Λ. Ποτηροπούλου (Potiropoulos+Partners): «Πώς διαμορφώσαμε το Athens LifeTech Park»

Στη διάρκεια της δεύτερης εκδήλωσης της σειράς ημερίδων DOMa Diaries η συνυδρίτρια του Potiropoulos+Partners, Λιάνα Ποτηροπούλου, αναφέρθηκε στο, εν εξελίξει, έργο Athens LifeTech Park της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας ELPEN, το οποίο βρίσκεται σε μία έκταση 56 στρεμμάτων στο επιχειρηματικό πάρκο των Σπάτων και υλοποιήθηκε από το γραφείο της.

Έμπνευση από το χρωμόσωμα
Η Potiropoulos+Partners ανέλαβε το project το 2018, έχοντας υπόψη το όραμα της ELPEN, που ήταν να δημιουργήσει το πρώτο πάρκο βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα. «Το πρόγραμμα που είχαμε ήταν πάρα πολύ σύνθετο», εξήγησε η κ. Ποτηροπούλου: «Ο βασικός κορμός αφορούσε στο να δημιουργήσουμε το κυρίως ερευνητικό κέντρο, συνδυασμένο με ένα συνεδριακό και ένα εκπαιδευτικό κέντρο, τους χώρους της διοίκησης και ένα αθλητικό κέντρο. Επειδή το έργο αφορούσε κυρίως σε ερευνητικό κέντρο, πάνω σε αυτό έπρεπε να εστιαστεί η όλη μας αρχιτεκτονική έμπνευση.

Εμπνευστήκαμε, έτσι, από τη μορφή του χρωμοσώματος, το Χ, το οποίο αποτυπώθηκε στους δύο υποκείμενους όγκους που, όπως είναι και με τα φυτεμένα δώματα από πάνω, έχουν μία έξαρση σαν να βγαίνουν από το έδαφος και να δημιουργούν το κτίριο». Συνέχισε, έπειτα, η κ. Ποτηροπούλου: «Επάνω, η αρχιτεκτονική έμπνευση κορυφώνεται από έναν όγκο με μορφή ιδεογράμματος, που καταλήγει σε μία μεγάλη πλατεία (η οποία θα χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις). Στο πίσω μέρος αναπτύσσεται το αθλητικό κέντρο, κυρίως με γήπεδα ποδοσφαίρου και τένις – αυτό το σύμπλεγμα περιτρέχεται από έναν ποδηλατόδρομο που περνά και μέσα από το κτίριο. Υφίσταται, τέλος, ανάμεσα στους δύο όγκους του χρωμοσώματος, μία παιδική χαρά».

«Μορφές ρευστές, με οργανικότητα»
Κατόπιν, η κ. Ποτηροπούλου διευκρίνισε: «Δεν μπορούσαμε, σε ένα πάρκο αφιερωμένο στη βιοτεχνολογία, να ακολουθήσουμε μορφές που να μην έχουν οργανικότητα, να μην είναι ρευστές, να μην είναι συμβατές με αυτήν την έννοια της φύσης. Οπότε, όλη η σύνθεση του έργου μας ακολούθησε αυτήν την οργανικότητα των μορφών (μια άσκηση δύσκολη, αλλά είχαμε την πολύ μεγάλη υποστήριξη του κυρίου του έργου που αγκάλιασε την πρωτοπόρα σύνθεση και δεν επέμεινε σε πιο συμβατικές προσεγγίσεις)».

Η διαμόρφωση των χώρων
Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή της, η κ. Ποτηροπούλου μίλησε και για το πώς είναι διαμορφωμένοι οι χώροι του κτιρίου: «Στο ισόγειο, όλο το δεξί μέρος είναι αφιερωμένο στο ερευνητικό κέντρο και το αριστερό στο συνεδριακό. Στον πάνω όροφο είναι το εκπαιδευτικό κέντρο. Από εκεί μπορεί κανείς να βγει έξω και να περάσει από ένα τεχνητό δάσος από κολώνες. Στον πρώτο όροφο, συνεχίζεται το ερευνητικό κέντρο, βρίσκεται όλο το εκπαιδευτικό και στο πίσω μέρος έχουμε το αθλητικό κέντρο, με γυμναστήρια και τη διοίκησή του. Στον τελευταίο όροφο είναι οι χώροι της διοίκησης και ένα εστιατόρια 300 ατόμων (όση είναι και η δυναμικότητα του συνεδριακού κέντρου)».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Δ. Χρηστίδης (doxiadis+): «Η χρήση του ΒΙΜ στην αρχιτεκτονική τοπίου του Riviera Tower»

