Altamira: Επενδυτικά ακίνητα με ένοικους Σκλαβενίτη, Praktiker και Public πωλούνται 46,6 εκατ.

Δύο μεγάλα επενδυτικά ακίνητα με επίκεντρο το λιανεμπόριο έχει θέσει προς πώληση η πλατφόρμα Altamira Properties της doValue, η συνολική τιμή για τα οποία ξεκινάει από τα 46,6 εκατομμύρια ευρώ. Το πρώτο από αυτά φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις του καταστήματος Praktiker στην Παλλήνη. Η συνολική δομημένη επιφάνεια του ακινήτου ανέρχεται στα 34.000 τ.μ. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη ιδιοκτησία αποτελείται από συγκρότημα κτιρίων συνολικής επιφάνειας 34.311 τ.μ. σε οικόπεδο 44.188 τ.μ., αποτελούμενο από 2 ανεξάρτητα κτίρια. Περιλαμβάνει αυτόνομο κτίριο συνολικής επιφάνειας 32.234,79 τ.μ., χωρισμένο σε δύο ανεξάρτητους επαγγελματικούς χώρους 12.907,89 τ.μ. και 19.326,90 τ.μ.

Ο πρώτος από τους δύο χώρους επιφάνειας 12.907,89 τ.μ. αποτελείται από υπόγειο 6.853,79 τ.μ. εκ των οποίων τα 253,41 τ.μ είναι θέσεις στάθμευσης και ισόγειο 6.054,10 τ.μ. Ο δεύτερος εμπορικός χώρος επιφάνειας 19.326,90 τ.μ. αποτελείται από υπόγειο 9.622,48 τ.μ. εκ των οποίων 7.270,79 τ.μ. είναι θέσεις στάθμευσης, το ισόγειο έχει επιφάνεια 8.789,92 τ.μ. και ο ημιώροφος 914,50 τ.μ. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο κτίριο, είναι συνολικής επιφάνειας 1.986,24 τ.μ. αποτελούμενο από ισόγειο 1.032,42 τ.μ. με 338 θέσεις στάθμευσης και ημιώροφο 953,82 τ.μ. Σημειώνεται, ότι η doValue Greece ως μέλος του Ομίλου doValue S.p.A είναι εκ των ηγετών της ελληνικής αγοράς στον τομέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων με υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο κατά την 31 Δεκεμβρίου 2022 μεγαλύτερο των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η επένδυση της Praktiker στην Παλλήνη
Nα σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο της Παλλήνης είναι γνωστό με την ονομασία Emporium Plaza και σε αυτό δημιουργήθηκε το 2018, το 16ο κατάστημα της αλυσίδας Praktiker καθώς και το πρώτο κέντρο B2B διάθεσης εξοπλισμού για επαγγελματικούς χώρους. Η συγκεκριμένη επένδυση τότε για την Praktiker, η οποία μισθώνει το ακίνητο, είχε ανέλθει στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Θεωρείται ως επενδυτική ευκαιρία, δεδομένης της εγγύτητας που παρουσιάζει στην επένδυση του Ελληνικού, καθότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την έκταση όπου αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται τα έργα και ουσιαστικά έναν δρόμο πριν από την κεντρική λεωφόρο Αλίμου, με εύκολη πρόσβαση και χώρους στάθμευσης για τους επισκέπτες.

Με σημαντικούς μισθωτές τον Σκλαβενίτη και την Public
To δεύτερο ακίνητο που τίθεται προς πώληση στα 28,65 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται στην Αργυρούπολη και φιλοξενεί ως μισθωτές ένα κατάστημα σούπερ μάρκετ του ομίλου Σκλαβενίτη καθώς και κατάστημα της Public+home, το οποίο αποτελεί το διάδοχο σχήμα καταστημάτων λιανικής μετά την απορρόφηση της Media Markt από τον όμιλο Public. Περιλαμβάνει, επίσης, χώρους γραφείων, ενώ η συνολική δομημένη επιφάνεια ανέρχεται στα 27.312 τ.μ., σε οικόπεδο 12.070,25 τ.μ., αποτελούμενο από τρίτο υπόγειο 5.159,54 τ.μ., δεύτερο υπόγειο 5.534,49 τ.μ., πρώτο υπόγειο 5.734,89 τ.μ., ισόγειο συνολικής επιφάνειας 5.734,89 τ.μ. .μ. Ο πρώτος όροφος έχει επιφάνεια 3.578,00 τ.μ., ο δεύτερος όροφος 1.823,69 τ.μ. και ο τρίτος όροφος 1.176,26 τ.μ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Διαγωνισμός για αποκατάσταση του κτιρίου του Ελληνικού Ωδείου

Ανοικτό διαγωνισμό προκήρηξε η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, για να αναθέσει το έργο της στερέωσης και αποκατάστασης του κτιρίου Prokesch Von Osten, που βρίσκεται επί της οδού Φειδίου 3 στην Αθήνα. Το συνολικό κόστος του έργου είναι 4.513.600 ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ η προθεσμία για την εκτέλεσή του έχει οριστεί σε 548 ημερολογιακές μέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Τέλος, ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίστηκε η Τετάρτη 01/11/2023 και ώρα 10:00.

