Ν. Παπαθανάσης: «Απορρόφηση 36,5 δισ. ευρώ έως το 2026»

Συνέντευξη τύπου με θέμα επενδυτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των υποδομών παραχώρησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης και στελέχη του Υπουργείου. Όπως τόνισε ο κ. Παπαθανάσης, η απορρόφηση αναπτυξιακών πόρων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης την τριετία 2023-2025 «θα είναι κατά 80% υψηλότερη από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και παράλληλα υψηλότερη από την προηγούμενη περίοδο» και θα φθάσει τα 36,5 δισ. ευρώ. «Στόχοι του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης είναι η “έξυπνη”, η “πράσινη” και η κοινωνική ανάπτυξη, η ανάπτυξη των υποδομών και η εξωστρέφεια», διευκρίνισε. Πρόσθεσε πως στο Περιφερειακό Πρόγραμμα ΠΔΕ αναμένεται πως η απορρόφηση μέχρι το 2026 θα φτάσει στα 5,3 δισ. ευρώ.

«Στο 1,8 δισ. το πρόγραμμα φυσικών καταστροφών»
Αναφερόμενος στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030, ο κ. Παπαθανάσης επεσήμανε ότι «αρχίζουμε να το επεξεργαζόμαστε». Κατόπιν, επεσήμανε ότι, συνολικά, οι πόροι, με την υπερδέσμευση του 30%, φτάνουν στα 13,67 δισ. ευρώ.
Οι εντάξεις ανέρχονται σε ποσοστό 75% και οι νομικές δεσμεύσεις στα 5,4 δισ. ευρώ. Όσο για το πρόγραμμα φυσικών καταστροφών στο ΕΠΑ φτάνει, όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, «το 1,8 δισ. ευρώ με τις υπερδεσμεύσεις. Βεβαίως, να μην ξεχνάμε ότι ειδικά στο κομμάτι των φυσικών καταστροφών όλα αυτά συνοδεύονται από τους ευρωπαϊκούς πόρους».

Νέες δράσεις από το ΕΣΠΑ
Επιπλέον, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι ξεκινά η προδημοσίευση των νέων δράσεων του ΕΣΠΑ, η οποία και θα κρατήσει 30 ημέρες. Το πρώτο πρόγραμμα τιτλοφορείται «Επιχειρηματική Έναρξη», έχει προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ και θα αφορά στη γενική επιχειρηματικότητα, ενώ, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, το πιο σημαντικό είναι πως θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό και οι επαγγελματίες. Το δεύτερο πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ και τίτλο «Τουριστική Έναρξη», ενώ θα αφορά και πάλι σε νέα ΑΦΜ για τουριστικές δράσεις. Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, θα γίνεται με συγκριτική αξιολόγηση και οι δαπάνες θα ξεκινήσουν να μετρούν από την προκήρυξη του προγράμματος.

«Να διευρύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα»
Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στάθηκε και στον σημαντικό ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στη διεύρυνση των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα.
Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δίνουμε έμφαση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η στόχευσή μας είναι να ενισχύσουμε τη νέα επιχειρηματικότητα, να διευρύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα.

