--> 

Cognitive: Βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους

Σήμερα, η υψηλή ποιότητα ζωής στο σπίτι προϋποθέτει υψηλές προδιαγραφές μόνωσης για ενεργειακή απόδοση. Αλλά, όπως επισημαίνει η Cognitive OE, συχνά παραβλέπουμε το πρόβλημα που δημιουργείται στην ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Οι σύγχρονες κατοικίες, με τις πολύ υψηλές προδιαγραφές μόνωσης, θωρακίζουν το εσωτερικό μικροκλίμα από τις αλλαγές της εξωτερικής θερμοκρασίας, αλλά αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Η λύση βρίσκεται στη συνδυασμένη χρήση αξονικών συστημάτων αερισμού εξαερισμού με ενσωματωμένο κεραμικό εναλλάκτη αέρα και της έξυπνης κτιριακής τεχνολογίας KNX. Εγκαθιστώντας αυτά τα συστήματα, διατηρούμε την ιδανική ισορροπία μεταξύ αερισμού, εξαερισμού και μόνωσης, παρέχοντας ένα υγιές περιβάλλον στο σπίτι μας χωρίς να διαταράσσουμε το εσωτερικό θερμοκρασιακό μικροκλίμα. Το κεραμικό υλικό έχει την ιδιότητα της γρήγορης θερμικής φόρτισης και αποφόρτισης. Τη στιγμή που ο εσωτερικός αέρας απορρίπτεται, περνά μέσα από τον εναλλάκτη και αφήνει το θερμοκρασιακό του αποτύπωμα. Μόλις ολοκληρωθεί η χρονική περίοδος της απόρριψης, ξεκινά η εισαγωγή φρέσκου αέρα ο οποίος κατά την είσοδό του περνά πάλι μέσα από τον κεραμικό εναλλάκτη και αντιγράφει το θερμοκρασιακό αποτύπωμα του αέρα που απορρίφθηκε σε ποσοστό ανάκτησης έως 90%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Trade Estates: Στην Vector η κατασκευή του εμπορικού κέντρου και του ΙΚΕΑ στην Κρήτη

Στην Vector ανέθεσε η Trade Estates ΑΕΕΑΠ την κατασκευή του νέου της εμπορικού κέντρου στο Ηράκλειο Κρήτης, στο οποίο θα στεγάζεται προσεχώς και το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Build. Επί της ουσίας, η Trade Estates προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση, καθότι το έργο θα εκτελεστεί με βάση το μοντέλο αυτεπιστασίας, στο οποίο ειδικεύεται η Vector ως εταιρεία παροχής υπηρεσιών EPC Management. Πρόκειται για μία κίνηση που συμβάλλει στο να μειωθεί δραστικά το κόστος του έργου για την Τrade Estates. Θυμίζουμε, ότι η Vector ανέλαβε το προηγούμενο διάστημα, την κατασκευή μέσω αυτεπιστασίας με παροχή υπηρεσιών EPCM, τεσσάρων πολυκατοικιών και γραφείων της Prodea Ιnvestments, καθώς και του πεντάστερου ξενοδοχείου Avant Mar στην Πάρο για λογαριασμό της Grivalia Hospitality.

Στα 22 εκατ. ευρώ η συνολική επένδυση της Trade Estates
Το νέο έργο που ανέλαβε για λογαριασμό της Trade Estates σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου Φουρλή είναι εμπορικό κέντρο με ένα κατάστημα ΙΚΕΑ και δύο τρία ακόμα μικρότερα καταστήματα άλλων brand τα οποία θα είναι μαζί σε ένα συγκρότημα. Η επένδυση ανέρχεται συνολικά στα 22 εκατομμύρια ευρώ και αναπτύσσεται σε έκταση 42 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 15.000 τ.μ. θα στεγάζουν εμπορικά καταστήματα μαζί με το πρώτο μεγάλο κατάστημα ΙΚΕΑ στην Κρήτη. Το εμπορικό συγκρότημα που θα κατασκευαστεί θα χωρίζεται σε τρία ισόγεια καταστήματα με πρόσοψη προς τον Νότο και την Εθνική οδό και με αυτόνομα υπόγεια. Το κτίριο έχει συνολική επιφάνεια κάλυψης 7.885,61 τετραγωνικά μέτρα και συνολική επιφάνεια δόμησης 7.885 τετραγωνικά μέτρα και υπόγειο 6.685 τ.μ. Το οικόπεδο βρίσκεται στην περιοχή «Δύο Αοράκια», στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου.

Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο έργο της Trade Estates όπως και του αντίστοιχου που ετοιμάζει στην Πάτρα, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας. Σε ό,τι αφορά στο μοντέλο αυτεπιστασίας μέσω Engineering Procurement & Construction Management, πρόκειται για μια διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδο κατασκευής έργων, η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην χώρα μας δίνοντας δραστική λύση στην συνεχή αύξηση του κατασκευαστικού κόστους.

