--> 

Neotex: Στηρίζει ανάπτυξη στην ενεργειακή αναβάθμιση και κρατάει μεγέθη κόντρα στον πληθωρισμό

Σε τρεις άξονες στρατηγικής προτεραιότητας κινείται στη διάρκεια του 2023 η Neotex, η οποία ποντάρει στην μετατροπή αρκετών κτιρίων σε ενεργειακά βιώσιμα τα επόμενα χρόνια, ενώ στοχεύει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών της με ενίσχυση της παρουσίας της σε υφιστάμενες αγορές αλλά και στη διείσδυση σε νέες χώρες, όπου αυτή τη στιγμή δεν δραστηριοποιείται. Ο τρίτος πυλώνας στρατηγικής για την εταιρεία παραγωγής και διάθεσης προϊόντων μόνωσης – στεγανοποίησης, ρητινούχων δαπέδων και λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, είναι η ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα. Eίναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η τάση για προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον ενισχύεται παγκοσμίως, ενώ επιχειρήσεις διεθνώς επιδιώκουν να ενισχύσουν την καινοτομία τους, προσφέροντας προσιτά και πιο οικολογικά προϊόντα στους πελάτες τους.

Επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για συμβουλευτική
Επιπλέον, η στρατηγική προοώθησης των ανακαινίσεων από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η οποία στοχεύει στον διπλασιασμό των ετήσιων ποσοστών ανακαίνισης στα επόμενα 10 χρόνια – διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τους. Η συγκεκριμένη πολιτική θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη μίας κλιματικά ουδέτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2050. Προς αυτή την κατεύθυνση η Neotex έχει έρθει σε επαφή και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη συμβουλευτική με στόχο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, με έμφαση στα «πράσινα» προϊόντα.

Επιπροσθέτως έχει καταφέρει να διατηρήσει τα μεγέθη της αλλά και να αυξήσει την κερδοφορία της την περασμένη χρονιά, πετυχαίνοντας τη σημαντική ανάπτυξη των πωλήσεών της. Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά η λειτουργική της κερδοφορία αναμένεται να παρουσιάσει μικρότερη επίδραση από παράγοντες κόστους που την επιβάρυναν το 2022, ενώ η επιχείρηση προαναγγέλλει τη μεταβολή των αμοιβών και των παροχών προς το προσωπικό ως κίνηση επιβράβευσης από πλευράς της.

Αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας το 2022 παρά τα αυξημένα κόστη
Να σημειωθεί ότι το 2022 η Neotex πέτυχε να αυξήσει τα καθαρά της κέρδη μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος κατά 5%. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι έφτασαν τα 1,78 εκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση του τζίρου της από τα 15,56 εκατομμύρια ευρώ του 2021 στα 19,19 εκατομμύρια ευρώ του 2022 και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να υπερκαλύψει την επιβάρυνση του συντελεστή μεικτού κέρδους, δεδομένου ότι έλαβε την απόφαση να απορροφήσει σημαντικό μέρος των ανατιμήσεων που επιβαρύνθηκε από τις πρώτες ύλες και το κόστος ενέργειας. Μάλιστα, κατάφερε να αυξήσει το μεικτό της κέρδος κατά 695,5 χιλιάδες ευρώ. Δεδομένων των παραπάνω η διοίκηση της εταιρείας πρότεινε τη διανομή μερίσματος 800.000 ευρώ προς τους μετόχους καθώς και αμοιβών 68.000 ευρώ προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου από τα κέρδη του 2022.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τα έργα που εκτόξευσαν τον τζίρο της Redex πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ

Την ανοδική της πορεία στον τομέα της κατασκευής, ανακατασκευής και συντήρησης κτιρίων συνέχισε και το 2022 η Redex, διπλασιάζοντας σχεδόν τον τζίρο της, που ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της το 2022 έφτασε στο ύψος των 102,73 εκατ. ευρώ, έναντι 52,81 εκατ. το 2021, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 94,52%, ενώ η εταιρεία είχε κέρδη προ φόρων και τόκων ύψους 10,60 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 175.383,61 ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Σχετικά, τώρα, με τα καθαρά κέρδη, αυτά έκλεισαν στα 8,02 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 472.743,50 ευρώ το 2021.

