Fourlis: Υψηλές πτήσεις για την ΙΚΕΑ στο εννεάμηνο

Βασικό πυλώνα ανάπτυξης συνεχίζει να αποτελεί για τον όμιλο Fourlis ο κλάδος λιανικής πώλησης οικιακού εξοπλισμού και επίπλων, δηλαδή η ΙΚΕΑ, που στο πρώτο εννεάμηνο του 2023 κατέγραψε αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 17,5% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2022, λόγω της ηγετικής θέσης της ΙΚΕΑ στην αγορά και της βελτιωμένης διαθεσιμότητας αποθεμάτων. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας, Βασίλης Φουρλής, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, η ΙΚΕΑ συνεχίζει και τον Νοέμβριο με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων, που όλα δείχνουν πως θα διατηρηθεί και τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι πωλήσεις της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, που αντιπροσωπεύουν το 58% των συνολικών πωλήσεων του συγκεκριμένου κλάδου, αυξήθηκαν κατά 15,3% το εννεάμηνο του ’23 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι πωλήσεις της ΙΚΕΑ από τις διεθνείς αγορές αυξήθηκαν κατά 20,7% σε ετήσια βάση. Χάρη στην αύξηση των πωλήσεων, αλλά και στο βελτιωμένο περιθώριο μικτού κέρδους και την αποτελεσματική λειτουργική μόχλευση, η ΙΚΕΑ πέτυχε σημαντική βελτίωση κερδοφορίας το εννεάμηνο: Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA του κλάδου αυξήθηκαν κατά 52,3%, στα 29 εκατ. ευρώ. έναντι 19 εκατ. στο εννεάμηνο του 2022, με το περιθώριο λειτουργικού EBITDA να διαμορφώνεται στο 11,1%, από 8,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αυξημένα κατά 25% τα κατασκευαστικά κόστη σε βάθος τριετίας
Στη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, η διοίκηση του ομίλου Fourlis ρωτήθηκε κατά πόσον έχει επηρεαστεί από τον πληθωρισμό όσον αφορά στα ενοίκια και στα κατασκευαστικά κόστη. Ως προς τα ενοίκια, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμβόλαια μίσθωσης (τόσο αυτά στα οποία ο όμιλος είναι μισθωτής, όσο και αυτά στα οποία είναι ιδιοκτήτης) περιλαμβάνουν παραμέτρους που λαμβάνουν υπ’ όψιν τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση, αλλά σε κάθε περίπτωση οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες και εκτιμάται ότι οδεύουμε προς μία πιο «κανονική» περίοδο. Ως προς τα κατασκευαστικά κόστη, επισημάνθηκε ότι αυτά έχουν πλέον σταθεροποιηθεί, έχοντας όμως αυξηθεί έως και κατά 30% τα προηγούμενα χρόνια και απέχοντας πολύ από τα επίπεδα που βρίσκονταν το 2019, με μία μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 25% περίπου σε βάθος τριετίας.

Τα δεδομένα για την Trade Estates
Όσον αφορά στην Trade Estates, η οποία πρόσφατα έκανε την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η διοίκηση της Fourlis ξεκαθάρισε πως η χρηματοδότηση της ΑΕΕΑΠ είναι εξασφαλισμένη μέχρι το 2027, ώστε να φέρει σε πέρας όλα τα έργα τα οποία σχεδιάζει, μεταξύ των οποίων και το μεγάλο project στο Ελληνικό. Παράλληλα, ο Βασίλης Φουρλής επανέλαβε πως στόχος της Fourlis είναι μέχρι το τέλος του 2024 να περιορίσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates από το 63% που είναι σήμερα στο 50%, κάτι που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα με ποιον τρόπο θα γίνει. Υπενθυμίζεται ότι στην Trade Estates έχουν επίσης μερίδια η Autohellas (9,7%) και η Latsco (3,1%), ενώ το 23,4% των μετοχών της εταιρείας είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Ως προς τα οικονομικά μεγέθη της Trade Estates, κατά τη διάρκεια των δύο ετών λειτουργίας της και κατά τις 30 Σεπτεμβρίου 3023, η μικτή εκτιμώμενη αξία (GAV) της αυξήθηκε κατά 81% (+149 εκατ. ευρώ, ξεκινώντας από 185 εκατ. στην και αρχή φτάνοντας στα 334 εκατ.), ενώ η καθαρή αξία ενεργητικού αυξήθηκε κατά 30% (+53 εκατ. ευρώ, ξεκινώντας από την έναρξή της από 174 εκατ. και φτάνοντας στα 227 εκατ.). Επί του παρόντος, η εταιρεία διαθέτει 12 περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισόδημα και ένα περιουσιακό στοιχείο υπό ανάπτυξη. Σημειωτέον ότι μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη αξία για την πραγματική αξία των ακινήτων της Trade Estates, καθώς θα πραγματοποιηθεί επανεκτίμηση της αξίας τους, η οποία είναι δεδομένο ότι θα είναι υψηλότερη, ειδικά αν συνυπολογιστεί και το deal με τη Reds για την απόκτηση του Smart Park στην Κάντζα. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η μικτή εκτιμώμενη αξία του oμίλου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 127 εκατομμύρια ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Το Δημόσιο ξαναγίνεται καλός πελάτης των εταιρειών διαχείρησης ακινήτων

