Π. Σουρέτης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): «Η αγορά έχει εμπειρία και γνώση, μπορεί να δώσει λύσεις»

Μιλώντας στο Athens Investment Forum ο εντεταλμένος σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ΔΣ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Πέτρος Σουρέτης, στάθηκε στην αντίφαση ανάμεσα στο restart του κατασκευαστικού κλάδου και στις διαχρονικές παθογένειες που συντηρούνται. Ο κ. Σουρέτης αναφέρθηκε, επίσης, σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και στην επίδραση της κλιματικής κρίσης στο πώς σχεδιάζονται τα έργα.

«Έχουμε κάνει προτάσεις για τους οδικούς άξονες»
Αρχικά, ο κ. Σουρέτης επεσήμανε πως υπάρχουν έργα που μπορούν να «τρέξουν» με ιδιωτική πρωτοβουλία, σύγχρονες μελέτες και αξιοποίηση εκσυγχρονιστικών προβλέψεων του νομοθετικού πλαισίου, τα οποία ωστόσο μένουν στα συρτάρια: «Καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται στους δρόμους της Αττικής λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Ήδη από την άνοιξη, όμως, έχουν υποβληθεί, από τη δική μας εταιρεία και από άλλες μεγάλες εταιρείες, πρότυπες προτάσεις για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση των οδικών αξόνων που θα συνδέουν την Αττική Οδό από το Αεροδρόμιο έως τα Καλύβια, τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού με τη Ραφήνα και τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού με τη Λ. Βουλιαγμένης».

«Αγνοήθηκαν οι αντιπροτάσεις της αγοράς για τον Νόμο 4782, κενό γράμμα το παρατηρητήριο τιμών…»
Σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες προς βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, ο κ. Σουρέτης είπε μεταξύ άλλων: «Ο Νόμος 4782 του 2021, που θα θεράπευε τις αδυναμίες του 4412, αγνόησε σε μεγάλο βαθμό τις ενστάσεις και τις αντιπροτάσεις της αγοράς. Το παρατηρητήριο τιμών, που θα γεφύρωνε το χάσμα ανάμεσα στις ανεδαφικές κοστολογικές προβλέψεις των έργων και στη σύγχρονη πραγματικότητα των διεθνών τιμών, παραμένει κενό γράμμα. Άλλες χώρες των Βαλκανίων αναθεωρούν το κόστος των έργων έως και 60%.

Στην Ελλάδα συζητάμε ακόμη για το 5%». Ακολούθως, ο κ. Σουρέτης επεσήμανε: «Ελλιπείς μελέτες, υποκοστολογημένα έργα και κακοί σχεδιασμοί οδηγούν σε άγονους διαγωνισμούς. Αυτό δεν είναι κριτική αλλά μία κραυγή αγωνίας του κλάδου, αναγνωρίζοντας πως η δημόσια διοίκηση είναι υποστελεχωμένη και με περιορισμένους πόρους. Η ελληνική κατασκευαστική αγορά διαθέτει συσσωρευμένη εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση που μπορεί να προσφέρει λύσεις με πολύ ανταγωνιστικές προσεγγίσεις. Η αναγέννηση του κατασκευαστικού κλάδου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευημερία της Ελλάδας».

«Απαιτείται επανεξέταση όλων των υποδομών μας»
Σχετικά, τέλος, με την επίδραση της κλιματικής κρίσης στον σχεδιασμό των έργων, ο κ. Σουρέτης δήλωσε: «Οι πρόσφατες πλημμύρες στην Ελλάδα υπέδειξαν ότι οι βασικές παράμετροι που χρησιμοποιούνται για τον σχεδιασμό και την κατασκευή γεφυρών, φραγμάτων, τεχνικών έργων και συγκοινωνιακών αξόνων πρέπει να αλλάξουν δραστικά. Χρειάζεται να επανεξετάσουμε όλες τις υποδομές, τις υφιστάμενες και τις υπό κατασκευή. Ακόμη, η ανθρωπότητα ζητά συνεχή βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής, προκρίνοντας σύγχρονες υποδομές, δίνοντας προτεραιότητα στον μετασχηματισμό και την καινοτομία».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΕΡΕΤΒΟ: Τα ανάκτορα, η εξέλιξη του μετρό και τα δύο δημαρχεία