Ένα διατηρητέο μνημείο
Στην ιστορική πορεία του το κτίσμα υπήρξε κατοικία, μεταξύ άλλων, του πρέσβη της Αυστρίας, Prokesch Von Osten, ενώ στέγαζε μέχρι πρότινος το Ελληνικό Ωδείο, στο οποίο φοίτησαν εκτός άλλων η Μαρία Κάλλας και η Νανά Μούσχουρη. Έχει, δε, χαρακτηριστεί ως «διατηρητέο μνημείο», συγκεκριμένα ως «οίκημα που έχει ανάγκη από ειδική κρατική προστασία», άρα όλες οι εργασίες αποκατάστασης χαρακτηρίζονται ως επεμβάσεις επί μνημείου. Αποτελεί, εξάλλου, ιδιοκτησία του e-ΕΦΚΑ και, μάλιστα, την 31/3/2022 είχε υπογραφεί, μεταξύ ΕΦΚΑ και Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμβαση μακροχρόνιας παραχώρησης χρήσης με αντάλλαγμα – σκοπός της εν λόγω παραχώρησης είναι η αποκατάσταση του ακινήτου, προκειμένου να στεγάσει πολιτιστικές δομές του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το αρχικό κτίριο του 1836, έργο του Αυστριακού αρχιτέκτονα K. Roesner, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα της αρχιτεκτονικής της πρώτης οθωνικής περιόδου στην Αθήνα.
Με αυτή τη θεώρηση, το κτίσμα εντάσσεται σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο των σπουδαίων μνημείων των απαρχών της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Επίσης, οι τεχνικές και οι ποικίλοι τρόποι δομής που χρησιμοποιήθηκαν μαρτυρούν τις ξένες επιρροές και μια αξιοπρόσεκτη κατασκευαστική αρτιότητα. Με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων και της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εγκρίθηκαν η προμελέτη αποκατάστασης και η μελέτη συντήρησης των τοιχογραφιών και των διατηρητέων στοιχείων του κτιρίου. Επιπροσθέτως, έχει εγκριθεί και η οριστική μελέτη (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική) αποκατάστασής του. Στόχος της αποκατάστασης είναι η πλήρης ενσωμάτωση του κτιρίου στην πολιτιστική ζωή της πόλης, με σεβασμό στις πολλαπλές αξίες του μνημείου και των υλικών τεκμηρίων που μεταφέρει στον χρόνο. Με τις επεμβάσεις που θα γίνουν, θα διασωθεί ένα σπάνιο δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής υπερτοπικής ακτινοβολίας, με μεγάλο θετικό πολεοδομικό αντίκτυπο στο κέντρο της Αθήνας.

Τα έργα που θα εκτελεστούν
Από εκεί και πέρα, ανάμεσα στις προτεινόμενες εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του κτιρίου βρίσκονται οι εξής: ενίσχυση τοίχων με εφαρμογή ενεμμάτων στους τοίχους, λίθινα κλειδιά, καθαίρεση τοπικού χαρακτήρα ετοιμόρροπων στοιχείων που δεν μπορούν να στερεωθούν, εφαρμογή αρμολογημάτων με διατήρηση μαρτύρων αυθεντικών κονιαμάτων, εφαρμογή νέων κονιαμάτων, αποκατάσταση διακοσμητικών στοιχείων από κονίαμα (τραβηχτά), ανατάξεις δομικών στοιχείων (τοίχοι, οροφές) με χρήση σωληνωτών διατάξεων, νέα ξύλινα κουφώματα με χρήση αυθεντικών στοιχείων μετά από συντήρηση, νέα ξύλινα κουφώματα αντίγραφα αυθεντικών, προσθήκη ανεξάρτητου νέου κουφώματος, αντιγράφου αυθεντικών, με διπλό ενεργειακό τζάμι για βέλτιστη μόνωση κτιρίου, κατασκευή και τοποθέτηση αντιγράφων μεταλλικών αυθεντικών στοιχείων όπου δεν σώζονται τα αυθεντικά, νέα ξύλινη στέγη, τοποθέτηση διαφράγματος σύνδεσης των τοίχων, εργασία στα δάπεδα, νέα κεράμωση με χρήση νέων κεραμιδιών όμοιων με τα αυθεντικά και αυθεντικών μετά από προσεκτική διαλογή των υφιστάμενων πήλινων κεραμιδιών και των ακροκέραμων για επανάχρηση, τοποθέτηση αντιγράφων των πήλινων βαλούστρων στις θέσεις που εκλείπουν, τοποθέτηση ανελκυστήρα, ενίσχυση τοίχων, τοποθέτηση εξωτερικών κλιματιστικών στη στέγη, απομάκρυνση γκράφιτι και άλλων πρόσθετων βαφών, ανακατασκευή σύμμεικτων δοκών, αποκατάσταση διακοσμητικών στοιχίεων από κονίαμα (τραβηχτά), ανάκτιση πεσσών διατομής 60×60 εκατοστών από λίθους και ανατοποθέτηση σε ομόλογες θέσεις λίθινων διακοσμητικών στοιχείων όψης (γείσα, επίκρανα).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Mapei: Πιάνει τα 35 εκατ. σε τζίρο και ετοιμάζει νέες επενδύσεις