Ανεκτέλεστο 40 εκατ. για κατασκευαστικά έργα στα τέλη του 2022
Οι χώροι στους οποίους δραστηριοποιήθηκε πέρυσι η εταιρεία αφορούν κυρίως μεγάλα ξενοδοχειακά και βιομηχανικά κτίρια, καταστήματα, χώρους γραφείων και αεροδρόμια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τομέα της κατασκευής το 2022 η εταιρεία προχώρησε σε σύναψη νέων συμβάσεων αξίας περίπου 31 εκατ. ευρώ, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο αυτών στα τέλη του 2022 ανερχόταν σε 40 εκατ. ευρώ.
Στη διάρκεια του 2022, η Redex ολοκλήρωσε μια σειρά από μεγάλα έργα στον τομέα της κατασκευής, όπως, την κατασκευή του mini park του Ελληνικού, την εσωτερική διαρρύθμιση του κτιρίου γραφείων της DHL, την κατασκευή κτιρίου λέσχης Golf της εταιρείας Πανόραμα στην Πύλο και τη διαμόρφωση των εσωτερικών και περιβάλλοντος χώρων της Amadeus Investment.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη το υπερπολυτελές θέρετρο της One & Only ΚΕΑ Island Resort, το υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Ikos Odiseia στην Κέρκυρα, η διαχείριση κατασκευής του ξενοδοχείου Santo Maris στην Σαντορίνη, καθώς και μια σειρά νέων έργων που αναλήφθηκαν κατά την διάρκεια του έτους, όπως η ανακαίνιση των γραφείων της Prodea, η ανακαίνιση του ξενοδοχείου Fenix, η ανακαίνιση κτιρίου γραφείων της Alpha Επενδυτικής, η αναδιαρρύθμιση κτιρίου της Hellenic Opportunity στο Ελληνικό, η αναδιαμόρφωση κτιρίου του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, η ανακαίνιση κτιρίου στο Μαρούσι της Amadeus Investment κ.α.

Οι άλλες δραστηριότητες της Redex
Αναφορικά με τον τομέα του Facility Management, κατά την διάρκεια της περασμένης χρονιάς συνεχίστηκε η σύμβαση για το έργο συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης υποδομών των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport.
Επίσης, η εταιρεία συνεχίζει να διεκδικεί νέα ιδιωτικά έργα και να επενδύει στην ανάπτυξη νέων αγορών, όπως, για παράδειγμα, στον τομέα της ενέργειας. Η Redex δραστηριοποιείται έντονα, πλέον και σε έργα ηλιακής ενέργειας με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε τρίτους. Παράλληλα, εκπονεί μελέτες και αναλαμβάνει έργα που αφορούν στην ασφάλεια υποδομών, κατασκευή ισοδύναμων συνδέσεων τύπου HD384 κατά το πρότυπο του ΕΛΟΤ, συστήματα αντικεραυνικής προστασίας αλλά και γενικότερων ενεργειακών συμβουλών και παροχής υπηρεσιών διαμοιραζόμενου οφέλους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Στην οικογένεια Ευμορφίδη για κατοικία το ακίνητο του Μερόπειου Ιδρύματος απέναντι από την Ακρόπολη

Στη μίσθωση του κτιρίου που βρίσκεται επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 45 απέναντι από την είσοδο του Ηρωδείου και ανήκει στο Μερόπειον Φιλανθρωπικό Ίδρυμα προχώρησε, σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες του Build, η εταιρεία Hotel Cluster, συμφερόντων της οικογένειας Ευμορφίδη. Η συμφωνία μίσθωσης είναι για τα επόμενα 50 χρόνια και, όπως πληροφορούμαστε, ήδη η Hotel Cluster, η οποία διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία Coco Mat Hotel, έχει προβεί σε διαδικασία ανακατασκευής και ανακαίνισης του κτιρίου, το οποίο έχει επιφάνεια 200 τετραγωνικών μέτρων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες πρόκειται να δημιουργηθεί κατοικία για αξιοποίηση προς ίδιους σκοπούς από πλευράς της οικογένειας Ευμορφίδη. Το Build επιδίωξε να επικοινωνήσει και με το Μερόπειον, προκειμένου να λάβει περαιτέρω πληροφορίες. Σημειώνεται, πως η μίσθωση αφορά σε ένα μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων του Μερόπειου, δεδομένου ότι σε αυτό υφίσταται και αίθουσα εκδηλώσεων, η οποία θα παραμείνει ως έχει προκειμένου να μπορεί το Ίδρυμα να πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις για τις οποίες προορίζεται ο συγκεκριμένος χώρος.

Η κατασκευή του ακινήτου τοποθετείται μεταξύ 1915-1920
Το ακίνητο που ανήκει στο Μερόπειο Ιδρυμα, το οποίο έχει έδρα στο ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο είχε εκτεθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αγορά προς μίσθωση.
Πρόκειται για ένα κτίριο με ιστορία πάνω από ενός αιώνα, δεδομένου ότι κατασκευάστηκε την περίοδο 1915-1920. Στο σύνολό του πρόκειται για ημιδιώροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας περί στα 770 τ.μ., που αποτελείται από υπόγειο 218 τ.μ., ισόγειο 354 τ.μ. και πρώτο όροφο 202 τ.μ. που διαθέτει και περιβάλλοντα χώρο με αυλή.

