--> 

Κατασκευές: Πάνω από 200.000 άτομα λείπουν από τον κλάδο

Ιδιαίτερα δυσχερής είναι και εντείνεται η εικόνα που αφορά στην εύρεση προσωπικού από τον κατασκευαστικό κλάδο τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Χαρακτηριστική, μάλιστα, είναι η αναφορά του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών, Μιχάλη Δακτυλίδη, ο οποίος μιλώντας στο Build εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή λείπουν περισσότερα από 200.000 άτομα προσωπικό, τα οποία έχει άμεση ανάγκη ο κλάδος. «Εκτός από τα συναρμόδια υπουργεία, θα πρέπει κατ’ επέκταση να υπάρξουν και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τις Περιφέρειες με σκοπό την εύρεση προσωπικού από το εξωτερικό. Οι Περιφέρειες θα κληθούν ουσιαστικά αναλάβουν να τρέξουν το γραφειοκρατικό μέρος και την έγκριση εισόδου προσωπικού για την κάλυψη αναγκών των κατασκευαστικών εταιρειών», επισημαίνει.

Κατά τα λεγόμενα του επικεφαλής της ΠΕΔΜΕΔΕ, υφίσταται σημαντική πίεση για την εκτέλεση των έργων, κάτι που αναμένεται να ενταθεί το προσεχές διάστημα, καθώς θα μπουν και άλλα έργα στην αγορά. Θα πρέπει μάλιστα να θυμίσουμε ότι το συνολικό ανεκτέλεστο των πέντε μεγάλων κατασκευαστικών αυτή τη στιγμή, υπερβαίνει τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ. «Πρόκειται για ένα πρόβλημα με πανευρωπαϊκή διάσταση και δεν είναι εύκολο αυτή τη στιγμή να βρεθεί άμεση λύση. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες πρώην σοβιετικές χώρες, οι οποίες έχουν καταφέρει να ανταλλάσσουν προσωπικό σε ημερήσια βάση, λύνοντας προς το παρόν το πρόβλημά τους.

Στον αντίποδα όμως για τις υπόλοιπες χώρες το πρόβλημα παραμένει άλυτο καθότι δεν έχουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα», τονίζει ο κ. Δακτυλίδης. Ο ίδιος προσθέτει ότι η λύση στο θέμα αποτελεί ζήτημα συντονισμού τριών ή τεσσάρων υπουργείων. Εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας να δει τι θα πράξουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. «Τον Δεκέμβριο είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών (FIEC) και το ζήτημα του προσωπικού θα αποτελέσει μία από τις κύριες θεματικές συζήτησης», λέει ο κύριος Δακτυλίδης. Θυμίζουμε ότι η ΠΕΔΜΕΔΕ εκπροσωπεί είναι ο θεσμικός φορέας που εκπροσωπεί την Ελλάδα στη FIEC δια του κυρίου Δακτυλίδη.

Καθυστερήσεις και ευρύτερη αναστάτωση στην εκτέλεση των έργων
Όπως επισημαίνει, οι ελλείψεις προσωπικού οδηγούν σε αναστάτωση και καθυστερήσεις ως προς την εκτέλεση έργων και προκαλούν καθυστερήσεις στη δημοπράτησή τους, καθότι οι εταιρείες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που υφίστανται: «Είναι μία κατάσταση που απασχολεί το σύνολο του κλάδου ανεξαρτήτως του μεγέθους επιχειρήσεων. Υφίσταται μείωση της ταχύτητας στην εκτέλεση των έργων καθώς και μία ευρύτερη δυστοκία τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά έργα».

Η ΠΕΔΜΕΔΕ έχει προτείνει την είσοδο προσωπικού από συγκεκριμένες χώρες και κατά κύριο λόγο από την Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία.
Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί μία περίπλοκη κατάσταση στο σύνολό της, διότι, όπως επισημαίνει ο κύριος Δακτυλίδης, ακόμα και εάν εισέλθει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων στην Ελλάδα είναι αρκετά πιθανό ένα μεγάλο μέρος αυτών να μην έχει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την εκτέλεση των έργων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build