Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Στον «αέρα» ο διαγωνισμός για κατασκευή φοιτητικών εστιών και συνεδριακού κέντρου με ΣΔΙΤ

Προχωρά το, σημαντικότατο όσο και πολυδάπανο, έργο της ανέγερσης φοιτητικών εστιών και συνεδριακού κέντρου στις Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) με ΣΔΙΤ. Το εκπαιδευτικό ίδρυμα προκήρυξε, συγκεκριμένα, δημόσιο διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την επιλογή του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης για την εκτέλεση του έργου. Στην α’ φάση του διαγωνισμού, το ΠΔΜ προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος, με την σχετική προθεσμία να εκπνέει την 02/02/2024 στις 23:59:59. Όσοι από τους συμμετέχοντες επιλεγούν θα προκριθούν στο β’ στάδιο της διαδικασίας, αυτό του ανταγωνιστικού διαλόγου και της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, από το οποίο θα προκύψει ο ανάδοχος.

Τα έργα και η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης
Στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ, ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης (ΙΦΣ) που θα επιλεγεί αναμένεται να υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των παρακάτω κτιριακών εγκαταστάσεων του ΠΔΜ:
• Ανέγερση φοιτητικών εστιών και συνεδριακού κέντρου στην Πανεπιστημιούπολη ΖΕΠ Κοζάνης
• Ανέγερση φοιτητικών εστιών στη Φλώρινα
• Ανέγερση φοιτητικών εστιών στην Πανεπιστημιούπολη Καστοριάς
• Ανέγερση φοιτητικών εστιών στην Πτολεμαΐδα

Το ΠΔΜ, μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου, θα καταβάλει στον ΙΦΣ πληρωμές διαθεσιμότητας, που εκτιμήθηκαν σε 84.954.206 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Ο ακριβής προϋπολογισμός των πληρωμών διαθεσιμότητας θα καθοριστεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Η διάρκεια της σύμβασης θα ανέρχεται κατά μέγιστο σε 30 χρόνια. Η συνολική προθεσμία για την αποπεράτωση του έργου μέχρι την έναρξη λειτουργίας του εκτιμάται σε 3 έτη, ενώ η περίοδος λειτουργίας του εκτιμάται σε 27 χρόνια. Οι επιμέρους προθεσμίες της σύμπραξης θα οριστικοποιηθούν στη διάρκεια του δεύτερου σταδίου της διαγωνιστικής διαδικασίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Intracom Properties: Τον Μάρτιο η είσοδος στο Χρηματιστήριο – Project γραφείων-φοιτητικών κατοικιών

Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 (πιθανότατα τον Μάρτιο) θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Intracom Properties απορροφώντας την Κλουκίνας-Λάππας Mothercare (KΛΜ) και φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο και επίσημα όλα τα ακίνητα της δεύτερης στο χαρτοφυλάκιό της. Θυμίζουμε, ότι μετά τη δημόσια πρόταση το ποσοστό της Intracom Properties στην ΚΛΜ ανήλθε στο 87,72%, ποσοστό κάτω του 90% και επομένως δεν είναι υποχρεωμένη από τον νόμο να αποκτήσει χρηματιστηριακά όλες τις άλλες μετοχές που θα της προσφερθούν εντός περιόδου τριών μηνών από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Δημόσιας Πρότασης. Από την εξαγορά της ΚΛΜ, η αξία των ακινήτων που περιήλθε στην κατοχή της Intracom Properties είναι 48 εκατομμύρια ευρώ.

