Έρευνα KPMG: Τάσεις και προκλήσεις στον ελληνικό κλάδο ακινήτων

Έρευνα με τίτλο «The future of real estate» αναφορικά με τον κλάδο των ακινήτων στην Ελλάδα εκπόνησε και παρουσίασε η KPMG. Η μελέτη του παγκόσμιου οργανισμού ανεξάρτητων εταιρειών παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών αναδεικνύει, συγκεκριμένα, αντιπροσωπευτικούς αριθμοδείκτες που παρουσιάζουν τις επιδόσεις του κλάδου παγκοσμίως και τις σχετικές μεταβολές του εξαιτίας των σημαντικών εξελίξεων της τελευταίας εικοσαετίας. Στη συνέχεια, επικεντρώνεται στην απόδοση του εγχώριου κλάδου και παρουσιάζει τις τρεις κύριες δέσμες στις οποίες δραστηριοποιούνται οι εταιρείες του στην Ελλάδα, που είναι οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι developers και τα διεθνή funds. Επ’ αυτού, παρατίθενται οι μεγαλύτερες εταιρείες ανά άξονα δραστηριοποίησης, οι οποίες συνθέτουν το ανταγωνιστικό τοπίο του κλάδου συνδυαστικά με βασικούς δείκτες απόδοσης, η εξέλιξη των οποίων κατά την τελευταία πενταετία καταδεικνύει την αλλαγή του ελληνικού κλάδου προς το καλύτερο.

Τα βασικά ευρήματα για τον ελληνικό κλάδο ακινήτων
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο εγχώριος κλάδος παρουσιάζει σαφή σημάδια ανάκαμψης, αφήνοντας πίσω του την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας και τις προκλήσεις που έφερε η παγκόσμια πανδημία COVID-19.
Επίσης, αποκαλύπτεται πως η έντονη δραστηριότητα του ελληνικού κλάδου αναφορικά με την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων συνοδεύεται από σημαντικές επενδύσεις από διεθνείς όσο και τοπικούς επενδυτές κεφαλαίων. Υπάρχει, παράλληλα, σημαντική δραστηριότητα από χρήστες ακινήτων, καθώς μεγάλες εταιρείες θέτουν ψηλά τον πήχη των προδιαγραφών και απαιτούν ποιοτικούς χώρους οι οποίοι καλύπτουν και περιβαλλοντικά κριτήρια.
Όσον αφορά, δε, στη δραστηριότητα στην αγορά κατοικιών, κρίνεται έντονη, με αυξημένη ζήτηση από ντόπιους και, ειδικότερα, ξένους αγοραστές.

Κύριες τάσεις και προκλήσεις
Επιπλέον, η μελέτη καταδεικνύει ότι οι εταιρείες και οι ενδιαφερόμενοι του κλάδου βρίσκονται, σταθερά πλέον, σε ένα περιβάλλον «αλλαγής».Ακόμη, οι proptech επενδύσεις όχι μόνον εμφανίζουν σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται στο προσκήνιο των εταιρειών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών και καινοτομίας. Επιπροσθέτως, τα κριτήρια βιωσιμότητας και οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις για μηδενικούς ρύπους αναδιαμορφώνουν το περιβάλλον των ακινήτων, το οποίο οι μελέτες εμφανίζουν «υπεύθυνο» για το 40% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Σημειώνεται, ακόμη, αυξημένη ζήτηση καινοτόμων λύσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, με έμφαση να δίνεται στους τομείς της κατανάλωσης ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, των «έξυπνων» κατασκευών εκτός εργοταξίου και της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού. Τέλος, νέες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως Internet of Things (IoT), Big Data, GIS, AI και Machine Learning, είναι πλέον διαθέσιμες και συνεχώς εξελίσσονται, παρέχοντας πρόσβαση σε ολοένα και περισσότερα δεδομένα, η συνδυαστική διαχείριση των οποίων είναι ευνοϊκή για την ανάπτυξη και κατόπιν τη χρηστή διαχείριση και συντήρηση των χώρων και ιδιοκτησιών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Τα 5+1 διάσημα και περιζήτητα ακίνητα της Αθήνας που ανήκουν στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού

