Οδ. Αθανασίου: Επιτεύξιμος ο στόχος της α’ φάσης του Ελληνικού

Επιθετικός, αλλά εφικτός, είναι ο στόχος ολοκλήρωσης των μεγαλύτερων έργων που εντάσσονται στην πρώτη φάση της ανάπτυξης στο Ελληνικό, ανέφερε σε δημοσιογραφική ενημέρωση ο Οδυσσέας Αθανασίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις μεγάλες προκλήσεις αφενός του ελλιπούς ανθρώπινου δυναμικού των κατασκευών και αφετέρου του κατασκευαστικού κόστους. Όπως σημείωσε, η Lamda Development αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα συνάπτοντας ισχυρές συνεργασίες με διεθνείς παίκτες, όπως η Bouygues (σε συνεργασία με την Intrakat κατασκευάζουν τον Riviera Tower), αλλά και με μικρομεσαίες ελληνικές τεχνικές εταιρείες, όπως η Εθνοκάτ.

Φυσικά, η Πολιτεία έχει ως αρμοδιότητα τη νομοθέτηση η οποία θα επιτρέπει την εισροή εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες, πρόσθεσε ο κ. Αθανασίου.
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, ο επικεφαλής της Lamda Development ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται κανένας προβληματισμός ή ανησυχία. “Είμαστε πλήρως καλυμμένοι για την α’ φάση της ανάπτυξης”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπενθύμισε, επίσης, πως η Lamda Development έχει ήδη αντλήσει 650 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ τον Δεκέμβριο του 2019 και επιπλέον 550 εκατ. ευρώ από δύο ομόλογα (του Ιουλίου 2020 και του Ιουλίου 2022), ενώ επίσης το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον αγοραστών και επενδυτών διασφαλίζει σε συνεχή βάση επιπλέον έσοδα για το έργο.

Μια “Μικρή Αθήνα” μέσα στο Ελληνικό
Παράλληλα, μια εικόνα της αποκλειστικά οικιστικής ανάπτυξης της “Μικρής Αθήνας” (ή Little Athens) έδωσε η Αγγελική Τούζιου, Chief Development Officer Residential, Sports & Mixed Use Tower.
Το συγκεκριμένο project εντάσσεται στον σχεδιασμό της δημιουργίας επιπλέον 1.200 διαμερισμάτων μέσα στην πρώτη πενταετία.

Ο στόχος είναι, η νέα οικιστική ανάπτυξη να ξεκινήσει το 2024 και να ολοκληρωθεί το 2027.
Μεταξύ άλλων, η Little Athens θα περιλαμβάνει:
• το Park Rise με κτίρια 50 μέτρων, 12 και 8 ορόφων σχεδιασμένα από τον Δανό αρχιτέκτονα Bjarke Ingels, τα οποία περιλαμβάνουν 88 διαμερίσματα επιφάνειας 70 έως 350 τετραγωνικών μέτρων,
• μία ακόμη ανάπτυξη με 7 κτίρια καταστημάτων και 156 διαμερισμάτων επιφάνειας 60 έως 300 τετραγωνικά μέτρα, που φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου 314 Architects του Παύλου Χατζηαγγελίδη,
• ένα συγκρότημα 9 κτιρίων με 79 διαμερίσματα με χαρακτηριστικό τους τα στρογγυλά μπαλκόνια, επιφάνειας 60 έως 200 τετραγωνικών μέτρων, σχεδιασμένα επίσης από το γραφείο 314 Architects,
• ένα συγκρότημα 56 διαμερισμάτων σε σχέδια της Deda & Architects καθώς και
• ένα συγκρότημα 80 διαμερισμάτων με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Tsolakis Architects.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί προς πώληση σχεδόν 30 κατοικίες, οι τιμές των οποίων ξεκίνησαν από 6.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με το φθηνότερο να πωλείται στα 350.000 ευρώ.

Πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα και οι υποδομές
Όσον αφορά στην εξέλιξη των μεγάλων έργων της πρώτης φάσης ανάπτυξης του Ελληνικού, στην υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος (εντάσσεται στα έργα υποδομών της Avax) οι εκσκαφές έχουν φτάσει το 75% και το 35% η σκυροδέτηση.