Μεικτό project στις αποθήκες της Mothercare στον Ταύρο
Την ίδια στιγμή, εκτός από ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει εμπορικά ακίνητα όπως αυτά της Ερμού που φιλοξενούν τα καταστήματα των αλυσίδων Zara και Adidas αλλά και κτίρια γραφείων, η Intracom Properties εξετάζει τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου με αρκετές διαφορετικές κατηγορίες ακινήτων. Σε αυτό το πλαίσιο ετοιμάζει ένα καινούργιο μεικτό project στον Ταύρο, όπου σήμερα υφίστανται αποθήκες της Mothercare και προσεχώς θα μετατραπεί σε κτίριο γραφείων και φοιτητικών κατοικιών. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται σε διαδικασία διενέργειας των απαιτούμενων μελετών έως αυτή την ώρα.

Στο πλάνο και τα ξενοδοχεία στη νησιωτική Ελλάδα
Επιπλέον, η Intracom Properties θα στραφεί στην δημιουργία ή απόκτηση κατοικιών το προσεχές διάστημα καθώς και στον τουριστικό τομέα με ξενοδοχειακές αναπτύξεις σε περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας. Σημειώνεται, ότι επί του παρόντος η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας ανέρχεται στα 115 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αφορά τόσο στα ακίνητα τις Intracom Properties όσο και σε εκείνα της ΚΛΜ. Στόχευση των στελεχών της Intracom Properties για το προσεχές χρονικό διάστημα είναι να «χτίσουν» χαρτοφυλάκιο αξίας 200 εκατ. ευρώ, κάτι που εκτιμάται ότι θα εκπληρωθεί εντός του 2025. Ευρύτερη φιλοσοφία της εταιρείας ακινήτων είναι να καταρτίσει ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο ιδιοκτησιών από τους τέσσερις προαναφερόμενους τομείς, κάτι που σημαίνει γραφεία, εμπορικούς χώρους, κατοικίες και ξενοδοχεία.

Στον τομέα των γραφείων, ήδη διαθέτει ένα μεγάλο ακίνητο έκτασης 66 στρεμμάτων με κτίρια γραφείων στην Παιανία και συνολική δομημένη επιφάνεια 30.377 τετραγωνικά μέτρα, το οποίο έχει στεγάσει κατά καιρούς ή στεγάζει εταιρείες όπως η Intrakat, η Net-Company Intrasoft, η Intralot. Στόχος είναι να δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα ένα σύγχρονο «πράσινο» campus γραφείων στο σημείο αυτό. Στα κτίρια γραφείων ιδιοκτησίας της υπάγονται επίσης η έδρα της Mothercare στον Ταύρο καθώς και ακίνητα 8 ορόφων στην οδό Παστέρ στην καρδιά της Αθήνας αλλά και κτίρια γραφείων στην Κηφισίας, στη Σαμπάγ-Χούρι στο Μαρούσι και ένα ακόμα στη συμβολή των οδών Ανδριανείου και Παπαδά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

«Επιβεβλημένο ένα σύστημα προδιαγραφών και τιμολόγησης»

Την πολύ μεγάλη ανάγκη να ξεκινήσει το έργο της η, θεσμοθετημένη, Εταιρεία Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών (ΕΠΤΤΕΜ), μέσω του Ενιαίου Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών (ΕΣΤΕΠ-ΤΙΜ-ΤΕΜ), επανέλαβαν εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου, μιλώντας στο συνέδριο Construction Project Management που διοργάνωσε η Boussias Events. Αρχικά, ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ, Ανδρέας Γερακάκης, υπενθύμισε πώς φθάσαμε έως την σύσταση της ΕΠΤΤΕΜ μα και το ότι αυτή δεν έχει λειτουργήσει ακόμα καθώς εκκρεμεί ο ορισμός, από το Υπουργείο, των τριών εναπομεινάντων μελών του ΔΣ της.

