Διαγωνισμός για Εργαστήριο στο πρώην βιομηχανικό συγκρότημα ΕΒΜΕ ΑΕ

Κλειστό διαγωνισμό προκήρυξε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και, ειδικότερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) για να επιλέξει τον ανάδοχο που θα εκτελέσει εργασίες διαμόρφωσης και οργάνωσης λειτουργίας εργαστηρίου πιστών αντιγράφων, πωλητηρίου, γλυπτοθήκης-μοντελοθήκης και αποθηκών του ΟΔΑΠ σε τμήμα του Κτιρίου Α που ανήκει στο πρώην βιομηχανικό συγκρότημα ΕΒΜΕ ΑΕ (πρώην Τσαούσογλου) επί της οδού Πειραιώς 260, στον δήμο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Το έργο, κόστους 6.076.980 ευρώ (με ΦΠΑ), αφορά σε αρχιτεκτονικές, στατικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις. Με αυτήν την εργολαβία ολοκληρώνεται η πρώτη φάση μελέτης-κατασκευής του, στην οποία εντάσσεται η δημιουργία του πωλητηρίου και των εργαστηρίων με τις απαραίτητες υποδομές για την λειτουργία τους.

Το φυσικό αντικείμενο της α’ φάσης του έργου αφορά σε επιφάνεια του κτιρίου ως ακολούθως: υπόγειο τμήμα 580 τ.μ., ισόγειο τμήμα 1.770 τ.μ., α’ όροφος 70 τ.μ., συνολικά 2.420 τ.μ. περίπου για αρχιτεκτονικά και ηλεκτρομηχανολογικά. Ο προϋπολογισμός για τις στατικές επεμβάσεις αφορά σε επιφάνεια περίπου 6.500 τ.μ. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής ορίζεται η Παρασκευή 20/10/2023 και ώρα 10.00 π.μ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ένα ιδιαίτερο παθητικό κτίριο στον Ταύρο

Σύντομα, ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου θα έχει το δικό του… παθητικό κτίριο: μία εργατική πολυκατοικία 750 τ.μ. (κατασκευασμένη τη δεκαετία του 1970) θα ανακαινιστεί ενεργειακά σύμφωνα με το Πρότυπο Παθητικού Κτιρίου.
Το έργο θα υλοποιήσουν το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ) και η ομάδα μηχανικών Passivistas, σε συνεργασία με την Greenpeace και τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, με στόχο ένα ενεργειακά ουδέτερο κτίριο που θα παράγει ενέργεια η οποία θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά. Το Build, θέλοντας να μάθει περισσότερα για το project, συζήτησε με τον Πρόεδρο του ΕΙΠΑΚ, Στέφανο Παλλαντζά, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις σχεδιαστικές και κατασκευαστικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι υπεύθυνοι στην υλοποίησή του.

Οι Passivistas
Αρχικά, ο κ. Παλλαντζάς μίλησε για τους Passivistas: «Πρόκειται για μία ομάδα μηχανικών, πιστοποιημένων σχεδιαστών παθητικών κτιρίων, που εδώ και οκτώ χρόνια σχεδιάζουν και υλοποιούν εθελοντικά έργα ριζικής ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Παράλληλα, φροντίζουν ώστε ό,τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του έργου και για χρόνια μετά από αυτό να γίνεται ευρέως γνωστό σε κάθε μηχανικό ή τεχνικό που ενδιαφέρεται, στις εταιρείες υλικών και συστημάτων και σε κάθε πολίτη που θέλει να μάθει πώς μπορεί να αναβαθμίσει το σπίτι του».

Κατόπιν, επεσήμανε ότι το έργο στον Ταύρο είναι το δεύτερο τέτοιου τύπου που οι Passivistas υλοποιούν.
Το πρώτο, στον Παπάγο το 2015, «ήταν το πρώτο πιστοποιημένο Passive House Plus από ανακαίνιση παγκοσμίως και λειτούργησε επί επτά χρόνια σαν ένα εξαιρετικό Living Lab για χιλιάδες μηχανικούς, τεχνικούς, μαθητές και φοιτητές και απλούς πολίτες. Τα δεδομένα των μετρήσεων σε αυτό το κτίριο παραμένουν διαθέσιμα σε όποιον επιθυμεί να έχει πρόσβαση και αποδεικνύουν την πλήρη αξιοπιστία των παθητικών κτιρίων».

Οι εργασίες, τα υλικά και οι στόχοι του έργου
Ρωτήσαμε, έπειτα, τον κ. Παλλαντζά σε τι ακριβώς αφορούν οι επεμβάσεις που θα γίνουν για τη δημιουργία αυτού του παθητικού κτιρίου: «Θα εφαρμόσουμε τις βασικές αρχές του προτύπου Passive House και θα υλοποιήσουμε την πρώτη παθητική πολυκατοικία από ανακαίνιση που παράγει περισσότερο από όσο καταναλώνει και θα λειτουργήσει για τουλάχιστον πέντε χρόνια ως ένα ζωντανό εργαστήριο γνώσης και ενημέρωσης, ενώ θα εξασφαλίσει ριζική αναβάθμιση της ποιότητας και του κόστους ζωής των ενοίκων της».