Το πώς χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία Building Information Modelling (ΒΙΜ) στην αρχιτεκτονική τοπίου του, υπό ανέγερση, Riviera Tower, ο οποίος θα αποτελεί μέρος του εμβληματικού project του Ελληνικού, ανέλυσε ο Δημήτρης Χρηστίδης, ΒΙΜ Manager στο doxiadis+, μιλώντας στη δεύτερη εκδήλωση της σειράς ημερίδων DOMa Diaries. Το εν λόγω γραφείο ανέλαβε τον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής τοπίου του κτιρίου, που θα είναι το πιο ψηλό (σ.σ. θα φθάνει σχεδόν στα 200 μέτρα) αλλά και το πρώτο «πράσινο» στην Ελλάδα, με τον κ. Χρηστίδη να αναφέρει, αρχικά: «Με αφορμή το έργο αυτό, έπρεπε να παράξουμε μία σχεδιαστική τεχνολογία που να αφορά όχι μόνο σε αυτό αλλά συνολικά στο ΒΙΜ workflow του γραφείου μας».

Πώς διαμορφώθηκε το μοντέλο ΒΙΜ για την αρχιτεκτονική τοπίου του Riviera Tower
Ακολούθως, ο κ. Χρηστίδης επεσήμανε: «Εκκινήσαμε από το default αντικείμενο φύτευσης, το οποίο όμως κρίναμε ανεπαρκές. Αρχίσαμε, έτσι, να αναπτύσσουμε ένα δικό μας αντικείμενο, που παραμετροποιεί περισσότερα γεωμετρικά στοιχεία, πιο χρήσιμα για την ΒΙΜ διαδικασία. Εισαγάγαμε, επίσης, στο μοντέλο τις δισδιάστατες αναπαραστάσεις του για τα σχέδια, κλπ, ενώ αναπτύξαμε καινούργιες σχέσεις με άλλα αντικείμενα, όπως, λ.χ., αυτή μεταξύ του αντικειμένου και του εδάφους πάνω στο οποίο καλλιεργείται. Του παρείχαμε, δε και τη δυνατότητα να αναπαρίσταται φωτορεαλιστικά». «Έτσι, λοιπόν», συνέχισε ο κ. Χρηστίδης, «δημιουργήσαμε ένα νέο αντικείμενο, αρκετά πιο σύνθετο, που μας εξυπηρετεί αρκετά καλύτερα σε σχέση με αυτό που μας παρέχουν τα δημοφιλή προγράμματα. Μας δίνει, επιπλέον, τη δυνατότητα να παράγουμε την ανίχνευση των συγκρούσεων μεταξύ των δικών μας αντικειμένων και εκείνων των υπόλοιπων μελετητών και, παράλληλα, να εισάγουμε πληροφορίες που δεν υπήρχαν προηγουμένως».

Μοντέλο και για τα σχέδια φύτευσης και για το χώμα
Το γραφείο doxiadis+ εισήγαγε μια αντίστοιχη καινοτόμα διαδικασία και στα σχέδια φύτευσης. Όπως εξήγησε ο κ. Χρηστίδης, στην παραδοσιακή μορφή αυτών των σχεδίων οι μείξεις των φυτεύσεων παρέχονται σαν ένα φύλλο Excel, «το οποίο δίνει βέβαια πλήρεις πληροφορίες για, π.χ., τα είδη, τις αποστάσεις και την πυκνότητα. Εμείς αυτό κληθήκαμε να το αναπαράγουμε σε ΒΙΜ, άρα έπρεπε να αξιοποιήσουμε εργαλεία, να επεκτείνουμε τις δυνατότητες του προγράμματος και να δημιουργήσουμε μια γεωμετρική αναπαράσταση αυτών των χαρακτηριστικών».

Η τεχνολογία ΒΙΜ, όμως, αξιοποιήθηκε και για τη δημιουργία ενός μοντέλου για το χώμα, είπε ο κ. Χρηστίδης.
Συγκεκριμένα, διευκρίνισε: «Δημιουργήσαμε και αυτό το μοντέλο μέσα στο οποίο μπορούμε παράγουμε σχέδια, να βλέπουμε τις συγκρούσεις, να πληρούμε τις προδιαγραφές. Μας δίνεται, επιπροσθέτως, η δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια νέα οπτική στον χώρο του landscape design, όπου ναι μεν δημιουργούμε εικόνες με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το σκίτσο αλλά ταυτόχρονα έχουμε ένα μοντέλο που δύναται να παρουσιαστεί και μέσα σε αυτό μπορούμε να περιηγηθούμε, ώστε να έχουμε μια σχετικά καλή προσέγγιση των προθέσεών μας».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Διαγωνισμός των 60 εκ. στη Νέα Μάκρη: Γιατί ακυρώθηκε και επαναπροκηρύχθηκε

Σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για αντιπλημμυρικά έργα στη Νέα Μάκρη, κόστους 60 εκατ. ευρώ, προχώρησε προ ημερών το Υπουργείο Υποδομών. Ο διαγωνισμός αυτός είχε προκηρυχθεί αρχικά τον Απρίλιο, όμως ακυρώθηκε μετά από απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), με την οποία δικαιώθηκαν οι προδικαστικές προσφυγές που κατέθεσαν 3 ενώσεις οικονομικών φορέων, αναφορικά με παράνομους περιορισμούς που συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική διακήρυξη. Οι προδικαστικές προσφυγές κατατέθηκαν από τις εξής ενώσεις: «Εργοροή-Tedra-Χωροτεχνική-Εργοδομική Βοιωτίας», «Θεμέλη-Τεχνική Εταιρεία Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης-ΕΛΤΕΡΓΑ-Εργοδυναμική Πατρών» και «Δομική Κρήτης-ΕΡΕΤΒΟ-ΤΕΝΑ-Τεχνική Έργων».

Στο στόχαστρο των παραπάνω μπήκαν οι όροι 22Γ και 22Δ της διακήρυξης, που αφορούσαν στα κριτήρια οικονομικής επάρκειας και τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας, συγκεκριμένα ως προς την απαίτηση ότι, σε περίπτωση ένωσης οικονομικών φορέων, οι ελάχιστες απαιτήσεις πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά στο σύνολό τους σε ένα τουλάχιστον μέλος της ένωσης ή, στην περίπτωση επίκλησης δάνειας εμπειρίας, οι απαιτήσεις πρέπει να συντρέχουν στον οικονομικό φορέα που παρέχει τη δάνεια εμπειρία.

Σύμφωνα με τις προσφεύγουσες: «οι προσβαλλόμενοι όροι είναι δυσανάλογοι με το αντικείμενο της σύμβασης, εμπεριέχοντας όρους και απαιτήσεις με τρόπο που περιορίζει αδικαιολόγητα τους δυνάμενους να συμμετάσχουν, όπως εν προκειμένω έκαστη των προσφευγουσών ενώσεων κατά τρόπο δυσανάλογο με το υπό δημοπράτηση αντικείμενο, ενώ η απαίτηση να συντρέχει καθένας από τους όρους αυτούς στο πρόσωπο ενός προσφέροντα, φωτογραφίζει αποκλειστικά τις εταιρείες της 7ης τάξης. Ειδικότερα, διότι είναι πρακτικά αδύνατον μεμονωμένη εταιρεία 6ης κατηγορίας να διαθέτει ίδια κεφάλαια ύψους 44 εκ. και πάγια 9 εκ., να στελεχώνεται από 7 μηχανικούς με 12ετή εμπειρία στα υδραυλικά έργα κλπ, να διαθέτει κατά την τελευταία μόνο 5ετία αθροιστικά εμπειρία σε υδραυλικά έργα ύψους 36,6 εκ. ευρώ και μηχανικό εξοπλισμό που αναφέρεται και συνδέεται άμεσα με κατασκευαστικές δραστηριότητες έργων αξίας 2,7 εκ. ευρώ, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό υπέρμετρα τον κύκλο των εταιρειών, που μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, ή/και υποχρεώνοντάς τις σε κάθε περίπτωση να συμπράξουν με εταιρεία 7ης τάξης (έστω και χρησιμοποιώντας τη δάνεια εμπειρία αυτής) εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, καθώς η περαιτέρω συμμετοχή ενώσεων εταιρειών θα διασφάλιζε την κατάθεση καλύτερων προσφορών».

Η απόφαση της ΕΑΔΗΣΥ
Τελικά, η ΕΑΔΗΣΥ δικαίωσε τις καταγγελίες των 3 ενώσεων, κρίνοντας πως οι προσβαλλόμενοι όροι στερούνται νομιμότητας, επειδή εισάγουν σοβαρούς περιορισμούς στην παραδεκτή συμμετοχή των οικονομικών φορέων που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως ένωση στον διαγωνισμό, απαγορεύοντας χωρίς αιτιολογία τη συνένωση εμπειρίας και πόρων των μελών ένωσης. Ακύρωσε, έτσι, την διακήρυξη στο σύνολό της, για να δοθεί η δυνατότητα σε οικονομικούς φορείς που δεν είχαν επιδείξει ενδιαφέρον λόγω της αρχικής της μορφής, να κάνουν προσφορές μετά την τροποποίησή της, που επήλθε τελικά με τη νέα διακήρυξη του έργου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Νέες επενδύσεις 7,5 εκατ. φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης για την Aluminco

