Ακαδημία Αθηνών: Οι σύμβουλοι για το ΣΔΙΤ των 24,33 εκατ. ευρώ

Στο επόμενο στάδιο προχωρά η διαδικασία για το ΣΔΙΤ των 24,33 εκατομμυρίων ευρώ που επιδιώκει να υλοποιήσει η Ακαδημία Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας. Στις αρχές του μήνα η Ακαδημία Αθηνών ενέκρινε τα πρακτικά της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών και Διαπραγμάτευσης, επιλέγοντας τον τεχνικό σύμβουλο και τον νομικό σύμβουλο που θα προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες για τη δημοπράτηση, κατά τον διαγωνισμό και καθ’ όλη τη διαδικασία έως την κατακύρωση και την υπογραφή σύμβασης σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και λοιπών συμβάσεων για το εν λόγω έργω.
Συγκεκριμένα, τεχνικός σύμβουλος αναδείχθηκε η ελληνική θυγατρική της Hill International, έναντι ποσού 41.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και νομικός σύμβουλος η δικηγορική εταιρεία Ρόβλιας, έναντι ποσού 40.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο ΣΔΙΤ αφορά στην ανέγερση και τον εξοπλισμό κτιρίου εκπαίδευσης, πολιτισμού και διοίκησης σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ακαδημίας Αθηνών, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βησσαρίωνος και Σίνα και το οποίο απέκτησε κατόπιν αναγκαστικής απαλλοτρίωσης το 2008 για λόγους δημόσιας ωφέλειας και ειδικότερα για την εκπλήρωση του σκοπού της Ακαδημίας Αθηνών στο χώρο των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών.
Ήδη από το 2012 έχει εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια (η οποία, σημειωτέον, λήγει στα τέλη του 2024) για την ανέγερση κτιρίου εκπαίδευσης και πολιτισμού με γραφειακούς χώρους, με επιφάνεια ορόφων 1.572 τ.μ., βοηθητικών χώρων 105 τ.μ. και υπογείων 1.086 τ.μ..

Το έργο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή και τον εξοπλισμό νέας (υπόγειας) κτιριακής μονάδας στο βορειοανατολικό τμήμα του υπαίθριου χώρου του γειτονικού μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία πρόκειται να στεγάσει μουσείο, χώρους της βιβλιοθήκης, κυλικείο και κατάστημα της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και χώρους διοίκησης και στάθμευσης αυτοκινήτων με συνολική επιφάνεια 5.918 τ.μ., και τη διασύνδεση του κτιρίου και των κτιριακών εγκαταστάσεων επί των δύο ακινήτων με υπόγεια σήραγγα κάτω από την οδό Σίνα, με συνολική (κατασκευαστική) δαπάνη 18.621.485,00 ευρώ. Το πλαίσιο χρηματοδότησης του έργου μέσω ΣΔΙΤ περιλαμβάνει την κατόπιν διαγωνισμού ανάθεση σε ανάδοχο (ιδιωτικό φορέα) της μελέτης, χρηματοδότησης και κατασκευής και του εξοπλισμού και την ασφάλιση, καθαριότητα και φύλαξη των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για χρονική διάρκεια 27 ετών.

Ο ανάδοχος θα αποπληρωθεί την επένδυση και τις υπηρεσίες ασφάλισης, καθαριότητας και φύλαξης που θα παρέχει καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης βάσει πληρωμών διαθεσιμότητας μετά την αποπεράτωση της κατασκευής, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Σημειώνεται, ότι για το εν λόγω έργο η Ακαδημία έχει υπογράψει από τον περασμένο Μάρτιο προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου το Πανεπιστήμιο να αναλάβει φορέας κατασκευής και οι τεχνικές του υπηρεσίες τις αρμοδιότητες διεξαγωγής όλων των σταδίων της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση της σύμβασης σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και τα καθήκοντα της επιβλέπουσας υπηρεσίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ομόνοια: Ισραηλινοί επενδυτές αγοράζουν ακίνητα και πωλούν με υπεραξία 600%

Σε επενδυτικό καταφύγιο για πολλούς Ισραηλινούς επενδυτές εξελίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η ευρύτερη περιοχή πέριξ της πλατείας Ομονοίας. Μία περιοχή ιδιαίτερα υποβαθμισμένη τα τελευταία χρόνια, η οποία ωστόσο «πουλάει» αυτή τη στιγμή ακίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως αναφέρει σχετικά υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς real estate με γνώση των πραγμάτων. Το ενδιαφέρον μάλιστα των Ισραηλινών τον τελευταίο καιρό περιστρέφεται γύρω από την ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων, όπου αγοράζουν παλαιά γραφεία, ημιτελή ακίνητα καθώς και κάποια από τα ελάχιστα διαθέσιμα οικόπεδα στο σημείο.

Στη συνέχεια, καταφέρνουν να αντλούν σημαντικές υπεραξίες, με τις τιμές πώλησης προς συμπατριώτες τους επενδυτές, οι οποίες υπερβαίνουν τις 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό ισραηλινό fund «σαρώνει» την περιοχή γύρω από την Ομόνοια, όπου με ιδιαίτερα επιδέξιο μάρκετινγκ έχει καταφέρει να προσελκύσει αγοραστές και να πουλάει στις τιμές που προαναφέραμε. Κατά τις ίδιες πηγές, η τιμή των 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για αγορά κατοικίας από Ισραηλινούς δεν θεωρείται απαγορευτική. Κάθε άλλο μάλιστα, εάν κανείς αναλογιστεί ότι στοιχεία της Deloitte ανέφεραν πως η μέση τιμή αγοράς κατοικίας στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ αγγίζει περίπου τις 15.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σημειώνεται, πάντως, ότι με βάση στοιχεία της Remax σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας η μέση τιμή για τα νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών ανήλθε το 2022 σε 3.279 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για τα ακίνητα μεγαλύτερης ηλικίας σε 2.093 ευρώ.

