Η «GDM Assets» ανακαινίζει τα ΤΕΠ τεσσάρων σπουδαίων νοσοκομείων της Αττικής

Η Διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και η «GDM Assets» υπέγραψαν τη μεταξύ τους σύμβαση για την υλοποίηση έργων ανακαίνισης και αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών και των εγκαταστάσεων των τμημάτων επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) τεσσάρων σημαντικών νοσοκομείων της Αττικής με πανελλαδική εμβέλεια. Στον διαγωνισμό για το, αρχικού προϋπολογισμού 6.190.614,97 ευρώ (με ΦΠΑ), έργο η προαναφερθείσα εταιρεία επικράτησε προσφέροντας μέση έκπτωση 4%, ενώ έχει προθεσμία 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης για να περαιώσει τις προβλεπόμενες εργασίες.

Πού θα γίνουν τα έργα
Τα ΤΕΠ που θα αναβαθμιστούν είναι εκείνα των νοσοκομείων ΓΝΑ «Ιπποκράτειο» (φωτογραφία), ΓΝΑ «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» ΕΕΣ, ΓΝΠΑ «Π&Α Κυριακού» και ΓΝΠΑ «Η Αγία Σοφία». Στόχος του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της λειτουργικότητας των ΤΕΠ, μέσω της προσαρμογής τους στο «πρότυπο ΤΕΠ» και η βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Πιο αναλυτικά:
– Το ΤΕΠ στο «Ιπποκράτειο», έκτασης 920 τ.μ., αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά, οικοδομικά και ηλεκτρομηχανολογικά προβλήματα, τα οποία αναμένεται πως θα επιλυθούν με την εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών.
– Οι χώροι του ΤΕΠ στο «Κοργιαλέμνειο-Μπενάκειο» ΕΕΣ, έκτασης περίπου 1.700 τ.μ., χρησιμοποιούνται και ως τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ενώ καταλαμβάνουν τμήμα του ισογείου της Παλαιάς Πτέρυγας του Νοσοκομείου, καθώς και το ισόγειο της Νέας Πτέρυγας. Στόχος των επεμβάσεων είναι η αντιμετώπιση των λειτουργικών, οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΤΕΠ και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
– Το ΤΕΠ στο «Π&Α Κυριακού» είναι συνολικής μεικτής επιφάνειας 1.400 τ.μ. περίπου και αναπτύσσεται στο ισόγειο της Α’ πτέρυγας, στο ισόγειο Β’ και Δ’ πτέρυγας και στον πρώτο όροφο Β’-Δ’ πτέρυγας. Στους χώρους του έγιναν, τις προηγούμενες δύο δεκαετίες, τμηματικές εργασίες αναβάθμισης, που αφορούν στην χωροταξία και στην κτιριακή υποδομή, κυρίως του ισογείου της Α’ πτέρυγας, όπου και συνδέθηκαν σε συνέχεια και με τον εργαστηριακό τομέα της Νέας

Πτέρυγας, που περιλαμβάνει τα ακτινολογικά εργαστήρια, τμήμα υπερήχων και βιολογικά εργαστήρια.
Παραμένει με σοβαρές ανάγκες στην αναβάθμιση (χωροταξία, κτιριακή υποδομή και Η/Μ εγκαταστάσεις) το τμήμα του ΤΕΠ που καταλαμβάνει το ισόγειο της Β’-Δ’ πτέρυγας και τον πρώτο όροφο της Β’-Δ’ πτέρυγας. Σήμερα, το ΤΕΠ αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά, οικοδομικά και Η/Μ προβλήματα. – Στο «Αγία Σοφία» το ΤΕΠ είναι περίπου 1.600 τ.μ. και αναπτύσσεται στο ισόγειο, σε δύο τμήματα. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει τόσο χωροταξικά όσο και λειτουργικά προβλήματα. Θα ανακαινιστούν, επιπλέον, οι χώροι εισόδου και αναμονής καθώς και ορισμένοι διατμηματικοί διάδρομοι, ώστε εν τέλει να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι με ομοιομορφία, ενιαία αισθητική και υλικά.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Noval Property: Σε διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος η εμβληματική επένδυση στην Πειραιώς

Σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται αυτή την περίοδο το φιλόδοξο project μεικτής χρήσης που θα αναπτύξει η Noval Property στην Πειραιώς 252 στον Ταύρο, στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Βιοχάλκο. Η αδειοδοτική διαδικασία εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περίπου ενάμισι έτος για την ολοκλήρωσή της, καθώς αυτή τη στιγμή προηγείται η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Ακολούθως, θα χρειαστεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα συναρμόδια υπουργεία, η οποία θα ανοίξει για τον δρόμο για την υλοποίηση του σχεδιασμού που αφορά στην κατασκευή του ακινήτου.  Το κτιριακό συγκρότημα που θα κατασκευαστεί θα έχει μεικτή χρήση, συμπεριλαμβανομένων χώρων γραφείων αλλά και εμπορικών χώρων και αναμένεται ότι θα αποτελέσει ένα από τα project που τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει ριζικά τη σημερινή εικόνα της άλλοτε βιομηχανικής περιοχής της οδού Πειραιώς, η οποία αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα με ταχείς ρυθμούς.

Ένταξη του έργου στις στρατηγικές επενδύσεις
Το έργο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, ενώ η έκταση που προορίζεται προς αξιοποίηση από τη Noval Property αποτελείται από συγκρότημα 25 βιομηχανικών κτιρίων με συνολική επιφάνεια 43.868 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδο εμβαδού 72.568 τετραγωνικών μέτρων. Σημειώνεται, πως το συγκρότημα είναι ένα από τα ελάχιστα μεγάλα βιομηχανικά ακίνητα εντός του ευρύτερου αστικού ιστού της πρωτεύουσας, το οποίο περιλαμβάνει και δύο κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα.

Τι προβλέπει το πλάνο ανάπλασης της έκτασης
Μέσα από το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται η ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος σε ένα σύνθετο τουριστικό, πολιτιστικό, συνεδριακό, εμπορικό και επιχειρηματικό πόλο με βιώσιμο χαρακτήρα, διατηρώντας την παράδοση και στοχεύοντας ευρύτερα και στη δημιουργία ενός πολιτιστικού πόλου μητροπολιτικής εμβέλειας, που θα αναζωογονήσει την περιοχή του Ελαιώνα. Ειδικότερα, η σχεδιαζόμενη επένδυση αναμένεται να περιλαμβάνει χρήσεις γραφείων, κατοικιών, ξενοδοχείων, πολιτιστική, τεχνολογίας-έρευνας και αποθήκευσης συνολικής επιφάνειας GLA η οποία θα ανέλθει στα 56.740 τ.μ. Επίσης, προβλέπεται να δημιουργηθούν πρόσθετες αθλητικές εγκαταστάσεις εμβαδού 3.500 τ.μ. αλλά και υπόγειοι χώροι στάθμευσης 22.620 τ.μ.

Το ακίνητο της Noval Property από πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής σκοπιάς αποτελεί τμήμα ενός αναδυόμενου «Πολιτιστικού Τετραγώνου» («Art District»), όπου θα συλλειτουργούν η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ο χώρος του Φεστιβάλ Αθηνών μαζί με τους νέους χώρους πολιτισμού και το σύνολο των μητροπολιτικής αλλά και τοπικής εμβέλειας χρήσεων του επενδυτικού σχεδίου. Θα αποτελέσει το πρώτο low carbon και λειτουργικά απεξαρτημένο από τον άνθρακα κτίριο στην Ελλάδα. Επισημαίνεται, ότι το master plan για το εγχείρημα της οδού Πειραιώς έχει σχεδιάσει η Foster+Partners.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Αγορά ακινήτων Κύπρου: Το ρεκόρ αγοραπωλησιών και ο ρόλος των ξένων επενδυτών

