--> 

Π. Πατενιώτης (ΠΑΣΥΔΙΠ): «Fake προϊόντα και έλλειψη θεσμικού πλαισίου, τα βασικά μας προβλήματα»

Μιλώντας στο Coating Forum 2023 ο Γενικός Διευθυντής του Πανελληνίου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ), Παντελής Πατενιώτης, χαρακτήρισε ως «ημιτελές και προβληματικό» το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα προϊόντα στα οποία εξειδικεύεται ο Σύνδεσμος, ενώ στάθηκε και σε ορισμένα ακόμη προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Αρχικά, ο κ. Πατενιώτης ανέφερε: «Στο παρελθόν τηρούνταν (και υπήρχε σεβασμός για) αξίες που μόλις σήμερα έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο. Αυτές είναι, πρώτον, ο σεβασμός στο περιβάλλον και, δεύτερον, το τεράστιο κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας, το οποίο, δεδομένων και των συνθηκών της αγοράς, είναι πλέον κρίσιμο γιατί δημιουργεί τη λεγόμενη ενεργειακή φτώχεια στα ελληνικά νοικοκυριά». Κατόπιν, επεσήμανε: «Εμείς, ως Σύνδεσμος, είμαστε από τους πρωτεργάτες στα θέματα αυτά και σε ό,τι αφορά, αφ’ ενός, στην οικολογική σήμανση και πιστοποίηση των προϊόντων μας και, αφ’ ετέρου, στην διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου το οποίο, επί του παρόντος, είναι ημιτελές και προβληματικό και δεν επιτρέπει στις δύο αξίες που προανέφερα να αναδειχθούν και να ωφελήσουν τον Έλληνα πολίτη, το ελληνικό νοικοκυριό και τις ελληνικές επιχειρήσεις».

«Έλλειψη προσωπικού, fake (και παράνομα) προϊόντα στην αγορά»
Ακολούθως, ο κ. Πατενιώτης ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος και τα οποία, όπως τόνισε, αφορούν σε δύο βασικούς παράγοντες.
«Κατά πρώτον», είπε, «είναι η έλλειψη τεχνικού προσωπικού, που θα πρέπει να κάνει τις εφαρμογές με τον σωστό τρόπο. Επιπλέον, ερχόμαστε αντιμέτωποι και με το πρόβλημα των fake, παράνομων προϊόντων που κατακλύζουν την αγορά και τα οποία είτε δεν έχουν πιστοποιήσεις είτε διαθέτουν ψευδείς και πλαστές πιστοποιήσεις – για τα προϊόντα αυτά εμείς φροντίζουμε να ενημερώνουμε με πολλούς και διάφορους τρόπους το καταναλωτικό κοινό για το πώς μπορεί να τα αποφεύγει και παράλληλα να επιλέγει τα νόμιμα, πιστοποιημένα προϊόντα της αγοράς».

«Μετά από 12 χρόνια ύπαρξης του ΚΕΝΑΚ, δεν έχει γίνει τίποτα…»
Ύστερα, ο κ. Πατενιώτης στάθηκε στο δεύτερο μεγάλο πρόβλημα του κλάδου: «Πρόκειται για την έλλειψη θεσμικού πλαισίου. Ούτε ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) ούτε το εργαλείο ΤΕΕ/ΚΕΝΑΚ μπορούν σήμερα να μελετήσουν και, συνεπώς, να παράξουν κτίρια μηδενικής ή χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και κτίρια που παράγουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζονται για να λειτουργήσουν». Καταλήγοντας, ο κ. Πατενιώτης κατέστησε σαφές ότι «έχουμε επανειλημμένα συζητήσει με την ηγεσία του Υπουργείου για το τι πρέπει να γίνει και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Όμως, μετά από 12 σχεδόν χρόνια ύπαρξης του ΚΕΝΑΚ, τίποτε δεν έχει γίνει. Ακόμη και ο υφιστάμενος ΚΕΝΑΚ δεν ακολουθεί πλέον τις ευρωπαϊκές οδηγίες και απαιτήσεις».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Π. Σκαρλάτος (ΣΕΒΧ): «Δημιουργείται ο χάρτης του transition της ελληνικής χημικής βιομηχανίας»

Την δημοσίευση του οδικού χάρτη της μετάβασης της ελληνικής χημικής βιομηχανίας βάσει των νέων, νομοθετικών κυρίως, εξελίξεων προανήγγειλε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΧΒ, Πάνος Σκαρλάτος, μιλώντας στη διάρκεια του Coating Forum 2023. «Οι εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά στα χρώματα, στα επιχρίσματα, στα δομικά υλικά και στα χημικά, είναι ραγδαίες. Αναφέρομαι στο πλαίσιο που διαμορφώνεται παγκοσμίως και κυρίως στην Ευρώπη, με την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά σε όλα τα στάδια, από την εξόρυξη των πρώτων υλών μέχρι την τελική χρήση των προϊόντων, μέσω της κυκλικότητας», τόνισε, αρχικά, ο κ. Σκαρλάτος.