Η περίπτωση της Brown Hotels, η Dimand και η Prodea
Η Ομόνοια ωστόσο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων επιχειρήσεων και επενδυτών Ισραηλινών συμφερόντων με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Brown Hotels. Η τελευταία έχει αναβιώσει το ξενοδοχείο Ακροπόλ, δημιουργώντας στη θέση του το τεσσάρων αστέρων, Brown Acropol Hotel αλλά και το Brown Lighthouse Athens στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη όπου κατά το παρελθόν λειτουργούσε το ξενοδοχείο «La Mirage». Στα project της Brown εντάσσεται και το Brown Kubic επί της Αγίου Κωνσταντίνου. Aπό το κάδρο των επενδύσεων δεν λείπει το Moxy Hotel, που αποτελεί ένα από τα brands της Marriott και που στην προκειμένη περίπτωση το ακίνητο ανήκει στην Prodea Investments, την ανάπτυξη του οποίου ανέλαβε η Dimand. Κυρίαρχη θέση στον χάρτη των επενδύσεων αποτελεί το πρώην Μινιόν, το οποίο σε έξι μήνες από σήμερα θα είναι έτοιμο προς λειτουργία ως κτίριο γραφείων, ενώ στην πίσω πλευρά του ακινήτου θα δημιουργηθεί και κτίριο κατοικιών, με επενδυτή την Dimand και στις δύο περιπτώσεις. Η Dimand, επίσης, έχει κάνει δικό της κτίριο στην οδό Απελλού κοντά στη Ομόνοια, με σκοπό να δημιουργήσει εκεί οικιστικό συγκρότημα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Η «ΒΙΟΛΙΑΠ ΑΤΕΒΕ» προσωρινός ανάδοχος ανάπλασης στον Δήμο Αγ. Αναργύρων-Καματερού

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναπτυξιακού Οργανισμού Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού (Restart ΑΕ) ανάδειξε την «ΒΙΟΛΙΑΠ ΑΤΕΒΕ» ως προσωρινό μειοδότη στον διαγωνισμό για ανάθεση εργασιών ανάπλασης του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού και αναβάθμισης του εμπορικού κέντρου του Δήμου. Η εταιρεία προσέφερε μέση έκπτωση 1%. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 6.950.000 ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ η συνολική προθεσμία για την εκτέλεσή του ορίστηκε σε 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Δύο συνεχόμενες υποενότητες
Η ανάπλαση περιλαμβάνει δύο συνεχόμενες, χωρικά, υποενότητες. Η μεγαλύτερη, επιφάνειας 56 χιλ. τ.μ., αποτελεί ιδιοκτησία του ΟΣΕ την οποία εξασφάλισε ο Δήμος προς δημιουργία πάρκου πόλης. Η δεύτερη αφορά στους περιμετρικούς δρόμους-πεζοδρόμους που συνορεύουν με την ανωτέρω περιοχή και στην κεντρική πλατεία της πόλης με τους συνορεύοντες πεζόδρομους. Οι περιοχές αυτές χρήζουν άμεσης ανάπλασης, λόγω παλαιότητας, εκτεταμένων φθορών και προβληματικών διαμορφώσεων.

Το πάρκο πόλης
Το σχεδιαζόμενο πάρκο πόλης φέρει τον χαρακτηρισμό του Tech Campus. Στόχος είναι, στην έκταση των 56 χιλ. τ.μ., να δημιουργηθούν χώροι ενιαίου σχεδιασμού, με έμφαση στις παροχές, στην αναψυχή, στην άθληση, στην εκπαίδευση και στην κοινωνικοποιημένη εργασία, στο φυσικό περιβάλλον, πρωτευόντως ατόμων παραγωγικής ηλικίας και παιδιών και εφήβων. Επιδίωξη του Δήμου, είναι η δημιουργία ενός υπερτοπικού κέντρου-πάρκου πόλης με έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και προσανατολισμό στις σύγχρονες μορφές εργασίας και εκπαίδευσης, στην επαφή με την φύση και στην παροχή σύγχρονων μορφών άθλησης. Προβλέπονται, ακόμη, δύο κεντρικές φυλασσόμενες είσοδοι (νότια και βόρεια) και 4 περιμετρικές πύλες. Περιμετρικά του πάρκου και εντός των ορίων του προβλέπεται η διαμόρφωση 4 πάρκινγκ χωρητικότητας περίπου 250 αυτοκινήτων.

Κεντρική πλατεία του Δήμου και περιμετρικοί πεζόδρομοι
Σχετικά με την κεντρική πλατεία του Δήμου Αγίων Αναργύρων, προβλέπεται η ανακατασκευή της. Ο σχεδιασμός, έχει γίνει με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, την παροχή κεντρικού ενιαίου χώρου πλατείας, ικανού να φιλοξενήσει εκδηλώσεις του Δήμου, την επιδίωξη οργάνωσης, εμπλουτισμού και διατήρησης της υπάρχουσας εγκλιματισμένης φύτευσης και την χρήση υλικών δαπεδόστρωσης υψηλής αντοχής και αξίας η οποία θα προφυλάσσει, ταυτόχρονα, τους χρήστες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build