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική αγορά ακινήτων σε σύγκριση με τα δεδομένα που επικρατούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων της Trastor ΑΕΕΑΠ, Γιώργο Φιλόπουλο, η βόρεια Ευρώπη αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, δεδομένου ότι οι αποδόσεις δεν ήταν διατηρήσιμες και η αγορά γινόταν με 3%, 4% ή και 5% για μία αποθήκη, σε συνδυασμό με το κόστος δανεισμού και επομένως η απόδοση γύρισε σε αρνητικό περιθώριο.

«Ήταν δεδομένη η διόρθωση που έπρεπε να γίνει στην Ευρώπη. Ωστόσο στην Ελλάδα βρισκόμαστε πάνω από τις 150 μονάδες βάσης και η χώρα σε απόσταση από τις λοιπές αγορές. Από την άλλη πλευρά ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερα επίπεδα από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ υφίσταται μία ακόμα μεγάλη διαφορά που έχει να κάνει με το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά προέρχεται από μία περίοδο δεκαετούς κρίσης, δεν έχει απόθεμα ακινήτων και η ζήτηση είναι συνεχώς αυξανόμενη». Οι κύριες κατηγορίες που αυτή τη στιγμή εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα είναι τα πράσινα γραφεία, τα logistics, τα εμπορικά κέντρα που εξυπηρετούν την ανάγκη δημιουργίας big boxes, όπου κινούνται οι περισσότερες ελληνικές ΑΕΕΑΠ. Ωστόσο, σε όλους αυτούς τους τομείς όπως αναφέρει ο κύριος Φιλόπουλος η αγορά παρουσιάζει περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Η επιστροφή του Δημοσίου
Σε ό,τι αφορά στον τομέα των γραφείων, τα οποία δείχνουν την τάση της αγοράς σε παγκόσμια βάση, στην Ελλάδα έχουν απορροφηθεί 110.000 τετραγωνικά μέτρα έως αυτή τη στιγμή από τις αρχές του έτους, αριθμός που είναι ο διπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό. «Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πολλά από αυτά τα τετραγωνικά μέτρα σε γραφεία απορροφώνται από τον δημόσιο τομέα, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, υπάρχει μία σαφής τάση επιστροφής στο κέντρο της Αθήνας τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα», σημειώνει το στέλεχος της Trastor.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το ακίνητο που έχει αποκτήσει η Trastor από την τράπεζα Πειραιώς επί της οδού Κοραή 5 και μισθώνεται από τη Resolute Asset Management με εμπορική αξία 7,54 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον κύριο Φιλόπουλο ο άξονας που συνδέει την Κοραή με το Σύνταγμα, θα λάβει πολύ μεγάλες υπεραξίες το προσεχές διάστημα, δεδομένου ότι πραγματοποιούνται επενδύσεις και από τον τραπεζικό τομέα. Θα θυμίσουμε σε αυτή την περίπτωση το κτίριο γραφείων που βρίσκεται στην τελική ευθεία της κατασκευής του, στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου, και ανήκει στον όμιλο Eurobank.
Σε αυτό θα στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας εντός των επόμενων μηνών. Στα γραφεία είναι σταθερά αυξανόμενη η ζήτηση για πράσινα κτίρια, ενώ παρουσιάζεται σημαντική διαφοροποίηση των ενοικίων καθώς τα νέα πράσινα ακίνητα μισθώνονται με απόκλιση άνω του 15% σε σχέση με τα παλαιότερα ακίνητα.

