Ravago: Οι δύο μεγάλες επενδύσεις και το… κατοστάρικο των πωλήσεων

Τη μεγαλύτερη επένδυση παραγωγής θερμομονωτικών υλικών εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια αποτελεί, σύμφωνα με τη Ravago Helllas, η νέα μονάδα παραγωγής πετροβάμβακα της εταιρείας, στις εγκαταστάσεις της στο εργοστάσιο παραγωγής μονωτικών υλικών στη Σεβαστή Πιερίας, όπου ήδη από το καλοκαίρι ξεκίνησαν οι δοκιμαστικές παραγωγές στη νέα μονάδα με εντατικό ρυθμό. Η επένδυση αυτή αναμένεται να επιφέρει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση για τη Ravago, καθιστώντας την ως έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στην αγορά της θερμομονωτικών υλικών, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί συνδυασμούς φορτίων (εξηλασμένης πολυστερίνης και πετροβάμβακα) με την ίδια ομάδα προς τους ίδιους πελάτες και να καλύπτει με τρόπο ανταγωνιστικό και με ευελιξία όλες τις διαφορετικές ανάγκες της αγοράς αυτής.

Σημειωτέον ότι η επένδυση αυτή έχει υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, εξασφαλίζοντας ενίσχυση με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής, η οποία προβλέπεται να ανέλθει στο συνολικό ποσό των 2.336.000 ευρώ περίπου.
Παράλληλα, τον περασμένο Μάιο η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων αποφάσισε τον χαρακτηρισμό ως «στρατηγικής επένδυσης» του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για τον εκσυγχρονισμό, την ενεργειακή αναβάθμιση και την επέκταση της προβλήτας και των μονάδων παραγωγής της βιομηχανικής μονάδας της εταιρείας στο Λαύριο.

Ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ο τζίρος
Στις οικονομικές της καταστάσεις για τη χρήση 2022, η διοίκηση της Ravago αναφέρεται στην επίδραση της αύξησης του ενεργειακού κόστους, που επιφέρει αύξηση κόστους στην παραγωγή της εταιρείας, στο κόστος της μεταφοράς των προϊόντων της, καθώς και στη αγορά των πρώτων υλών, παράλληλα και με την μερική έλλειψη κάποιων από αυτά. Ωστόσο, εμφανίζεται σίγουρη πως η εταιρεία είναι προστατευμένη απέναντι σε σημαντικές ταλαντεύσεις στην αγορά, παραπέμποντας στο ευέλικτο επιχειρηματικό μοντέλο της.

Πράγματι, παρά τις προκλήσεις που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα οικονομικά μεγέθη της Ravago όχι μόνο δεν περιορίστηκαν, αλλά αντιθέτως εκτινάχθηκαν προς τα πάνω, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι συγκρίσιμα με αυτά του 2021, καθώς σε αυτά περιλαμβάνονται πλέον και τα αποτελέσματα των θυγατρικών Ravago Hellas Building Solutions και Ravago Κατερίνη, που απορροφήθηκαν από τη Ravago Hellas στα τέλη του 2021.
Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του 2022 έφτασε τα 100,35 εκατ. ευρώ, με τα μεικτά κέρδη να ανέρχονται στα 20,50 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 9,33 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους έκλεισαν στα 7,56 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ το 2021 το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της Ravago Hellas προερχόταν από την ελληνική αγορά, το 2022 αυτό ανατράπηκε: από τα 100,35 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, μόνο τα 38,5 εκατ. πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα. «Κεφάλι» πήραν, αντιθέτως, οι εξαγωγές εντός της ευρωπαϊκής αγοράς, που αυξήθηκαν στα 43,75 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές σε τρίτες χώρες ξεπέρασαν τα 18 εκατ. ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ν. Ωρολογόπουλος: «Όλο και μεγαλύτερη η συμβολή της προκατασκευής στην Ελλάδα».

Την άποψή του ότι η χρήση της προκατασκευής αυξάνεται στην Ελλάδα και πως το προκατασκευασμένο σκυρόδεμα θα έχει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στις κατασκευές τα επόμενα χρόνια εξέφρασε ο Τεχνικός Διευθυντής της Αρμός Προκατασκευές ΑΕ, Νίκος Ωρολογόπουλος, μιλώντας στο Build. Παράλληλα, ο κ. Ωρολογόπουλος αναφέρθηκε στους τομείς που παρατηρείται αύξηση της χρήσης των προκατασκευασμένων στοιχείων στην χώρα μας, ενώ επεσήμανε και τις λύσεις που μπορούν αυτά να δώσουν στην υλοποίηση ενός έργου. «Στη βόρεια Αμερική και στη βόρεια Ευρώπη η προκατασκευή έχει συμμετοχή μεγαλύτερη του 15% στα έργα, αλλά στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 5%. Αυτό, όμως, πλέον αλλάζει, καθώς οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για υλοποίηση ποιοτικών και μεγάλων έργων δίνουν σημαντική ώθηση για να καλυφθεί το κενό που υπάρχει», είπε, αρχικά, ο κ. Ωρολογόπουλος.