«Η Ελλάδα δεν έχει ένα ενιαίο, αξιόπιστο, συνεκτικό σύστημα αποτίμησης των συντελεστών παραγωγής τιμολόγησης των τεχνικών έργων και τεκμηρίωσης της δαπάνης κατασκευής τους, σε συνδυασμό με ένα πλήρες σύστημα σύγχρονων και εναρμονισμένων τεχνικών προδιαγραφών. Επιβάλλεται η συγκρότηση, ανάπτυξη και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος τεχνικών προδιαγραφών και τιμολόγησης τεχνικών έργων με επιστημονικά έγκυρο και οικονομικά βιώσιμο και ανταποδοτικό τρόπο. Θα παρουσιάσουμε και στη νέα ηγεσία του Υπουργείου αυτό το σύστημα. Ελπίζω να μην απαιτηθεί άλλη μία δεκαετία προσπαθειών για την εφαρμογή του», πρόσθεσε ο κ. Γερακάκης. Κατόπιν, ο Εμμανουήλ Βράιλας, ΓΓ ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ, παρουσίασε συνοπτικά την ΕΠΤΤΕΜ. «Στην τελευταία κρίση δεν υπήρξε κανένας μηχανισμός αναθεώρησης στο Υπουργείο και αναγκαστικά ο Υπουργός εξέδιδε καθ’ υπέρβαση (και κατά παράβαση, κατά την άποψή μου) υπουργικές αποφάσεις για 500 άρθρα. Δημιουργήθηκε και παραμένει σύγχυση στον κλάδο. Οι εργοληπτικές εταιρείες υποφέρουν. Σήμερα είμαστε στο παρά πέντε για να… πιούμε νερό», ήταν τα λόγια του.

«Να προχωράμε συντηρητικά»
Ύστερα, το μέλος ΔΣ ΣΕΓΜ, Παναγής Τονιόλος, αναφέρθηκε στις προδιαγραφές μελέτης και κατασκευής που θα πρέπει, όπως υπογράμμισε, «συνεχώς να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα». Σύμφωνα με τον κ. Τονιόλο, «θα πρέπει να προχωράμε συντηρητικά και βελτιώνοντας συνεχώς την κατάσταση. Αυτό προϋποθέτει την λειτουργία της ΕΠΤΤΕΜ, που θα αποτελέσει τον τρόπο με τον οποίο θα βελτιωνόμαστε και θα εναρμονιζόμαστε με τα ισχύοντα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ήδη έχουν προχωρήσει οι αναθεωρήσεις των Εθνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (ΕΤΕΠ) και με βάσει αυτές θα πρέπει να καταρτιστούν τα αντίστοιχα άρθρα τιμολογίου για τις κατασκευές. Οι αναθεωρήσεις θα πρέπει να εναρμονίζονται με τα τιμολόγια».

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος ΣΑΤΕ, Ιωάννης Κράβαρης, παρουσίασε την εφαρμογή και τη σχετική μεθοδολογία υπολογισμού, στην οποία προχώρησε ομάδα εργασίας των ΣΑΤΕ, ΣΤΕΑΤ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ με την υποστήριξη της Unisystem, για την έκδοση ανά τρίμηνο των τιμών μονάδας και των συντελεστών αναθεώρησης βάσει των υφιστάμενων αναλυτικών τιμολογίων και για νέα άρθρα οικοδομικών εργασιών και έργων οδοποιίας. Όπως επεσήμανε ο κ. Κράβαρης, τα επόμενα βήματα όσον αφορά στην εφαρμογή αυτή σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με «αλλαγές-βελτιώσεις του υπολογιστικού μοντέλου» και «πρόδρομες εργασίες για τα έργα που θα προκύψουν για το ηλεκτρονικό σύστημα προσδιορισμού κόστους και συντελεστών παραγωγής και τεχνικών έργων».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Μ. Καλτσά (Arc Nest): «Την ανακούφιση θα φέρει η ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων»