Mερικά από τα πιο εμβληματικά, περιζήτητα και δημοφιλή ακίνητα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Χαρακτηριστικότερο αυτών είναι το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο φιλοξενείται το Εμπορικό Κέντρο Attica, καθώς και μία σειρά από εμπορικά καταστήματα επί της οδού Σταδίου, στην πίσω πλευρά του ακινήτου, όπως είναι οι εταιρείες Καλογήρου, Hermes, Replay, Salvatore Ferragamo, Brooks Brothers, Philipp Plein. Το συγκεκριμένο εμπορικό τετράγωνο έχει συνολική επιφάνεια 60 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και μισθώνεται στην Picar Α.Ε. θυγατρική του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Το κτίριο έχει έξι ορόφους ανωδομή καθώς και τρία υπόγεια και τελεί υπό καθεστώς παραχώρησης διαχείρισης με χρονική διάρκεια έως και τις 20 Απριλίου του 2027.

Το ξενοδοχείο «Milos» της Ιντρακάτ Αθηναϊκή επί της οδού Κολοκοτρώνη
Μισθωμένο στην Ιντρακάτ Αθηναϊκή, μέλος του ομίλου Ιντρακάτ, είναι το κτίριο στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5 και Βουλής με συνολική επιφάνεια 4.160 τετραγωνικά μέτρα. Η διάρκεια της μίσθωσης είναι για 20 χρόνια και λήγει τον Οκτώβριο του 2037. Στο συγκεκριμένο ακίνητο έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί το πεντάστερο ξενοδοχείο «Milos», ενώ στο ισόγειο βρίσκεται το ομώνυμο εστιατόριο. Όμορη ιδιοκτησία είναι και το ισόγειο κατάστημα που επίσης βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη 3-5 και Βουλής και μισθώνεται στην Γ. και Α. Κορρές, των γνωστών επιχειρηματιών που δημιούργησαν την γνωστή φερώνυμη εταιρεία καλλυντικών. Το κατάστημα που έχει δημιουργηθεί φέρει την ονομασία The Naxos Apothecary, ονομασία η οποία συνοδεύει το premium brand καλλυντικών των αδελφών Κορρέ.

Το Moxy Athens στην Ομόνοια
Από τα ποιο χαρακτηριστικά κτίρια στο κέντρο της πόλης είναι και αυτό που στεγάζει το ξενοδοχείο Moxy Athens στην Ομόνοια, επί της οδού Σταδίου 65 με συνολική επιφάνεια 10.414 τετραγωνικά μέτρα. Το ακίνητο είναι μισθωμένο για 50 χρόνια στην εταιρεία Rinascita Α.Ε. έως και τον Ιούλιο του 2068. H Rinascita Α.Ε. θυμίζουμε ότι είναι θυγατρική εταιρεία της εισηγμένης Prodea, η οποία συμμετέχει σε αυτήν με ποσοστό 90%. Η εύλογη αξία του συγκεκριμένου ακινήτου όπως ορίστηκε από ανεξάρτητο εκτιμητή στις 31 Δεκεμβρίου του 2022 ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ. To Moxy είναι ένα από τα εμπορικά σήματα της Marriott, ενώ την ευθύνη της διαχείρισής του έχει η Swot Hospitality των Γιώργου και Πάνου Κωνσταντινίδη και Στέλιου Κουτσιβίτη. Ένα ακόμη ακίνητο στην καρδιά της πρωτεύουσας είναι και αυτό που βρίσκεται επί της οδού Κολοκοτρώνη 13 με συνολική επιφάνεια 2.513 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο ιδιοχρησιμοποιείται από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Το τετραώροφο αυτό κτίριο, το οποίο διαθέτει και υπόγειο, στεγάζει τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Μετοχικού Ταμείου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build

Άναψε πράσινο για το Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ

Την αναγκαία περιβαλλοντική έγκριση έδωσε η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Στη σχετική απόφαση περιλαμβάνονται οι όροι και οι κατευθύνσεις που θα πρέπει να τηρηθούν κατά την εξειδίκευση και υλοποίηση του σχεδίου.

