ΤΕΚΑΛ: Προσωρινή ανάδοχος για έργο 53 εκατ. ευρώ στην Ερμιονίδα

Προσωρινή ανάδοχος για έργο προϋπολογισμού 53 εκατομμυρίων ευρώ στην Ερμιονίδα αναδείχθηκε η ΤΕΚΑΛ, υποβάλλοντας τη χαμηλότερη προσφορά από τους τέσσερις οικονομικούς φορείς που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία. Ειδικότερα, στον διαγωνισμό για την υλοποίηση έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα Ανάβαλου στον δήμο Ερμιονίδας της Αργολίδας συμμετείχαν τέσσερις υποψήφιοι, με την ΤΕΚΑΛ να μειοδοτεί, προσφέροντας έκπτωση 15%, έναντι έκπτωσης 8% της Λατομεία Τυρνάβου, έκπτωσης 3% της Αφοί Παπαϊωάννου ΑΤΕΒΕ Ιντερκάτ και έκπτωσης 2% της ΕΚΤΕΡ. Σημειωτέον, το ότι και οι τέσσερις υποψήφιες εταιρείες κρίθηκαν αποδεκτές από την επιτροπή του διαγωνισμού, μετά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στα δικαιολογητικά συμμετοχής τα οποία εκείνες είχαν καταθέσει.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου αποτελεί ο σχεδιασμός των έργων μεταφοράς και διανομής νερού από τη διώρυγα του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου στην περιοχή της Ερµιονίδας για την κάλυψη τοπικών αρδευτικών αναγκών σε συνολική έκταση 22.000 στρεμμάτων περίπου. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σημασίας για την Ερμιονίδα, μία περιοχή η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λειψυδρίας και εκφράζονται ανησυχίες ότι απειλείται με ερημοποίηση, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και της έλλειψης αρδευτικού νερού, που επηρεάζει ιδιαίτερα τον πρωτογενή τομέα.

Αναλυτικότερα, τα αναγκαία έργα για τη μεταφορά και διανομή νερού στην περιοχή της Ερµιονίδας από την κεντρική Διώρυγα Αναβάλου περιλαμβάνουν:
– Τα έργα κεφαλής (υδροληψία και Κεντρικό Αντλιοστάσιο Α1) επί της Διώρυγας Αναβάλου δυναμικότητας 2.500 κυβικών μέτρων ανά ώρα.
– Τα έργα μεταφοράς που αποτελούνται από τους αγωγούς μεταφοράς, τις αναρρυθμιστικές δεξαμενές Δ1, Δ2 και Δ3, καθώς και το ενδιάμεσο αντλιοστάσιο Α2.
– Τη λιμνοδεξαμενή ημερήσιας εξίσωσης στην Κοιλάδα, χωρητικότητας 9.000 κυβικών μέτρων όπου προβλέπεται το πέρας του έργου.

Γενικά, η χάραξη του αγωγού μπορεί να διακριθεί σε τέσσερα τμήματα που αφορούν:
– Το τμήμα από το κεντρικό Αντλιοστάσιο επί της Διώρυγας Αναβάλου έως το ακρωτήριο Ιρίων το οποίο είναι εύκολα προσπελάσιμο από υφιστάμενους δρόμους.
– Το τμήμα του ακρωτηρίου Ιρίων για τη διάβαση του οποίου απαιτείται η διάνοιξη νέου εργοταξιακού δρόμου.
– Το τμήμα από το ακρωτήριο Ιρίων έως το ακρωτήριο Βουρλιά και τον οικισμό του Αγίου Ιωάννη, το οποίο είναι προσβάσιµο από υφιστάμενο δρόμο και δύσκολα προσπελάσιμο από τη θάλασσα.
– Το τμήμα από τον οικισμό Άγιος Ιωάννης έως τη δεξαμενή ημερήσιας εξίσωσης στην Κοιλάδα που είναι εύκολα προσβάσιµο από υφιστάμενους δρόμους στο μεγαλύτερο τμήμα του.
Σημειώνεται, ότι, εφόσον κατακυρωθεί και επίσημα στην ΤΕΚΑΛ το έργο, η διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί θα είναι 24 μήνες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Οικιστικά ακίνητα: Τι «βλέπουν» οι επαγγελματίες για το επόμενο εξάμηνο