Με τζίρο που μπορεί να αγγίξει τα 25 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της κατανομής των εσόδων από κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει, υπολογίζει ότι θα κλείσει φέτος η ΕΡΕΤΒΟ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο Build ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Ρωμοσιός. Αυτή την περίοδο βρίσκονται τέσσερα βασικά κατασκευαστικά μέτωπα σε εξέλιξη, όπου σε αυτά περιλαμβάνεται η αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου στο Τατόι. Πρόκειται για ένα έργο όπου η ΕΡΕΤΒΟ έχει αναλάβει μαζί με τη Νηρίκος Τεχνική και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ με υποχρέωση να το παραδώσει έως και το 2025. Ταυτόχρονα, η ΕΡΕΤΒΟ κατασκευάζει το νέο δημαρχείο Χαλανδρίου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί εντός του 2024 με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αρχικό στάδιο βρίσκεται προς το παρόν το δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής, όπου εκτελούνται εργασίες εκσκαφής. Ωστόσο, καθοριστική για την εξέλιξη του έργου θα είναι η αναθεώρηση των μελετών, δεδομένου ότι παρουσιάστηκαν ζητήματα ορθότητας τον τοπογραφικών διαγραμμάτων. Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής. Στα υπό εκτέλεση έργα εκτός από τα δύο δημαρχεία περιλαμβάνεται και η κατασκευή των Δικτύων Ακαθάρτων στον Δήμο Μαραθώνα σε κοινοπραξία με τους ΕΚΤΕΡ, Θεμέλη και Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ με συνολικό κόστος κατασκευής 69 εκατομμυρίων ευρώ.

Ολοκληρώθηκε το έργο αποχέτευσης των 100 εκατ. σε Κορωπί-Παιανία
Πρόσφατα η ΕΡΕΤΒΟ ολοκλήρωσε και παρέδωσε ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Αφορούσε στην κατασκευή δικτύων και βιολογικού καθαρισμού των δικτύων και τον βιολογικό καθαρισμό στις περιοχές Κορωπίου-Παιανίας. Ήταν ένα έργο σε κοινοπραξία κατά την πρώτη φάση με της εταιρείες Ρούτσης και ΑΑΓΗΣ και από ένα σημείο και ύστερα το διαχειρίστηκαν η ΕΡΕΤΒΟ με την ΑΑΓΗΣ.

Παράλληλα, εμφανίζονται καθυστερήσεις σε μέρος των πρόδρομων εργασιών που έχει αναλάβει η ΕΡΕΤΒΟ για τη γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας. Το έργο που έχει επιφορτιστεί να φέρει εις πέρας αφορά σε 15 σταθμούς και 9 φρέατα, όπου η εταιρεία προβαίνει σε μετακίνηση δικτύων και διευθέτηση των αρχαιολογικών ζητημάτων. Έως τώρα έχει παραδώσει τους σταθμούς σε Κολωνάκι, Ακαδημίας, Δικαστήρια, Γαλάτσι και τα φρέατα στο Γαλάτσι και την Κατεχάκη προκειμένου να διέλθουν από εκεί οι μετροπόντικες. Επίσης, υπάρχουν σε εξέλιξη τα φρέατα σε Φορμίωνος, Δικαιοσύνης και εργάζεται εντατικά σε άλλους σταθμούς του έργου. Για το 2023, ο Γ. Ρωμοσιός αναφέρεται στις δυσκολίες που παρουσιάζονται στον τομέα εύρεσης προσωπικού. Συμπληρώνει, πως οι ανατιμήσεις δημιούργησαν ζητήματα σε ό,τι αφορά στις αναθεωρήσεις κόστους των έργων και ότι παρατηρείται δυστοκία στην εκτέλεση των έργων, γι’ αυτό και μειώνονται οι παρεχόμενες εκπτώσεις, καθότι μειώνονται τα περιθώρια των κατασκευαστικών εταιρειών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Αναβαθμίσεις σε κέντρα υγείας της Αττικής, ανάδοχοι δύο εταιρείες

