Στο επίκεντρο της προσοχής της επόμενης δημοτικής αρχής στην Αθήνα θα βρεθεί η «πράσινη μετάβαση» της πρωτεύουσας, με ένα πλάνο το οποίο περιλαμβάνει τη φύτευση 25.000 δέντρων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως τόνισε ο εκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας (που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον ερχόμενο Ιανουάριο), μιλώντας στο έβδομο συνέδριο Sustainability Summit for SE Europe and the Mediterranean, το οποίο διοργάνωσε στην Αθήνα ο Economist.
Ο κ. Δούκας πραγματοποίησε παρουσίαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ειδικά για την Αθήνα, όπου τα επόμενα χρόνια αναμένεται ότι θα έχουμε τρεις φορές περισσότερες ημέρες, στις οποίες η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου. «Η εικόνα της Αθήνας δείχνει σαφώς ότι δεν είναι μία πράσινη πόλη. Έχουμε πολλά μπαζωμένα ρέματα, το τσιμέντο έχει καλύψει ρέματα και ποτάμια, που καθιστά πολύ επικίνδυνη τη διαβίωση στην Αθήνα. Να γιατί έχουμε εμμείνει στην αλλαγή του μοντέλου, και πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας όλες αυτές τις προκλήσεις, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε χώρους όπου θα υπάρχει δενδροφύτευση. Έχουμε υποσχεθεί 25 χιλιάδες δέντρα μέσα σε πέντε χρόνια και βεβαίως πρόσθετες υποδομές, οι οποίες θα επιτρέψουν να πετύχουμε τον στόχο της πτώσης κατά πέντε βαθμούς Κελσίου της αισθητής θερμοκρασίας το καλοκαίρι. Και, βεβαίως, έχουμε έναν έντονο διάλογο αυτήν τη στιγμή για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Γιατί, όταν μιλάμε για σημαντικές υποδομές, μιλάμε για να γίνει αυτό χωρίς να χάνουμε δέντρα», ξεκαθάρισε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος.
«Κάθε έργο να είναι συμβατό με ζητήματα ESG»
Ο κ. Δούκας στάθηκε ιδιαίτερα στον κρίσιμο παράγοντα της αύξησης του πράσινου στοιχείου, αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για έναν δύσκολο στόχο, για τον οποίο θα πρέπει η δημοτική αρχή να συνεργαστεί με τα αρμόδια υπουργεία.
«Όμως δεν έχει να κάνει μόνο με τη φύτευση των δέντρων, έχει να κάνει και με την αποφυγή της κοπής των δέντρων. Εδώ μιλάμε για τη βιωσιμότητα μίας πόλης, όμως το θέμα αυτό δεν είναι ένα θέμα lifestyle, αλλά θέμα επιβίωσης. Πρέπει, λοιπόν, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά και να σταματήσουμε να συζητούμε θεωρητικά για τη βιωσιμότητα, αλλά να προσπαθούμε το κάθε έργο να είναι συμβατό με ζητήματα ESG, με τη βιωσιμότητα την ίδια, για να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να σώσουμε όσα περισσότερα δέντρα μπορούμε.
Και σε άλλες πόλεις, όπως το Πεκίνο, που λόγω της μόλυνσης είναι δύσκολο ακόμη και να αναπνεύσεις, πλέον βασικός στόχος είναι η δημιουργία πράσινων πάρκων και η φύτευση δέντρων. Αυτός, λοιπόν, είναι και ο κεντρικός στόχος σε ό,τι αφορά τη δική μου προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα πράσινο μέλλον για την Αθήνα», δήλωσε. Αναφερόμενος στα ιστορικά κτίρια της πόλης, ο κ. Δούκας ανέφερε ότι προστατεύονται και τόνισε: «Το πρόβλημα με αυτά τα κτίρια είναι ότι οικονομικά και περιβαλλοντικά δεν είναι αποδοτικά, όμως είναι αδύνατον να τα αλλάξεις, για παράδειγμα σε επίπεδο ενέργειας».
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build