Αναφέρετέ μας ένα σπουδαίο project που περιείχε χρήση προκατασκευασμένων προϊόντων και υλοποίησε η εταιρεία σας.
«Το πλέον σημαντικό από τα (πολλά) έργα μας θεωρώ ότι είναι η συμβολή μας στη επένδυση της σήραγγας της Γραμμής 4 του Μετρό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μήκος έργο μετρό στην Ελλάδα, ενταγμένο σε μία εργολαβία και η υλοποίησή του αποτελεί πρόκληση για τον κλάδο. Η εταιρεία μας παράγει τα προκατασκευασμένα στοιχεία επένδυσης (segments) της σήραγγας, τα οποία, θα τροφοδοτούν δύο ταυτόχρονα μετροπόντικες για περίπου 12 χιλιόμετρα σήραγγας».

Ποια είναι η τάση όσον αφορά στη χρήση προκατασκευασμένων προϊόντων στην Ελλάδα;

«Η χρήση τους βαίνει αυξανόμενη. Η προκατασκευή, με τις αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής που χρησιμοποιεί, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων (καθώς οι ρυθμοί της είναι γρηγορότεροι από του εργοταξίου), στην απόδοση (που επηρεάζει και το κόστος) και στη διασφάλιση της ποιότητας προϊόντων και έργων. Η αποδοτικότερη χρήση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στις εργοστασιακές εγκαταστάσεις, μετριάζει το εκτεταμένο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού κατασκευής που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Επιπλέον, η προκατασκευή προάγει την τάση βιωσιμότητας στις κατασκευές, εξαιτίας των φιλικότερων στο περιβάλλον μεθόδων παραγωγής και αποδοτικότερων ενεργειακά προϊόντων».

Τα αυξημένα κόστη των δομικών υλικών έχουν επηρεάσει τον κλάδο σας;

«Έχει επηρεαστεί όλος ο κατασκευαστικός κλάδος από αυτό. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι ο αντίκτυπος είναι πιο περιορισμένος στην προκατασκευή, λόγω των οικονομιών κλίμακας που μπορούμε να πέτυχουμε και της αυτοματοποίησης της παραγωγικής μας διαδικασίας. Επειδή μπορούμε να προβούμε σε μεγάλης κλίμακας παραγωγές, είμαστε σε θέση να θωρακίσουμε καλύτερα τις αγορές πρώτων υλών, κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει σε μικρότερο κόστος. Μέσω της αυτοματοποίησης και του σχεδιασμού παραγωγής, πετυχαίνουμε σταθερή και ελεγχόμενη κατανάλωση υλών στην παραγωγική μας διαδικασία, σε αντίθεση με την συμβατική κατασκευή».

Σε ποιους τομείς παρατηρείτε αύξηση της χρήσης προκατασκευασμένων προϊόντων στην Ελλάδα;

«Σε όλους τους τομείς της κατασκευής. Πέραν των μεγάλων έργων υποδομών στην Ελλάδα (αυτοκινητόδρομοι, έργα αποχέτευσης, σιδηρόδρομοι, κλπ), όπου η προκατασκευή έχει αποδείξει εδώ και χρόνια την σημαντική συμβολή της, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη διείσδυση σε κτιριακά έργα (logistics, βιομηχανικά, εμπορικά κτίρια, special purpose buildings). Η αυξανομένη ζήτηση για μεγάλα κτίρια, υψηλών προδιαγραφών (ανθεκτικότητα, ασφάλεια, πυροπροστασία, βιωσιμότητα), σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, έχει οδηγήσει στην ολοένα αυξανόμενη υιοθέτηση της προκατασκευής. Επίσης, καταγράφουμε αύξηση ενδιαφέροντος και από τους αρχιτέκτονες – για παράδειγμα, το οπλισμένο με υαλοΐνες σκυρόδεμα (GlassFiber Reinforced Concrete), μεγάλης κλίμακας παραγωγή του οποίου προχωρήσαμε στη χώρα και το χρησιμοποιήσαμε στην κατασκευή της πρόσοψης του νέου γηπέδου της ΑΕΚ».

