Η P&C Development θα κάνει αρδευτικά έργα στα Τρίκαλα

Η P&C Development είναι, οριστικά, εκείνη που θα κατασκευάσει δίκτυα άρδευσης στον νομό Τρικάλων. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η αναθέτουσα αρχή του έργου, με απόφασή του είχε ανακηρύξει την εν λόγω εταιρεία ως προσωρινή ανάδοχο και, τώρα, ενέκρινε το πρακτικό ελέγχου των δικαιολογητικών της και παράλληλα κατακύρωσε σε αυτήν την σύμβαση του project. Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ανερχόταν στο ποσό των 13,1 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ η P&C Development είχε προσφέρει μέση έκπτωση 22,18%. Όσο για τη συνολική προθεσμία για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν προβλεφθεί, έχει οριστεί σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Τι περιλαμβάνουν τα έργα
Οι επεμβάσεις που σχεδιάζονται στα πλαίσια υλοποίησης του έργου αναφέρονται σε περιοχές εντός αναδασμού στους τέσσερις Δήμους του νομού Τρικάλων (Τρικκαίων, Καλαμπάκας, Πύλης, Φαρκαδόνας). Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν υπόγειοι αγωγοί από PVC 10 atm συνολικού μήκους 255.230 μέτρων, μετά των απαιτουμένων υδροληψιών, δικλείδων, αντιπληγματικών βαλβίδων και λοιπών εξαρτημάτων, στα εξής αγροκτήματα του Νομού Τρικάλων: Σαρακίνας, Περιστέρας, Διαλεχτού, Μεγάλου Κεφαλοβρύσου, Μικρού Κεφαλοβρύσου, Αγίων Αποστόλων, Μεγάρχης, Δροσερού, Μουριάς, Πηγής, Μεγάλων Καλυβίων, Χρυσαυγής, Ταξιαρχών, Πετρόπορου, Κλοκωτού, Φαρκαδόνας, Ζάρκου, Πηνειάδος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Περνά σε νέα εποχή το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ

Προχωρά το σπουδαίο, όσο και σύνθετο, έργο της ανακαίνισης του εμβληματικού κτιρίου του Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ στο Μαρούσι. Το 80% του κτίσματος ήδη έχει πλήρως ανακατασκευαστεί βάσει των κορυφαίων διεθνών προτύπων WELL και LEED και με νέα φιλοσοφία, η οποία εστιάζει στην υγεία και στην ευεξία των εργαζομένων και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το project, που υλοποιείται από τη θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, ΟΤΕestate, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Πώς θα είναι το νέο Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ
Το έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και περιλαμβάνει συνολικά 36 πτέρυγες, συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ., από τις οποίες έχουν ήδη ανακαινιστεί οι 30. Με την ολοκλήρωσή του, το κτίριο θα στεγάζει 4.200 εργαζόμενους.
Το Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ θα λάβει τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED και WELL Building Standard. Μέσω του WELL Building Standard, για το οποίο ήδη υπάρχει προπιστοποίηση, έχουν ληφθεί υπόψη οι 10 παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων σε ένα κτίριο (αέρας, νερό, διατροφή, φωτισμός, φυσική κατάσταση και κίνηση, θερμική άνεση, ήχος, υλικά, νους, κοινότητα). Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ αποκτά «έξυπνα» συστήματα μέτρησης των συνθηκών των χώρων εργασίας, όπως θερμοκρασία, υγρασία και διοξείδιο του άνθρακα.

Το νέο «πράσινο» Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κόστους άνω του 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας (3GWh) και νερού, καθώς και των εξόδων συντήρησης. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αντιστοιχεί σε 1.122 τόνους CO2, φέρνοντας πιο κοντά τον Όμιλο ΟΤΕ στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχουν τοποθετηθεί συνολικά 800 κάδοι ανακύκλωσης, που υπολογίζεται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση 30 τόνων υλικών ετησίως.

Παράλληλα, το κτίριο συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Αμαρουσίου, συλλέγοντας βιοαπόβλητα προς κομποστοποίηση, μέσα από ειδικούς κάδους που τοποθετούνται στις κουζίνες κάθε πτέρυγας και στο εστιατόριο των εργαζομένων. Όλα τα δομικά υλικά και τα έπιπλα που χρησιμοποιούνται είναι μη τοξικά και ανακυκλώσιμα. Κάθε χώρος είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες των ομάδων που φιλοξενεί. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον εσωτερικό σχεδιασμό, με τη δημιουργία ευχάριστων, φωτεινών χώρων και τη χρήση γήινων χρωμάτων και μοτίβων, φυτών εσωτερικού χώρου και καινοτόμων υλικών που απορροφούν τον ήχο σε οροφές, τοίχους και έπιπλα. Όσο για το εξωτερικό του κτιρίου, όλο το κέλυφος ανακατασκευάζεται με την τοποθέτηση νέων ενεργειακών κουφωμάτων.

Το περιβάλλον εργασίας
Το νέο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ διαθέτει σύγχρονους γραφειακούς χώρους υψηλής αισθητικής, με νέες ψηφιακές και τεχνολογικές δυνατότητες που δημιουργούν ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας.
Η ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας αποτελεί βασική αρχή του σχεδιασμού, με ανοιχτή διάταξη των θέσεων εργασίας, εφαρμογή πολιτικής desk sharing και έμφαση στη δημιουργία ποικίλων χώρων συνεργασίας. Ο σχεδιασμός αυτός, ευνοεί τη νέα agile οργανωτική δομή που εφαρμόζει ο Όμιλος ΟΤΕ, καθώς και το υβριδικό μοντέλο εργασίας. Η καθημερινή εργασία γίνεται «smart», με Wi-Fi υψηλής ταχύτητας σε όλους τους χώρους, video-conference tools στους χώρους συνεργασίας και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των σταθερών υπολογιστών με laptop τελευταίας τεχνολογίας για τους εργαζομένους που στεγάζονται στο Διοικητικό Μέγαρο.