Στο Ρέμα Τραχώνων η εκσκαφή έχει φτάσει το 70%.
Απροβλημάτιστα, παράλληλα, τρέχει η κατασκευή του Riviera Tower από το σχήμα Bouygues-Intrakat, ενώ ολοκληρώθηκε προ ημερών η θεμελίωση του έργου. Επιπροσθέτως, έχει ολοκληρωθεί η θεμελίωση του Marina Tower, οι εκσκαφές για το Vouliagmenis Mall από την Άκτωρ ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή των Condos από το σχήμα Άκτωρ-Εθνοκάτ. Οι εργασίες στο αθλητικό κέντρο προχωρούν από το σχήμα Intrakat-Μέτκα και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2025, ενώ στο επόμενο δίμηνο αναμένεται και ο ανάδοχος για το mall στον Άγιο Κοσμά, το Riviera Galleria. Τέλος, προς τα τέλη του 2024 θα ξεκινήσει και η κατασκευή του Πύργου Μεικτής Χρήσης (για κατοικίες και ξενοδοχείο) από κοινού με την Brooklane, έργο, ο ανάδοχος του οποίου ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα στην Ρόδο, ανάδοχός τους η P&C Development

Προς υλοποίηση βαίνουν πλέον αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις επείγοντα χαρακτήρα στις πληγείσες, από την καταστροφική δασική πυρκαγιά της 18ης Ιουλίου 2023, περιοχές της Ρόδου, καθώς η σύμβαση για την εκτέλεσή τους υπογράφτηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την P&C Development. Η τελευταία αναδείχθηκε ως ανάδοχος των εργασιών, προσφέροντας μέση έκπτωση 4,67% επί των τιμών του προϋπολογισμού και συνολικό ποσό προσφοράς 8.103.180,52 ευρώ (με τον ΦΠΑ), ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 8,5 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ). Σημειώνεται, ότι το έργο είχε δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ οι προβλεπόμενες στο πλαίσιό του επεμβάσεις θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται, εν όψει και της επερχόμενης χειμερινής περιόδου. Η προθεσμία που έχει η ανάδοχος εταιρεία για να τις αποπερατώσει, δε, έχει οριστεί στους εννέα μήνες από την ημερομηνία που μπήκαν οι υπογραφές στο εργολαβικό συμφωνητικό.

Οι προς υλοποίηση εργασίες
Όπως προβλέπεται, θα γίνουν έργα σε 24 ποτάμια τα οποία βρίσκονται σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και της νότιας Ρόδου (καθώς, όπως διευκρινίζει η περιφερειακή αρχή στη σχετική της ανακοίνωση, στις ορεινές και δασικές δέσμια αρμοδιότητα έχει αποκλειστικά η Δασική Υπηρεσία). Πιο συγκεκριμένα, θα εκτελεστούν εργασίες στον οικισμό Μαλώνα/Χαράκι στα ποτάμια Πλατανερός, Χας και Μάκκαρη, στη Λάρδο στα ποτάμια Φονιάς, Μεριδιάτης, στο Γεννάδι στα ποτάμια Γέροντας, Καλοκαιρινό και Γενναδενός, στον Κηπηριώνα και σε 15 ρέματα στο Κιοτάρι.

Ανάμεσα στα έργα που θα πραγματοποιηθούν είναι αφαίρεση των φερτών αποθέσεων, κατασκευή νέων και επισκευή παλαιών τοίχων συρμακιβωτίων, κατασκευή και ενίσχυση αναχωμάτων, κατασκευή οχετών, κ.ά. Ας σημειωθεί, τέλος, πως η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατόπιν σχετικής απόφασης του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου. Επίσης, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι οποίες και «έτρεξαν» όλα τα στάδια της μελέτης, καταγραφής και δημοπράτησης του έργου, θα βρίσκονται στο πεδίο κατά την εκτέλεση των επεμβάσεων με επιβλέποντες μηχανικούς και κλιμάκιο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Πλατεία Κολωνακίου: Αυτή είναι η πρόταση που κέρδισε το πρώτο αρχιτεκτονικό βραβείο για την ανάπλαση