Να δημιουργεί, ο άνθρωπος, νέα βιώσιμα κτίρια ή να αναβαθμίζει ενεργειακά τα υπάρχοντα κτίσματα; Τι ωφελεί περισσότερο ένα περιβάλλον που φθίνει; Τι τελικά αναβαθμίζει και ενδυναμώνει τις πόλεις και τις τοπικές κοινότητες;
Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκε να δώσει απαντήσεις, μιλώντας σε πάνελ συζήτησης στη διάρκεια του The Architect Show, η αρχιτέκτονας και επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου Arc Nest, Μαρία Καλτσά. «Κάθε νέο κτίριο, όσο επιμελημένο και να είναι, έχει ένα αποτύπωμα, έστω και μικρό. Κάθε παλαιό κτίριο, ακόμα και αν είναι μιας άθλιας ενεργειακής κατηγορίας (Δ, Ε και παρακάτω), το οποίο αναβαθμίζεται ενεργειακά, απαλύνει από επιβάρυνση το περιβάλλον. Έτσι, με μία απλή μαθηματική λογική, είναι προφανές πως η αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος έχει να δώσει πολύ περισσότερα από όσα η προσθήκη κτιρίων», είπε, αρχικά, η κ. Καλτσά. «Η ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου αποθέματος θα φέρει την ανακούφιση»

Συνεχίζοντας, η κ. Καλτσά υπενθύμισε πως, πλέον, «οδηγούμαστε σε περιορισμό της νέας δόμησης, άσχετα του αν αυτό έχει γίνει αντιληπτό ή όχι».
Κατόπιν, επεσήμανε: «Η συμφωνία του Παρισιού, συγκεκριμένα, προβλέπει, στο σύνολο της Ευρώπης, την παραγωγή 136 χιλιάδων μονάδων κατοικιών (δηλαδή διαμερισμάτων) τον χρόνο. Αυτή η εξέλιξη έλαβε χώρα, διότι όντως είναι προφανές ότι η ανακούφιση θα έλθει κυρίως από την ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου, παλαιού κτιριακού αποθέματος. Να θυμίσω, επίσης, εδώ, πως το 75% από τα υφιστάμενα σήμερα κτίρια θα υπάρχει και το 2050.
Είναι μονόδρομος, συνεπώς, η αντιμετώπιση σε κρίσιμη κλίμακα, δηλαδή σε κλίμακα πόλης, του ζητήματος των μαζικών ενεργειακών αναβαθμίσεων. Ζήτημα για το οποίο, βέβαια, η πολεοδομία της προσαρμογής έχει να κάνει πολλά πράγματα, τα οποία δεν έχει ξεκινήσει».

«Οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των υφιστάμενων τομέων θα συμπαρασύρουν και τις αναπλάσεις»
Καταλήγοντας, η κ. Καλτσά εξέφρασε και την άποψή της πως οι αναβαθμίσεις, από ενεργειακής άποψης, των υφιστάμενων τομέων της πόλης συμπαρασύρουν και τις αναπλάσεις. «Αυτό συμβαίνει», εξήγησε, «επειδή στην πράξη οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να δοθούν σε κτίρια, πρέπει να περάσουν από τον δρόμο της ανάπλασης του δημόσιου χώρου, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Το τι σημαίνει, βέβαια, η αναβάθμιση της εικόνας και της λειτουργίας της πόλης μετά από αυτήν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είναι προφανές – άπειρα είναι τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν και είναι ένα κομμάτι που τα επόμενα χρόνια, κατά την άποψή μου, θα ανοίξει τον τομέα της εργασίας στον τεχνικό χώρο και θα οδηγήσει, παράλληλα, σε πάρα πολλούς μετασχηματισμούς και την ίδια την πόλη αλλά και τα επαγγέλματα».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ελληνικό: Βγήκαν οι άδειες για το Vouliagmenis Mall και το retail park της Trade Estates

