Σκαλωσιές Χουντουμάδη: Τα μεγάλα έργα σε Στύλους Ολυμπίου Διός, Costa Navarino, Ελληνικό

Αναλαμβάνοντας σειρά έργων μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η τοποθέτηση ικριωμάτων κατά την συντήρηση και αναστήλωση στο μνημείο των Στύλων του Ολυμπίου Διός αλλά και η συμμετοχή στα έργα θεμελίωσης του Riviera Tower στο Ελληνικό αλλά και στα έργα υποδομής πέριξ αυτού, η εταιρεία παραγωγής και τοποθέτησης σκαλωσιών, εξεδρών και κερκίδων, Χουντουμάδης, ετοιμάζει τα επόμενά της βήματα, όπως αναφέρει στο Build o εμπορικός διευθυντής της, Χριστόφορος Σταθάτος. Αυτή τη στιγμή, η παρουσία της εταιρείας ανέρχεται σε περισσότερα από 110.000 τετραγωνικά μέτρα, ως προς τις τοποθετήσεις που έχει πραγματοποιήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η εταιρεία συμμετείχε στην έκθεση «Οικοδομή 2023» με περίπτερο, παρουσιάζοντας τα προϊόντα της σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που είχε στη διάθεσή της, αξιοποιώντας την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με υφιστάμενους πελάτες της αλλά και να συνάψει νέες συμφωνίες συνεργασίας μελλοντικά.  Στα έργα όπου συμμετέχει με σταθερή συνεργασία κατά την τελευταία τετραετία, είναι το ξενοδοχειακό συγκρότημα του ομίλου ΤΕΜΕΣ, Costa Navarino στη Μεσσηνία: «Είναι ένα έργο στο οποίο διατηρούμε σταθερά συμμετοχή τα τελευταία χρόνια, έχοντας εγκαταστήσει μόνιμο συνεργείο για τις ανάγκες της επένδυσης εντός του δημοφιλούς τουριστικού θερέτρου».

Επενδυτικό πρόγραμμα 1,7 εκατ. ευρώ για επέκταση της παραγωγής
Η εταιρεία αυτή την περίοδο επενδύει στην ενίσχυσή της μέσα από επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και προσωπικό, δίνοντας βαρύτητα και στην ενοικίαση ικριωμάτων προς τους πελάτες, έναν τομέα που παρουσιάζει σημαντική προοπτική. «Αυτό στην πράξη σημαίνει για εμάς περισσότερο προσωπικό, περισσότερα μηχανήματα παραγωγής. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε νέα γραμμή παραγωγής με την ενίσχυση του αναπτυξιακού νόμου. Το ύψος της επένδυσης θα υπερβεί τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ», λέει ο κ. Σταθάτος.

Με το βλέμμα στις εξαγωγές οι νέες επενδύσεις που υλοποιεί
Στόχευση της Χουντουμάδης μέσα από τις συγκεκριμένες επενδύσεις σύμφωνα με τον κύριο Σταθάτο, είναι να ανοίξει βήμα και στο εξωτερικό. «Δεδομένου ότι το σύνολο της δραστηριότητάς της εταιρείας εξαντλείται στην εγχώρια αγορά, το πρόγραμμα επενδύσεων που υλοποιούμε έχει ως στόχο να επεκταθούμε και στον τομέα των εξαγωγών κατά το προσεχές χρονικό διάστημα», συμπληρώνει ο εμπορικός διευθυντής της επιχείρησης. «Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1973 και ασχολείται με την κατασκευή, εμπορία, ενοικίαση εξεδρών, κερκίδων και μεταλλικών ικριωμάτων εργασίας. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στον Αυλώνα Αττικής, όπου διατηρεί μονάδα παραγωγής», επισημαίνει ο κύριος Σταθάτος. Επί του παρόντος, η εταιρεία Χουντουμάδης συνεργάζεται με σημαντικές κατασκευαστικές εταιρείες όπως η Ιντρακάτ, η Τέρνα, η Άβαξ και η Μπαλλιάν Τεχνική.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Αρχίζει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τα δικαστικά μέγαρα στην Κεντρική Ελλάδα

Στη δεύτερή του φάση περνά πλέον ο διαγωνισμός για το πολυδάπανο όσο και εξαιρετικά σημαντικό έργο της ανέγερσης/ανακατασκευής δικαστικών μεγάρων στην Κεντρική Ελλάδα και της συντήρησης και διαχείρισής τους μέσω ΣΔΙΤ. Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που «τρέχει» τον διαγωνισμό, εγκρίθηκε το πρακτικό για την συμμετοχή, στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, των ενδιαφερομένων, οι οποίοι, υπενθυμίζεται, είναι οι Άβαξ ΑΕ, Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ, η κοινοπραξία των Μυτιληναίος ΑΕ-ΑΤΕΣΕ ΑΕ και η ένωση των Intrakat ΑΕ-ΤΕΚΑΛ ΑΕ.