Έχουμε να απορροφήσουμε πολλά δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια, χρειαζόμαστε περισσότερες υγιείς επιχειρήσεις».
Ύστερα, δε, έκανε σαφές πως, «επειδή αναγνωρίζουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ένα πρόβλημα στο κομμάτι της πρόσβασής τους στο τραπεζικό σύστημα», στόχος του Υπουργείου και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι οι επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό να αυξηθούν κατά 60 χιλιάδες, από 45 με 50 χιλιάδες επιχειρήσεις που υπολογίζεται ότι είναι σήμερα. «Τα τελευταία χρόνια έγινε μια σημαντική δουλειά με το KYC», ανέφερε επίσης ο κ. Παπαθανάσης, για να τονίσει έπειτα ότι τα 4,5 δισ. της ΑΕΤ μοχλεύονται με συντελεστή 2,7 με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό διαθέσιμο για επιχειρήσεις μέσω δανείων φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ως στόχο της έχει την ανάπτυξη επιχειρηματικών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών. Αυτή τη στιγμή έχει υπό τη διαχείρισή της 2,1 δισ. με εννέα ανοικτές προσκλήσεις σε στρατηγικούς τομείς, ενώ «τρέχει» και το εργαλείο equity του Ταμείου Ανάκαμψης. Τέλος, για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ο κ. Παπαθανάσης είπε: «Επί του παρόντος έχουμε 37 έργα ΣΔΙΤ από το 2019 έως το 2023, από φοιτητικές εστίες έως οδικά και σιδηροδρομικά, έναντι 13 έργων από την έναρξη των ΣΔΙΤ το 2013 έως το 2019».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Spitogatos: Ανοδικά οι τιμές ενοικίασης και αγοράς ακινήτων και το Q3 2023

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων Spitogatos, το τρίτο τρίμηνο του 2023 έκλεισε με τις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών να διατηρούν μια σταθερά ανοδική πορεία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Σημειώθηκε, πιο συγκεκριμένα, έως και +12% μέση αύξηση στις τιμές πώλησης και +7% μέση αύξηση στις τιμές ενοικίασης αντίστοιχα, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022. Επιπροσθέτως, τα δεδομένα, τα οποία προέκυψαν από αγγελίες, καταδεικνύουν πως, στο εξεταζόμενο διάστημα και πάντοτε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου, κάποιες από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών σημειώθηκαν στα Προάστια Πειραιά (+23%), στον Δήμο Θεσσαλονίκης (+21%) και στα Δυτικά Προάστια Αττικής (+19%). Σχετικά, τώρα, με την ενοικίαση κατοικιών, οι υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές καταγράφηκαν στα Νότια Προάστια Αττικής (11,8 ευρώ/τ.μ.), στις Κυκλάδες (11,3 ευρώ/τ.μ.) και στα Βόρεια Προάστια Αττικής (10,8 ευρώ/τ.μ.).

Τα δεδομένα για την Αττική
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Spitogatos, σε «παραδοσιακά» φοιτητικές περιοχές της Αττικής καταγράφηκαν ακόμη μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι. Για παράδειγμα, μια κατοικία στο Γουδή έχει μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 10,8 ευρώ/τ.μ., παρουσιάζοντας αύξηση +26% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ στην περιοχή Πατησίων-Αχαρνών η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φτάνει τα 7,9 ευρώ/τ.μ., ακριβότερη κατά 14% σε σχέση με πέρυσι.

Αντίστοιχα, στο Κέντρο της Αθήνας η αύξηση φτάνει το 19% και στην περιοχή του Ζωγράφου το 9%.
Η ανοδική τάση των τιμών ως προς τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση και ενοικίαση συνεχίζεται και το τρίτο τρίμηνο του 2023, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Κάποιες από τις περιοχές που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών σε σχέση με πέρσι είναι η Πεύκη (Βόρεια Προάστια) με αύξηση +34%, το Μοσχάτο (Προάστια Πειραιά) με αύξηση +27% και η Αγία Παρασκευή (Βόρεια Προάστια) με αύξηση +25%. Από την άλλη, ανάμεσα στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η Αττική (Αθήνα) με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στα 1.310 ευρώ/τ.μ., τα Πατήσια (Αθήνα) στα 1.324 ευρώ/τ.μ. και η περιοχή Ταμπούρια-Αγία Σοφία (Πειραιάς) στα 1.415 ευρώ/ τ.μ.