Οι δύο χωρικές ενότητες
Το ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ χωρίζεται σε δύο χωρικές ενότητες. Στην πρώτη, που καταλαμβάνει το 50% της συνολικής έκτασης των σχεδόν 155.000 τ.μ., σχεδιάζεται η εγκατάσταση εννέα υπουργείων. Το 40% της ενότητας αυτής θα αποδοθεί ως εισφορά σε γη για τη δημιουργία κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων, εντός των οποίων περιλαμβάνονται υφιστάμενα κτίσματα,των οποίων αναμένεται η κήρυξη ως διατηρητέα, που προβλέπεται να λειτουργήσουν ως μουσεία, συνεδριακοί χώροι κ.τ.λ. Η οικοδομήσιμη έκταση που θα προκύψει τελικά στην περιοχή του ακινήτου θα αφορά σε 46,5 περίπου στρέμματα, ενώ σημειώνεται ότι στην εν λόγω έκταση περιλαμβάνονται, τόσο τα νέα κτίρια, όσο και μέρος των υφιστάμενων διατηρητέων, ως αξιόλογα βιομηχανικά κελύφη, που θα διατηρηθούν και θα αποκατασταθούν.

Στην ζώνη όπου θα αναπτυχθεί η χρήση Πολεοδομικού Κέντρου καθορίζεται μέσος συντελεστής δόμησης 1,80, μέγιστο ποσοστό κάλυψης 60% και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 28 μέτρων.
Στη δεύτερη χωρική ενότητα καθορίζεται η γενική κατηγορία χρήσεων γης Ελεύθεροι χώροι-Αστικό Πράσινο, που συμπεριλαμβάνει κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους. Λόγω του μεγέθους της έκτασης, που ανέρχεται περίπου σε 77 στρέμματα, αυτή αναμένεται να λειτουργήσει ως χώρος υπερτοπικού πρασίνου επιπέδου πάρκου πόλης. Η δεύτερη χωρική ενότητα θα ενοποιήσει τον αστικό ιστό που σήμερα διασπάται, θα καλύψει ανάγκες σε πράσινο της άμεσης κυρίως αλλά και της ευρύτερης περιοχής και θα αποδώσει τμήμα των υφιστάμενων κτιρίων, τα οποία κρίνονται ως αξιόλογα και διατηρητέα, στους κατοίκους της περιοχής με χώρους πολιτισμού και άλλες κοινωφελείς λειτουργίες.

Συντελεστής δόμησης 1
Συγκεντρωτικά προκύπτει μέγιστη συνολική δόμηση 148.704 τ.μ. και μέγιστη συνολική κάλυψη 45.257 τ.μ. Από το υφιστάμενο κτιριακό δυναμικό διατηρούνται 47.704 τ.μ., τα οποία καλύπτουν επιφάνεια 27,7 περίπου στρεμμάτων. Προκύπτει επίσης νέα μέγιστη δόμηση 98.000 τ.μ. με συνολική επιπλέον κάλυψη 17,6 περίπου στρεμμάτων. Σε επίπεδο ποσοστών, με την πρόταση αυξάνεται η δόμηση κατά 68%, μειώνεται η κάλυψη κατά 34%, όπως αντίστοιχα και ο αριθμός κτιρίων κατά 67%, με αποτέλεσμα να αποδίδονται στο κοινό σημαντικοί ελεύθεροι αδόμητοι χώροι αστικού πρασίνου καθώς και κοινωφελείς χώροι.

Τα μεγέθη αυτά διαμορφώνουν συντελεστή δόμησης 1 για το σύνολο της περιοχής επέμβασης. Πάντως, στην απόφαση τονίζεται οτι θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα μη εξάντλησης των μέγιστων επιτρεπόμενων όρων δόμησης, ενώ υπογραμμίζεται ότι τα κτιριακά έργα θα πρέπει να ενταχθούν αρμονικά στον χώρο και να συμβάλουν στη βελτίωση της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος, εναρμονίζοντας τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των νέων κτιρίων με τα διατηρητέα κτίρια εντός του ακινήτου και διατηρώντας τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των διατηρητέων κτιρίων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build