την επικύρωση του αποτελέσματος και του τελικού συγκεντρωτικού και συνοπτικού πρακτικού της κριτικής επιτροπής του Ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών με τίτλο «Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για την ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου και της ευρύτερης περιοχής του νέου σταθμού μετρό στο Κολωνάκι προχώρησε η διοίκηση της εταιρείας Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, η οποία συνδέεται με τον δήμο Αθηναίων. Το πρώτο βραβείο έλαβε η ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών αποτελούμενη από τους Θεώνη Ξάνθη, Άννα-Μαρία Βισίλια, Κωνσταντίνο Ζέκκο και Παρασκευή Τριβιζά που εκπόνησε τη μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας, όπου κατασκευάζεται ο νέος σταθμός του μετρό από την Avax, η οποία είναι η ανάδοχος για το κύριο μέρος των έργων στη γραμμή τέσσερα της Ελληνικό Μετρό. Πρόκειται για την ομάδα μελετητών του γραφείου xza-architects.

Ποιοι έλαβαν το δεύτερο και το τρίτο βραβείο
Στο διαγωνισμό συμμετείχε η ομάδα μελέτης αποτελούμενη από τους Χριστίνα Αργυρού, Στέφανο Βασδέκη, Αντώνη Τσιλιγιάννη, Παναγιώτη Παπαντωνίου και Simon Rackham, που έλαβε το δεύτερο βραβείο.
Το τρίτο βραβείο κατά τη διαγωνιστική διαδικασία έλαβε η ομάδα μελέτης των Χρυσάνθη Μπουραζά, Θεσσαλία-Δήμητρα Σκυλοδήμου, Μιλτιάδη Λαζόγλου, Αναστασίου Μαντέλου, Αθηνάς Αθανασίου, Βασιλικής Μαντέλου, Ευσταθίου Χλιαουτάκη και Γεωργίας Σουλτανά από το γραφείο Adamakis Architects & Associates.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού
Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη διαμόρφωση του χώρου του νέου σταθμού Κολωνάκι της Γραμμής 4 του Μετρό έχει ως αντικείμενο την ανάπλαση και τελική διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων και της ευρύτερης περιοχής που θα εγκατασταθεί ο σταθμός του Μετρό σε συσχετισμό με ενδεχόμενες διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, πεζοδρομήσεις οδών και άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ήπιας κυκλοφορίας στη ζώνη επιρροής του σταθμού.

Η προέλευση και η ονομασία του σταθμού και της περιοχής
Ο συγκεκριμένος σταθμός χωροθετείται στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας, ευρύτερα γνωστή ως πλατεία Κολωνακίου, ονομασία την οποία παίρνει από την κολώνα που μεταφέρθηκε εκεί από την πλατεία Δεξαμενής, όπου είχε αρχικά ανακαλυφθεί.

Πρόκειται περί κολώνας που συνδέεται με περί υγείας αρχαίες λατρευτικές τελετές κατά τις οποίες πιστευόταν ότι είχε ιαματικές ιδιότητες.
Η ευρύτερη περιοχή του Κολωνακίου, που κατά τα προεπαναστατικά χρόνια ονομαζόταν «Κατσικάδικα» λόγω των βοσκών που έφερναν εκεί τα κοπαδια τους, μετατρέπεται με τη σύσταση του νέου Ελληνικού κράτους σε τόπο κατοικίας υψηλόβαθμων βασιλικών αξιωματούχων καθώς γειτονεύει με τα ανάκτορα.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα κατασκευάζονται εκεί αρχοντικά κτήρια, κάποια από τα οποία σώζονται ακόμη, καταφέρνοντας να ξεφύγουν από τις μαζικές κατεδαφίσεις των δεκαετιών 1950 και 1960.
Σήμερα αποτελεί μια από τις ακριβότερες περιοχές του κέντρου της πόλης, γνωστή για τα εμπορικά καταστήματα, τα κέντρα διασκέδασης, αλλά και τα μουσεία που φιλοξενεί όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Μουσείο Μπενάκη.
Σημειώνεται ότι το Κολωνάκι ήταν ο πρώτος από τους σταθμούς της νέας γραμμής 4 του Μετρό για τη Γραμμή 4, ο οποίος ξεκίνησε να κατασκευάζεται, ενώ αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί οι πρόδρομες εργασίες από την ΕΡΕΤΒΟ, η οποία έχει αναλάβει το συγκεκριμένο μέρος του έργου και προχωρούν οι κύριες εργασίες από την κοινοπραξία των Άβαξ-Ghella-Alstom, που έχουν συστήσει κοινοπραξία για το κύριο μέρος του συγκεκριμένου έργου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build