Τα στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα
Όσον αφορά, τώρα, στη Θεσσαλονίκη, μεγαλύτερη μεταβολή στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών σε σχέση με το 2022 παρουσιάστηκαν σε δύο περιοχές, στον Δήμο και στα Προάστια Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών εντοπίστηκαν στην περιοχή Ανάληψη-Μπότσαρη-Νέα Παραλία με αύξηση 18%, στην περιοχή Νεάπολη με αύξηση +15% και στον

Εύοσμο με αύξηση 14%.
Αντίστοιχα, στην ενοικίαση κατοικιών οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Θέρμη, με αύξηση +21%, στη Σταυρούπολη με αύξηση 19% καθώς και στην Καλαμαριά με αύξηση 10%.
Από εκεί και πέρα, σε Ιόνιο, Κρήτη και Δωδεκάνησα παρατηρήθηκαν εντυπωσιακές αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών, με «πρωταθλήτρια» την Κέρκυρα όπου παρουσιάστηκε αύξηση 22% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα, από την άλλη, οι περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών ήταν για το τρίτο τρίμηνο του 2023 ο νομός Λάρισας (7,5 ευρώ/τ.μ.) και η Αχαΐα (7,4 ευρώ/τ.μ.), περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν και υψηλό ενδιαφέρον για ενοικίαση φοιτητικών κατοικιών.

«Παραδοσιακά, το τρίτο τρίμηνο του έτους παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις σε περιοχές με υψηλό ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η αυξημένη ζήτηση στα ελληνικά νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας, η εκκίνηση της νέας ακαδημαϊκής περιόδου καθώς και οι αλλαγές στα ελάχιστα όρια επένδυσης για την απόκτηση της Golden Visa επηρεάζουν σημαντικά τις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης σε άκρως δελεαστικές περιοχές, όπως για παράδειγμα τα νησιά των Κυκλάδων και τα Νότια Προάστια Αττικής», τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Aπό 22-25 ευρώ/τ.μ. μισθώνονται ακίνητα γραφείων σε prime locations της Αθήνας

Συνεχίζουν να διατηρούν τις θετικές τους αποδόσεις τα γραφεία και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως προκύπτει από στοιχεία της Danos An alliance member of BNB Paribas Real Estate. Στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023 ήταν μία περίοδος, όπου οι επενδυτές συνέχισαν να ενδιαφέρονται για νεόδμητους χώρους γραφείων και τα νέα έργα τροφοδοτούν τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου. Η ζήτηση οφείλεται κυρίως στην τοποθεσία και τις ανέσεις που προσφέρει ένα κτίριο γραφείων, ενώ τρέχουν έργα που θα αλλάξουν ριζικά τη συγκεκριμένη αγορά. Σε ό,τι αφορά στο μέσο ενοίκιο/τ.μ., ανέρχεται στα 25€ στο κέντρο της Αθήνας, στα 25€ στη λεωφόρο Κηφισίας, στα 22€ στη Συγγρού, στα 25€ σε Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων και στα 22€ στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Danos. Σε άλλες περιοχές με χαμηλότερη ζήτηση, η μέση τιμή ενοικίου/τ.μ. ανήλθε στα 13€ το α’ εξάμηνο του 2023. Τα yields, τώρα, διαμορφώνονται μεταξύ 6% και 6,5% σε ακίνητα κατηγορίας Α’ σε προβεβλημένες τοποθεσίες (prime locations), σε 7%-7,5% σε ακίνητα κατηγορίας Β’ σε προβεβλημένες τοποθεσίες και σε 8%-8,5% σε ακίνητα Β’ κατηγορίας σε δευτερεύουσας σημασίας τοποθεσίες.