Προς υλοποίηση βαίνουν, πλέον, εργασίες ανακαίνισης και ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κέντρων υγείας (ΚΥ) της Αττικής, καθώς οι συμβάσεις για την εκτέλεσή τους υπογράφτηκαν από τους αναδόχους και την αναθέτουσα αρχή, που είναι η Διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής. Η τελευταία είναι, επίσης, ο κύριος και ο φορέας υλοποίησης των έργων, ενώ τον σχετικό διαγωνισμό είχε «τρέξει» (ως διενεργούσα αρχή) το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα ΚΥ που θα αναβαθμιστούν και οι ανάδοχοι των έργων
Τα κέντρα υγείας στα οποία πρόκειται να γίνουν οι επεμβάσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του έργου είναι εκείνα των Κορωπίου, Λαυρίου, Καπανδριτίου, Καλυβιών, Μαρκόπουλου, Νέας Μάκρης και Σπάτων. Το project, εξάλλου, έχει χωριστεί σε τρία τμήματα: το πρώτο περιλαμβάνει τα ΚΥ Κορωπίου, Λαυρίου και Καπανδριτίου, το δεύτερο τα ΚΥ Καλυβιών και Μαρκόπουλου και το τρίτο τα ΚΥ Νέας Μάκρης και Σπάτων. Ως ανάδοχος του πρώτου τμήματος έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία των εταιρειών «Τροπή ΑΕ» και «Τάλως ΑΤΕ». Ο ανάδοχος των άλλων δύο τμημάτων είναι η «Τροπή ΑΕ». Ο συνολικός αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 15.310.218,79 ευρώ (με ΦΠΑ).

Οι προς υλοποίηση εργασίες
Τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα προαναφερθέντα κέντρα υγείας έχουν κατασκευαστεί κατά κύριο λόγο την δεκαετία του 1980 και έχουν επιφάνεια που κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 1.200 τ.μ. περίπου, ενώ περιλαμβάνουν ένα ή δύο επίπεδα. Στόχος των εργασιών είναι η ανακαίνιση και η ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων των κέντρων υγείας, που θα συνεισφέρουν στην ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Θα υλοποιηθεί αναβάθμιση της θερμομόνωσης, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και των δικτύων και, γενικότερα, της κατάστασης των κτιριακών υποδομών των κέντρων υγείας.

Αναλυτικότερα, η ενεργειακή αναβάθμιση σχεδιάζεται να επιτευχθεί με την θερμομόνωση του κελύφους μέσω της κατασκευής εξωτερικής μόνωσης, της αντικατάστασης των κουφωμάτων και της ανακατασκευής και θερμομόνωσης των στεγών και των δωμάτων. Επιπλέον, προβλέπεται η κατά περίπτωση μερική ή συνολική αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και η ανακατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων.

Η κτιριακή λειτουργία των κέντρων υγείας θα βελτιωθεί περαιτέρω, με την εκτέλεση των αναγκαίων κατά περίπτωση, εσωτερικών διαρρυθμίσεων, την αντικατάσταση εξοπλισμού και την δημιουργία διατάξεων και την εγκατάσταση εξοπλισμού για την διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων μειωμένης κινητικότητας, κατά περίπτωση. Θα εκτελεστούν, επιπροσθέτως, όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης φθορών καθώς επίσης και οι κατά περίπτωση απαιτούμενες εργασίες αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου.

