--> 

Χ. Δούκας: Ναι στις σημαντικές υποδομές, αλλά χωρίς να χάνουμε δέντρα

Στο επίκεντρο της προσοχής της επόμενης δημοτικής αρχής στην Αθήνα θα βρεθεί η «πράσινη μετάβαση» της πρωτεύουσας, με ένα πλάνο το οποίο περιλαμβάνει τη φύτευση 25.000 δέντρων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως τόνισε ο εκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας (που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον ερχόμενο Ιανουάριο), μιλώντας στο έβδομο συνέδριο Sustainability Summit for SE Europe and the Mediterranean, το οποίο διοργάνωσε στην Αθήνα ο Economist.

Ο κ. Δούκας πραγματοποίησε παρουσίαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ειδικά για την Αθήνα, όπου τα επόμενα χρόνια αναμένεται ότι θα έχουμε τρεις φορές περισσότερες ημέρες, στις οποίες η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου. «Η εικόνα της Αθήνας δείχνει σαφώς ότι δεν είναι μία πράσινη πόλη. Έχουμε πολλά μπαζωμένα ρέματα, το τσιμέντο έχει καλύψει ρέματα και ποτάμια, που καθιστά πολύ επικίνδυνη τη διαβίωση στην Αθήνα. Να γιατί έχουμε εμμείνει στην αλλαγή του μοντέλου, και πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας όλες αυτές τις προκλήσεις, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε χώρους όπου θα υπάρχει δενδροφύτευση. Έχουμε υποσχεθεί 25 χιλιάδες δέντρα μέσα σε πέντε χρόνια και βεβαίως πρόσθετες υποδομές, οι οποίες θα επιτρέψουν να πετύχουμε τον στόχο της πτώσης κατά πέντε βαθμούς Κελσίου της αισθητής θερμοκρασίας το καλοκαίρι. Και, βεβαίως, έχουμε έναν έντονο διάλογο αυτήν τη στιγμή για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Γιατί, όταν μιλάμε για σημαντικές υποδομές, μιλάμε για να γίνει αυτό χωρίς να χάνουμε δέντρα», ξεκαθάρισε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος.

«Κάθε έργο να είναι συμβατό με ζητήματα ESG»
Ο κ. Δούκας στάθηκε ιδιαίτερα στον κρίσιμο παράγοντα της αύξησης του πράσινου στοιχείου, αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για έναν δύσκολο στόχο, για τον οποίο θα πρέπει η δημοτική αρχή να συνεργαστεί με τα αρμόδια υπουργεία.
«Όμως δεν έχει να κάνει μόνο με τη φύτευση των δέντρων, έχει να κάνει και με την αποφυγή της κοπής των δέντρων. Εδώ μιλάμε για τη βιωσιμότητα μίας πόλης, όμως το θέμα αυτό δεν είναι ένα θέμα lifestyle, αλλά θέμα επιβίωσης. Πρέπει, λοιπόν, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά και να σταματήσουμε να συζητούμε θεωρητικά για τη βιωσιμότητα, αλλά να προσπαθούμε το κάθε έργο να είναι συμβατό με ζητήματα ESG, με τη βιωσιμότητα την ίδια, για να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να σώσουμε όσα περισσότερα δέντρα μπορούμε.

Και σε άλλες πόλεις, όπως το Πεκίνο, που λόγω της μόλυνσης είναι δύσκολο ακόμη και να αναπνεύσεις, πλέον βασικός στόχος είναι η δημιουργία πράσινων πάρκων και η φύτευση δέντρων. Αυτός, λοιπόν, είναι και ο κεντρικός στόχος σε ό,τι αφορά τη δική μου προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα πράσινο μέλλον για την Αθήνα», δήλωσε. Αναφερόμενος στα ιστορικά κτίρια της πόλης, ο κ. Δούκας ανέφερε ότι προστατεύονται και τόνισε: «Το πρόβλημα με αυτά τα κτίρια είναι ότι οικονομικά και περιβαλλοντικά δεν είναι αποδοτικά, όμως είναι αδύνατον να τα αλλάξεις, για παράδειγμα σε επίπεδο ενέργειας».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Cosmos Aluminium: Πάνω από τα 300 εκατ. ο τζίρος της μετά τη συγχώνευση με την ΕΤΕΜ

Από τα περίπου 200 εκατ. ευρώ σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ θα είναι ο συνολικός ενοποιημένος τζίρος που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Cosmos Aluminium με την ΕΤΕΜ για το 2023. Οι δύο εταιρείες συγχωνεύθηκαν στις 7 Απριλίου του φετινού έτους μετά τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί για περίπου δύο χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται μία ισχυρή επιχειρηματική οντότητα, η οποία μπορεί να έχει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό τα επόμενα χρόνια. Η σύμπραξη των δύο εταιρικών σχημάτων φέρνει επί της ουσίας παραγωγική δυναμική που υπερβαίνει τους 70.000 τόνους στον τομέα της διέλασης αλουμινίου, ενώ η νέα οντότητα απασχολεί περισσότερα από 4.500 άτομα προσωπικό. Στην οντότητα που σχηματίστηκε από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών οι μέτοχοι της Cosmos Aluminium και η οικογένεια Καντώνια διατηρούν το 85% και το υπόλοιπο 15% ανήκει στην οικογένεια Στασινόπουλου.

Διαδοχικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια
Την ίδια στιγμή, η Cosmos προχωράει στην επέκτασή της με νέες επενδύσεις, οι οποίες έχουν ως χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τη χρονιά που διανύουμε. Ήδη, όμως, ολοκληρώθηκαν δύο επενδύσεις στην που της δίνουν σημαντική ώθηση στη διέλαση σε συνδυασμό με το νέο χυτήριο που δημιουργήθηκε. Με τις επενδύσεις αυτές η επιχείρηση έχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί ανακύκλωση του μετάλλου, χρησιμοποιώντας κατά τη δραστηριότητά της πράσινο ανακυκλωμένο αλουμίνιο, ενώ ταυτόχρονα δύναται να επιλέγει τα κράματα που

θα παραγγείλει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της, χωρίς να διατηρεί εξάρτηση από προμηθευτές, και μειώνοντας ταυτόχρονα το λειτουργικό της κόστος.
Οι επενδύσεις αυτές ανήλθαν στα 16 εκατ. ευρώ για το χυτήριο, ενώ η τέταρτη γραμμή που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο κόστισε περίπου 13 εκατ. ευρώ. Συνολικά, κατά την τελευταία τριετία, η Cosmos Aluminium προέβη στην υλοποίηση προγράμματος επενδύσεων συμπεριλαμβανομένων νέων αποθηκών και χώρου logistics με προϋπολογισμό άνω των 45 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε, ότι το 2022 η Cosmos Aluminium (προ της συγχώνευσης με την ΕΤΕΜ) κατάφερε να αυξήσει περαιτέρω το τζίρο της, με θετική επίδραση από τη μείωση των τιμών στην πρώτη ύλη. Ο κύκλος εργασιών της ήταν 201,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 157,5 εκατ. ευρώ του 2021.

Αντίστοιχα, τα κέρδη μετά από την επιβολή των φόρων ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρήση, καθώς το 2022 ανήλθαν στα 15,6 εκατ. ευρώ από 15,8 εκατ. ευρώ το 2021.
Δεν επηρεάζουν το ενεργειακό κόστος οι εξελίξεις σε Ουκρανία-Μέση Ανατολή Τέλος, σε ό,τι αφορά στον κλάδο ευρύτερα, τόσο η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία όσο και τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν να φέρουν νέα σημαντική αύξηση του κόστους ενέργειας, δεν φαίνεται τελικά ότι μπορούν να επηρεάσουν δραστικά την αγορά λόγω των επαρκών αποθεμάτων που υφίστανται στις αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης, κάτι που φέρνει εν τέλει μείωση του κόστους ενέργειας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Προχωρά η αγορά ακινήτου για στέγαση υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε το πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής για την εκτίμηση της αξίας ακινήτου, προς επικύρωση της δημοπρασίας για την αγορά ακινήτου στην Δημοτική Ενότητα Ναυπλίου.
Σκοπός της περιφερειακής αρχής είναι να δημιουργήσει, στο προαναφερθέν ακίνητο, κτιριακό συγκρότημα διοικητικών, αναπτυξιακών και πολιτιστικών λειτουργιών, το οποίο προορίζεται να στεγάσει τις υπηρεσίες της που εδρεύουν στο Ναύπλιο.

Στον μειοδοτικό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί για την αγορά του ακινήτου ο μοναδικός φορέας που συμμετείχε ήταν η Ένωση Αγροτών Συνεταίρων Αργολίδας-Ρέα (ΕΑΣ Αργολίδας-Ρέα), η οποία προσέφερε ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειας 12.533 τ.μ., εντός του οποίου βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα του πρώην εργοστασίου παραγωγής ντοματοπολτού «Ρέα» (στο οποίο προστέθηκαν αργότερα και γραμμές παραγωγής κομπόστας φρούτων και λαχανικών).
Η προσφορά της ΕΑΣ Αργολίδας-Ρέα ανερχόταν αρχικά σε 56 ευρώ/τ.μ., όμως η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας της ζήτησε να την μειώσει, με την ΕΑΣ Αργολίδας-Ρέα να καταθέτει νέα προσφορά 55,85 ευρώ/τ.μ. (συνολική τιμή 700.000 ευρώ), η οποία και έγινε αποδεκτή. Στο ακίνητο που προσέφερε η ΕΑΣ Αργολίδας-Ρέα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, εργοστάσιο 2.341,05 τ.μ., γραφεία, αποθήκες και κτίριο προσωπικού.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build