Τα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται η Hotel Cluster της οικογένειας Ευμορφίδη
Μεταξύ των ξενοδοχείων που διαχειρίζεται η Hotel Cluster είναι το Coco-Mat Ναυσικά στην Κηφισιά, το Coco-Mat Athens στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι, το Coco-Mat Jumelle στην οδό Ηροδότου στο Κολωνάκι και το Coco-Mat Athens BC στο Κουκάκι αλλά και το Coco-Mat Σαντορίνη. Θυμίζουμε, ότι το Coco-Mat Athens BC, είναι το ξενοδοχείο για το οποίο έχει δημιουργηθεί έντονο πεδίο αντιπαράθεσης της οικογένειας Ευμορφίδη με το Δημόσιο με αντικείμενο την υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου δόμησης καθ’ ύψος σε σχέση με την Ακρόπολη. Μάλιστα, σε πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον περασμένο Ιούλιο, το ανώτατο δικαστήριο ζητούσε την κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων του κτιρίου, το οποίο έχει συνολικό ύψος 36,5 μέτρων, έναντι των 24 μέτρων που είναι το ανώτατο όριο στην περιοχή.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 54,7 εκ. προσαρμ. καθαρά κέρδη το Η1 2023

Τα οικονομικά του αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανακοίνωσε ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από τα οποία προκύπτει πως τα συνολικά του έσοδα κατά την εν λόγω περίοδο ανήλθαν σε 1.604,3 εκατ. ευρώ, έναντι 1.461,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Ο Όμιλος εξηγεί πως αυτό συνέβη κυρίως λόγω αυξημένων εσόδων στον τομέα των κατασκευών και των παραχωρήσεων. Διευκρινίζει, δε, ότι τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα αυξήθηκαν στα 636,3 εκατ. ευρώ έναντι 420,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (λόγω αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας και υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου), ενώ ο τομέας των παραχωρήσεων είχε έσοδα 103,4 εκατ. ευρώ (93,9 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2022), σε συνέχεια, μεταξύ άλλων, της αύξησης της κίνησης σε Νέα και Κεντρική Οδό.

Τα υπόλοιπα στοιχεία
Εξάλλου, η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) του Ομίλου ανήλθε το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε 250,2 εκατ. ευρώ, έναντι 218,1 εκατ. τους πρώτους έξι μήνες του 2022, ως αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων.
Επίσης, τα λειτουργικά αποτελέσματα προ τόκων και φόρων (EBIT) διαμορφώθηκαν σε 155,5 εκατ. ευρώ, έναντι 119,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Τα κέρδη προ φόρων ήταν 114,5 εκατ. ευρώ έναντι 47,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους που κατανέμονται στους ιδιοκτήτες της μητρικής ήταν 70,2 εκατ. ευρώ (21,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022).

Οι επιδόσεις σε κατασκευές και παραχωρήσεις
Στον κατασκευαστικό τομέα, το ανεκτέλεστο κατά το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023, συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή συμβάσεων και των έργων που αφορούν σε ίδιες επενδύσεις, ανήλθε σε νέο ιστορικό υψηλό 5,7 δισ. ευρώ (έναντι 5,3 δισ. στο τέλος του 2022).

Συγκεκριμένα, το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου διατομεακού ανεκτέλεστου ύψους 0,6 δισ. (έναντι 2,9 δισ. στο τέλος του 2022). Ο Όμιλος έχει έκτοτε συμβασιοποιήσει ή αναμένει τη συμβασιοποίηση νέων έργων ύψους 2,3 δισ. που έχει εξασφαλίσει. Επί του συνολικού ανεκτέλεστου, περίπου 70% αφορά σε ιδιωτικά έργα. Όσον αφορά στις παραχωρήσεις, ο Όμιλος διευκρινίζει πως οι διελεύσεις στους αυτοκινητόδρομους (Νέα και Κεντρική Οδός) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη, συνεχίστηκε η ανάπτυξη νέων έργων όπως το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι, ενώ σύντομα αναμένεται η έναρξη εργασιών για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό.

Σε σχέση με το έργο της Εγνατίας Οδού, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τονίζει ότι έχουν προσκομιστεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τη χρηματοδότηση και την υλοποίησή του και αναμένεται η ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών από την πλευρά της Πολιτείας, ενώ εντός του πρώτου εξαμήνου υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή και παραχώρησή για 30 έτη του οδικού άξονα Χερσόνησος-Νεάπολη, όπου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει με ποσοστό 55%. Ο Όμιλος, τέλος, υπογραμμίζει πως αποτελεί ορόσημο για το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεών του η ανακήρυξή του σε προτιμητέο επενδυτή για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build