Ηρακλής: Από τα 420 εκατομμύρια τζίρο φέτος, στα 800 το 2030 – Επενδύσεις 600 εκατομμυρίων

Σημαντικά έχουν συμβάλει και θα συμβάλουν μελλοντικά οι εξαγορές που έχει πραγματοποιήσει ο όμιλος Ηρακλής για τη συνολική του πορεία. Ο όμιλος το 2018 είχε τζίρο περίπου 200 εκατ. ευρώ, το 2022 έφτασε σε ρεκόρ 373 εκατ. ευρώ και φέτος θα αγγίξει τα 420 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε, ότι μεταξύ αυτών των εξαγορών είναι η απόκτηση εγκαταστάσεων της Χάλυψ και η εξαγορά της Λαρσινός. Το 2022 είχε 30 εκατ. ευρώ EBIT (κέρδη προ φόρων και τόκων), φέτος θα φτάσει τα 45 εκατ. ευρώ και το 2024 περίπου τα 70 εκατ. ευρώ. Στόχευση είναι το 2025, όταν και θα ξεπεράσει σε κύκλο εργασιών τα 500 εκατ. ευρώ, να φτάσει σε περίπου 110 εκατ. ευρώ EBIT και το 2030 να έχει τζίρο 800 εκατ. ευρώ και 180 εκατ. ευρώ EBIT.

Πωλήσεις προϊόντων εκτός Ελλάδος γίνονται προς την Αμερική, το Ισραήλ, την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία, την Αφρική με το ποσοστό πωλήσεων να είναι φέτος 1,8 εκατ. τόνοι στο εσωτερικό και 1,2 εκατ. τόνοι στο εξωτερικό. Η ανάπτυξη θα προέλθει από την εσωτερική αγορά και τη συμμετοχή σε μεγάλα έργα, ενώ θυμίζουμε ότι έχει δημιουργήσει μία νέα μονάδα εντός του Ελληνικού. Έχει ήδη συμμετάσχει στην κατασκευή του κτιρίου ΑμΕΑ και είναι αποκλειστικός προμηθευτής σκυροδέματος για την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, τη θεμελίωση του Riviera Tower, τη μεγαλύτερη σκυροδέτηση στην Ελλάδα με 7.300 κυβικά σε 36 ώρες. To συγκεκριμένο τσιμέντο ήταν χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος με περιεκτικότητα σε κλίνκερ 30%, έναντι 70% και 85% ποσοστό με το οποίο δουλεύει συνήθως η αγορά.

Το κλίνκερ που μειώθηκε στο Ελληνικό αντικαταστάθηκε με σκωρία. Εκτιμάται ότι θα διαθέσει ποσότητες και στην υπέργεια ανάπτυξη του Riviera Tower.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Δημήτρη Χανή, «η προσπάθειά μας είναι να μειώσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα. Αυτό έχει πολλά στάδια. Αφενός να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα και αφετέρου πώς αυτό θα αποτυπωθεί στα προϊόντα που δημιουργούμε».

Γιατί εξαγόρασε Χάλυψ-Λαρσινό
Η εξαγορά των εγκαταστάσεων της Χάλυψ σύμφωνα με τον κύριο Χανή ήταν βασική στρατηγική κίνηση για να αποκτήσει λατομείο αδρανών υλικών στην Αττική, λόγω της αυξημένης κατασκευαστικής δραστηριότητας. Είναι το μεγαλύτερο λατομείο στη ΝΑ Ευρώπη και βρίσκεται στη Μάνδρα. Ακολούθως επελέγη να γίνει η εξαγορά της Λαρσινός Α.Ε. που ήταν ο τρίτος παίκτης στην αγορά. Με τη συγκεκριμένη κίνηση έχει πλέον 40 μονάδες σκυροδέματος και 15 λατομεία αδρανών υλικών. Ήθελε να επωφεληθεί την ισχυρή παρουσία της Λαρσινός στην Πελοπόννησο όπου διατηρεί λατομεία σε Κόρινθο Καλαμάτα, δημιουργώντας ένα εκτενές δίκτυο (Μάνδρα, Κόρινθος, Καλαμάτα, Άραξος). Επίσης, ήθελε να αξιοποιήσει την δύναμη του Λαρσινού στα σκυροδέματα. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος συμμετέχει στην κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, στο εργοστάσιο της Αλευράδας Αιτωλοακαρνανίας για την αντλιοταμίευση όπου έχει στήσει μία μονάδα και θα δημιουργήσει δεύτερη. Συμμετέχει, ακόμη, στο έργο της Cosco (προβλήτα Κρουαζιέρας στην Δραπετσώνα) και στο οδικό έργο (Ριζόμυλος-Καλαμάτα).

