Βιοκαρπέτ: Η αναμενόμενη μείωση οικονομικών μεγεθών και οι επενδύσεις στο εργοστάσιο της Exalco

Στην υποχώρηση της τιμής του αλουμινίου (και όχι στην μείωση των ποσοτήτων), αλλά και στο αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος και τις πληθωριστικές τάσεις που επικρατούν στην αγορά αποδίδει η διοίκηση της Βιοκαρπέτ τη μείωση της κερδοφορίας της και του τζίρου της στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Μία μείωση που ήταν εν μέρει αναμενόμενη, δεδομένου ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 η τιμή του αλουμινίου είχε φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, από τα οποία φυσιολογικά υποχώρησε φέτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της Βιοκαρπέτ, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε το πρώτο εξάμηνο του 2023 στα 118,35 εκατ. ευρώ, έναντι 131,48 εκατ. στο αντίστοιχο του 2022, σημειώνοντας μείωση κατά 10%. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε κέρδη 8,24 εκατ. ευρώ, έναντι € 12,16 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (-32,2%), ενώ ο όμιλος παρουσιάζει μετά την ενοποίηση κέρδη προ φόρων 2,25 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, έναντι κερδών 7,51 εκατ. στο εξάμηνο του 2022 (-70,12%). Αντίστοιχα, τα κέρδη μετά από φόρους του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 2,18 εκατ., έναντι κερδών 6,98 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (-68,79%).

Επενδύσεις 4,86 εκατ. σε πάγιο εξοπλισμό
Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023 ο όμιλος Βιοκαρπέτ πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 4,86 εκατ. ευρώ σε πάγιο εξοπλισμό. Μεταξύ άλλων, τον Μάρτιο ξεκίνησε η λειτουργία της νέας πρέσας διέλασης αλουμινίου δυναμικότητας 11 χιλιάδων τόνων ετησίως στο Κουλούρι Λάρισας, ενώ ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του βιομηχανικού κτιρίου 3,5 χιλιάδων τ.μ. της Exalco, επίσης στο Κουλούρι Λάρισας. Στην ίδια περιοχή έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή νέου κτιρίου συσκευασίας προϊόντων αλουμινίου 4.850 τ.μ. και για την εγκατάσταση ρομποτικής αποθήκης της Exalco, ενώ σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί πριν το τέλος του έτους ο φωτοβολταϊκός σταθμός net metering της Exalco, ισχύος 2,5 MW.

Προσδοκίες για εξίσου κερδοφόρο β’ εξάμηνο
Για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η διοίκηση της Βιοκαρπέτ εκτιμά ότι θα είναι εξίσου κερδοφόρο και ενδεχομένως καλύτερο από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, δεδομένου ότι οι επενδύσεις στο εργοστάσιο της Exalco προχωρούν με ταχύ ρυθμό. Υπενθυμίζεται, εδώ, ότι το ένα από τα δύο εργοστάσια της Exalco στο Κουλούρι επλήγη από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Θεσσαλία και ανέστειλε τη λειτουργία του για περίπου δύο εβδομάδες, όμως πλέον είναι σε πλήρη λειτουργία. Μια αρχική εκτίμηση της αποκατάστασης της ζημιάς που υπέστη η Βιοκαρπέτ υπολογίζεται κάτω των 6 εκατομμυρίων ευρώ, όμως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια καλύπτουν της εταιρεία κατά 100%, τόσο σε αποκατάσταση ζημιών όσο και σε μελλοντική τυχόν απώλεια κερδών. Σε κάθε περίπτωση, η όλη διαδικασία της αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης των χρημάτων, θα έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους και εκτιμάται ότι δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Μ. Σανταμούρης: «Το σπουδαιότερο πρόβλημα, ο κλιματισμός»

Τη δραματική αύξηση του κλιματισμού θεωρεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει μελλοντικά η ανθρωπότητα ο διεθνής εμπειρογνώμων σε θέματα δομημένου περιβάλλοντος και διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής Ενέργειας, Ματθαίος Σανταμούρης, όπως τόνισε μιλώντας στη διάρκεια workshop του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με τίτλο «Climate talks: Engineers in a Changing World». Επίσης, ο διακεκριμένος καθηγητής Αρχιτεκτονικής Υψηλών Επιδόσεων στο University of New South Wales της Αυστραλίας επεσήμανε την ανάγκη οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης να μετατραπούν σε γνώση, ώστε οι νέοι μηχανικοί να απαντήσουν σε αυτές αποτελεσματικότερα.