Η πολυετής συνεργασία της Vector με τον όμιλο Φουρλή
Η Trade Estates, η οποία πρόσφατα εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είχε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023 και με βάση τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η ίδια, χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 330 εκατομμυρίων ευρώ (gross asset value) και αποτελεί μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις στον τομέα των επενδύσεων ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Η Vector, από την πλευρά της, θυμίζουμε ότι έχει πολυετή συνεργασία με τον Όμιλο Φουρλή, καθώς είναι εκείνη που κατασκεύασε τα δύο πρώτα καταστήματα ΙΚΕΑ νέας γενιάς – στον Πειραιά στο νεοκλασικό κτίριο «Μέγαρο Πολίτου» – στο The Μall Athens – καθώς και καταστήματα της Intersport.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Οι μικρές αναπλάσεις, η ΠΥΡΚΑΛ και το «ντόμινο» ανάπτυξης στην Πατησίων

Οι αστικές αναπλάσεις στην Αθήνα βρέθηκαν στο επίκεντρο διαλόγου που είχαν ο εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και ο CEO της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος, στο 1ο real estate conference, με θέμα «Το Παρόν – το Μέλλον και οι Προκλήσεις του Real Estate». Ο Χάρης Δούκας τάχθηκε υπέρ των πολλών μικρών, αποτελεσματικών αναπλάσεων σε επίπεδο γειτονιάς, επισημαίνοντας πως αυτή είναι η γενική τάση τώρα και επικαλούμενος τα παραδείγματα πόλεων όπως η Βαρκελώνη, το Παρίσι και το Μιλάνο. Αντίθετα, σχολίασε ότι «θα πρέπει να ξεφύγουμε από φαραωνικούς σχεδιασμούς», αφήνοντας αιχμές για την απερχόμενη δημοτική αρχή, συνοψίζοντας: «Τα πολλά μικρά έργα θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά».

Σε αυτό το πλαίσιο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στο φιλόδοξο project της μετεγκατάστασης πολλών υπουργείων στο σχεδιαζόμενο «κυβερνητικό πάρκο» στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, διερωτώμενος αν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές που θα στηρίξουν τόσα πολλά αυτοκίνητα στην περιοχή, και αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα κτίρια στα οποία στεγάζονται σήμερα τα υπουργεία που θα μεταφερθούν, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν και να μην καταλήξουν και αυτά εγκαταλελειμμένα όπως και τα αμέτρητα αναξιοποίητα κτίρια που βρίσκονται στα όρια του δήμου Αθηναίων. Κτίρια για την αξιοποίηση των οποίων, όπως ανέφερε ο εκλεγμένος δήμαρχος, αποτελεί πρόβλημα το θεσμικό πλαίσιο και θα πρέπει η νέα δημοτική αρχή να είναι «τολμηρή», αλλά και να αναλάβει η κυβέρνηση τη δική της ευθύνη. Ένα άλλο θέμα που έθεσε για την ΠΥΡΚΑΛ είναι ότι για να πετύχει η μετεγκατάσταση θα πρέπει να τη στηρίζουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι, άρα θα πρέπει και αυτοί να μπουν στο παιχνίδι.

«Τεράστιο προοδευτικό και αναπτυξιακό έργο»
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος εμφανίστηκε σαφώς πιο θετικός απέναντι στο έργο της ΠΥΡΚΑΛ, σημειώνοντας αυτολεξεί «με ενθουσιάζει η ΠΥΡΚΑΛ», κάνοντας λόγο για «ένα τεράστιο προοδευτικό και αναπτυξιακό σχέδιο που θα δημιουργήσει ένα απόθεμα όχι εγκαταλελειμμένων, ούτε άδειων, αλλά προς χρήση κτιρίων, με άλλες χρήσεις». Υπενθύμισε ακόμα ότι 200.000 τ.μ. «που έχουν πλημμυρίσει στον αμίαντο» θα μετατραπούν σε ποσοστό 60-70% σε πάρκο και υπογράμμισε ότι η ΠΥΡΚΑΛ μπορεί να γίνει μια «τεράστια αφορμή» ώστε μετά από διαβούλευση των τοπικών αρχών με ιδιωτικούς φορείς να γίνει κάτι που θα μεταμορφώσει την πόλη, και θα γίνει παράδειγμα και για άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη.

Ένα άλλο θέμα που έθεσε ο κ. Ανδριόπουλος είναι το πώς θα «ξαναζωντανέψουν» περιοχές του κέντρου της Αθήνας που έχουν χάσει την αίγλη τους, κάτι για το οποίο, όπως είπε, είναι αναγκαία μία στενή συνεργασία του δήμου και της περιφέρειας με τις ιδιωτικές εταιρείες που υλοποιούν επενδύσεις. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παλιό Μινιόν, η αξιοποίηση του οποίου η Dimand φιλοδοξεί πως θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα επενδύσεων που θα επεκταθούν και θα αλλάξουν την πόλη. Άλλωστε, αποκάλυψε πως το ενδιαφέρον της Dimand για το Μινιόν προέκυψε χάρη στη συζήτηση που γίνεται για την επέκταση και ανάπλαση του Αρχαιολογικού Μουσείου, που «αν το αγκαλιάσουμε όλοι, είναι αυτό που θα ξαναφέρει την Πατησίων και το κέντρο στην κατάσταση που ήταν πολλά χρόνια πριν».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build