Η απάντηση της Vitex στην κλιματική αλλαγή – Περαιτέρω ανάπτυξη μεγεθών το 2023

Στον παράγοντα που ονομάζεται κλιματική αλλαγή και στη σημαντική επίδραση που αυτός έχει και στον κατασκευαστικό κλάδο, αναφέρεται ο Βασίλης Βλαχογιάννης, εμπορικός διευθυντής της Vitex. Το Build συνάντησε τον κύριο Βλαχογιάννη στο πλαίσιο της έκθεσης «Οικοδομή» και όπως ο ίδιος επισημαίνει «το πρόβλημα που υφίσταται και συζητάμε στην έκθεση, είναι ότι ενώ οι εργασίες γίνονταν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αυτό αλλάζει. Για παράδειγμα, οι εργασίες ελαιοχρωματισμού γίνονταν κατά το σύνηθες στις αρχές Απριλίου, για να προλάβουμε την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι ο Απρίλιος και ο Μάιος, παρουσιάζονται ως οι μήνες με το υψηλότερο ποσοστό βροχοπτώσεων σε νησιά όπως η Κρήτη και ειδικότερα στο νομό Χανίων. Αυτό σημαίνει ότι οι εξωτερικές εργασίες θα πρέπει να μετατοπιστούν χρονικά, όπως και έχει γίνει». Δεδομένου ότι, όπως λέει, δεν μπορεί να μετατοπιστεί αντίστοιχα και η προσέλευση των τουριστών στην Ελλάδα.

«Αυτό που θα πρέπει να συμβεί για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι ότι οι επιφάνειες θα πρέπει να βάφονται και να στεγνώνουν ταχύτερα, πριν την εκδήλωση βροχοπτώσεων καθώς και σε υψηλότερες θερμοκρασίες που πλέον εκδηλώνονται και στη χώρα μας, όπου σε αρκετές περιπτώσεις δεν γίνεται να εφαρμοστεί ένα προϊόν». «Ως εταιρεία αποφασίσαμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τα προϊόντα και τη σύστασή τους και να παρουσιάσουμε προϊόντα, τα οποία προσαρμόζονται στις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες», προσθέτει. Στη διάρκεια της έκθεσης η Vitex παρουσίασε το χρώμα Acrylan Max με τη σήμανση «Meteo Works» και με την ονομασία, το οποίο δίνει την δυνατότητα εφαρμογής σε συνθήκες δρόσου, βροχόπτωσης αλλά και σε περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών άνω των 40 βαθμών Κελσίου. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία σειρά προϊόντων, προκειμένου να επιτρέψουμε στους εργολάβους να πραγματοποιούν απρόσκοπτα τη δουλειά τους», επισημαίνει ο κύριος Βλαχογιάννης.

Γιαννίδης: Ανάπτυξη πωλήσεων με μονοψήφιο ποσοστό το 2023
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αρμόδιος Γιαννίδης, επισημαίνει ότι η κλιματική κρίση, είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί έντονα τον κλάδο των κατασκευών. Σε ό,τι αφορά στην πορεία της Vitex παρά τις δυσχέρειες που παρουσιάζει κατά τη φετινή χρονιά, επισημαίνει η εταιρεία θα καταφέρει να αναπτύξει το τζίρο της για το 2023 κατά μονοψήφιο ποσοστό.

Ο κύριος Βλαχογιάννης αναφέρεται τέλος στην επίπτωση που είχαν για τον κλάδο των κατασκευών οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα. «Αυτό πρακτικά είχε ως αποτέλεσμα αρκετές από τις τράπεζες να διακόψουν την εκταμίευση ποσών επιδότησης για προγράμματα όπως το “Εξοικονομώ’” Γι’ αυτόν τον λόγο η αγορά ήρθε αντιμέτωπη με ένα τρίμηνο-τετράμηνο διακοπής στην εισροή ρευστότητας μέσω των τραπεζών και η αναστάτωση που προκλήθηκε δεν ήταν εφικτό να αποκατασταθεί αμέσως, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να επηρεαστούν».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Αποκατάσταση/ενεργειακή αναβάθμιση του Κέντρου Δορυφόρων Διονύσου του ΕΜΠ

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και η ΤΕΜΑΚΟ ΑΕ υπέγραψαν το μεταξύ τους συμφωνητικό για την εκτέλεση επεμβάσεων αποκατάστασης και ενεργειακής αναβάθμισης του Κέντρου Δορυφόρων Διονύσου (ΚΔΔ) του ΕΜΠ.
Πρόκειται για έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής κατά 85% και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο ΕΥΔ Προγραμμάτων «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» και «Πολιτική Προστασία». Αποτελεί, δε, το υποέργο υπ’ αριθμόν 3 της πράξης η οποία τιτλοφορείται «Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιριακού συγκροτήματος του Κέντρου Δορυφόρων Διονύσου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου». Ο αρχικός προϋπολογισμός του project ανερχόταν στο ποσό των 1.682.069,70 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ). Στον ανοικτό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ΕΜΠ, η ΤΕΜΑΚΟ ΑΕ αναδείχθηκε ως ανάδοχος, προσφέροντας μέση έκπτωση 15,92% και 1.416.055,86 ευρώ (με τον ΦΠΑ).

Ας σημειωθεί, ότι η ανάδοχος εταιρεία υποχρεούται να εκτελέσει όλες τις εργασίες που προβλέπονται εντός πέντε μηνών από την ημερομηνία που υπογράφτηκε η σύμβαση.
Νέο σύστημα ψύξης/θέρμανσης, ανακαίνιση, διαρρύθμιση, αντικατάσταση κουφωμάτων κ.ά. έργα Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο Κέντρο Δορυφόρων Διονύσου του ΕΜΠ, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Άγιος Πέτρος Ραμπετώσας, ως στόχο έχουν την αξιοποίηση και την ανάδειξη του κτιριακού συγκροτήματος του ΚΔΔ ως πολιτιστικού, πνευματικού και συνεδριακού κέντρου.

Περιλαμβάνουν, δε, μεταξύ αρκετών άλλων, επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας, εργασίες ανακαίνισης και διαρρύθμισης, θερμομονωτική προστασία της εξωτερικής τοιχοποιίας του κτιριακού κελύφους, αύξηση των επιφανειών της εξωτερικής τοιχοποιίας (που θα επιτευχθεί με κατάργηση παραθύρων ή φεγγιτών), αντικατάσταση όλων των εξωτερικών κουφωμάτων με νέα ενεργειακά, αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, τοποθέτηση νέου συστήματος ψύξης και θέρμανσης με αεραγωγούς και σύστημα αντλίας θερμότητας, αποκατάσταση λειτουργίας κύλισης των μεταλλικών κατασκευών του κτιρίου Laser και εργασίες προσαρμογής για προσβασιμότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build