Αφού ολοκληρωθεί και η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, θα εισέλθουμε σε εκείνη της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, μετά το τέλος της οποίας θα αναδειχθεί και ο ανάδοχος του, αρχικού εκτιμώμενου ύψους 48,3 εκατομμυρίων ευρώ, project. Επισημαίνεται, ότι το έργο αφορά, συγκεκριμένα, στη μελέτη, χρηματοδότηση και κατασκευή, πρώτον, νέων δικαστικών μεγάρων σε Βόλο και Λαμία, δεύτερον, της νέας πτέρυγας στο δικαστικό μέγαρο Καρδίτσας, τρίτον, της ανακατασκευής του, υφιστάμενου, δικαστικού μεγάρου Τρικάλων και, τέλος, στην ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση των μεγάρων αυτών για διάστημα 30 ετών, μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σκοπός της ανέγερσης των νέων κτιρίων αποτελεί η στέγαση του συνόλου των υφιστάμενων δικαστικών λειτουργιών κάθε πόλης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Το χρονοδιάγραμμα για την ανακαίνιση της φοιτητικής εστίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η ανακαίνιση της φοιτητικής εστίας του Παντείου Πανεπιστημίου, μετά την έγκριση του Πρυτανικού Συμβουλίου του πανεπιστημίου για την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης με την Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ. Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει ανακαίνιση της φοιτητικής εστίας του Παντείου Πανεπιστημίου, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, προμήθεια και εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού για την εξασφάλιση της πλήρους λειτουργικότητας της φοιτητικής εστίας, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ και το διοικητικό κόστος του φορέα διαχείρισης, συνολικού προϋπολογισμού 480 χιλ. ευρώ.

Η Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, ως φορέας υλοποίησης του έργου, θα αναλάβει μεταξύ άλλων την ωρίμανση, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, την οργάνωση και τον σχεδιασμό υλοποίησής του, καθώς και τη σύνταξη ή/και τον έλεγχο των διακηρύξεων και των λοιπών τευχών δημοπράτησης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάζεται στο σχέδιο της σύμβασης, η έγκριση της χρηματοδότησης του έργου προβλέπεται ότι θα έχει εξασφαλιστεί έως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν εγκριθεί τα τεύχη δημοπράτησης. Τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου του 2024 αναμένεται η δημοσίευση του διαγωνισμού, με τη διενέργειά του να προγραμματίζεται για τον Μάρτιο, ενώ η ανακήρυξη αναδόχου προβλέπεται να γίνει μέσα στον Ιούνιο του 2024 και η υπογραφή της σύμβασης στις αρχές Ιουλίου. Η διάρκεια κατασκευής του έργου υπολογίζεται στους 18 μήνες.

Η «πονεμένη» ιστορία του κτιρίου
Το κτίριο της φοιτητικής εστίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ένα επταώροφο κτίσμα επί της οδού Λαγουμιτζή, ανεγέρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, με σκοπό τη λειτουργία του αρχικά ως ξενοδοχείο και αγοράστηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο το 1986, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στέγασης και σίτισης των φοιτητών. Το 2001 έπαψε τη λειτουργία του ως χώρος στέγασης και έκτοτε λειτουργεί μόνο ο χώρος σίτισης των φοιτητών, στο ισόγειο και σε τμήμα του υπογείου και ημιώροφου του κτιρίου.

Στη συνέχεια ανατέθηκε από την Πρυτανική Αρχή η εκπόνηση μελετών για την ανακαίνιση και αναβάθμιση του κτιρίου και, μετά τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας, υπεγράφη σχετικό εργολαβικό συμφωνητικό το 2014, το οποίο όμως λύθηκε δύο χρόνια αργότερα, ύστερα από αίτηση διάλυσης της σύμβασης εκ μέρους του εργολάβου, με την αιτιολογία πως για την υλοποίηση του έργου απαιτείται επικαιροποίηση και αναπροσαρμογή της υπάρχουσας μελέτης ώστε να ληφθούν υπόψη και να ενσωματωθούν στο σχεδιασμό οι αποκλίσεις που διαπιστώθηκαν μετά τις καθαιρέσεις που πραγματοποιήθηκαν. Έτσι, το έργο δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εγκατάλειψη και επιβάρυνση των κτιριακών υποδομών της φοιτητικής εστίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ελληνικό μάρμαρο: Συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στην Κίνα – Πόρτα ευκαιρίας ανοίγει η Ινδία