Προς ρεκόρ δεκαπενταετίας οδεύουν φέτος οι αγοραπωλησίες ακινήτων στην Κύπρο, σύμφωνα με έκθεση της Delfi Analytics για την κυπριακή αγορά real estate. Ειδικότερα, τον Οκτώβριο οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 11,5% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022, φτάνοντας συνολικά τις 1.306 πωλήσεις, ενώ σε επίπεδο δεκαμήνου (Ιανουάριος – Οκτώβριος 2023) οι πωλήσεις έφθασαν τις 12.825, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 19% έναντι 10.781 πωλήσεων που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο αριθμός αυτός μάλιστα είναι ο υψηλότερος από το 2008. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο σύνολο του 2022 είχαν υπογραφεί 13.409 συμβάσεις πώλησης ακινήτων, δηλαδή λιγότερες από 600 παραπάνω σε σχέση με το δεκάμηνο του 2023, γεγονός που σημαίνει ότι εκτός απροόπτου τα επίπεδα του 2022 θα ξεπεραστούν φέτος.

Βλέποντας μάλιστα τα στοιχεία σε βάθος χρόνου, είναι φανερό πως η αγορά ακινήτων της Κύπρου βρίσκεται σε μία έντονα ανοδική τροχιά, καθώς από το 2016 και μετά, με εξαίρεση τη χρονιά του 2020 που στιγματίστηκε από την πανδημία του κορονοϊού, οι αγοραπωλησίες ακινήτων κινούνται σταθερά ανοδικά, και πλέον είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το 2016, όταν είχαν κλείσει λίγο περισσότερα από 7.000 συμβόλαια. Όσον αφορά στην αξία των συναλλαγών, αυτή στο δεκάμηνο του 2023 έφτασε τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 5,8%. Η αύξηση αυτή, αν και δε μοιάζει ιδιαίτερα μεγάλη, «υπογραμμίζει τη συνεπή ανάπτυξη και προσαρμοστικότητα της αγοράς», σύμφωνα με την Delfi Partners.

Στη Λεμεσό οι περισσότερες αγοραπωλησίες, στη Λάρνακα η ταχύτερη ανάπτυξη
Σημαντικό στοιχείο για την αγορά ακινήτων της Κύπρου αποτελεί ότι η ανάπτυξή της δεν περιορίζεται σε μία ή δύο πόλεις, αλλά εκτείνεται σε διάφορες περιοχές που συμβάλλουν στη συνολική θετική τάση. Σύμφωνα με την Delfi Partners, η συνεισφορά της Λεμεσού στις φετινές πωλήσεις ακινήτων είναι η μεγαλύτερη, με ποσοστό 33%, και ακολουθούν η Πάφος με 22%, η Λάρνακα με 20%, η Λευκωσία με 19% και η Αμμόχωστος με 5%. Και μπορεί η Λεμεσός να παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό αγοραπωλησιών και φέτος (4.225 στο δεκάμηνο, +14%), υποδηλώνοντας μία ισχυρή ζήτηση στην περιοχή, η Λάρνακα ξεχωρίζει φέτος για την ταχύτατη ανάπτυξή της, αφού παρουσιάζει αύξηση κατά 32% στις αγοραπωλησίες ακινήτων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Θετικός είναι ο δείκτης ανάπτυξης και για τις αγοραπωλησίες στη Λευκωσία (+8%), την Αμμόχωστο (+22%) και την Πάφο (+25%).

Από ξένους επενδυτές το 46% των deals
Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι η πιο έντονη δραστηριοποίηση ξένων επενδυτών στην αγορά ακινήτων της Κύπρου. Παρότι και φέτος η πλειοψηφία των αγορών ακινήτων γίνεται από εγχώριους επενδυτές, η πλειοψηφία αυτή είναι σχετικά ισχνή: 54%, έναντι 46% που γίνεται από ξένους επενδυτές. Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι επενδύσεις ξένων σε ακίνητα στην Κύπρο έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια: στο δεκάμηνο του 2021 ήταν 2.708, το 2022 αυξήθηκαν σε 4.640, και φέτος φτάνουν τις 5.839. Όπως παρατηρεί η Delfi Partners, η αυξητική αυτή τάση ευθυγραμμίζεται με μία άλλη τάση που καταγράφεται, αυτή των επιχειρήσεων που μεταφέρουν στην Κύπρο τις δραστηριότητές τους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build