Τέλος, προβλέπεται η ανάπτυξη Ιατρείων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων εντός των δομών της ΠΦΥ (σύμφωνα με τα πρότυπα των Μονάδων Συντονισμού Διαβήτη) στα περισσότερα από τα συνολικά 312 κέντρα υγείας. Για την ανάπτυξη των Μονάδων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων, το μέγεθος κάθε Μονάδας εκτιμήθηκε κατά μέσο όρο 30 τ.μ. ανά Μονάδα Διαχείρισης. Κάθε τμήμα έχει προθεσμία εκτέλεσης 12 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασής του.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Συμβάσεις για έργα στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, ανάδοχός τους η ΕΚΤΕΡ

Η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και η ΕΚΤΕΡ ΑΕ συνυπέγραψαν τις μεταξύ τους συμβάσεις για την εκτέλεση δύο έργων στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Το πρώτο έργο αφορά στην εκπόνηση μελέτης και στην ανέγερση νέου κτιρίου με αμφιθέατρο για την επέκταση της ογκολογικής κλινικής και την ένταξη του νέου κέντρου ακτινοθεραπείας, συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος πυρηνικής, στο νοσοκομείο. Το δεύτερο, προβλέπει εκπόνηση μελέτης και υλοποίηση αναδιαρρύθμισης, ανακαίνισης και αναβάθμισης του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου.

Οι λεπτομέρειες του πρώτου έργου
Η συμβατική αμοιβή για το πρώτο από τα δύο έργα είναι 16.125.979,69 ευρώ (με τον ΦΠΑ), ενώ η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίστηκε στους 25 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Όπως προβλέπεται, θα ανεγερθεί νέο κτίριο στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις πολλαπλές ανάγκες διάγνωσης και θεραπείας των ογκολογικών ασθενών της περιοχής, καθώς και στις ανάγκες στέγασης Αίθουσας Συγκεντρώσεων (Αμφιθέατρο) και Ιατρικής Βιβλιοθήκης, για την εξυπηρέτηση του Επιστημονικού δυναμικού του Νοσοκομείου. Το νέο κτίριο θα ενταχθεί στο υφιστάμενο κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου, θα αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες (που θα εξυπηρετούν τις κύριες λειτουργικές ανάγκες του συγκροτήματος) και θα περιλαμβάνει τμήμα ακτινοθεραπείας, τμήμα χημειοθεραπειών, τμήμα πυρηνικής ιατρικής με θαλάμους Ι-131 και ΡΕΤ/CT, αίθουσα συγκεντρώσεων (αμφιθέατρο) και ιατρική βιβλιοθήκη.

Οι λεπτομέρειες του δεύτερου έργου
Όσον αφορά στη συμβατική αμοιβή για το έτερο έργο που ανέλαβε η ΕΚΤΕΡ ΑΕ, ορίστηκε σε 5.199.486,51 ευρώ (με ΦΠΑ). Η εταιρεία έχει προθεσμία 24 μήνες από την ημέρα που υπογράφτηκε η σύμβαση για να αποπερατώσει τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις. Αντικείμενο του εν λόγω έργου είναι η αναδιαρρύθμιση-ανακαίνιση και η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και των εγκαταστάσεων του ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, με στόχο τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Στο πλαίσιο των εργασιών επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της λειτουργικότητας του ΤΕΠ, μέσω της προσαρμογής του στο «πρότυπο ΤΕΠ».

Οι επεμβάσεις στο υφιστάμενο ΤΕΠ θα είναι συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ. περίπου, με την ριζική επέμβαση (σ.σ. πλήρης αναδιαρρύθμιση και εκσυγχρονισμός) να αφορά σε περίπου 1.400 τ.μ., ενώ θα εκτελεστούν εργασίες ανακαίνισης (ύστερα από 16 χρόνια λειτουργίας) στα υπόλοιπα 600 τ.μ. περίπου. Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, εργασίες πλήρους αναδιαμόρφωσης του υπαίθριου χώρου εμβαδού έως 200 τ.μ. στην βορειοανατολική πλευρά του κτιρίου, καθώς και της κεντρικής εισόδου και του στεγάστρου της. Ας σημειωθεί, πως μετά και την υπογραφή των παραπάνω συμβάσεων το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των δημόσιων και ιδιωτικών έργων που εκτελεί η ΕΚΤΕΡ ΑΕ (αμιγώς ή μέσω συμμετοχής της σε κοινοπραξίες) ανέρχεται σε 107,3 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Saint Gobain Ελλάς: Απροσδόκητη άνοδος πωλήσεων στο εξάμηνο του 2023

