλογές κατασκευής, ενώ βοηθά και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην τροφοδοσία και τη διαχείριση προμηθειών και στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

Ο κ. Θεοδωρίδης ανέλυσε τα οφέλη του ECI στο έργο ως εξής:

  • Βελτιωμένη έκβαση έργου: Ο ανάδοχος είχε σημαντική συνεισφορά στον σχεδιασμό και επεσήμανε σειρά ζητημάτων κατασκευασιμότητας, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστερήσεις αν δεν είχαν εντοπιστεί εγκαίρως.
  • Εξοικονόμηση κόστους: Πιθανά προβλήματα και πρόσθετα κόστη εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα. Ο ανάδοχος παρείχε σειρά προτάσεων value engineering για να επιτευχθεί το budget-στόχος.
  • Μειωμένος κίνδυνος εκτέλεσης: Ο ανάδοχος προχώρησε σε εκτεταμένες δοκιμές και ανέπτυξε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τις εργασίες, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο.
  • Ταχύτερη παράδοση έργου: Εμπλέκοντας τον ανάδοχο στο έργο από νωρίς, η φάση της κατασκευής ξεκίνησε νωρίτερα, οδηγώντας σε ταχύτερη παράδοσή του.
  • Καλύτερη επικοινωνία: Ο ανάδοχος διευκόλυνε την επικοινωνία και τη συνεργασία ανάμεσα στον κύριο του έργου, τη σχεδιαστική ομάδα και τον εργολάβο, οδηγώντας σε πιο ομαλή και αποδοτική πρόοδο των εργασιών.
  • Καινοτομίες: Ο ανάδοχος έφερε στο έργο νέες ιδέες και τεχνολογίες, όπως καινοτόμες για την ελληνική αγορά τεχνολογίες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα για το σκυρόδεμα.

Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build