Υψηλή ζήτηση για ποιοτικά ακίνητα
Όπως αποδεικνύεται από πρόσφατες συναλλαγές, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για χώρους γραφείων Α’ κατηγορίας και πολλοί υποψήφιοι επενδυτές δίνουν προσοχή σε αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές συνεχίζουν να δίνουν βαρύτητα στην αγορά γραφείων της Αθήνας (ιδίως οι ΑΕΕΑΠ). Υπάρχει, ακόμη, συσσώρευση νέων έργων για την κατασκευή πιστοποιημένων χώρων γραφείων που θα ικανοποιήσουν εν μέρει τη συνεχιζόμενη ζήτηση, ενώ υφίστανται αρκετά φιλόδοξα σχέδια για τα επόμενα πέντε χρόνια του κλάδου. Σύμφωνα με τα κριτήρια ESG, η ζήτηση για χώρους υψηλής ποιότητας με αυστηρά πρότυπα βιωσιμότητας αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται όλο το 2023. Δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη χώρων υψηλής ποιότητας για την ικανοποίηση της ζήτησης, η οποία φαίνεται να είναι επίμονη και να αυξάνεται, η έλλειψη χώρων γραφείων κατηγορίας Α’ εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για την αγορά. Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, η Αθήνα προσφέρει στους επενδυτές περισσότερες ευκαιρίες για κέρδη και υψηλότερες αποδόσεις.

Η πλεονάζουσα ζήτηση σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά υπό τη συνεχιζόμενη διογκωμένη οικονομία έχει δημιουργήσει ένα φαινόμενο σταθεροποίησης όσον αφορά τον όγκο των συναλλαγών. Αντίθετα, το ενδιαφέρον για τα κτίρια Β και Γ τάξης φαίνεται να συρρικνώνεται. Τα ποσοστά κενών θέσεων εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλότερα σε σύγκριση με πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο, η πληρότητά τους είναι αποτέλεσμα της έλλειψης κτιρίων υψηλότερης ποιότητας. Όσον αφορά στο προφίλ των επενδυτών, δεν έχει αλλάξει και οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις εγχώριες συμφωνίες καθώς και σε εκείνες που αφορούν διεθνείς εταιρείες, που επιδιώκουν να μετεγκατασταθούν εν όψει των μελλοντικών αναγκών και της επιχειρηματικής τους επέκτασης. Ταυτόχρονα, πριν από το α’ τρίμηνο του 2023, νέα χαρτοφυλάκια δανείων που είναι εξασφαλισμένα με περιουσιακά στοιχεία με εξαιρετικά υψηλή ρευστότητα και πιστωτική ποιότητα αναμενόταν να αλλάξουν χέρια.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Η «Οδός ΑΤΕ» βελτιώνει τον άξονα Δροσιά-Διόνυσος-Νέα Μάκρη

Υπογράφτηκε, από την Περιφέρεια Αττικής και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου της βελτίωσης 15,5 χιλιομέτρων του οδικού άξονα 29, Δροσιά-Διόνυσος-Νέα Μάκρη.
Ως ανάδοχος του, προϋπολογισμού δημοπράτησης 33,5 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), έργου έχει αναδειχθεί η «Οδός ΑΤΕ», που είχε προσφέρει μέση έκπτωση 47,54%. Προσδοκία των αρμοδίων είναι ότι, μετά τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα ενισχυθεί η οδική ασφάλεια και θα βελτιωθούν σημαντικά οι χρόνοι μετακίνησης.
Το έργο
Τα 3,71 χιλιόμετρα του προς βελτίωση τμήματος της οδού αφορούν στα αστικά τμήματα Διονύσου και Νέας Μάκρης, ενώ τα υπόλοιπα 11,79 στο ενδιάμεσο υπεραστικό τμήμα. Προβλέπεται η αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού 29, ενώ θα βελτιωθούν και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του υφιστάμενου οδικού δικτύου. Θα ενισχυθεί, επίσης, η οδική ασφάλεια, καθώς θα προστεθεί μία ακόμη λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, το έργο θα βελτιώσει τη λειτουργία των κόμβων αφού κατασκευάζονται τέσσερις νέοι ισόπεδοι κόμβοι στις κύριες κάθετες οδούς στην περιοχή του έργου. Τέλος, θα αναβαθμίσει αισθητικά και θα «τακτοποιήσει» τη λειτουργία των παρόδιων χρήσεων, θέτοντας έτσι τις προϋποθέσεις για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ν. Μάκρης με προσέλκυση επισκεπτών λόγω της μείωσης χρόνου κίνησης και αύξησης συνθηκών άνεσης και ασφάλειας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στον «αέρα» ο (τρίτος) διαγωνισμός για το Ιωάννινα-Κακαβιά