«1,7 δισ. άνθρωποι σε συνθήκες υπερθέρμανσης»
«Για το πρόβλημα της αστικής κλιματικής μεταβολής, ή της υπερθέρμανσης, των πόλεων, γνωρίζουμε από τα επίσημα στοιχεία πως σήμερα υπάρχουν περίπου 13 χιλιάδες υπερθερμασμένες πόλεις, ενώ περίπου 1,7 δισ. άνθρωποι ζουν κάτω από συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης υπερθέρμανσης. Σε σχέση με το 1980, οι ώρες υπερθέρμανσης έχουν τριπλασιαστεί», είπε αρχικά ο κ. Σανταμούρης. Κατόπιν, εξήγησε πως το πρόβλημα αυτό, μεταξύ άλλων, «επηρεάζει την υγεία μας και αυξάνει δραματικά τη θνησιμότητα εξ αιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, μειώνει την παραγωγικότητά μας και το επίπεδο διαβίωσης ομάδων του πληθυσμού, ενώ αυξάνει και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας».

«Δραματική αύξηση του κλιματισμού»
Έπειτα, ο κ. Σανταμούρης αναφέρθηκε στο μέλλον. «Μας λείπουν κατοικίες», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Υπάρχει σήμερα ένα έλλειμμα περίπου 330 εκατ. κτιρίων ή κατοικιών στον κόσμο που θα αυξηθεί τα επόμενα 2-3 χρόνια σε περίπου 440 εκατ». Ουσιαστικά, λοιπόν, είπε ο κ. Σανταμούρης, «αυτή η τεράστια οικοδομική δραστηριότητα, με τον τρόπο που γίνεται (ή που δεν γίνεται), θα έχει νέες δραματικές συνέπειες. Το σημαντικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε, σε σχέση με την οικοδόμηση ή το μέλλον τον κτιρίων, είναι, θεωρώ, η δραματική αύξηση του κλιματισμού. Υπολογίζεται ότι το 2050 οι ανάγκες για κλιματισμό θα αυξηθούν από περίπου 1000% έως 2300% σε σχέση με σήμερα. Είναι εύκολα κατανοητές οι συνέπειες σε κατανάλωση, παραγωγή, προμήθεια και κόστος ενέργειας αλλά και όσον αφορά στη ρύπανση και στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα δημιουργηθούν».

«Οι προκλήσεις να γίνουν γνώση»
Ακολούθως, στη διάρκεια συζήτησής του με την Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΤΕΕ, Λιάνα Αναγνωστάκη, ο κ. Σανταμούτης απάντησε ποιες δεξιότητες και γνώσεις θα πρέπει κατά προτεραιότητα να προσλάβει η επόμενη γενιά των Ελλήνων μηχανικών αλλά και στο πώς θα συνεργαστεί αποτελεσματικά με κλάδους από διαφορετικά πεδία, ώστε να προωθήσει ουσιαστικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
«Στο δομημένο περιβάλλον υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις, που αλλάζουν το πώς χτίζουμε και τη ζωή μας. Από τη στιγμή που ζητάμε να χτίζουμε κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης δεν μπορούμε πλέον να σχεδιάζουμε με συμβατικό τρόπο – πρέπει αυτή η νέα τεχνολογία να γίνει γνωστή στον σχεδιαστή.

Επομένως, η ολιστική αντιμετώπιση που μας καλούν οι προκλήσεις να υιοθετήσουμε πρέπει να περνά μέσα από την εκπαίδευση. Τα κλιματικά φαινόμενα μας αφήνουν άφωνους επειδή δεν τα έχουμε ξαναζήσει και δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν. Θα πρέπει, επομένως, οι μηχανικοί να το συνειδητοποιήσουν αυτό και ο καθένας να συνεισφέρει προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε, αρχικά, ο κ. Σανταμούρης. Όσον αφορά, δε, στη διεπιστημονική γλώσσα που οι μηχανικοί θα πρέπει να μάθουν για να επικοινωνήσουν και θα συνεργαστούν με άλλους κλάδους από διαφορετικά πεδία, σχολίασε: «Πρόκειται, ουσιαστικά, για πρόβλημα γνώσης και εκπαίδευσης. Εάν δεν διαθέτουμε τη γνώση και τη σκέψη, δεν θα έχουμε και το ενδιαφέρον να συνεργαστούμε. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο όλες αυτές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε να μεταφραστούν σε γνώση στον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο. Είναι επίσης υποχρέωση του μηχανικού και του επιστήμονα να καταλάβει τι συμβαίνει, να ανοίξει τις γνώσεις του. Η γνώση, η μετάφρασή της σε άποψη και η εφαρμογή αυτής της άποψης στην καθημερινότητα και στην συνεργασία θα μας βοηθήσει ουσιαστικά στην αναβάθμιση των έργων που υλοποιούμε».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Ρελάνς για τη Berling το 2023 φέρνει ο εξορθολογισμός στις τιμές πρώτων υλών