Κάνετέ μας ένα σχόλιο για τις προοπτικές του κλάδου των προκατασκευασμένων προϊόντων στην Ελλάδα;

«Η χρήση της προκατασκευής θα συνεχίσει να είναι αυξανόμενη, καθώς οι δυνατότητες του βιομηχανοποιημένου τρόπου κατασκευής της επιταχύνουν τους χρόνους των έργων, μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και βελτιώνουν τα επίπεδα ασφαλείας. Στην Αρμός, καινοτομώντας στον χώρο της προκατασκευής, οραματιζόμαστε να συμβάλλουμε σε ανθεκτικές, βιώσιμες και ασφαλείς κατασκευές».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Prodea: Βάζει στο pipeline κτίριο γραφείων 15.000 τ.μ. στην Κηφισίας

Στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων που έχει θέσει, όπως είναι η αύξηση της ελεύθερης διασποράς των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προχωρά απρόσκοπτα η Prodea Investments. Όπως λέει στο Build ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, Άρης Καρυτινός, «αυτήν την περίοδο τρέχουμε κατασκευαστικά έργα όπως ο Πύργος του Πειραιά, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή». Ταυτόχρονα, η Prodea σχεδιάζει την δημιουργία κτιρίου γραφείων στη λεωφόρο Κηφισίας, έχοντας αποκτήσει το ακίνητο που στέγαζε παλαιότερα τις εγκαταστάσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Μαρούσι. Εκεί, σύμφωνα με τον κύριο Καρυτινό, θα δημιουργηθεί κτιριακό συγκρότημα 15.000 τ.μ., το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο κτίριο που θα κατεδαφιστεί. Ο ίδιος αναφέρεται και στην πρόσφατη μίσθωση του βιοκλιματικού Karela Office Park, το οποίο μίσθωσε η Mytilineos. «Σας θυμίζω, επίσης, ότι το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε η συμφωνία για την απόκτηση ακινήτων μας αξίας 237 εκατ. από την Εθνική Τράπεζα. Πλέον, ολοκληρώνεται η πώληση και των υπολοίπων, ενώ πραγματοποιούμε επέκταση των μισθώσεων για τα ακίνητα που διατηρούμε στην κατοχή μας».

Συνεχίζονται οι επενδύσεις σε κατοικίες
Στην κατοικία, έναν τομέα που έχει ξεκινήσει να επενδύει περίπου τον τελευταίο ένα χρόνο, η Prodea τρέχει τον επενδυτικό της σχεδιασμό με πρόγραμμα απορρόφησης σε αξίες της τάξης των 65-70 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει ο κύριος Καρυτινός, η αγορά των οικιστικών ακινήτων έχει θετική αποτύπωση και αυτή την περίοδο κινείται καλύτερα από άλλες κατηγορίες.
Σχολιάζοντας το συνολικό τοπίο της αγοράς, επισημαίνει ότι εμφανίζεται συγκρατημένη παρά τις ευοίωνες προοπτικές που παρουσιάζει. «Πολλοί αγοραστές ζητούν χαμηλότερες τιμές, ενώ οι πωλητές από την πλευρά τους δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να πουλήσουν. Τις αγοραπωλησίες έρχεται να επηρεάσει, εκτός των άλλων, η αύξηση των επιτοκίων, η οποία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σε αρκετές των περιπτώσεων. Εξάλλου, αναμένονται εξελίξεις και σε μακροοικονομικό επίπεδο, όπου επίκειται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σε ό,τι αφορά στον τομέα των ενοικιάσεων, παρουσιάζεται αρκετά έντονη κινητικότητα. Είναι γεγονός ότι τα καλής ποιότητας κτίρια, βρίσκουν εύκολα ενοικιαστές», σημειώνει ο επικεφαλής της Prodea.

Eπί του παρόντος, η αξία χαρτοφυλακίου της Prodea ανέρχεται στα 2,8 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνει ο κύριος Καρυτινός, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες όπου έχουν μειωθεί οι τιμές λόγω επιτοκίων, οι αξιολογήσεις στην Ελλάδα παραμένουν σταθερές. Ταυτόχρονα λόγω συνθηκών αγορών και καλύτερης θέσης που έχει η χώρα τα καλά ακίνητα κερδίζουν σε αποτιμήσεις. «Τα επιτόκια ωστόσο έχουν ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουν πριν εμφανίσουν σημάδια μείωσης. Ίσως χρειαστούν 1,5 με 2 χρόνια για να φτάσουν στα επίπεδα του 2% ή και χαμηλότερα». Επενδυτικά, το pipeline της Prodea συνεχίζεται, ενώ επιδιώκει κλείσει την ψαλίδα του ρίσκου, υλοποιώντας την καλύτερη δυνατή διαχείριση κάτι που συνέβη με την ενοικίαση του Karela Office Park στη Mytilineos μόλις δύο μήνες μετά τη φυγή της Cosmote. «Αυτή η εξέλιξη δείχνει την υψηλή ποιότητα χαρτοφυλακίου που διαθέτουμε. Κοιτάζουμε να θωρακίσουμε την εταιρεία και στη συνέχεια θα προβούμε σε πιο επιθετικές κινήσεις», καταλήγει ο Άρης Καρυτινός.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build