Νέες επενδύσεις 600 εκατ. ως το 2027
Ήδη από το 2019 έως και το 2023 έχει επενδύσει 170 εκατ. ευρώ με τις εξαγορές του λατομείου και των εργοστασίων σκυροδέματος της Χάλυψ, την εξαγορά του Λαρσινού και λοιπές επενδύσεις. Στο διάστημα των ετών 2024-2027 θα επενδύσει συνολικά 600 εκατ. ευρώ. Επενδύσεις αφορούν σε και κινήσεις για την υποκατάσταση των στερεών καυσίμων με εναλλακτικά καύσιμα. Σημειώνεται, ότι ο όμιλος πρόκειται να δημιουργήσει μία μονάδα χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος (carbon capture and storage) στο Μηλάκι της Εύβοιας μετά από πρόταση στο Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, η οποία θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Από το συγκεκριμένο ποσό θα επιδοτηθεί ποσό 125 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο θα προέλθει από ίδια κεφάλαια. Το έργο θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2028 και θα μηδενίσει το ανθρακικό αποτύπωμα του εργοστασίου. Επόμενο βήμα είναι να υλοποιηθεί μία ανάλογη επένδυση και στο εργοστάσιο του Βόλου.

Οι ανατιμήσεις
Ως προς τις τιμές των προϊόντων στο τέλος του 2021 ο Ηρακλής έκανε μία ανατίμηση και ακόμα μία το 2022. Για φέτος δεν προβλέπεται να γίνει κάποια ακόμη στο τσιμέντο, σύμφωνα με τον Δ. Χανή. Η πρώτη από αυτές ήταν στα επίπεδα 7-8 ευρώ/τόνο και η δεύτερη 9-10 ευρώ/τόνο.

Έ. Σιαΐνη (Αντισεισμική Θωράκιση Κτιρίων): «Η έλλειψη προσωπικού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα»

Το «παρών» στην έκθεση Xenia έδωσε φέτος με δικό της περίπτερο η Αντισεισμική Θωράκιση Κτιρίων (ΑΘΚ), κατασκευαστική εταιρεία με εξειδίκευση στις ενισχύσεις κτιρίων, που ήδη μετρά 13 χρόνια ζωής. Μιλώντας στο Build στη διάρκεια της έκθεσης η αρχιτέκτονας ΕΜΠ και στέλεχος του μελετητικού τμήματος της εταιρείας, Έφη Σιαΐνη (Siaini Architecture), επεσήμανε: «Αποτελούμε τη μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα με ειδίκευση στις ενισχύσεις κτιρίων που έχει περάσει πλέον στη δεύτερη γενιά της. Έχουμε επεκτείνει τις δραστηριότητές μας, αναλαμβάνουμε όλο και σημαντικότερα έργα. Το πιο πρόσφατο, η εφαρμογή των μελετών ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού του Hilton».
«Η έλλειψη προσωπικού, το σπουδαιότερο πρόβλημα»

Ακολούθως, η κ. Σιαΐνη όρισε την μεγάλη, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ως την σπουδαιότερη πρόκληση που αντιμετώπισε τελευταία η ΑΘΚ. «Οι ενισχύσεις και οι καθαιρέσεις είναι, ίσως, το δυσκολότερο μέρος της κατασκευαστικής διαδικασίας. Είναι μια χειρωνακτική, δύσκολη, κουραστική εργασία, που απαιτεί πολλή δύναμη. Βέβαια, αμείβεται πολύ καλά και υπάρχουν άτομα που θέλουν να την κάνουν, ωστόσο δεν διαθέτουν την απαραίτητη σωματική ρώμη», υπογράμμισε η κ. Σιαΐνη. Έπειτα, διευκρίνισε πως «τα 3-4 τελευταία χρόνια σημειώνεται έκρηξη στην οικοδομική δραστηριότητα, κυρίως σε υπάρχοντα κτίρια που ήταν εγκαταλελειμμένα, άλλαξαν χέρια και οι ιδιοκτήτες τους θέλουν πλέον να τα εκμεταλλευτούν επενδυτικά. Όσα από αυτά τα κτίρια αλλάζουν χρήση και τους προστίθενται φορτία, απαιτούν ενίσχυση του φέροντος οργανισμού τους. Υπάρχει, λοιπόν, μια συνεχής ροή με projects που χρειάζονται αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, μελέτη, προκοστολόγηση, χρονοδιάγραμμα και τελικά κατασκευή. Μιλάμε για διαδικασίες που απαιτούν ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή επιστημονική κατάρτιση». Η έλλειψη προσωπικού αφορά, όμως», κατέληξε η κ. Σιαΐνη «και στον τομέα των επιστημόνων, των πολιτικών μηχανικών και των εργοδηγών, που χρειάζονται επιτόπου του έργου».