Aνοδικός ήταν ο όγκος πωλήσεων για τη Berling τον προηγούμενο ένα χρόνο καθώς κινήθηκε με ποσοστό 4,1%. Παρ’ όλ’ αυτά, η εταιρεία όπως και το σύνολο του κλάδου των χρωμάτων και αρκετών ακόμη δομικών υλικών επηρεάστηκε σημαντικά από τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στην περίπτωση της Berling, να μειωθεί το μεικτό περιθώριο κέρδους κατά 3,04%, ενώ η εταιρεία επέλεγε να απορροφήσει ένα σημαντικό μέρος αυτών των ανατιμήσεων προκειμένου να διατηρήσει στις σχέσεις με τους πελάτες της. Ωστόσο η εταιρεία ποντάρει αρκετά στις διεθνείς πωλήσεις, καθώς την περασμένη χρονιά κατάφερε να ενισχύσει κατά 11,3% το ποσοστό των εξαγωγών της, εισερχόμενη σε τέσσερις νέες αγορές.

Παρ’ όλ’ αυτά, η εταιρεία δείχνει σταδιακά σημάδια ανάκαμψης φέτος. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αποκλιμάκωση βασικών παραγόντων κόστους και ειδικότερα των πρώτων υλών, συνέβαλε στην αύξηση του μεικτού περιθωρίου κέρδους κατά 8,7% στο πρώτο επτάμηνο του 2023. Έτσι, η επιχείρηση πέτυχε να αποσβέσει το μεγαλύτερο μέρος της αρνητικής επίπτωσης που είχε στα αποτελέσματά της η προηγούμενη χρονιά.
Να σημειωθεί, ότι το 2022 η Berling αύξησε τον κύκλο εργασιών της στα 8,01 εκατομμύρια ευρώ από 7,7 εκατομμύρια ευρώ το 2021, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν ζημιογόνα κατά 619,68 χιλιάδες ευρώ, από κέρδη 8,9 χιλιάδες ευρώ το 2021. Οι συνολικές απαιτήσεις της εταιρείας από πελάτες της στο τέλος του 2022 ήταν 3,5 εκατομμύρια ευρώ, από 3,1 εκατομμύρια ευρώ το 2021. Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της επιχείρησης στο τέλος της προηγούμενης χρήσης ήταν 10,4 εκατομμύρια ευρώ.

Η είσοδος στα προϊόντα εξωτερικής θερμομόνωσης
Στον τομέα των προϊόντων η Berling έχει κάνει νέες κινήσεις λανσάροντας προϊόντα εξωτερικής θερμομόνωση με την ονομασία Berling Insulation System, ενώ ένα σημαντικό μέρος του τζίρου της προέρχεται και από προϊόντα πατητής τσιμεντοκονίας. Η επένδυση στην εξωτερική θερμομόνωσης έρχεται να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά με δεδομένη την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων τα τελευταία χρόνια αλλά και λόγω της κατασκευής νέων ενεργειακά αποδοτικών ακινήτων. Πρόκειται για μία κατηγορία που σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει έρθει να αντικαταστήσει και τα ακρυλικά συστήματα εξωτερικής βαφής. Προς αυτή την κατεύθυνση, για την ανάπτυξη της νέας παραγωγικής δραστηριότητας η εταιρεία επένδυσε και προχώρησε στην αξιοποίηση της παλαιάς της βιομηχανικής μονάδας, εγκαθιστώντας νέα γραμμή παραγωγής.

Ως προς τις ιδιότητες των νέων προϊόντων, συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κτιρίου σε περιόδους ψυχρού καιρού, καθώς στις βασικές τους ιδιότητες είναι ότι συγκεντρώνει τη θερμότητα στην τοιχοποιία, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού αποτρέπει την υπερβολική θέρμανση του τοίχου. Οι εργασίες τοποθέτησης του συστήματος Berling Insulation System στην εξωτερική τοιχοποιία επιτρέπει την ομαλή λειτουργία και χρήση του κτιρίου και σύμφωνα με την εταιρεία δεν απομειώνει τη χρήσιμη επιφάνεια των εσωτερικών χώρων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build