Συνεχόμενα ανοδική θα είναι στο επόμενο εξάμηνο η ελληνική αγορά ακινήτων, όπως απαντάει το 41,7% των επαγγελματιών στου κλάδου σε πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Opinion Poll για λογαριασμό του επιχειρηματία Ηλία Παπαγεωργιάδη, ο οποίος διατηρεί εκτεταμένη δραστηριότητα στην αγορά του real estate στη Ρουμανία και το τελευταίο διάστημα βολιδοσκοπεί και την ελληνική αγορά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων και διεξήχθη στην περιφέρεια Αττικής και το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία ποσοστό 27,8% των επαγγελματιών εκτιμά ότι η αγορά θα σταθεροποιηθεί, ένα 13,9% ότι θα εκτοξευθεί καθώς και ένα 11,1% που απαντά ότι είναι φούσκα και θα εκτοξευθεί.

Το 19,4% των επαγγελματιών επισημαίνει ότι στο επόμενο εξάμηνο το ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας θα είναι πολύ μεγάλο, το 27,8% ότι θα είναι μεγάλο και το 27,8% ότι θα κινηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα. Aναφορικά με τις τιμές των ενοικίων, το 38,9% των επαγγελματιών του κλάδου εκτιμά ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει, το 27,8% ότι θα εκτοξευθούν, το 22,2% ότι θα σταθεροποιηθούν, το 8,3% ότι είναι φούσκα και δεν θα πληρωθούν και το 2,8% ότι θα πέσουν. Ως προς τα παλαιά διαμερίσματα, ποσοστό 41,7% εκτιμά ΄ότι θα ανέβουν έως και κατά 10%, 22,2% ότι θα αυξηθούν πάνω από 10%, ένα 16,7% ότι θα μείνουν σταθερές και επίσης ένα 16,7% ότι θα μειωθούν λίγο (έως 10%).

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία και την αντιμετώπιση των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ποσοστό 61,1% των επαγγελματιών αναφέρει ότι θα επηρεάσουν λίγο και ότι ίσως κάποιοι ιδιοκτήτες να αποσύρουν τα ακίνητά τους από τις πλατφόρμες με αποτέλεσμα να αυξηθεί ελαφρώς η προσφορά. Στο ίδιο ερώτημα, ποσοστό 19,4% των επαγγελματιών του κλάδου απαντά ότι πολλοί ιδιοκτήτες θα αποσύρουν τα ακίνητά τους από τις πλατφόρμες και θα αυξηθεί η προσφορά.

Πώς επηρεάζουν τα επιτόκια
Στο πεδίο των ερωτημάτων που τέθηκε βρέθηκε και το κρίσιμο θέμα των επιτοκίων δανεισμού, με το 38,9% των επαγγελματιών να απαντά ότι επηρεάζουν πολύ την αγορά ακινήτων και ένα 33,3% να αναφέρει ότι επηρεάζει, αλλά υπάρχουν πελάτες που υπάρχουν χωρίς δανεισμό και το 19,4% επισημαίνει ότι επηρεάζει σε μέτριο βαθμό. Σε ερώτημα για το τι αναμένεται να συμβεί με τις τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η έρευνα, η απάντηση του 36,1% είναι ότι θα αυξηθούν περισσότερο από 36,1%, του 30,6% ότι θα ανέβουν έως 10% και του 19,4% ότι θα παραμείνουν σταθερές. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται εκτενής αναφορά στα περίπου 750.000 ακίνητα (15% του συνόλου), τα οποία βρίσκονται εκτός αγοράς, μειώνοντας το διαθέσιμο στοκ ακινήτων προς ενοικίασης. Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, το 36,1% των επαγγελματιών του κλάδου αναφέρει ότι θα πρέπει να δοθεί επιδότηση για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση των συγκεκριμένων ακινήτων, ενώ το 38,9% επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η μείωση της φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίησή τους. Ένα 13,9% επισημαίνει την ανάγκη που υπάρχει για ταχύτερη επίλυση των διαφορών και το 11,1% ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την καλύτερη προστασία των ιδιοκτητών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build