Οι αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας δομικών και κατασκευαστικών υλικών και συστημάτων Saint Gobain Ελλάς για το 2023 έκαναν λόγο για μείωση πωλήσεων σε σχέση με το 2022, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όμως η εταιρεία έκανε την… έκπληξη, όπως προκύπτει από την οικονομική έκθεση για την προηγούμενη οικονομική χρήση: σε όλο το πρώτο εξάμηνο η δραστηριότητά της κατέγραψε σημαντική άνοδο πωλήσεων κατά 9%, επιτυγχάνοντας αύξηση του μεριδίου της και βελτίωση του μίγματος των πωλούμενων προϊόντων.

Παράλληλα η εταιρεία, χάρη στην τιμολογιακή πολιτική της, τη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων και τη βελτίωση της παραγωγικής της διαδικασίας, διατήρησε επίπεδα κερδοφορίας υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2022 και, πλέον, εκτιμάται ότι η εταιρεία θα υπερβεί σημαντικά τους στόχους του προϋπολογισμού 2023, αλλά και τα μεγέθη του 2022. Ένα 2022 που είχε επίσης κινηθεί έντονα ανοδικά για τη Saint Gobain Ελλάς, δίνοντας συνέχεια στο ανοδικό σερί της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, το 2022 η εταιρεία ξεπέρασε τα 16 εκατ. ευρώ σε τζίρο, έναντι 12,2 εκατ. ευρώ το 2021. Το μεικτό κέρδος επίσης αυξήθηκε στα 4,8 εκατ. ευρώ, έναντι 3,5 εκατ. το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους έκλεισαν στα 884.109 ευρώ, έναντι 622.199 ευρώ το 2021.

Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αύξηση τζίρου το 2022
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση της Saint Gobain Ελλάς για το 2022, την περασμένη χρονιά η εταιρεία έδρεψε τους καρπούς της επιτυχημένης στρατηγικής διαφοροποίησης του μίγματος των υλικών γυψοσανίδας που διέθετε στην αγορά, παράγοντας και προωθώντας στην αγορά εξελιγμένα, σύγχρονα, καινοτόμα υλικά ξηρής δόμησης. Σημαντική συμμετοχή στον κύκλο εργασιών της εταιρείας, που εκτιμάται στο επίπεδο του 8%, είχε πέρυσι η ανάκτηση μεριδίου αγοράς που στην περίοδο της οικονομικής κρίσης είχαν επιτύχει να αποσπάσουν τα χαμηλού κόστους εισαγόμενα υλικά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ ως εξαιρετικά επιτυχής αξιολογείται η προσπάθεια της εταιρείας αναφορικά με τη μεγαλύτερη διείσδυση και στην αγορά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αλβανίας νέων καινοτόμων προϊόντων που παράγονται στο εργοστάσιο Αιτωλικού, αλλά και άλλων νέων προϊόντων του ομίλου Saint Gobain.

Οι παράγοντες αυτοί ήταν που οδήγησαν σε αύξηση του τζίρου κατά 31% σε ετήσια βάση, ενώ μέρος της αύξησης οφείλεται και στην αναπροσαρμογή των τιμών των υλικών λόγω της έντονης πληθωριστικής τάσης στις τιμές των πρώτων υλών, της ενέργειας και των μεταφορικών. Σε ό,τι αφορά στην παραγωγική μονάδα της εταιρείας, οι επιδιώξεις για το 2023 στρέφονται στη βελτίωση και ανακαίνιση του εξοπλισμού του εργοστασίου παραγωγής γυψοσανίδας, ούτως ώστε να επιτευχθεί σημαντικός βαθμός εξοικονόμησης ενέργειας, και στην αντικατάσταση του μαζούτ με υγραέριο στη διαδικασία αφύγρανσης, γεγονός που θα συνεισφέρει στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