Προκηρύχθηκε επίσημα, για τρίτη φορά, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το έργο της επέκτασης της Ιόνιας Οδού στο τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά. Το, μήκους 70 χιλιομέτρων, έργο αποτελεί οδικό τμήμα του Δυτικού Άξονα και έχει προϋπολογισμό 234 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και προαίρεση 76 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Πρόκειται για τη συνέχεια της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κακαβιάς, διασχίζοντας τον νομό Ιωαννίνων. Η διορία για την κατάθεση των προσφορών εκπνέει στις 14/11, ενώ δύο ημέρες μετά θα πραγματοποιηθεί η αποσφράγισή τους. Η διάρκεια των εργασιών έχει οριστεί σε 54 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Είχε προκηρυχθεί άλλες δύο φορές ο διαγωνισμός, αλλά…

Υπενθυμίζεται, ότι οι προηγούμενοι δύο διαγωνισμοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου είχαν ακυρωθεί, καθώς σε αμφότερες τις περιπτώσεις κοινοπραξία εταιρειών της έκτης τάξης, η οποία αποτελούνταν από τις Δομική Κρήτης ΑΕ, ΕΚΤΕΡ ΑΕ, ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ και ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ, είχε καταθέσει προδικαστικές προσφυγές (που έγιναν εν τέλει αποδεκτές) κατά όρων των προκηρύξεών τους, κάνοντας, επί της ουσίας, λόγο για άνισο ανταγωνισμό έναντι των λεγόμενων «ισχυρών» εταιρειών.

Ένα μεγάλης σημασίας έργο
Προσδοκία των αρμοδίων είναι ότι το έργο θα αναβαθμίσει τις προοπτικές μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών των νοτιοδυτικών Βαλκανίων στους τομείς των μεταφορών, του εμπορίου, του τουρισμού και των logistics.
Το έργο περιλαμβάνει τα εξής δύο υποτμήματα:

Υποτμήμα 1: Ιωάννινα-Καλπάκι. Με αρχή το τέλος της σύμβασης παραχώρησης (Χ.Θ. 4+800) και πέρας το τέλος του ανισόπεδου κόμβου Καλπακίου (Χ.Θ. 51+237,37) και συνολικό μήκος 46,4 χιλιόμετρα νέας χάραξης. Στο υποτμήμα περιλαμβάνονται έξι ανισόπεδοι κόμβοι, εκ των οποίων ο Κ3 Πασσαρώνος (Χ.Θ. 21+940 – Χ.Θ. 23+441) μήκους 1,47 χιλιομέτρων, αποτελεί την Προαίρεση 1.

Υποτμήμα 2: Καλπάκι-Κακαβιά. Με αρχή το πέρας του ανισόπεδου κόμβου Καλπακίου (Χ.Θ. 51+237,37) και πέρας τον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς (Χ.Θ. 74+349,66) και συνολικό μήκος 23,11 χιλιόμετρα, προβλέπεται η αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού, που αποτελεί την Προαίρεση 2.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΚΕΒΕ: Επενδύει 23 εκ. και διερευνά παραγωγή ηλιακού κεραμιδιού

Επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 23 εκατ. ευρώ για βελτίωση και επέκταση του υφιστάμενου μηχανολογικού εξοπλισμού, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και τη μείωση του χρόνου και του κόστους παραγωγής, θέτει σε εφαρμογή η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ). Παράλληλα, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξη της επιχείρησης θα συμμετάσχει σε 6 ερευνητικά προγράμματα (συνολικού προϋπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ) με αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων και αποδοτικών προϊόντων δόμησης, την δημιουργία τεχνικών δόμησης με δομικά κεραμικά προϊόντα και πολυμερή υλικά, τη βέλτιστη διαχείριση κινδύνων και την αυξημένη διάρκεια ζωής του παραγωγικού εξοπλισμού.