Όσο για τα δομικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην υλοποίηση του έργου, ο κ. Παλλαντζάς αναφέρει: «Υπάρχουν πολλές καινοτομίες στα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, που βελτιώνουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση και το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου. Π.χ., χρησιμοποιούμε μονωτικό υλικό βιολογικής βάσης (80% από ανακυκλωμένα υλικά) και εξαιρετικής θερμοδιαπερατότητας (δηλαδή μειώνουμε το πάχος της αναγκαίας μόνωσης κατά περίπου 20%). Ακόμη, χρησιμοποιούμε θερμοχρωμικούς υαλοπίνακες στα κουφώματα, συνεπώς μπορούμε να ελέγξουμε το θερμικό ηλιακό φορτίο που μπαίνει και βγαίνει από τον χώρο καλύτερα. Επίσης, χρησιμοποιούμε διαφανή φωτοβολταϊκά πάνελ που δεν ενοχλούν στο μάτι, ακόμη και αν τοποθετηθούν σε όψεις του κτιρίου. Τέλος, χρησιμοποιούμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε συστήματα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας».

«Καλύτερα κτίρια παντού, για όλους»
Πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, για ένα project με σπουδαίες σχεδιαστικές και κατασκευαστικές προκλήσεις, τονίζει στη συνέχεια ο κ. Παλλαντζάς. Τον ρωτάμε εάν οι Passivistas σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν και άλλα τέτοιου τύπου projects και απαντά: «Τα έργα των Passivistas, έως σήμερα τουλάχιστον, δεν προαναγγέλλονται. Σίγουρα, όμως, θα υπάρξουν και επόμενα, με τον ίδιο ξεκάθαρο στόχο: να δίνουν απτά παραδείγματα σε τοπικές κοινωνίες και σε όλον τον κόσμο ότι η ενεργειακή εξοικονόμηση στα κτίρια, όταν γίνεται με τον βέλτιστο τρόπο, οδηγεί πάντοτε με μαθηματική ακρίβεια σε ριζική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν στο κτίριο. Τα παγκόσμια στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως το παθητικό κτίριο είναι μονόδρομος για ένα αειφόρο περιβάλλον και μια ενεργειακή δημοκρατία χωρίς ενεργειακή φτώχεια και ευάλωτους καταναλωτές. Γι’ αυτό, οι Passivistas θα εργάζονται πάντοτε για καλύτερα κτίρια παντού και για όλους».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Briq Properties: Τα νέα γραφεία στην Ποσειδώνος και τα τρία στάδια απορρόφησης της ICI

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο το επενδυτικό πρόγραμμα της Briq Properties ΑΕΕΑΠ, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η κατασκευή μίας ακόμα μεγάλης εγκατάστασης logistics στον Ασπρόπυργο, επιφάνειας 19.500 τετραγωνικών μέτρων με το σύνολο της επένδυσης να ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και μίας ακόμη αποθήκης που ήδη έχει κατασκευαστεί. Η αποπεράτωσή της τοποθετείται χρονικά για τον Αύγουστο του 2024, όπως επισημαίνει μιλώντας στο Build, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, Άννα Αποστολίδου.

Θυμίζουμε ότι η Briq έχει ήδη κατασκευάσει ένα κέντρο logistics στην ίδια περιοχή, το οποίο μισθώνει στην Info Quest. Ταυτόχρονα η Briq προχωρά στην επέκταση του ξενοδοχείου Mr & Mrs White στην Πάρο, η οποία θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2024. Στις επενδύσεις που τρέχουν κατά προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι και η κατασκευή ενός κτιρίου γραφείων στην Καλλιθέα, επί της λεωφόρου Ποσειδώνος. «Δημιουργούμε ένα καινούργιο κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 2.500 τετραγωνικών μέτρων με δύο υπόγεια, το οποίο θα πιστοποιηθεί κατά LEED Gold, ενώ για την υλοποίηση του project έχουμε λάβει χαμηλότοκο δάνειο με τη συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης. Στη διάρκεια του Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει η κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιρίου και αμέσως μετά να ξεκινήσει η κατασκευή του με κόστος που θα ανέλθει σε περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ».

Η ολοκλήρωση του deal με την ICI
Κύριο μέλημα για τη Briq Properties σύμφωνα με την κυρία Αποστολίδου, αποτελεί η τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της Intercontinental International (ICI). Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση της συγκεκριμένης διαδικασίας, η οποία αναμένεται ότι θα λάβει τέλος στο τέλος του 2023 και αφορά στην απόκτηση των 17 ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η εξαγοραζόμενη εταιρεία. Κατόπιν τούτου η Intercontinental International θα προβεί σε μείωση κεφαλαίου, προκειμένου να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της.

Κατά τη δεύτερη φάση της διαδικασίας η Briq θα αποκτήσει από τον κύριο μέτοχο της Interconental International ένα πακέτο μετοχών και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η συγχώνευση του συνόλου της εταιρείας δια απορροφήσεως. Με αυτόν τον τρόπο οι μέτοχοι της ICI θα αποκτήσουν ποσοστό περί το 14% στη Briq Properties. Σημειώνεται, ότι το μεγαλύτερο μέρος του budget που είχε για φέτος στη διάθεσή της η Briq για φέτος, εξαντλείται για την απόκτηση των ακινήτων της ICI (ποσό επένδυσης 60,5 εκατ. ευρώ).

Με την απόκτηση των συγκεκριμένων ακινήτων η Briq θα εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό της με γραφεία και χώρους γραφείων.
Εντός του 2023 η Briq προχώρησε στη διανομή μερίσματος για τη χρήση με απόδοση ανά μετοχή 5,3% για τα έσοδα του 2022, ποσοστό που αποτελεί την υψηλότερη απόδοση μεταξύ των ΑΕΕΑΠ της ελληνικής αγοράς. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο free float της εταιρείας. «Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο στη συμφωνία με την ICI δεν επιθυμούσαμε να προχωρήσει με ανταλλαγή μετοχών μεταξύ των μετόχων, δεδομένου ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωνόταν σε μεγάλο βαθμό το free float. Το free float είναι στα επίπεδα του 45%, ενώ μετά τη συγχώνευση θα κινείται περίπου στο 40%».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build