«Η τάση, η επανάχρηση ιστορικών κτιρίων»
Όσον αφορά, τέλος, στο ποια κτίρια προτιμώνται περισσότερο για να ενισχυθούν (ή να κατεδαφιστούν) στην Ελλάδα τώρα, η κ. Σιαΐνη απάντησε: «Τα ιστορικής αξίας και σημασίας κτίρια. Η τάση αφορά στην επανάχρησή τους. Υπάρχουν πολλά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας και στα ιστορικά κέντρα των ελληνικών πόλεων γενικότερα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, για τα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα κατεδάφισης. Ακόμη, υφίστανται πολλά κτίρια σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς στην περιφέρεια που επίσης ουδείς μπορεί να κατεδαφίσει. Πρέπει λοιπόν να διατηρηθούν, να γίνουν επισκευές, αποκαταστάσεις ή ενισχύσεις, για να επαναχρησιμοποιηθούν. Υπάρχουν, επιπλέον, υφιστάμενα παλιά κτίρια στον αστικό ιστό με μεγάλο τελικό ύψος, το οποίο σε περίπτωση κατεδάφισης δεν θα ήταν εφικτό να αποκτηθεί ξανά, σύμφωνα με τον νέο οικοδομικό κανονισμό και τους νέους όρους δόμησης. Οπότε, τέτοια κτίρια ενισχύονται και επισκευάζονται με σκοπό να διατηρήσουν το πλεονέκτημα του μεγάλου ύψους τους».

Ελληνικό: Στην αγορά βγάζει η Lamda Development τρία νέα συγκροτήματα κατοικιών στον Άλιμο

Τρία συγκροτήματα κατοικιών στα σύνορα του Αλίμου με συνολικά 200 διαμερίσματα θα βγουν προς πώληση από τη Lamda Development στο Ελληνικό. Το λανσάρισμα των νέων αυτών κατοικιών θα ξεκινήσει στο τέλος του 2023 και θα συνεχιστεί και το 2024. Eπιπλέον, κατά τη διάρκεια του 2024 θα έχουν κλείσει οι συμφωνίες στα δύο mall του Ελληνικού ως προς την κάλυψη της μισθώσιμης επιφάνειας GLA, όπως επισήμανε στο πλαίσιο σχετικής παρουσίασης προς τους αναλυτές, ο Χάρης Γκορίτσας, CFΟ της Lamda Development, επίτευγμα που έρχεται τρία χρόνια πριν τις αρχικές χρονικές προσδοκίες του ομίλου.

Για τα δύο υπό κατασκευή εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό, το Vouliagmenis Mall θυμίζουμε ότι έχει μεικτή μισθώσιμη επιφάνεια 90.000 τετραγωνικών μέτρων, με το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον για μίσθωση χώρων να ανέρχεται σε ποσοστό 155%, ενώ ήδη έχουν υπογραφεί έως και τον Νοέμβριο συμφωνίες για το 64% των μεικτού μισθώσιμου χώρου, ποσοστό που εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2023 θα έχει ανέλθει στο 70%. Αντίστοιχα, στο Riviera Galleria με μεικτή μισθώσιμη επιφάνεια 19.000 τετραγωνικά μέτρα, το ενδιαφέρον ανέρχεται σε ποσοστό 189% επί του διαθέσιμου μισθώσιμου χώρου. Ήδη έχουν υπογραφεί συμφωνίες για το 46% των χώρων αυτών και ο στόχος είναι στο τέλος της φετινής χρονιάς το ποσοστό αυτό να έχει φτάσει το 50%.