Την προθυμία του ομίλου Mapei να προχωρήσει σε επιπλέον επενδύσεις στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας στην Ελλάδα, εξέφρασε η διευθύνουσα σύμβουλος Veronica Squinzi σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο ιταλικός όμιλος έχει ήδη επιταχύνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια τις επενδύσεις του στην Ελλάδα: από την ίδρυσή της, το 2001, έως το 2016 η Mapei Hellas είχε πραγματοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που ξεπεράστηκε σημαντικά κατά την περίοδο 2017-2023, με επενδύσεις 17 εκατομμυρίων ευρώ. Και έπεται συνέχεια, καθώς για το 2024 προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, που θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο σε μηχανήματα παραγωγής προϊόντων.

Το γιατί η Mapei επενδύει τόσο στην Ελλάδα το εξήγησε η ίδια η Veronica Squinzi, τονίζοντας πως πλέον η Ελλάδα αποτελεί για τον όμιλο μία στρατηγικής σημασίας αγορά, έχοντας εξελιχθεί σε σημαντικό κέντρο εξαγωγών για τη Mapei λόγω και της κομβικής της θέσης στον χάρτη, καθώς η Mapei εξάγει από την Ελλάδα κυρίως στην Κύπρο (52% των συνολικών εξαγωγών από τη χώρα μας) και στον Λίβανο (23%), ενώ ακολουθεί η Λιβύη (13%) και με μικρότερα ποσοστά το Ισραήλ, η Αλβανία και η Μάλτα. Η ίδια ανέφερε πως από την αρχή το κλίμα για τη Mapei ήταν πολύ θετικό στη χώρα μας, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, ενώ στάθηκε στη φιλοσοφία του ομίλου στις αγορές που δραστηριοποιείται, η οποία συνοψίζεται στην προσαρμογή των προϊόντων του στις ανάγκες και τις δυνατότητες της κάθε χώρας ξεχωριστά. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά: «Είμαστε Ιταλοί στην Ιταλία, Αμερικανοί στην Αμερική και Έλληνες στην Ελλάδα». Η κ. Squinzi ρωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει η Mapei σε κάποια εξαγορά στην Ελλάδα, και η απάντησή της ήταν «γιατί όχι;», εφόσον βρεθεί μία εταιρεία-στόχος που να ενισχύει τη θέση της στη χώρα μας.

Υπερδιπλάσιος τζίρος μέσα σε πέντε χρόνια
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Mapei Hellas, Σπύρο Παπαγιαννάκη, η ανοδική πορεία των πωλήσεων της εταιρείας θα συνεχιστεί και φέτος, με τον κύκλο εργασιών της, που το 2022 ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 30 εκατομμύρια ευρώ, να προσεγγίζει τα 35 εκατομμύρια ευρώ περίπου, επίπεδα υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2018, όταν οι πωλήσεις της Mapei Hellas ανέρχονταν στα 16 εκατ. ευρώ. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των πωλήσεων διαδραματίζουν οι εξαγωγές, που αποτελούν το 30% του συνολικού τζίρου της εταιρείας και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, όμως ισχυρό είναι το ενδιαφέρον για τα προϊόντα της και στην ελληνική αγορά, καθώς το 22% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας πραγματοποιείται στην Αττική και το 17% στην Κρήτη, ενώ ακολουθεί με μερίδιο 10% η Βόρεια Ελλάδα, όπου η Mapei σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία της μελλοντικά, ενδεχομένως και με την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννάκη, η Mapei δεν επηρεάστηκε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, όμως δεν επηρεάστηκε και από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε φέτος ο κλάδος των δομικών υλικών λόγω των ανατιμήσεων. Κι αυτό γιατί η εταιρεία συμμετέχει σε στρατηγικά έργα, τα οποία δεν σταμάτησαν να προχωρούν.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build