Ολοκληρώθηκε προ μερικών ημερών η έκδοση των οικοδομικών αδειών που αφορά στην ανέγερση του Vouliagmenis Mall και του retail park που θα δημιουργήσει η Trade Estates του ομίλου Φουρλή στο Ελληνικό. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών το προσεχές χρονικό διάστημα, οι οποίες στην περίπτωση του Vouliagmenis Mall και του εμπορικού πάρκου είναι αλληλένδετες, δεδομένου ότι η πλευρά της Lamda πρόκειται να δημιουργήσει τις υποδομές εκείνες αλλά και τον υπόγειο χώρο στάθμευσης, πάνω στον οποίο θα βασιστεί για να ξεκινήσει η ανάπτυξη του εμπορικού πάρκου από την πλευρά της Trade Estates.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χρονικά η συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς Lamda θα προηγηθεί της έναρξης κατασκευής του εμπορικού πάρκου. Υπολογίζεται ότι οι εργασίες που αφορούν στην επένδυση της Trade Estates, θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται στο τέλος του 2025, το αργότερο στις αρχές του 2026 με το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωσή τους να είναι κατά μέγιστο περίπου 18 μήνες από τη στιγμή έναρξης κατασκευής του συγκεκριμένου έργου. Να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη των δύο επενδύσεων από πλευράς Lamda και από πλευράς Trade Estates θα πραγματοποιηθούν ουσιαστικά σε ένα κοινό αγροτεμάχιο, το οποίο αποτελεί μία ενιαία οριζόντια ιδιοκτησία, στην οποία μερίδιο πλειοψηφίας έχει η πρώτη με ποσοστό άνω του 80%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι στα χέρια της Trade Estates.

Στα 68 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό ύψος της επένδυσης
To εμπορικό πάρκο θα ανεγερθεί εντός του εμπορικού κέντρου που θα αναπτύξει η Lamda Development. στο Ελληνικό, στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2027 και το συνολικό κόστος για την Trade Estates ΑΕΕΑΠ αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 68 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει και από σχετική αναφορά στο πρόσφατα εκδοθέν Ενημερωτικό Δελτίο της ΑΕΕΑΠ για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το ακίνητο είναι ελεύθερο παντός βαρών, πλην της υποθήκης-προσημείωσης υποθήκης Α’ σειράς προς εξασφάλιση χρηματοδότησης της Ελληνικό Α.Ε. μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του ανταλλάγματος της αγοραπωλησίας του ακινήτου.
Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων εκεί πρόκειται να κατασκευαστεί ένα μεγάλο κατάστημα ΙΚΕΑ, το οποίο θα είναι το πρώτο που θα δημιουργηθεί στα Νότια Προάστια o όμιλος Φουρλή και αναμένεται να συμπληρώσει κατά ένα μέρος τη δυναμική του ΙΚΕΑ αεροδρομίου, το οποίο σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ομίλου αυτή την περίοδο αναπροσαρμόζεται, με τη διαθέσιμη επιφάνειά του να μειώνεται με σκοπό να συσταθεί στην περιοχή αεροδρομίου ένα μικρότερης δυναμικότητας εμπορικό πάρκο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