Συνεχιζόμενη ανάπτυξη στα logistics
Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα logistics θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, επισημαίνοντας ότι υφίσταται σημαντική ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης, καθώς ζητούνται περισσότερα από 200.000 τετραγωνικά μέτρα αυτή τη στιγμή. «Τα περισσότερα αιτήματα για εύρεση εγκαταστάσεων logistics δεν προέρχονται από σούπερ μάρκετ αλλά από εταιρείες 3PL. Οι ζώνες με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι αυτές στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου, ενώ τα ενοίκια κινούνται διαρκώς ανοδικά», συμπλήρωσε. Καταλήγοντας, ο Γ. Φιλόπουλος σημείωσε ότι οι προοπτικές της ελληνικής κτηματαγοράς είναι και θα συνεχίσουν να είναι θετικές, δεδομένης και της θετικής απόκλισης που έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή από την υπόλοιπη Ευρωζώνη σε επίπεδο αποδόσεων αλλά και σε σχέση με το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, όπου στην Ελλάδα κινείται κάτω από 3,9% και στην Ιταλία βρίσκεται στο 4,5%. Επιπροσθέτως, η ελληνική κτηματαγορά κινείται στα επίπεδα του 6,5-7% και το spread καταδεικνύει ότι διατηρεί όλα τα εχέγγυα για να κινηθεί μελλοντικά σε ακόμα καλύτερα επίπεδα από πλευράς αξιών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Lamda Development: Ιστορικό ρεκόρ κερδών από εμπορικά κέντρα και μαρίνες

Νέο ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA σε εννεάμηνη βάση πέτυχε ο κλάδος εμπορικών κέντρων της Lamda Development στο εννεάμηνο του 2023, με λειτουργικό EBITDA 62 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένο κατά 28% έναντι του 2022. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από μισθώματα (+14% σε συγκρίσιμη βάση έναντι του 2022 για τα εμπορικά κέντρα The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos) και των εσόδων στάθμευσης (+21% σε συγκρίσιμη βάση έναντι του 2022 για τα ίδια εμπορικά κέντρα) λόγω της σημαντικής αύξησης της επισκεψιμότητας, κατά 23% σε ετήσια βάση. Την ιδια στιγμή, θετική είναι η συνεισφορά του Designer Outlet Athens, με 7,8 εκατ. ευρώ κέρδη EBITDA για το εννεάμηνο 2023 (έναντι κερδών 1,3 εκατ. στο εννεάμηνο 2022, αλλά για περίοδο δύο μόνο μηνών).

Όμως νέο ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας σε επίπεδο εννεαμήνου πέτυχε και ο κλάδος μαρινών της Lamda Development, που έφτασε τα 13,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 7% σε σχέση με το εννεάμηνο 2022. Η ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας του κλάδου αποδίδεται στην αύξηση των ετήσιων (μόνιμων) συμβάσεων ελλιμενισμού, βάσει της νέας τιμολογιακής πολιτικής, οι οποίες εξακολουθούν να ανέρχονται στο 100% της συνολικής χωρητικότητας.

Όσον αφορά στο έργο στο Ελληνικό, η σημαντική αύξηση των εσόδων από πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων, λόγω της προόδου των κατασκευαστικών εργασιών, είναι ο κύριος παράγοντας της αισθητής βελτίωσης των λειτουργικών αποτελεσμάτων EBITDA προαποτιμήσεων και λοιπών αναπροσαρμογών (ζημιά 22,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιάς 36,2 εκατ. το εννεάμηνο 2022). Σημειώνεται οτι τον Ιούλιο ξεκίνησε η προώθηση στο αγοραστικό κοινό 33 διαμερισμάτων στο οικιστικό έργο Park Rise που φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke Ingels Group (BIG) και αφορά κτίριο ύψους 50 μέτρων. Μέχρι την 6η Νοεμβρίου είχαν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 21 διαμερίσματα, συνολικού ποσού περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας αναμένεται να ξεκινήσει το Α’ Τρίμηνο 2024 (κατά την οποία θα εισπράττεται 20% του συνολικού τιμήματος εκάστης, συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν κατατεθειμένης προκαταβολής).

Πώς προχωρούν οι εργασίες στο Ελληνικό
Ως προς την πορεία των εργασιών, τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η θεμελίωση του πύργου Riviera Tower με τη μεγαλύτερη σκυροδέτηση, συνεχούς διάρκειας περισσότερων από 40 ωρών, που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, ακολουθεί η σκυροδέτηση των υπογείων και της πλάκας δαπέδου ισογείου του πύργου, που θα είναι ορατή σε όλους από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, έως το τέλος του 2023. Αναφορικά με τα διαμερίσματα The Cove Residences, έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες στα οικόπεδα του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της εργολαβίας 1ης φάσης από τους Αναδόχους Εθνοκάτ και Άκτωρ. Έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές σε 2 από τα 4 οικόπεδα ενώ είναι σε εξέλιξη οι εκσκαφές για τα άλλα 2 οικόπεδα. Αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη του 2023 η σκυροδέτηση της πλάκας ισογείου σε 2 από τα 4 οικόπεδα. Όσο για την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, έχει ήδη ολοκληρωθεί περίπου 70% των εκσκαφών και 35% των σκυροδετήσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build