Πώς κινείται η διάθεση των κατοικιών
Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης, στην περίπτωση του Riviera Tower ήδη έχουν υπογραφεί 164 συμφωνίες και 7 βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης, με τον συνολικό αριθμό των διαθέσιμων χώρων να ανέρχονται σε 171 και με έσοδα 625 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις κατοικίες Cove Residences, έχουν υπογραφεί 103 συμφωνίες και 12 βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης από τον συνολικό αριθμό ιδιοκτησιών με έσοδα 279 εκατ. ευρώ έως τώρα. Για τις Cove Villas, έχουν υπογραφεί 28 συμφωνίες, καλύπτοντας το σύνολο των 28 διαθέσιμων ιδιοκτησιών, ενώ τα έσοδα από τις υπογεγραμμένες συμφωνίες ανέρχονται στα 214 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις συμφωνίες για τις πολυτελείς κατοικίες στο παραλιακό μέτωπο είναι μέχρι στιγμής 295 οι υπογεγραμμένες, 19 βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στο τελικό στάδιο και τα έσοδα από τις υπογεγραμμένες συμβάσεις ανέρχονται στα 1,11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αύξηση των μισθωμάτων που εισπράχθηκαν στα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα
Στα εμπορικά κέντρα στο εννεάμηνο του 2023 αυξήθηκαν τα net base rents κατά 13% στο Mediterannean Cosmos της Θεσσαλονίκης στα 16,5 εκατ. ευρώ, κατά 13% στο Golden Hall στα 16,5 εκατ. ευρώ και κατά 14% στο The Mall Athens στα 24 εκατ. ευρώ με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 57 εκατ. ευρώ από 50,1 εκατ. ευρώ που ήταν το εννεάμηνο του 2022 και 47,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2019.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 88,8 εκατ. ευρώ το 9μηνο 2023

Τα οικονομικά του αποτελέσματα για το εννεάμηνο του 2023 δημοσίευσε ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τονίζοντας πως στο εξεταζόμενο διάστημα κατόρθωσε την διατήρηση ισχυρών επιπέδων κερδοφορίας, υποστηριζόμενα από παραχωρήσεις, κατασκευή και ΑΠΕ. Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου για το 9Μ’23 διαμορφώθηκαν σε 2.529,4 εκατ. ευρώ, έναντι 2.762 εκατ. το 9Μ’22, κυρίως, τονίζει η εταιρεία, λόγω μειωμένων εσόδων στον τομέα ενέργειας και αυξημένων εσόδων από κατασκευές και παραχωρήσεις. Τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα αυξήθηκαν στα 991,6 εκατ. ευρώ (649,7 εκατ. το 9Μ’22).

Παράλληλα, ο τομέας των παραχωρήσεων είχε έσοδα 166 εκατ. ευρώ έναντι 152,7 εκατ. το 9Μ’22.
Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) διαμορφώθηκε σε 396,3 εκατ. ευρώ, έναντι 404,8 εκατ. το 9Μ’22. Τα καθαρά κέρδη αποδιδόμενα στους μετόχους προσαρμοσμένα για τα μη λειτουργικά αποτελέσματα για το 9Μ’23 διαμορφώθηκαν σε 88,8 εκατ. ευρώ (93,2 εκατ. το 9Μ’22). Το προσαρμοσμένο EBITDA της κατασκευής αυξήθηκε σε 80 εκατ. ευρώ (έναντι 45,4 εκατ. το 9Μ’22) και εκείνο των παραχωρήσεων αυξήθηκε στα 114,7 εκατ. ευρώ (έναντι 82,8 εκατ. το 9Μ’22).

Ο Όμιλος τονίζει, ακόμη, πως στον τομέα των παραχωρήσεων «συνεχίστηκαν οι υγιείς επιδόσεις από τα έργα σε λειτουργία, ενώ προχωρά η ωρίμανση και υλοποίηση των έργων του χαρτοφυλακίου που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης». Στον κατασκευαστικό κλάδο, τώρα, «το ανεκτέλεστο συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή νέων συμβάσεων υπερβαίνει τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Επί του συνολικού ανεκτέλεστου, περίπου το 60% αφορά σε ιδιωτικά έργα (ίδιες επενδύσεις και έργα για τρίτους), ενώ άνω του 50% αφορά σε έργα ιδίων επενδύσεων».

Οι προοπτικές
Ο Όμιλος καταλήγει σημειώνοντας πως «για το σύνολο του έτους αναμένεται μια παρόμοια εικόνα με σταθεροποίηση της κερδοφορίας σε υγιή επίπεδα υποστηριζόμενη από τους τομείς υποδομών (παραχωρήσεις και κατασκευή) και ενέργειας». Προσθέτει, δε, πως όσον αφορά στις επόμενες περιόδους «αναμένεται ενίσχυση των μεγεθών του Ομίλου, ενώ αναμένεται και η μεγέθυνση του ισολογισμού του από την ενσωμάτωση των νέων έργων».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build