BriQ Properties: Αύξηση εσόδων κατά 14% το εννεάμηνο του 2023

Η BriQProperties ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το εννεάμηνο του 2023, από τα οποία προκύπτει πως τα έσοδά της από ενοίκια ανήλθαν σε 6,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 14% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Όπως εξηγεί η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, η αύξηση αυτή οφείλεται, κυρίως, στην μίσθωση της επέκτασης του πρώτου κτιρίου logistics που βρίσκεται στο Logistics Park της στον Ασπρόπυργο, καθώς και στην ετήσια αναπροσαρμογή των υφιστάμενων μισθωτηρίων.

Αυξημένα EBITDA και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη
Παράλληλα, κατά το εξεταζόμενο διάστημα τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 19% και ανήλθαν σε 5,2 εκατ. ευρώ, έναντι 4,3 εκατ. το εννεάμηνο του 2022. Επιπλέον, τα προσαρμοσμένα καθαρά της κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 15% και ανήλθαν σε 4,2 εκατ. ευρώ, έναντι 3,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά της κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 5% και ήταν 3,7 εκατ. ευρώ (σ.σ. 3,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι). Επίσης, τα χρηματοοικονομικά έξοδα της BriQ Properties αυξήθηκαν κατά 42% και ήταν 1 εκατ. ευρώ, έναντι 0,7 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο («κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων χρηματοδότησης», λέει η εταιρεία).

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων και οι επενδύσεις
Από εκεί και πέρα, κατά την 30ή Σεπτεμβρίου του 2023 το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιελάμβανε 26 ακίνητα, αξίας 140,2 εκατ. ευρώ, έναντι 135 εκατ. την 31/12/2022. Η εταιρεία υπενθυμίζει, επιπροσθέτως, πως την 23/10/2023 ολοκληρώθηκε η πώληση ενός καταστήματος στη Ρόδο έναντι 1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας καθαρά κέρδη 164 χιλ. ευρώ από πώληση επενδυτικού ακινήτου.  Συμπεριλαμβανομένων των ιδιοχρησιμοποιούμενων και του προς πώληση ακινήτου της Ρόδου, η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας την 30/09/2023 ήταν 142,4 εκατ. ευρώ. Η κατανομή της αξίας των επενδυτικών της ακινήτων στις 30/09/2023 ανά κατηγορία κλάδου ακίνητης περιουσίας ήταν 50% σε κτίρια αποθήκευσης και διανομής (logistics), 26% σε κτίρια γραφείων, 20% σε ξενοδοχεία και 4% σε λοιπές κατηγορίες ακινήτων. Επιπλέον, η εταιρεία ενημέρωσε πως στους πρώτους εννέα μήνες της τρέχουσας χρονιάς έκανε επενδύσεις αξίας 4 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η εσωτερική αξία της μετοχής (NAV/μετοχή) ανήλθε την 30/09/2023 σε 2,82 ευρώ (από 2,78 ευρώ την 31/12/2022), μετά και από την αποκοπή μερίσματος 0,1046 ευρώ (καθαρό) που καταβλήθηκε στους δικαιούχους την 5/5/2023.
Η CEO της εταιρείας, Άννα Αποστολίδου, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Ο κύριος στόχος της εταιρείας για το 2024 είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (“ICI”) όπως δημοσιεύθηκε την 23/02/2023. Εκτιμούμε, ότι η πρώτη φάση της συναλλαγής με την αγορά των 17 ακινήτων της ICI θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023. Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της με την προσθήκη δεύτερου κτιρίου αποθήκευσης και διανομής στο Logistics Park του Ασπρόπυργου (που αναμένεται να παραδοθεί στο 3ο τρίμηνο του 2024), την επέκταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Πάρο και την κατασκευή ενός νέου ακινήτου γραφείων με πιστοποίηση LEED επί της Λεωφ. Ποσειδώνος 42 στην Καλλιθέα».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build