Νέες επενδύσεις και αναπροσαρμογή των οικονομικών της δεδομένων έχει βάλει στο κάδρο η Aluminco. Η εταιρεία διέλασης, έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο επενδύσεων για την επέκταση της παραγωγής, μεταξύ των οποίων και στο πρώην εργοστάσιο της Doral στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, που έχει εξαγοράσει, προτίθεται να υλοποιήσει συνολική επένδυση 7,5 εκατ. ευρώ για την προσθήκη νέου μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και για την περαιτέρω ψηφιοποίηση των εγκαταστάσεών της. Η Aluminco προχώρησε στην υποβολή του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου στο RRF, προκειμένου να επιδοτηθεί χαμηλότοκα μέρος της συγκεκριμένης επενδυτικής πρωτοβουλίας.
Σημειώνεται, ότι ήδη στη διάρκεια του 2022 είχαν προηγηθεί επενδύσεις συνολικού ύψους 5,7 εκατ. ευρώ.

Οι διαθέσιμες παραγωγικές εγκαταστάσεις
Αυτή τη στιγμή η εταιρεία διατηρεί, στα δύο εργοστάσια της σε Οινόφυτα και Καλοχώρι, τέσσερις γραμμές διέλασης αλουμινίου, 1800 MT, 1.850 MT, 2.500 MT και 2.000 MT, με παραγωγική δυναμικότητα άνω των 35.000 τόνων προφίλ αλουμινίου ετησίως.  Επιπλέον, διαθέτει τέσσερις γραμμές ηλεκτροστατικής βαφής, κάθετη-οριζόντια-απομίμησης ξύλου, γραμμές με ετήσια παραγωγικότητα 20.000 τόνων ετησίως και μία γραμμή παραγωγής Open Air. Την παραγωγική της δυναμική συμπληρώνουν τρεις γραμμές πάνελ, μία μονάδα χύτευσης, μία μονάδα μηχανουργικής κατεργασίας και συναρμολόγησης, τέσσερα κέντρα παραγωγής και τρεις αυτοματοποιημένες γραμμές συσκευασίας. Στο πλαίσιο της ενεργειακής εξοικονόμησης που επιδιώκει, ένα νέο φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 999,54 kWp εγκαταστάθηκε στη στέγη των κεντρικών εγκαταστάσεων της Aluminco στα Οινόφυτα και έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα κατασκευή ισχύoς 1,2 MWp.

Πλέον, με τη νέα αυτή προσθήκη το βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας έχει συνολική εγκαταστημένη ισχύ 2.2 MWp. Με τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά καλύπτει σχεδόν το 40% των ενεργειακών της αναγκών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στον τομέα των εξαγωγών, διαθέτει αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου για πόρτες και παράθυρα, συστήματα καγκέλων, συστήματα εξωτερικού χώρου, συστήματα στήριξης φωτοβολταϊκών πλαισίων σε περισσότερες από 60 χώρες σε Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή, Αυστραλία και Αμερική. Στον σχεδιασμό της εταιρείας, ωστόσο, είναι και η αναπροσαρμογή των δανειακών της υποχρεώσεων, εισερχόμενη σε συζητήσεις με τις δανείστριες τράπεζες με σκοπό να πετύχει χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Οι αυξημένες ζημίες και τα κόστη που επιβάρυναν την επιχείρηση
Να σημειωθεί, ότι η Aluminco, παρά την αύξηση του τζίρου της από τα 51,6 εκατ. ευρώ το 2021 σε 64,65 εκατ. ευρώ το 2022, συνέχισε να αυξάνει τις ζημίες της μετά από τους φόρους, οι οποίες άγγιξαν το 1 εκατ. ευρώ από ζημίες 43,5 χιλιάδων ευρώ που είχε στη χρήση του 2021. Στην ίδια χρονική περίοδο, τα έξοδα διοίκησης αυξήθηκαν σημαντικά στα 3,77 εκατ. ευρώ από 2,65 εκατ. ευρώ, κάτι που συνέβη και με τα έξοδα διάθεσης (8,5 εκατ. ευρώ το 2022, 6,76 εκατ. ευρώ το 2021). Αυξημένο, όμως, ήταν και το κόστος μισθοδοσίας στα 4,97 εκατ. ευρώ, από 3,96 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build