Δημιουργούνται νέοι κοινόχρηστοι χώροι, που στόχο έχουν την αποσυμφόρηση από την καθημερινότητα. Σε κάθε όροφο υπάρχουν restorative rooms (χώροι με χαλαρή επίπλωση για πιο ανεπίσημες συναντήσεις με τους συναδέλφους) και σε πολλούς ορόφους Quiet Rooms ατομικής χρήσης για περισυλλογή και χαλάρωση. Επιπλέον, με γνώμονα τις αρχές της ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης, δημιουργήθηκαν τα lactation rooms, δίνοντας χώρο και άνεση σε όλες τις νέες μητέρες, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας. Όλοι οι χώροι του κτιρίου είναι προσβάσιμοι σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Πόσα εκατ. φέρνει στο κράτος η μίσθωση ακινήτων μέσω Airbnb

Στο ποσό των 579 εκατομμυρίων ευρώ ανήλθε, το 2022, η συμβολή προς την ελληνική οικονομία των ταξιδιωτών και οικοδεσποτών οι οποίοι ήρθαν στην χώρα νοικιάζοντας κατάλυμα μέσω της Airbnb. Όπως προκύπτει από στοιχεία της δημοφιλούς πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων από εσωτερική έρευνα που αφορά στο διάστημα έως και τον Αύγουστο του 2023, ένας σημαντικός αριθμός τοπικών επιχειρήσεων βασίζεται σε αυτόν τον κλάδο, καθώς σχεδόν οι μισοί επισκέπτες στην Airbnb ακολουθούν τις προτάσεις ενός Έλληνα οικοδεσπότη για τις τοπικές επιχειρήσεις και τα μέρη που επισκέπτονται κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

«Ζωτικής σημασίας» για το 16% των Ελλήνων το εισόδημα από την AirBnB
Το 70% των Ελλήνων που εκμεταλλεύονται ακίνητη περιουσία με το μοντέλο της βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν μόνο έναν καταχωρημένο χώρο στην πλατφόρμα της Airbnb. Πρόκειται ουσιαστικά για ιδιώτες (και όχι για οργανωμένες επιχειρήσεις), οι οποίοι βλέπουν στον διαμοιρασμό κατοικίας την ευκαιρία να διατηρήσουν ένα οικογενειακό σπίτι ή ένα εξοχικό, αποκομίζοντας έσοδα, όπως δηλώνει το 48% των συμμετεχόντων στην έρευνα της πλατφόρμας, συμβάλλοντας μάλιστα στο να υποστηρίξουν οικονομικά το σπίτι τους, είτε αυτό βρίσκεται σε υποθήκη, είτε επιβαρύνθηκε με έξοδα ανακαίνισης, είτε για να καλύψουν τα έξοδα ενοικίασης ενός μεγαλύτερου σπιτιού για να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες.

Ειδικότερα, όμως, για το 16% των Ελλήνων το εισόδημα από την Airbnb αποτελεί ζωτικό παράγοντα το οποίο υποστηρίζει το εισόδημά τους, καθώς το χρησιμοποίησαν για να αποφύγουν ή τον αποκλεισμό ή την έξωση.
Υπολογίζεται, ότι οι οικοδεσπότες κερδίζουν κατά μέσο όρο περίπου 3.700 ευρώ τον χρόνο σε επιπλέον εισόδημα για το 2022. Πρόκειται για χρήματα, τα οποία ενισχύουν τόσο τους οικείους τους όσο και την τοπική οικονομία.

Το 52% των οικοδεσποτών ανταπεξέρχονται στον πληθωρισμό λόγω της πλατφόρμας
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbnb το 52% των Ελλήνων οικοδεσποτών αναφέρουν ότι το επιπλέον εισόδημα που φέρνει στον προϋπολογισμό τους η Airbnb, τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα καθημερινά τους έξοδα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία εσωτερικής έρευνας που διεξάγεται με περισσότερους από 1.800 οικοδεσπότες στην Airbnb στη χώρα μας για το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2022-Αυγούστου 2023, με το περιθώριο σφάλματος να είναι στα επίπεδα του +/-2%.

Πάνω από 700 εκατ. ευρώ τα έσοδα για το κράτος
Tην ίδια στιγμή, υπολογίζεται ότι τα έσοδα τα οποία θα προκύψουν για τα κρατικά ταμεία από δηλωθέντα εισοδήματα για το 2023 για καταλύματα της Airbnb ή άλλων πλατφορμών στην Ελλάδα, θα υπερβούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Τα αντίστοιχα έσοδα για την χρονιά 2022 άγγιξαν το ποσό των 540 εκατομμυρίων ευρώ. Αποτελούν, δε, προϊόν της συμφωνίας που είχε υπογράψει το 2021 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με την Airbnb αλλά και με άλλες πλατφόρμες, η οποία είχε ως στόχο της να ενισχυθεί η διαφάνεια και να διασφαλιστεί η κανονιστική συμμόρφωση.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build