Συνεχιζόμενες πιέσεις δέχονται οι εξαγωγές ελληνικού μαρμάρου, δεδομένης της διακοπής προμήθειας ποσοτήτων όγκων μαρμάρου από την Κίνα, η οποία τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε την κύρια χώρα διάθεσης των προϊόντων μας. Όπως επισημαίνει η Ιουλία Χαϊδά, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης (ΣΕΜΜΘ), «παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν στην ελληνική αγορά για ανάκαμψη της κινεζικής αγοράς, αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια.

Από την αρχή της φετινής χρονιάς παρουσιάστηκε ακόμα εντονότερη πτώση πωλήσεων προς την Κίνα, η οποία στην εποχή μετά τον κορονοϊό δεν έχει επανέλθει. Παρά το γεγονός ότι πλέον έχουν αρθεί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους Κινέζους, η κατάσταση στην χώρα τους δεν είναι θετική καθότι υπάρχει ύφεση της κατασκευαστικής δραστηριότητας κάτι που έχει αντίκτυπο στον κλάδο των μαρμάρων». Οι απώλειες σε όγκο πωλήσεων στις εξαγωγές συνολικά για το ελληνικό μάρμαρο υπερβαίνουν το 50% σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο. Εάν, μάλιστα, αυτή τη στιγμή συγκρίνει κανείς το φετινό πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διαπιστώνει, ότι η μείωση της διάθεσης ελληνικού μαρμάρου σε όγκο στο δεύτερο τρίμηνο περιορίστηκε κατά 47%.

Οι εναλλακτικές αγορές
Ωστόσο εμφανίζονται εναλλακτικές της Κίνας αγορές, όπως η Ινδία και οι χώρες της Αφρικής (λ.χ. η Αίγυπτος) που απορροφούν σημαντικές ποσότητες όγκου μαρμάρου. Σε κάθε περίπτωση όμως μπορούν να υποκαταστήσουν έως και 20% των απωλειών της Κίνας. Επιπλέον, σύμφωνα με την κυρία Χαΐδά παρουσιάζεται άνοιγμα των ΗΠΑ που είχαν διακόψει την προμήθεια μαρμάρου για μεγάλο διάστημα λόγω επιτοκίων και λοιπών δυσμενών παραγόντων, όπου μετά το καλοκαίρι ξεκίνησε να υπάρχει κινητικότητα. Η Σαουδική Αραβία εμφανίζει σταδιακή αύξηση απορρόφησης ποσοτήτων και αποτελεί αγορά-στόχο για όλες τις χώρες παραγωγής μαρμάρου καθώς και για την Ελλάδα. Στον αντίποδα σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΕΜΜΘ εμφανίζεται μείωση εξαγωγών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ωστόσο εκτιμά ότι θα υπάρξει εντατικοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα ευνοήσει τον κλάδο.
Σε ό,τι αφορά στην Ινδία, απορροφά ογκομάρμαρα, ωστόσο η κυρία Χαϊδά επισημαίνει ότι οι Ινδοί δεν αγοράζουν μεγάλες ποσότητες για να τις αποθεματοποιήσουν, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν όταν απαιτηθεί για την υλοποίηση κάποιου έργου, όπως συνέβαινε στην Κίνα.

Ο ελληνικός κλάδος μαρμάρου στο πρώτο εξάμηνο του 2023 πραγματοποίησε πωλήσεις μαρμάρου (όγκοι και κατεργασμένο), της τάξεως των 4,5 εκατ. ευρώ προς την Ινδία, διατηρώντας μερίδιο περίπου 3% σε μία αγορά όπου κυριαρχούν οι Ιταλοί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αγορά αυτή παρουσιάζει ευρεία προοπτική ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, λόγω γεωγραφικού μεγέθους και οικονομικής ανάπτυξης που καταγράφει. Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν στα 78 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2023 στα κατεργασμένα προϊόντα, ενώ αντίστοιχα σε όγκους μαρμάρου οι πωλήσεις ήταν 68 εκατ. ευρώ και οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου ανήλθαν στα 146 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στο πρώτο εξάμηνο του 2022 οι συνολικές πωλήσεις ήταν στα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε μία περίοδο όπου η αγορά της Κίνας ήταν παντελώς ανενεργή λόγω των περιορισμών που έφερε η πανδημία.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build