Επίσης, η ΚΕΒΕ σκοπεύει να εισάγει στην παραγωγή της καινοτόμα συστήματα δόμησης φέρουσας οπλισμένης τοιχοποιίας με αντισεισμικά, θερμομονωτικά και ενεργειακά, φιλικά προς το περιβάλλον, χαρακτηριστικά. Τα συγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα εστιάζουν και στην ανάπτυξη πράσινου κεραμιδιού με φωτοανακλαστικές και φωτοκαταλυτικές ιδιότητες, στην ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων για βέλτιστη ενεργειακή κατανάλωση βιομηχανικών κεραμικών, καθώς και στην παραγωγή πρωτοτύπου ηλιακού κεραμιδιού με ενσωματωμένα ηλιακά κελιά υψηλής απόδοσης.

Το 2022 η εταιρεία είχε σημαντική ανάπτυξη τζίρου κατά 129% στα 47,2 εκατ. ευρώ αλλά ταυτόχρονη μείωση του EBITDA από τα 9,3 εκατ. ευρώ του 2021 στα 8,5 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου, γεγονός που επηρέασε το β’ εξάμηνο της περσινής χρονιάς. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και CEO της ΚΕΒΕ, Άγις Κοθάλης, η βιομηχανία επέλεξε να στηρίξει τις κατασκευαστικές εταιρείες που είχαν κλεισμένα έργα υπό εκτέλεση.
«Έπρεπε να υπάρξει στήριξη και όχι εφάπαξ μετακύλιση του κόστους στην τιμή, αλλά σταδιακή αύξηση στις τιμές, γεγονός που επηρέασε το EBITDA. Το α’ εξάμηνο είχε ξεκινήσει πολύ θετικά λόγω της έντασης που παρουσιάστηκε στην οικοδομική δραστηριότητα μετά την πανδημία, ωστόσο ο αύξηση του κόστους ενέργειας επέδρασε σημαντικά στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Το 2023 θα παρουσιάσει ελαφρά μείωση του τζίρου με διατήρηση του EBITDA», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Χασάπης, οικονομικός διευθυντής της KEBE.

Μείωση των συσσωρευμένων ζημιών από προηγούμενα έτη
Όπως σημείωσε ο κ. Χασάπης, η εταιρεία κατάφερε και να μειώσει τις συσσωρευμένες ζημίες παλαιότερων ετών, που το 2021 ανέρχονταν σε 4,36 εκατ. ευρώ και το 2022 περιορίστηκαν στις 350 χιλ. ευρώ. Πρόκειται για ζημίες που προέκυψαν από τις επενδύσεις που έγιναν στο εργοστάσιο της Ν. Σάντας και επιβάρυναν τα αποτελέσματα της εταιρείας. Σε ό,τι αφορά στον μακροπρόθεσμο δανεισμό ανέρχεται στα 20,6 εκατ. ευρώ (43% του τζίρου), ενώ η ΚΕΒΕ έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα απόσβεσης του δανεισμού, υπολογίζοντας ότι φέτος ο μακροπρόθεσμος δανεισμός θα κατέλθει στα 13 εκατ. Επίσης, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός ανέρχεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Η επιχείρηση διατηρεί ισχυρή παρουσία στον εξαγωγικό τομέα με δυναμικότερες αγορές αυτές των Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Προϊόντα της διατίθενται και στη Ν. Ζηλανδία. Το ποσοστό των εξαγωγών ανέρχεται στο 60% σε όγκο και στο 53% επί του κύκλου εργασιών. Πριν μία 10ετία έκανε διεθνείς πωλήσεις σε 9 χώρες και σήμερα σε 40. Στο α’ εξάμηνο του 2023 εισήλθε σε Ολλανδία, Μαρόκο, Κουρασάο και Γερμανία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build