«Προϊόντα που θα σχεδιάζονται οικολογικά και βιώσιμα»
Ακολούθως, αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στους κανονισμούς REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) και CLP (Classification, Labelling and Packaging Regulation). «Μέσω του REACH, που ήδη λειτουργεί», εξήγησε, «θα υπάρξουν απαγορεύσεις και περιορισμοί όσον αφορά συγκεκριμένες χημικές ουσίες. Ο CLP, από την άλλη, μπαίνει στο προσκήνιο: οι ετικέτες των συσκευασιών μεγαλώνουν, οι κατηγορίες του ορίου αυξάνονται και θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών που θα διαχέεται μέσω του digital product password». Πρόσθεσε ο κ. Σκαρλάτος: «Τα νέα προϊόντα που θα δημιουργούνται θα πρέπει να είναι, από τον σχεδιασμό τους κιόλας, eco, safe και sustainable και να υπάγονται στις αρχές του κανονισμού του οικολογικού σχεδιασμού. Ακόμη, ήδη προσδιορίζεται για τα προϊόντα που μπαίνουν στην οικοδομή το environmental product declaration, μια αποτίμηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων».

«Ο οδικός χάρτης του transition της ελληνικής χημικής βιομηχανίας»
Καταλήγοντας, ο κ. Σκαρλάτος σημείωσε πως «δημιουργούνται και απειλές και προκλήσεις. Οι εταιρείες θα χρειαστεί να μελετήσουν, να συνεργαστούν με όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, να ενεργήσουν καινοτομικά, να συνεργαστούν με εκπαιδευτικά ιδρύματα και, φυσικά, να βρουν και τα χρήματα. Το πιο “επικίνδυνο” στάδιο, θεωρώ, είναι αυτό της εφαρμογής των κανονισμών, η οποία γίνεται σε ένα οικονομικό περιβάλλον που δεν είναι και το καλύτερο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και οπωσδήποτε κάτω από μια ισχυρή πίεση του ανταγωνισμού. Πρέπει οι επιχειρήσεις μας να επιδείξουν ανθεκτικότητα».

Υπογράμμισε, επιπλέον, ο κ. Σκαρλάτος, ότι ο ΣΕΧΒ έχει αναθέσει στο ΙΟΒΕ μια μελέτη, «που θεωρούμε ότι έως το τέλος του 2023 θα δημοσιεύσουμε και η οποία θα αποτυπώνει τον οδικό χάρτη του transition της ελληνικής χημικής βιομηχανίας, βασισμένη στις ιδιότητες των επιχειρήσεών μας, στους κυβερνητικούς στόχους και στα διαθέσιμα μέσα. Θα είναι, θεωρώ, ένας από τους πρώτους οδικούς χάρτες στην Ελλάδα. Η ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία ήταν η πρώτη που δημοσίευσε (σ.σ. 27/1/2023) τον οδικό χάρτη, τον οποίο και θα κοινοποιήσουμε και θα προσπαθήσουμε να αποτελέσει μια πλατφόρμα διαλόγου με τα κέντρα αποφάσεων».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build<

Χρώματα-δομικά υλικά: Πώς η μία βιομηχανία κερδίζει χώρο στην άλλη

Προκλήσεις και ευκαιρίες φέρνει στη χημική βιομηχανία η στόχευση της βιωσιμότητας και της ανθρακικής ουδετερότητας τα επόμενα χρόνια, παράμετροι που αναδείχθηκαν στο Coating Forum 2023. Στο παράδειγμα που σταδιακά αποτελεί αναπτυσσόμενη τάση στον κλάδο της βιομηχανίας αναφέρθηκε ο Γιώργος Καραβασίλης, CEO της Drukfarben, όπου αρκετές βιομηχανίες χρωμάτων εισέρχονται στα δομικά υλικά και το αντίστροφο. Ο κ. Καραβασίλης επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη τάση δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για τον κλάδο των οικοδομικών υλικών ευρύτερα, ενώ φέρνει στο προσκήνιο νέα προϊόντα και υπηρεσίες. «Κατηγοριοποιήσαμε τα προϊόντα μας σε 4 κατηγορίες, σε αντίθεση με παλαιότερα που υπήρχε μόνο το χρώμα.

