Το πλάνο για ανακαίνιση/επέκταση της Θεολογικής Σχολής Χάλκης

Στη διάρκεια του Construction Project Management Conference, που διοργάνωσε η Boussias Events, ο Δρ. πολιτικός μηχανικός και Managing Director της Penelis Consulting Engineers, Γρηγόρης Πενέλης, παρουσίασε το έργο της αναστήλωσης, ανακαίνισης και επέκτασης του κτιριακού συγκροτήματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι το μεγαλύτερο κτιριακό συγκρότημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία. Η χρήση του κτιρίου ήταν πάντοτε ως εκπαιδευτικό ίδρυμα», διευκρίνισε, αρχικά, ο κ. Πενέλης, προσθέτοντας πως στα πλαίσια του φιλανθρωπικού του έργου το Ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου ανέλαβε την χρηματοδότηση και υλοποίηση του σπουδαίου αυτού project, ενώ υπεύθυνη για τη διαχείρισή του είναι η Penelis Consulting Engineers, σε συνεργασία με το Tabanlioglu Architects, ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Τουρκίας.

Τρία διατηρητέα κτίρια
Κατόπιν, ο κ. Πενέλης επεσήμανε ότι στο κτιριακό συγκρότημα της ιστορικής Σχολής περιλαμβάνονται ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας, το κτίριο της Σχολής (εμβαδού 8.000 τ.μ.), τα κτίρια της κουζίνας και του αχυρώνα, θερμοκήπιο, φυλάκιο εισόδου, μαντρί και ο περιμετρικός μαντρότοιχος. Όπως, μάλιστα, τόνισε ο κ. Πενέλης, το κτίριο της Σχολής, που είναι τριώροφο με άοπλη φέρουσα τοιχοποιία και ξύλινη στέγη, έχει κριθεί ως απολύτως διατηρητέο από το Συμβούλιο Μνημείων. Πρόκειται για κατασκευή του 1896 (σ.σ. το προηγούμενο κατέρρευσε από σεισμό). Ως απολύτως διατηρητέο, όμως, έχει ανακηρυχθεί και το κτίριο της κουζίνας, που κατασκευάστηκε ίσως και πριν το 1896. Το κτίσμα αυτό, μονώροφο από λιθοδομή, αρχιτεκτονικά έρχεται σε ασυμφωνία με το κτίριο της σχολής. Παρουσιάζει, δε, στατικά προβλήματα από καθιζήσεις. Τέλος, ως διατηρητέο, αλλά εξωτερικά, έχει κριθεί το μονώροφο, από λιθοδομή, με ξύλινη στέγη, κτίριο του αχυρώνα (σ.σ. μια κατασκευή του 1896).
«Οι στόχοι του έργου»

Ο κ. Πενέλης προχώρησε αναλύοντας διεξοδικά τους στόχους του έργου.
«Το κτιριακό συγκρότημα της Σχολής πρέπει να αποκτήσει χαρακτηριστικά σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος και συνεδριακού κέντρου», εξήγησε και έπειτα επεσήμανε: «Θα περιλαμβάνει μεγάλο αμφιθέατρο (το οποίο πρόκειται να στεγαστεί σε νέο κτίριο), χώρο πολλαπλών χρήσεων, χώρους φιλοξενίας (με δίκλινα δωμάτια), αίθουσες διδασκαλίας που θα διαθέτουν και πολυμέσα, αίθουσες σεμιναρίων (workshops) για παράλληλες συνεδρίες διεθνών συνεδρίων, χώρους καφέ και εστίασης και, τέλος, βιβλιοθήκη. Επιπλέον, θα πρέπει να υλοποιηθούν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις ώστε οι χώροι του συγκροτήματος να είναι απολύτως προσβάσιμοι σε ΑμεΑ». Από μηχανικής άποψης, ωστόσο, πρέπει επίσης να επιτευχθούν κάποιοι σημαντικοί στόχοι, όπως υπογράμμισε ο κ. Πενέλης: «Το συγκρότημα πρέπει να αναβαθμιστεί στατικά και αντισεισμικά. Είναι, επιπλέον, ανάγκη να εξοπλιστεί με ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα ανάλογα με τους σύγχρονους κανονισμούς. Πρέπει, ακόμη, να τοποθετηθούν, μεταξύ άλλων, ανελκυστήρες, στοιχεία πυροπροστασίας-πυρόσβεσης, έλεγχος περιβάλλοντος στην βιβλιοθήκη και συστήματα ανάκτησης ενέργειας».

Τα έργα που θα γίνουν
Ύστερα, ο κ. Πενέλης στάθηκε στις εργασίες για την αναβάθμιση του κτιρίου της Σχολής και των περιφερειακών κτισμάτων, ενώ παρουσίασε και το πώς αυτά θα διαμορφωθούν μετά το πέρας των επεμβάσεων. «Όσον αφορά στο κτίριο της Σχολής», είπε, «κατ’ αρχάς η σοφίτα θα μετατραπεί, από κενός χώρος, σε δίκλινα δωμάτια φιλοξενίας. Θα υλοποιηθεί, επίσης, η πλήρης ανακατασκευή του πρώτου ορόφου φιλοξενίας, από χώρους κοιτώνων, σε δίκλινα δωμάτια. Ο ισόγειος όροφος πρόκειται να ανακατασκευαστεί πλήρως με smart αίθουσες και αίθουσες σεμιναρίων (workshops), όπως και η βιβλιοθήκη στο υπόγειο με climate control αλλά και η τραπεζαρία και η κουζίνα της Σχολής. Επιπρόσθετα, θα τοποθετηθούν δύο νέοι ανελκυστήρες, όπως και κλιματισμός στους χώρους φιλοξενίας». Όσον αφορά, τώρα, στα περιφερειακά κτίρια της Σχολής, ο κ. Πενέλης δήλωσε πως «θα δημιουργηθεί νέο, υπόσκαφο, αμφιθέατρο, εξωτερικό καφέ και νέοι υπόγειοι χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων». Ακόμη, «ο αχυρώνας θα μετατραπεί σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build