L. Avigad (Brown Hotels): «Η Ομόνοια να γίνει, όχι Κολωνάκι, αλλά Soho»

Το δικό του όραμα για το πώς η Ομόνοια θα μεταμορφωθεί περαιτέρω (και με τις δικές του επενδύσεις να παίζουν τον ρόλο τους σε αυτό) ανέπτυξε, μιλώντας στη διάρκεια του The Architect Show, ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του διεθνούς ξενοδοχειακού κολοσσού Brown Hotels, Leon Avigad. «Όταν ήλθαμε στην Ελλάδα, η Ομόνοια ήταν περιοχή… non grata. Μας είπαν, “μην επενδύσετε εκεί”», είπε αρχικά ο επιχειρηματίας από το Ισραήλ, τρία ξενοδοχεία της αλυσίδας του οποίου ήδη λειτουργούν στην περιοχή της Ομόνοιας. «Αλλά, εμείς, βλέποντας πόσο κοντά είναι στους άλλους σημαντικούς κόμβους, το Σύνταγμα και το Μοναστηράκι, αποφασίσαμε να τους αγνοήσουμε», πρόσθεσε ο Avigad, ο οποίος διαμένει στην Αθήνα και μάλιστα χαρακτήριζε ως «Αθηναίο» τον εαυτό του καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Ευτυχώς, μετά από εμάς, ακολούθησαν κι άλλες εταιρείες. Θα φέρουμε την αλλαγή μαζί τους και η Ομόνοια θα μετατραπεί στο Soho της Αθήνας. Δεν επιθυμούμε, ωστόσο, να εξευγενίσουμε (σ.σ. χρησιμοποίησε τον όρο “gentrify”) καμία περιοχή. Δεν πρέπει να γίνει Κολωνάκι η Ομόνοια. Αλλά θα πρέπει να γίνει το πιο… κουλ μέρος, ο ιδανικός προορισμός για να βγουν οι Αθηναίοι και οι υπόλοιποι και θεωρώ ότι είμαστε καθ’ οδόν για να το πετύχουμε αυτό».
Ακολούθως, υπογράμμισε: «Απλώς αισθανόμαστε τι έχει να προσφέρει η Ομόνοια. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να μετατραπεί σε μία χλιδάτη και… σνομπ περιοχή. Θα πρέπει να είναι ένα μέρος για γιορτή, ένα μέρος για… πάρτι, για να βγει κανείς, ένα κέντρο για τη νυχτερινή ζωή και το lifestyle, ένας προορισμός για αρχιτέκτονες και σχεδιαστές και διαφημιστικές εταιρείες, όπως είναι, λ.χ., το Soho στο Λονδίνο. Να είναι ένα… κουλ μέρος για να πας».

«Να μην γίνει Ντίσνεϊλαντ η Ομόνοια»
Κατόπιν, ο L. Avigad ρωτήθηκε για το ότι κάποιοι αναφέρουν πως για τις αστικές αναπλάσεις θα πρέπει να ζητείται η άποψη περισσότερων ενδιαφερόμενων και για το ότι άλλοι προτιμούν τις θεσμικές διαδικασίες, παρόλο που είναι εξαιρετικά γραφειοκρατικές και ενίοτε αναποτελεσματικές. «Δεν συμφωνώ (σ.σ. με την δεύτερη άποψη)», είπε και συνέχισε: «Από τις ρίζες πρέπει όλα να ξεκινούν. Λ.χ., γιατί μία ομάδα από χίπστερς να μην δημιουργήσει το δικό της, κουλ κουρείο; Δεν θα πρέπει, βέβαια, να κάνουμε Ντίσνεϊλαντ την Ομόνοια.

Η Ομόνοια έχει τον δικό της, γήινο χαρακτήρα. Κάποιους τους απωθεί, άλλους τους ελκύει. Άλλωστε, αν γίνουν όλες οι περιοχές όπως το Παγκράτι και το Μετς, δεν θα υπάρχει χώρος για δημιουργικότητα. Υπάρχει πολύς χώρος για ανάπτυξη και το real estate δεν είναι πολύ ακριβό. Μπορεί κανείς να βρει, λ.χ., υπέροχα νεοκλασικά κτίρια ή μοντερνιστικά κτίρια από την δεκαετία του 1970 και να τα αξιοποιήσει, καθώς αυτό είναι εφικτό και προσιτό οικονομικά». «Θα θέλαμε να εξερευνήσουμε το Γκάζι, το Μετς, τον Κεραμεικό» Τέλος, ο L. Avigad προχώρησε, στην διάρκεια της ομιλίας του και σε μία αποκάλυψη. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος σε περαιτέρω αναπτύξεις της Brown Hotels στην Αθήνα, δήλωσε πως «το Γκάζι, ο Κεραμεικός και το Μετς είναι περιοχές που θα θέλαμε να εξερευνήσουμε».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build