Οι κατηγορίες αυτές είναι χρώμα, εξωτερική θερμομόνωση, επισκευαστικά-συγκολλητικά κονιάματα και υγρομόνωση», ανέφερε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του κλάδου ο Γ. Καραβασίλης στάθηκε στις σημαντικές ευκαιρίες και προκλήσεις που θα συναντήσει η βιομηχανία χρωμάτων λόγω της βιωσιμότητας. «Ανάμεσά τους είναι η πράσινη μετάβαση λόγω της κλιματικής αλλαγής, η αυστηροποίηση των νομοθετικών παρεμβάσεων. Στον βωμό της βιωσιμότητας έχουμε την υποχρέωση να αυξήσουμε την προστασία και τον προσδόκιμο χρόνο ζωής των υλικών». Στάθηκε και στο ότι η Ε.Ε. υπολογίζει το κόστος απανθρακοποίησης της οικονομίας στα 600 δισ. ευρώ.

Οι προκλήσεις και η υποχρέωση αναφοράς ρύπων
Από πλευράς του ο Γιάννης Καλλιάς, διευθύνων σύμβουλος της TUV Austria Hellas, στάθηκε στον ρόλο και τη σημασία των πιστοποιήσεων αλλά και στις προκλήσεις. «Είναι γεγονός ότι οι χημικές βιομηχανίες και οι βιομηχανίες οικοδομικών υλικών αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. Οι βασικοί πυλώνες των προκλήσεων αυτών είναι δύο. Πρόκειται αφενός για τα θέματα της απανθρακοποίησης και της βιωσιμότητας. Είναι κάτι που έρχεται και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Από την άλλη πλευρά οι νέες αυτές παράμετροι δημιουργούν και μία νέα αγορά». «Γνωρίζετε όλοι ότι υπάρχει ένας νέος κλιματικός νόμος, για τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας αλλά και την υποχρέωση μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος έως το 2030. Από την άλλη πλευρά έχουμε έναν προβληματικό νόμο που ενσωμάτωσε όλες τις παραπάνω υποχρεώσεις τον Μάιο 2022». Ο κ. Καλλιάς συμπλήρωσε ότι έως το 2025 όλες οι χημικές βιομηχανίες καλούνται να δημοσιεύσουν με βάση τον κλιματικό νόμο, την πρώτη αναφορά για τους ρύπους τους και από το 2026 και μετά είναι απαιτητή η επαλήθευση από ανεξάρτητο διαπιστευμένο φορέα.

Παραγωγή μεθανόλης μετά από κάθαρση διοξειδίου του άνθρακα
Στην προοπτική και στην υποχρέωση μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη μέθοδο παραγωγής μεθανόλης με καθαρισμό του διοξειδίου του άνθρακα αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Dr Srdan Kisin, Business Director Emulsion Polymeros EMEA της Celanese. Έφερε ως παράδειγμα τη δημιουργία ενός εργοστασίου της εταιρείας του, όπου όπως είπε συγκεντρώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και καθαρίζονται. «Κατόπιν, χρησιμοποιούμε αυτό το υλικό για να παράγουμε μεθανόλη, με χρήση υδρογόνης και διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι παράγουμε οξικό οξύ, πολυμερές ή και άλλα πολυμερή. Πρόκειται για διαδικασία με αρνητικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα. Η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα με αυτή τη διαδικασία είναι περίπου 30% συγκριτικά με τις εφαρμοζόμενες τυποποιημένες διαδικασίες παραγωγής».

Κοστίζει η βιωσιμότητα;

Ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής της Ecoveritas, Παντελής Λεβαντής στάθηκε στο παράδειγμα του πρώτου πιστοποιημένου κατά BREEAM κτιρίου στην Ελλάδα, θίγοντας το κατά πόσο η βιωσιμότητα είναι τελικά ακριβή. Πρόκειται για οικιστικό έργο στην Αγ. Φιλοθέη Αμαρουσίου με ανωδομή περίπου 2.500 τ.μ., 24 κατοικίες με ένα υπνοδωμάτιο και 42 θέσεις στάθμευσης. «Το έργο πιστοποιήθηκε στην κατηγορία Very Good». Η πιστοποίηση BREEAM εξετάζει παραμέτρους όπως η τοποθέτηση φωτισμού LED, φωτοβολταϊκών, εξοικονόμηση νερού αλλά και πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης Α+. Θέλοντας ουσιαστικά να δείξει, έτσι, ότι συνολικά η επένδυση στη βιωσιμότητα είναι αυτή που προσφέρει εξοικονόμηση σε πολλούς παράγοντες κόστους ενός κτιρίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build